Connect with us

Aktuale

Sfida e arkitektëve për rinovimin e kompleksit të Habitations

Published

on

Gjatë tre viteve të fundit, firma arkitekturore e Saia Barbarese Topouzanov ka ringjallur Les Habitations Saint-Michel Nord, një kompleks strehimi social me 185 njësi në lagjen Saint-Michel të Montrealit.

Projektuar nga arkitekti i Montrealit Philip Bobrow në fillim të viteve 1970, kur brutalizmi ishte në modë, kompleksi tani përmban shumë dritë dhe ngjyra. Shtë bërë një pjesë e gëzueshme e peizazhit, një mjedis dinjitoz dhe respektues për të gjithë banorët.

Pas një studimi të kompleksit të banimit, përbërësit e të cilit kishin arritur në fund të jetës së tyre të dobishme, propozimi që u miratua më në fund përfshinte një rimodelim të të gjithë kompleksit, duke përfshirë krijimin e një rruge në qendër të bllokut dhe shtimin e një kati i tretë në ndërtesat ekzistuese dykatëshe.

Përmbledhja e projektit përfshinte ripërdorimin e kornizës së drurit të ndërtesave dhe një kërkesë për të ruajtur të njëjtin numër njësish si më parë.

Në përputhje me objektivat e deklaruara, detyra e parë e arkitektëve ishte të zhvillonte një strategji që do të hapte bllokun, do të mbante të njëjtin numër të banesave, do të ndreqte zarfin e ndërtesës dhe çështjet e sigurisë dhe së fundi, do të krijonte një mjedis jetese më të orientuar në komunitet.

Me shtimin e një rruge qendrore të përbashkët në zemër të kompleksit, e frymëzuar nga koncepti “woonerf”, me origjinë nga Holanda, kërkoi prishjen e gjashtë prej ndërtesave të vogla origjinale të kompleksit.

Prishja u bë një mundësi për të mbushur zhvillimin me një ndjenjë vendi duke shtuar sheshe të vogla publike – piazzettas – përgjatë rrugës së përbashkët. Projektuesit ishin në gjendje të mbanin të njëjtin numër të banesave si më parë duke shtuar një kat të tretë në tetë nga ndërtesat dykatëshe të kompleksit.

Një qëllim tjetër i projektimit për projektin ishte efikasiteti optimal i energjisë, si për zarfet e ndërtimit ashtu edhe për sistemet mekanike. Rruga e përbashkët përfshinë zona për këmbësorë dhe automjete me trotuar të përshkueshëm, ndërsa plani i peisazhit përmbanë mbajtje të ujërave të shiut dhe pellgje bio-mbajtëse.

Së fundmi, kompleksi është i pajisur me një sistem novator të menaxhimit të mbeturinave dhe riciklimit duke përdorur kontejnerë të mëdhenj, pjesërisht në tokë. Pemë të shumta në vend u mbrojtën.

Kompleksi i ridizajnuar i Habitations Saint-Michel Nord tani ka një qendër më të arritshme të komunitetit, me të gjitha organizatat që kanë përparësi në rrugë. Ka një restorant komunitar, një çerdhe, një hapësirë ​​lojërash për fëmijët e moshës 6-12 vjeç, një qendër rinore për moshat 12-17 vjeç dhe shumë të tjera.

Arkitektët bënë tre zgjedhje strategjike: duke përdorur më shumë ngjyra, duke shtuar ballkone dhe shkallë spirale për t’u dhënë të gjithë banorëve akses të drejtpërdrejtë në apartamentet e tyre dhe krijimin e hapjeve në anët e ndërtesave më parë pa dritare.

Apartamentet u freskuan plotësisht dhe u pajisën me dritare më të larta. Paraqitjet e brendshme u modifikuan, veçanërisht në ndërtesat që iu dha një kat i shtuar.

Një përmirësim i dytë ishte pajisja e apartamenteve me ballkone të mbivendosura dhe jo të zhytura, duke krijuar hapësirë ​​të shtuar jetese që vlerësohet shumë në mot të nxehtë, veçanërisht nga njerëzit me mjete modeste. /Media Ndërtimi/

Aktuale

Ministria e Mjedisit shënon ditën botërore të ujërave me moton botërore “Përshpejto Ndryshimin”

Published

on

Ministria e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës në bashkë organizim me SKAT programi IWRM-K, me rastin e 22 Marsit, “Ditës Ndërkombëtare të Ujit” dhe 23 Marsi “Dita Ndërkombëtare e Meteorologjisë”, mbajti takim publik për hartimin e Koncept Dokumentit të Fushës së Ujërave. Pjesëmarrës në këtë takim ishin përfaqësues të zyrës Zvicerane në Kosovë, partner të MMPHI-së, përfaqësues të Komunave, Kompanive Rajonale të Ujësjellësve, ekspert lokal dhe ndërkombëtar të fushës së ujërave.

Në fjalën e saj zv. Ministrja e MMPHI-së znj. Linda Çavdarbasha theksoi se ne jemi sot këtu për të shënuar 22 marsin “Ditën Botërore të Ujit”, që sivjet mbahet me moton botërore “Përshpejto Ndryshimin”- “Bëhu ndryshimi që do të shohësh në botë”. Ajo falënderoj partneret për mbështetje të deri tanishme. Pasi që ne jemi në proces të hartimit të Planeve të Menaxhimit të Pellgjeve Lumore si dokumentet themelore strategjike për menaxhimin gjithëpërfshirëse të ujërave me të cilët përcaktohen objektivat dhe veprimet e nevojshme për të siguruar zhvillim dhe menaxhim të qëndrueshëm të ujerave me qellim të plotësimit të nevojave për pije, zhvillimin ekonomik dhe social të vendit. Plani i Menaxhimit të Pellgut Lumor “Drini i Bardhe” ka përfunduar. I dukshëm është suksesi i qeverisjes me shërbime ujore, ku këtu kemi një avancim në reforma në krahasim me rajonin dhe jemi të gatshëm t’i shkëmbejmë përvojat. Qeveria ka punuar edhe në përmirësimin e performancës së Kompanive Rajonale të Ujit.

Në vazhdim, z. Servet Spahiu Sekretari i Përgjithshëm i MMPHI-së theksoi se shënimi i secilës festë mjedisore ka rëndësinë e saj. Investimet në sektorin e ujërave në vitet e fundit janë rritur në masë të madhe që demonstron përkushtimin tonë për investime në këtë sektor me rëndësi strategjike për mirëqenien e popullatës dhe zhvillimin e përgjithshëm ekonomik dhe shoqëror. Ne, si Ministri e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës jemi duke punuar me qëllim zhvillimin e kapaciteteve dhe menaxhimin sa më të mirë të resurseve ujore, duke u bazuar në praktikat ndërkombëtare, në pajtueshmëri dhe përputhshmëri me EU ACQUIS COMMUNAUTAIRE, në pikat si vijon:

 Kompletimi i kuadrit ligjor (Hartimi i ligjit të ri për ujëra, Kompletimi i akteve nënligjore që kërkohen me Ligjin për Ujëra, Inicimi i hartimit të një ligji për financimin e menaxhimit të ujërave)

 Konsolidimi institucional dhe ngritjen e kapaciteteve

 Konsolidimi i burimeve dhe mekanizmave të financimit të menaxhimit të ujërave

 Ndërtimi i akumulacioneve të reja të ujit me qëllim rritjen e kapacitetit të akumuluar për banorë

 Mbrojtja e burimeve të ujit të pijshëm

 Monitorimi kualitativ dhe kuantitativ të ujërave

 Hartimi i Planeve të Menaxhimit të Pellgjeve Lumore

 Mbrojtja e lumenjve nga degradimi

 Zbatimi i masave për sigurinë e digave

 Fuqizimin e Sistemit Informativ Ujor

Kurse, z.Naser Afizi Drejtor i Autoritetit të Rajonit të Pellgjeve Lumore në MMPHI: -Ne jemi mobilizuar për të adresuar sfidat për ujin, duke u nisur nga forcimi i kornizës ligjore duke vazhduar me veprimet konkrete për adresimin e nevojës për ndërtimin e akumulimeve të reja (me mbështetjen e WBIF, duke filluar nga ato që janë prioritet i padiskutueshëm siç është diga e Firajës që do të sigurojë ujë për rajonet e Ferizajt, Gjilanit dhe Prishtinës dhe diga e Kamenicës për të siguruar ujin e nevojshëm për zonën më të thatë me ujëra. Po ashtu, tashmë kemi iniciuar hartimin e studimeve të fizibilitetit për tri diga tjera: Dragaqinë (Therandë), Pollatë (Podujevë) dhe Kuçicë (Skenderaj) si dhe hartimin e një plani në nivel të Kosovës përmes mbështetjes së Bankës Botërore, për ndërtimin e digave të reja, që është një përditësim i masterplanit të ujërave.

Takimi publik vazhdoi me z. Shiqeri Dermaku, udhëheqës i Divizionit të Ujërave, njëherit edhe Kryesues i GPN, me prezantimin dhe hapjen e debatit me të gjithë pjesëmarrësit për Koncept Dokumentin e Fushës së Ujërave me temat: Planet e menaxhimit të katër pellgjeve lumore; Siguria e ujit të pijes përmes ndërtimit të digave të reja; Menaxhimi i përmbytjeve/hartat e rrezikshmërisë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

Qeveria ndan 6 milionë euro të tjera për tejkalim të krizës me energji

Published

on

Qeveria ka ndarë 6 milionë euro për tejkalimin e krizës energjetike.

Ministri i Financave, Hekuran Murati, ka thënë se kjo është e nevojshme për të vazhduar subvencionimin e tarifave dhe qytetarëve që e kursejnë energjinë elektrike.

Qeveria e Kosovës ka miratuar propozimin e Ministrisë së Financave për ndarjen e gjashtë milionë euro për subvencionim të faturave të energjisë elektrike për amvisëritë të cilat kanë ulur konsumin krahasuar me muajt përkatës të vitit paraprak.

Vendimi është miratuar në mbledhjen e sotme të Qeverisë së Kosovës.

“Në kuadër të subvencionimit të energjisë elektrike, bëjmë ndarjen e radhës në shumë 6 milionë euro në mënyrë që të vazhdohet subvencionimi i atyre që kanë kursyer energjinë elektrike”, ka thënë ministri i Financave, Hekuran Murati.

Masa 3.7 e Pakos për Ringjallje Ekonomike parasheh mbështetjen e qeverisë në tejkalimin e krizës energjetike.

“Amvisëritë të cilat ulin konsumin e energjisë elektrike krahasuar me muajt përkatës të vitit paraprak e që kualifikohen për përfitim, mbështeten me subvencionim të faturës së energjisë elektrike në raport me kursimin, duke filluar nga fatura e muajit Shtator 2022”, thuhet në Pakon për Ringjallje Ekonomike.

Qeveria e Kosovës nga muaji shtator ka filluar të subvencioni qytetarët të cilët kursejnë energjinë elektrike. Ky subvencionim i energjisë elektrike, është në kuadër të pakos që është përgatitur nga ekzekutivi për të përballuar inflacionin.

Qytetarët do të subvencionohen për dyfishin e kursimit të energjisë elektrike. Konsumatorët nuk kanë nevojë të aplikojnë pasi do të përdoren të dhënat nga Zyra e Rregullatorit të Energjisë.

Ministri i Financave, Hekuran Murati kishte njoftuar që nëse një familje ka shpenzuar 1,000 kilovat në shtatorin e vitit të kaluar ndërsa në shtatorin e këtij viti ka harxhuar 900 kilovatë, ajo do të subvencionohet për dyfishin e kursimit, do të thotë 20% (pasi që 10% është kursimi në mes dy muajve, ndërsa dyfishi i kursimit është 20%)./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Qeveria emëron bordin e drejtorëve të Infrakos

Published

on

Qeveria në mbledhjen e fundit, ka emëruar edhe Bordin e Drejtorëve të ndërmarrjes publike Infrakos.

Kryesuese është zgjedhur Edona Nahi.

“Edona Nahi kryesuese, Genc Hyndozi anëtar, Besarta Uka anëtare dhe Fitim Rraci anëtar”, tha kryeministri Albin Kurti.

Po ashtu, janë miratuar dy marrëveshje ndërkombëtare për marrje të kredive.

Njëra për zhvillimin e sektorit te energjisë dhe përmirësimin e rrjetit të transmetimit, kurse tjetra për Projektin e Ngrohtores Solare të Prishtinës.

Në anën tjetër, ekzekutivi ndau edhe 6 milionë euro si mbështetje për subvencionimin e energjisë elektrike./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending