Facebook fillon të ndërtojë pajisje

0

Facebook duket se po ndjek hapat e Google duke paraqitur patentën e saj për një pajisje modulare të dizajnuar të jetojë më gjatë se smartfonët e tanishëm.

Patenta, e paraqitur nga Facebook në janar, por e botuar më 20 korrik, detajon një “pajisje elektromekanike modulare” të përbërë nga një karkasë dhe një numër përbërësish të ndashëm.

Modulet e ndryshme të përmendura në patentë përfshijnë një altoparlant, mikrofon, ekran me prekje dhe GPS. Në varësi të komponentëve të zgjedhur nga përdoruesi, pajisja do të siguronte një funksion të ndryshëm.

Pajisja gjithashtu do t’u lejonte përdoruesve të zëvendësonin pjesët specifike të telefonit kur ato të bëheshin të vjetëruara ose të prishura.

Facebook beson se kjo mund të ofrojë një zgjidhje për kulturën aktuale të hedhur përreth pajisjeve personale dhe smartfonëve me “cikle të shkurtër të jetës”.

“Konsumatorët blejnë elektronikë të konsumit që përdorin teknologjinë më të fundit vetëm kur kuptojnë se elektronika e tyre do të vjetrohet në të ardhmen e afërt”, thuhet në patentë. “Elektronika e konsumit më pas hidhet larg dhe zëvendësohet me versionin më të fundit të elektronikës dhe ciklit i jetës së elektronikës përsëritet”.

“Në mënyrë tipike, komponentët hardware të përfshirë në elektronikën e konsumit që konsiderohen” të vjetëruara ” janë ende të përdorshme, megjithatë, komponentët e harduerit nuk mund të ripërdoren qysh kur elektronika e konsumit të projektohet si system i mbyllur”

Nëse ndonjë prej përbërësve bëhet i vjetruar ose i prishur, përdoruesi mund t’i zëvendësojë ato.

Në koncept, pajisja e propozuar është e ngjashme me projektin e pafat Google Ara, i cili filloi jetën si një koncept për një telefon modular të dizajnuar nga i diplomuari i Eindhovenit, Dave Hakkens.

Projektuesi u bashkua me kompaninë e komunikimit Motorola në pronësi të Google në vitin 2013 për të sjellë idenë në jetë, me Google duke zbuluar një prototip të ri të pajisjes modulare në fillim të vitit 2015.

Google njoftoi se do të fillonte botimet e zhvilluesve të anijeve në vitin 2016, por brenda katër muajsh projekti u mbyll.

Në koncept, pajisja e propozuar është jashtëzakonisht e ngjashme me Projektin Ara të Google, i cili u mbyll vitin e kaluar

Megjithatë, disa pajisje modulare tashmë kanë pasur sukses në treg, siç është Fairphone, i krijuar në partneritet me dizajnin e Londrës dhe agjencinë e quajtur Seymourpowell.

Të gjitha këto projekte kanë një qëllim të përbashkët – për të zvogëluar sasinë e mbeturinave elektrike (e-mbeturinave) të shkaktuara nga trendet e lëvizjes së shpejtë të smartfonëve.

Projektuesit duke u përpjekur për të trajtuar problemin në rritje të e-mbeturinave janë gjithashtu duke kërkuar në pajisje të tjera elektrike.

REKLAMA

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here