Connect with us

Aktuale

Fusha që mund të ndihmojë arkitektët dhe planifikuesit urban të krijojnë mjedise më të barabarta për të gjithë

Published

on

Neuroshkenca mjedisore është një fushë në zhvillim e përkushtuar për të studiuar ndikimin e mjediseve sociale dhe fizike në proceset dhe sjelljen e trurit. Nga mundësitë e ndryshme për ndërveprim shoqëror tek nivelet e zhurmës dhe qasja në hapësirat e gjelbra, karakteristikat e mjedisit urban kanë implikime të rëndësishme për mekanizmat nervorë dhe funksionimin e trurit, duke ndikuar kështu në gjendjen tonë fizike.

Fusha pikturon një imazh të ndryshëm sesi qytetet ndikojnë në shëndetin dhe mirëqenien tonë, duke siguruar kështu një shtresë të re shkencore të të kuptuarit që mund të ndihmojë arkitektët, planifikuesit urban dhe vendimmarrësit të krijojnë mjedise urbane më të barabarta.

Dallimi midis psikologjisë së hapësirës dhe neuroshkencës mjedisore është objekt studimi. Ndërsa psikologjia hapësinore studion ndikimin e mjedisit në sjelljen, mendimet dhe ndjenjat, neuroshkenca mjedisore studion sesi mjedisi ndikon në proceset biologjike, trurin dhe sistemin nervor.

Neuroshkenca mjedisore përdor teknika të imazhit të trurit, makina për përcjelljen e syve dhe modele statistikore për të përcaktuar sasinë e marrëdhënieve dhe ndërveprimeve midis individit dhe mjedisit. Krahasuar me psikologjinë mjedisore ose hapësinore, fusha është relativisht e re dhe përshkruan një sërë temash.

Një ndërveprim tjetër midis dizajnit dhe neuroshkencës është neuroarkitektura, një fushë ndërdisiplinore që synon të masë ndryshimet në tru dhe trup për shkak të ndërveprimit me hapësirën e ndërtuar.

Në të njëjtën kohë, neurourbanizmi përfshinë neuroshkencën, arkitekturën, planifikimin urban dhe sociologjinë dhe synon të “kuptojë sfidat e shëndetit mendor të jetesës në qytet”.

Sido që të jetë rasti, brenda këtyre fushave të ndryshme dhe të mbivendosura në zhvillim, neuroshkenca po hyn në arkitekturë dhe planifikim urban, me perspektivën e informimit të zhvillimit të politikave dhe krijimin e mjediseve më të shëndetshme të ndërtuara.

Ajo që planifikuesit dhe mendimtarët urbanë si Christopher Alexander, William H. Whyte ose Jahn Gehl kanë zbuluar përmes vëzhgimit të kujdesshëm, neuroshkenca mjedisore konfirmon përmes të dhënave shkencore.

Ndërsa arkitektura dhe planifikimi urban po bëhen përpjekje kolektive dhe ndërdisiplinore dhe ndërsa procesi i projektimit po informohet nga fusha gjithnjë e më të larmishme të dijes, neuroshkenca mjedisore siguron një ekspertizë tjetër profesionale mbi të cilën do të ankorohen vendimet e projektimit dhe politikat urbane.

Hulumtimi i kryer në këtë fushë në zhvillim ka për qëllim të ndikojë në hartimin e mjediseve fizike për të optimizuar shëndetin dhe mirëqenien mendore dhe fizike. /Media Ndërtimi/

Aktuale

ATK-ja dhe Inspektorati i Punës arrijnë memorandum bashkëpunimi për të trajtuar punën e padeklaruar

Published

on

Të hënën përmes një ceremonie zyrtare është nënshkruar Memorandumi i Bashkëpunimi ndërmjet Administratës Tatimore të Kosovës dhe Inspektoratit të Punës, i cili ka për qëllim  t’i mundësojë që ATK dhe IP të punojnë ngushtë së bashku për të përmirësuar përpjekjet institucionale për të trajtuar punën e padeklaruar përmes shkëmbimit më të mirë të të dhënave, informacionit, përvojave si dhe organizimit të aktiviteteve të përbashkëta.

Drejtori i ATK-së zt.Ilir Murtezaj tha se ky Memorandum Bashkëpunimi është përpiluar mbi bazën e konsultimeve, diskutimeve dhe angazhimeve konkrete të marra nga Administrata Tatimore e Kosovës dhe Inspektorati i Punës, në njohje të mundësive potenciale për përmirësimin e përpjekjeve institucionale për trajtimin e punës së padeklaruar në Kosovë nëpërmjet bashkëpunimit më të ngushtë, shkëmbimit të të dhënave në kohë reale ndërmjet dy institucioneve..

Ndërsa, kryeinspektori i Inspektoratit të Punës Hekuran Nikçi theksoj se memorandumi në fjalë është në funksion të ngritjes dhe lehtësimit të mëtutjeshëm të koordinimit dhe bashkëpunimit     ndër-institucional duke marrë për bazë faktin se puna e padeklaruar është një fenomen kompleks, që ndikohet nga ndërveprimi i faktorëve të ndryshëm ekonomik, social, institucional dhe kulturor dhe që trajtimi i shkaqeve dhe pasojave të punës së padeklaruar kërkon një qasje të balancuar, të koordinuar dhe gjithëpërfshirëse ndërmjet dy institucioneve./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

Ekspozita “Arkitektura në kontekst tradicional” organizohet më 30 Mars

Published

on

Continue Reading

Aktuale

Paralajmërohen masa për vandalizmin në parkun të qytetit në Skenderaj

Published

on

Kryetari i Komunës së Skenderajt, Fadil Nura ka reaguar pas gjendjes së parkut “Idriz Rrecaj”, të cilën Kallxo.com dje e kishte shfaqur përmes disa fotografive. Nura ka thënë se kushdo që e ka krijuar këtë gjendje do të japë llogari.

Sipas tij, kjo nuk është pamja që duan.

“Kjo pamje nuk është ajo që duam, dhe askush tjetër që ka mendje të shëndosh nuk e dëshiron këtë, me përjashtim të atyre që nuk ia duan të mirën qytetit. Pavarësisht përpjekjeve tona që me mish e shpirt mundohemi të krijojmë pak hapësirë për pushim, rekreacion dhe shëtitje, siç është parku i ri i përuruar javën e kaluar, për secilin që merr frymë në komunën tonë, për fatin tonë të keq, ekziston gjithmonë dikush i cili dëfrehet me vandalizëm, deri në këtë nivel sa shkatërron pushimoret dhe lojërat e fëmijëve në Parkun “Idriz Rreci” në qytet” – ka shkruar kryetari Nura në rrjetin social “Facebook” duke bashkangjitur fotografi të lodrave të thyera e të rrëzuara.

Kallxo.com të dielen publikoi disa fotografi të parkut “Idriz Rrecaj” në të cilat shihen lodra të rrëzuara, shtëpiza të thyera, shporta të mbeturinave të demoluara./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending