Connect with us

Aktuale

Kabina portative që ndodhet pranë Parkut Szelagowski në Poznan

Published

on

Kabina portative është një hapësirë ​​jetese gjatë gjithë vitit e përbërë nga dy kontejnerë të përshtatur transporti. Investitorët janë disa njerëz të guximshëm që kanë kontakte me arkitekturën e përkohshme dhe janë të interesuar të kërkojnë hapësira interesante dhe të vështira për t’u përshtatur.

Zbatimi i një kabine portative dhe një vendi pune në distancë doli të ishte një përgjigje e madhe për kohët e sotme. Objekti aktualisht ndodhet në kopshtin e komunitetit pranë Parkut Szelagowski në Poznan, dhe në të ardhmen, do të shkojë në pyll dhe përfundimisht të qëndrojë mbi ujë.

Kontejnerët ishin përgatitur plotësisht në sallën e prodhimit, ndërsa transporti dhe montimi i tij në parcelë zgjati një ditë, dhe vetëm punimet e fundit të brendshme të mbarimit mbetën në vend.

Kabina u vendos pjesërisht në çatinë e kontejnerëve që qëndronin më parë, të cilët shërbejnë si hapësirë ​​magazinimi për një kopsht. Për shkak të terrenit të pjerrët dhe pamjeve, ngurta u zhvendos përgjysmë në gjatësinë e saj, duke krijuar një tarracë të madhe në njërën anë përballë lumit aty pranë, dhe në anën tjetër, ajo iu afrua komplotit, duke ulur lartësinë e nevojshme për të hyrë në të.

Kabina përbëhet nga dy kontejnerë të transportit të ngarkesave, 12 x 2.5m dhe 2.9m të lartë.

Duke rregulluar funksionin brenda, i cili përfshin një dhomë të gjallë me një kuzhinë, vend pune, dhomë gjumi dhe banjo me vaskë, ishte e mundur të merreshin gjithsej 54m2 hapësirë ​​të përdorshme dhe 24m2 hapësirë ​​midis gjelbërimit në tarracë.

Muret e kabinës portative janë të izoluara me shkumë llak dhe të përfunduara me kompensatë thupër, e cila jep një atmosferë unike brenda.

Duke përdorur materiale të përshtatshme, ishte e mundur të merreshin 2.6m lartësi të brendshme në dritë dhe të fshihej llamba e krijuar gjatë lidhjes së kornizave të kontejnerëve.

Fasada karakteristike e bërë prej llamarine trapezoidale të trashë u la qëllimisht për të treguar sinqeritetin e materialit të parë të ndërtimit. Muret janë pikturuar me një ngjyrë të gjelbër të zbehtë e cila përzien objektin me rrethinën.

Në zonën e jetesës me pamje nga lumi, dritare të mëdha ballkoni janë instaluar në vendet ku ishin vendosur portat metalike. Në lartësitë anësore, dritaret janë vendosur në mes të lartësisë së murit për të lënë sa më shumë mundësi të rregullimit të brendshëm.

Ato janë sheshe që stilistikisht përshtaten në mënyrë të përkryer në një formë të thjeshtë dhe, në varësi të funksionit të tyre, kombinohen në konfigurime të dyfishta dhe të trefishta.

Objekti plotësohet me shkallë të jashtme të projektuara prej çeliku dhe një parmak karakteristik të harkuar në tarracë. Mobiljet e treguara në fotografi, domethënë një stol, një tavolinë dhe një karrige me një mbështetëse të rrumbullakët, janë gjithashtu të dizajnit tonë.

Avantazhi i madh i këtij objekti është lëvizshmëria e tij. Në këtë rast, shtëpia pushon së qeni një pronë e lidhur me një vend të caktuar, por mund të ndryshojë vendndodhjen e saj së bashku me ndryshimet që shoqërojnë jetën e pronarëve. /Media Ndërtimi/

Aktuale

Mbahet dëgjim publik për restaurimin dhe ndërtimin e kompleksit memorial “Masakra e Reçakut”

Published

on

Nga Departamenti i Shpronësimit pranë Ministrisë së Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës, sot në Shtime u mbajt dëgjimi publik për shqyrtimin e mëtejmë të kërkesës për shpronësim për interes publik të pronave të paluajtshme të pronarëve dhe zotëruesve në interes, të cilat preken nga realizimi i Projektit: Konservimi, Restaurimi dhe Ndërtimi i Kompleksit Memorial “Masakra e Reçakut”.

Në këtë takim mori pjesë edhe kryetari i Komunës së Shtimes, Qemajl Aliu i cili tha se me vullnet të Qeverisë së Kosovës, dhe kërkesave të vazhdueshme nga Komuna e Shtimes ky projekt tanimë do të realizohet. “Do t’a nxjerim më të mirën e mundshme për këtë projekt dhe do të ecim para”, tha Aliu.

Ndërsa përfaqësuesit nga Departamenti i Shpronësimit-MMPHI dhe përfaqësuesit nga Agjensioni i Memorialeve të Kosovës, bënë të ditur pronat të cila do të shpronësohen e të cilat preken nga realizimi i Projektit: Konservimi, Restaurimi dhe Ndërtimi i Kompleksit Memorial “Masakra e Reçakut”.

Nga ana tjetër edhe qytetarët e pranishëm në këtë takim, që kryesisht ishin nga fshati Reçak patën kërkesat e tyre, të cilat i adresuan te përfaqësuesit e këtyre institucioneve./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Skica e ndërtimit të Pallatit të Rinisë, tashmë edhe në versionin i BIM

Published

on

Ndërtuar mbi skicat dhe vizatimet origjinale, versioni i BIM-izuar (Building Information Modeling) i Pallatit të Rinisë e ka kthyer këtë ikonë të qytetit në ndërtesën e parë digjitale në vend.

Në këtë mënyrë, të gjitha informacionet e nevojshme mbi çfarëdo detaji konstruktiv, cilindo dimension dhe çdo të dhënë tjetër të rëndësishme, është e qasshme menjëherë dhe në çdo kohë, shkruan në njoftimin e Agjencisë këshillimore Shërbimi i Arkitektit të Kryeqytetit.

Kjo bën të mundur që, për çfarëdo ndërhyrjeje të nevojshme, institucionet komunale dhe palët tjera të interesit, ta kenë informacionin e plotë dhe qind për qind të saktë.

Duke i digjitalizuar ndërtesat publike, të gjitha ndërhyrjet e nevojshme dhe kostot e tyre, mund të dihen në avans. Po ashtu, për çdonjërën ka një historik, i cili ruhet dhe nuk mund të tjetërsohet.

Kjo do të jetë Prishtina digjitale./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

‘Muret janë përgjigja e gabuar arkitekturore ndaj migrimit masiv’, thotë arkitektja meksikane Carrillo

Published

on

Muret janë përgjigja e gabuar arkitekturore ndaj migrimit masiv dhe dhunës në qytetet kufitare, thotë arkitektja meksikane Gabriela Carrillo.

“[Emigrantët] po ikin nga çështje shumë komplekse në vendet nga janë,” deklaroi në një intervistë për Dezeen, fituesja e Çmimit Dorfman të Akademisë Mbretërore 2023 Carrillo.

“Ne besojmë se ky fenomen ka ndikim në qytetet dhe arkitekturën dhe mënyrën e banimit.

Duhet të ketë burime që mund të lehtësojnë vërshimin e njerëzve që janë pjesë e botës sonë sot – jo vetëm në Meksikë, por kudo”, shtoi ajo.

Infrastruktura dhe shërbimet sociale në qytetet kufitare të Amerikës së Veriut janë nën presion të vazhdueshëm mes një rritjeje të dukshme të migrimit, veçanërisht nga Meksika në SHBA, me gati 2.5 milionë njerëz që përpiqen të kalojnë në vitin 2023.

Carrillo tha se meksikanët po ikin gjithnjë e më shumë “krizës humanitare të fatkeqësive natyrore dhe zhvendosjeve të detyruara për shkak të dhunës”.

Shumë nga emigrantët që tentojnë të kalojnë në SHBA janë nga vende të tjera përveç Meksikës dhe shpesh përfundojnë të mbërthyer dhe të varfër në qytetet kufitare meksikane pasi u larguan nga forcat amerikane të sigurisë.

Megjithatë, Carrillo vuri në dukje gjithashtu se projektet e mëdha arkitekturore nuk janë gjithmonë zgjidhja më e mirë.

“Operimi, mirëmbajtja, organizimi i një projekti në shkallë më të gjerë kërkon logjistikë më komplekse,” tha ajo.

Ajo beson se një pjesë e instinktit për të përdorur muret si masë sigurie është më shumë një çështje zakoni sesa e rrënjosur në idetë për arkitekturën apo urbanizmin.

“Problemi është se ne jemi mësuar dhe përsërisim veprime; ne e përsërisim atë arkitekturë dhe ne përsërisim atë mënyrë të të bërit arkitekturë. Kjo ide e ndërtimit të madh është gjithashtu ideja e një bote kapitaliste dhe perëndimore, por ne kemi një mundësi për të rikrijuar veten. Ka shumë optimizëm pas punës sonë.”, tha Carrillo./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending