Connect with us

Aktuale

Projekti i bërë nga kërpudhat u bë fituese e TAB 2022 në Estoni

Published

on

Dyshja australiane Simulaa dhe Natalie Alima kanë fituar konkursin për Bienalen e Arkitekturës Tallinn 2022 në Estoni me një instalim të bërë nga kërpudha. E titulluar Burlasite, baza e strukturës do të përdorë teknologjinë e printimit 3D që do të merret përsipër nga miceli me kalimin e kohës.

Propozimi nxjerr në pah ripërdorimin dhe ripërdorimin e materialeve lokale, dhe se si njerëzit mund të krijojnë modele të qëndrueshme me shpikje dhe përshtatje mjedisore. Bienaleja e Arkitekturës në Talin do të hapet për publikun më 7 shtator 2022 dhe instalimi do të jetë i ekspozuar deri në vitin 2024 para Muzeut të Arkitekturës Estoneze.

Dizajni i tyre u bazua në kasollen arketipale, duke marrë strukturën bazë të kasolles së braktisur të Martin Heidegger si një themel dhe duke ndërtuar mbi kornizën e saj prej druri.

Materiali i mbeturinave nga industria lokale e drurit do të kombinohet me një polimer të biodegradueshëm, i cili më pas do të printohet 3D për të formuar themelin. Korniza bazë do të “injektohet” me fibra kërpudhash, të cilat përfundimisht do të mbulojnë kornizën dhe do të marrin formën e saj përfundimtare.

Tema e Bienales së Arkitekturës Tallin 2022 “E ngrënshme, ose Arkitektura e Metabolizmit” thekson marrëdhënien midis botës natyrore dhe fushës së qyteteve dhe ndërtesave.

Objektivi kryesor është të rishikojë dhe të imagjinojë logjikën e ekonomisë rrethore dhe mënyrat në të cilat ajo migron në fushat e projektimit, arkitekturës dhe prodhimit të mjediseve urbane.

Qëllimi i kuratorëve ishte të ushqejnë mjeshtërinë vendase, të përdorë më mirë materialet në dispozicion, t’i përgjigjet mjediseve në shkallë të gjata dhe të përmirësojë shprehjen e dizajnit me porosi.

Qendra Estoneze për Arkitekturë kishte njoftuar vitin e kaluar se edicioni i 6 -të i Bienales së Arkitekturës në Talin (TAB), është shtyrë deri në vitin 2022 për shkak të shtyrjes së Bienaleve të Arkitekturës në Venecia, si dhe kohëve të pasigurta me të cilat po përballen ngjarjet kulturore ndërkombëtare për shkak të shpërthimi i koronavirusit.

Kuratorët e zgjedhur janë arkitektët Lydia Kallipoliti dhe Areti Markopoulou në bashkëpunim me bashkë-kuratorin Ivan Sergejev, i cili sipas organizatorëve, synon të fuqizojë arkitektët, planifikuesit dhe praktikuesit e mjedisit për të zhvilluar një qëndrim proaktiv mbi aftësinë ekspresive të arkitekturës për të kryer operacione rrethore, për të prodhuar burime- për të gjeneruar ushqim dhe energji- si dhe për të dekompozuar veten.

Duke krijuar sinergji midis arkitektëve estonezë dhe të huaj, si dhe midis arkitektëve dhe publikut të gjerë, Bienaleja e Arkitekturës Tallinn promovon kryesisht kulturën arkitektonike.

Përmes pesë ngjarjeve kryesore, të gjitha të kuruara nga Kuratori i TAB, i përbërë nga një Ekspozitë Kuratoriale, një Simpozium dhe Konkursi i Vizionit në Tallinn, një Ekspozitë e Shkollave Ndërkombëtare të Arkitekturës dhe Programi i Instalimit, Bienale inkurajon shkëmbimin e ideve përtej kufijve. /Media Ndërtimi/

 

Aktuale

Si të bëheni arkitekt në Inteligjencën Artificiale?

Published

on

Inteligjenca artificiale është larg të qenit një koncept i huaj dhe i ri. Arkitektët kanë eksploruar AI që nga vitet 1960, duke u thelluar në koncepte të tilla si shkrimi, arkitektura parametrike, algoritmet evolucionare, automata celulare, fraktale dhe sistemet L. Skriptimi është i ngjashëm me krijimin e një ekuacioni që gjeneron rezultate të projektimit në vend të vlerave numerike.

Në arkitekturë, një arkitekt i AI është përgjegjës për zhvillimin e skripteve, studimin e algoritmeve, sigurimin që rezultatet e projektimit plotësojnë nevojat e projektit dhe krijimin e algoritmeve kur është e nevojshme. Me fjalë të thjeshta, AI Architects janë projektues që ndërtojnë sisteme të inteligjencës artificiale për të zgjidhur problemet. Kompanitë në ditët e sotme varen nga arkitektura gjeneruese dhe mjetet e AI për të përfunduar projektet e tyre komplekse; Këtu nevojiten arkitektë të AI që kanë një kuptim të qartë në teknologjinë e informacionit dhe inteligjencën artificiale për të kontrolluar zgjidhjet e AI brenda organizatës duke siguruar që projekti të funksionojë pa probleme.

Roli i përgjithshëm i AI Architects është të përmirësojë operacionet e biznesit duke hartuar plane të detajuara për sistemet e AI, duke bashkëpunuar me anëtarët e ekipit si inxhinierë dhe shkencëtarë kompjuterikë për të siguruar një proces të qetë dhe për të mbikëqyrur zbatimin duke siguruar që zgjidhjet e AI që ata ofrojnë janë në përputhje me projekti duhet të prodhojë rezultate të sakta dhe të dobishme.

Është e rëndësishme të pranohet se inteligjenca artificiale nuk mund të zëvendësojë kurrë intuitën dhe ndjeshmërinë njerëzore në arkitekturë. Gjithmonë mbani mend se ju e kontrolloni mjetin, jo anasjelltas. Prandaj, është e nevojshme të shfrytëzojmë përparimet e vazhdueshme në teknologji, e cila ka qenë e vazhdueshme për 70 vitet e fundit, në dobinë tonë duke krijuar asistentë robotikë që na ndihmojnë të arrijmë të pamundurën duke ndikuar pozitivisht në mjedis, i cili ka nevojë të dëshpëruar për t’u marrë në konsideratë. dhe kujdesi./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Rritja e kërkesës për rrymë do t’i mbajë gjallë termocentralet me thëngjill

Published

on

Kërkesa për rrymë në botë është duke shënuar rritjen më të shpejtë në gati 20 vjet, për shkak të përdorimit të kondicionerëve, si pasojë e rritjes së temperaturave, ka thënë Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë, në një raport të publikuar të premten.

Sipas gjetjeve, ky trend, që pritet të vazhdojë edhe më 2025, nënkupton vazhdimësinë e përdorimit të energjisë me thëngjill, ndonëse do të rriten kapacitetet e energjisë së ripërtrishme.Shumë vende në botë janë duke regjistruar temperature rekorde dhe valë të të nxehtit, shkruan Radio Evropa e Lirë.

Rritja e konsumit global të energjisë pritet të shkojë në gati 4 për qind më 2024 – më e madhja prej vitit 2007.

Rritje e njëjtë është parashikuar edhe për vitin 2025, në krahasim me 2.5 për qind të rritjes së kërkesës më 2023.India pritet të jetë lidere në këtë aspekt, e pasuar nga Kina.Në gjetjet e raportit është përmendur që në këtë periudhë do të rriten edhe kapacitetet për energji të ripërtrishme dhe që kjo energji të tejkalojë atë me thëngjill më 2025.

Megjithatë, mënyrat për prodhim të energjisë që shkaktojnë më shumë ndotje, siç është ajo me thëngjill, do të vazhdojnë të jenë të qëndrueshme, sidomos në Kinë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Pas freskimit të motit, shfuqizohet ndalimi i qarkullimit të kamionëve mbi 7.5T

Published

on

Zëvendësministri i Infrastrukturës, Hysen Durmishi, ka njoftuar se është shfuqizuar vendimi i datës 13 korrik 2024, për ndalimin e qarkullimit në Autoudhë, Rrugë Nacionale dhe Rajonale të automjeteve për transportin e mallrave me peshë më të madhe se 7.5T, shkruan Ekonomia Online.

“Duke marrë parasysh parashikimin e motit nga Instituti Hidrometeorologjik i Kosovës, sipas të cilit parashihen rënie të ndjeshme të temperaturave ditëve në vijim, kemi marrë vendim për shfuqizimin e vendimit të datës 13 korrik 2024, për ndalimin e qarkullimit në Autoudhë, Rrugë Nacionale dhe Rajonale të automjeteve për transportin e mallrave me peshë më të madhe se 7.5T”, ka njoftuar Durmishi.

“Faleminderit për mirëkuptimin tuaj gjatë këtyre ditëve me temperatura të larta”, ka shkruar ai./Media Ndërtimi

 

Continue Reading

Trending