Connect with us

Aktuale

“Makina Pinball Urbane” e Seoul që u dizajnua nga Studio Heech, siguron një emocion të ri në qytet

Published

on

“Makina Pinball Urbane e Seulit” është një vend dhe peizazh i ri publik i përjetuar vizualisht dhe fizikisht përmes materialeve dhe teksturave të gjera të qytetit. Makina pinball në natyrë që përdor shpatin e muzeut së bashku me objektet e bëra nga materiale eko-miqësore siguron një emocion të ri në qytet.

Objektet e propozuara janë bërë duke përdorur materiale të ricikluara të ricikluara që zakonisht përbëjnë qytetin. Materialet që ne propozojmë si druri i vjetër i ripërdorur, bioplastik, MDF miqësor ndaj mjedisit rezistent ndaj prishjes etj. Janë konfrontime të prekshme kundër krizës klimatike që po përballon qyteti pas pandemisë.

Seoul Maru, kulmi i pjerrët i Sallës së Arkitekturës dhe Urbanizmit në Seul, ishte planifikuar të ringjallte kontekstin historik urban të rrethit më të vjetër të Seulit pas Sejong-daero. Pjerrësia arkitekturore e zbrazët kishte për qëllim të lejonte futjen e strukturës urbane përreth.

Sidoqoftë, kjo pjerrësi arkitektonike nuk mund të “lexohej” qartë për shkak të mobiljeve të planifikuara në mënyrë të paqartë dhe diferencës së papritur të nivelit me zonën e parkimit të Katedrales Anglikane ngjitur në Seul.

Ky projekt është një eksperiment për të eksploruar lloje të reja të hapësirës publike, si dhe një peizazh që mund të përjetojë qartë planin ekzistues të pjerrët fizik, në vend që të ngrejë një formë ose vëllim arkitektonik të shkëlqyer në zonën historike të Seulit.

Modeli fizik “Machine Pinball Architectural” u prodhua gjatë fazës së konkurrimit si një mjet eksperimentimi për krijimin e një hapësire të re publike dhe shesh lojërash urbane në shpat. Një top i lëshuar udhëton lart e poshtë nëpër fushën e prirur të lojës me grafikë të shtypur dhe objekte të vendosura mbi të, duke shprehur vende dhe ndërtesa simbolike të Seulit.

Lojtari që lëshon një top bëhet interpretuesi i ngjarjes udhëtuese të pinballit, dhe kolegët që e shikojnë atë bëhen auditor dhe marrin pjesë në këtë shfaqje. Për më tepër, në makinën gjigande 9mx18m, përdoruesit dalin drejtpërdrejt në fushën e lojës, pastaj luajnë dhe bashkëveprojnë me objektet që zbulojnë lëvizjen e njerëzve.

Projekti u përfundua përmes bashkëpunimit me artizanë krijues, inxhinierë, krijues, studiues materiali, prodhues mobiljesh. Dizajni, prodhimi dhe instalimi u zhvilluan në një periudhë të shkurtër më pak se dy muaj, dhe krijuesit e Studio Heech morën pjesë në të gjithë procesin e fabrikimit. Që në fazën fillestare të projektimit, qëndrueshmëria u konsiderua si një çështje vendimtare.

Njerëzit dalin në hapësirën e jashtme për të shijuar lojërat e pinballit në mënyrën e tyre, bëjnë një shëtitje dhe përjetojnë dhe takojnë objekte të bëra nga materiale eko-miqësore. Kjo është një përpjekje për të përfaqësuar një perspektivë të re të qytetit tonë pas pandemisë dhe e shndërron Seul Maru në një vend ku komuniteti qytetar ndan besimin e tij në elasticitetin urban.

Makina Pinball Urbane e Seulit, e cila do të çmontohet, lëvizë dhe riinstalohet tre muaj më vonë, si projekti Masques, në të cilin objektet dhe pajisjet arkitektonike të karakterizuara të krijuara nga John Hejduck vazhdojnë narracionin ndërsa udhëtojnë nëpër qytete si Berlini, Hanoveri , dhe Lancaster. /Media Ndërtimi/

Aktuale

Ministria e Mjedisit shënon ditën botërore të ujërave me moton botërore “Përshpejto Ndryshimin”

Published

on

Ministria e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës në bashkë organizim me SKAT programi IWRM-K, me rastin e 22 Marsit, “Ditës Ndërkombëtare të Ujit” dhe 23 Marsi “Dita Ndërkombëtare e Meteorologjisë”, mbajti takim publik për hartimin e Koncept Dokumentit të Fushës së Ujërave. Pjesëmarrës në këtë takim ishin përfaqësues të zyrës Zvicerane në Kosovë, partner të MMPHI-së, përfaqësues të Komunave, Kompanive Rajonale të Ujësjellësve, ekspert lokal dhe ndërkombëtar të fushës së ujërave.

Në fjalën e saj zv. Ministrja e MMPHI-së znj. Linda Çavdarbasha theksoi se ne jemi sot këtu për të shënuar 22 marsin “Ditën Botërore të Ujit”, që sivjet mbahet me moton botërore “Përshpejto Ndryshimin”- “Bëhu ndryshimi që do të shohësh në botë”. Ajo falënderoj partneret për mbështetje të deri tanishme. Pasi që ne jemi në proces të hartimit të Planeve të Menaxhimit të Pellgjeve Lumore si dokumentet themelore strategjike për menaxhimin gjithëpërfshirëse të ujërave me të cilët përcaktohen objektivat dhe veprimet e nevojshme për të siguruar zhvillim dhe menaxhim të qëndrueshëm të ujerave me qellim të plotësimit të nevojave për pije, zhvillimin ekonomik dhe social të vendit. Plani i Menaxhimit të Pellgut Lumor “Drini i Bardhe” ka përfunduar. I dukshëm është suksesi i qeverisjes me shërbime ujore, ku këtu kemi një avancim në reforma në krahasim me rajonin dhe jemi të gatshëm t’i shkëmbejmë përvojat. Qeveria ka punuar edhe në përmirësimin e performancës së Kompanive Rajonale të Ujit.

Në vazhdim, z. Servet Spahiu Sekretari i Përgjithshëm i MMPHI-së theksoi se shënimi i secilës festë mjedisore ka rëndësinë e saj. Investimet në sektorin e ujërave në vitet e fundit janë rritur në masë të madhe që demonstron përkushtimin tonë për investime në këtë sektor me rëndësi strategjike për mirëqenien e popullatës dhe zhvillimin e përgjithshëm ekonomik dhe shoqëror. Ne, si Ministri e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës jemi duke punuar me qëllim zhvillimin e kapaciteteve dhe menaxhimin sa më të mirë të resurseve ujore, duke u bazuar në praktikat ndërkombëtare, në pajtueshmëri dhe përputhshmëri me EU ACQUIS COMMUNAUTAIRE, në pikat si vijon:

 Kompletimi i kuadrit ligjor (Hartimi i ligjit të ri për ujëra, Kompletimi i akteve nënligjore që kërkohen me Ligjin për Ujëra, Inicimi i hartimit të një ligji për financimin e menaxhimit të ujërave)

 Konsolidimi institucional dhe ngritjen e kapaciteteve

 Konsolidimi i burimeve dhe mekanizmave të financimit të menaxhimit të ujërave

 Ndërtimi i akumulacioneve të reja të ujit me qëllim rritjen e kapacitetit të akumuluar për banorë

 Mbrojtja e burimeve të ujit të pijshëm

 Monitorimi kualitativ dhe kuantitativ të ujërave

 Hartimi i Planeve të Menaxhimit të Pellgjeve Lumore

 Mbrojtja e lumenjve nga degradimi

 Zbatimi i masave për sigurinë e digave

 Fuqizimin e Sistemit Informativ Ujor

Kurse, z.Naser Afizi Drejtor i Autoritetit të Rajonit të Pellgjeve Lumore në MMPHI: -Ne jemi mobilizuar për të adresuar sfidat për ujin, duke u nisur nga forcimi i kornizës ligjore duke vazhduar me veprimet konkrete për adresimin e nevojës për ndërtimin e akumulimeve të reja (me mbështetjen e WBIF, duke filluar nga ato që janë prioritet i padiskutueshëm siç është diga e Firajës që do të sigurojë ujë për rajonet e Ferizajt, Gjilanit dhe Prishtinës dhe diga e Kamenicës për të siguruar ujin e nevojshëm për zonën më të thatë me ujëra. Po ashtu, tashmë kemi iniciuar hartimin e studimeve të fizibilitetit për tri diga tjera: Dragaqinë (Therandë), Pollatë (Podujevë) dhe Kuçicë (Skenderaj) si dhe hartimin e një plani në nivel të Kosovës përmes mbështetjes së Bankës Botërore, për ndërtimin e digave të reja, që është një përditësim i masterplanit të ujërave.

Takimi publik vazhdoi me z. Shiqeri Dermaku, udhëheqës i Divizionit të Ujërave, njëherit edhe Kryesues i GPN, me prezantimin dhe hapjen e debatit me të gjithë pjesëmarrësit për Koncept Dokumentin e Fushës së Ujërave me temat: Planet e menaxhimit të katër pellgjeve lumore; Siguria e ujit të pijes përmes ndërtimit të digave të reja; Menaxhimi i përmbytjeve/hartat e rrezikshmërisë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

Qeveria ndan 6 milionë euro të tjera për tejkalim të krizës me energji

Published

on

Qeveria ka ndarë 6 milionë euro për tejkalimin e krizës energjetike.

Ministri i Financave, Hekuran Murati, ka thënë se kjo është e nevojshme për të vazhduar subvencionimin e tarifave dhe qytetarëve që e kursejnë energjinë elektrike.

Qeveria e Kosovës ka miratuar propozimin e Ministrisë së Financave për ndarjen e gjashtë milionë euro për subvencionim të faturave të energjisë elektrike për amvisëritë të cilat kanë ulur konsumin krahasuar me muajt përkatës të vitit paraprak.

Vendimi është miratuar në mbledhjen e sotme të Qeverisë së Kosovës.

“Në kuadër të subvencionimit të energjisë elektrike, bëjmë ndarjen e radhës në shumë 6 milionë euro në mënyrë që të vazhdohet subvencionimi i atyre që kanë kursyer energjinë elektrike”, ka thënë ministri i Financave, Hekuran Murati.

Masa 3.7 e Pakos për Ringjallje Ekonomike parasheh mbështetjen e qeverisë në tejkalimin e krizës energjetike.

“Amvisëritë të cilat ulin konsumin e energjisë elektrike krahasuar me muajt përkatës të vitit paraprak e që kualifikohen për përfitim, mbështeten me subvencionim të faturës së energjisë elektrike në raport me kursimin, duke filluar nga fatura e muajit Shtator 2022”, thuhet në Pakon për Ringjallje Ekonomike.

Qeveria e Kosovës nga muaji shtator ka filluar të subvencioni qytetarët të cilët kursejnë energjinë elektrike. Ky subvencionim i energjisë elektrike, është në kuadër të pakos që është përgatitur nga ekzekutivi për të përballuar inflacionin.

Qytetarët do të subvencionohen për dyfishin e kursimit të energjisë elektrike. Konsumatorët nuk kanë nevojë të aplikojnë pasi do të përdoren të dhënat nga Zyra e Rregullatorit të Energjisë.

Ministri i Financave, Hekuran Murati kishte njoftuar që nëse një familje ka shpenzuar 1,000 kilovat në shtatorin e vitit të kaluar ndërsa në shtatorin e këtij viti ka harxhuar 900 kilovatë, ajo do të subvencionohet për dyfishin e kursimit, do të thotë 20% (pasi që 10% është kursimi në mes dy muajve, ndërsa dyfishi i kursimit është 20%)./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Qeveria emëron bordin e drejtorëve të Infrakos

Published

on

Qeveria në mbledhjen e fundit, ka emëruar edhe Bordin e Drejtorëve të ndërmarrjes publike Infrakos.

Kryesuese është zgjedhur Edona Nahi.

“Edona Nahi kryesuese, Genc Hyndozi anëtar, Besarta Uka anëtare dhe Fitim Rraci anëtar”, tha kryeministri Albin Kurti.

Po ashtu, janë miratuar dy marrëveshje ndërkombëtare për marrje të kredive.

Njëra për zhvillimin e sektorit te energjisë dhe përmirësimin e rrjetit të transmetimit, kurse tjetra për Projektin e Ngrohtores Solare të Prishtinës.

Në anën tjetër, ekzekutivi ndau edhe 6 milionë euro si mbështetje për subvencionimin e energjisë elektrike./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending