Arkitekti i njohur që punoi me shumë stile për 6 dekada

0

Arkitekti, mësuesi dhe teoricieni japonez Arata Isozaki (i lindur më 23 korrik 1931) ndihmoi në dhënien e influences japoneze në disa prej ndërtesave më prestigjioze të shekullit të 20-të dhe vazhdon të punojë në nivelin më të lartë sot. Fillimisht duke punuar në një formë dalluese të modernizmit, Isozaki zhvilloi mendimet dhe teoritë e tij mbi arkitekturën në një stil kompleks, i cili mbështetet në formën dhe hapësirën e pastër, sa më shumë që evokon idetë post-moderne. Shumë i përshtatshëm dhe i preokupuar nga shoqëria, puna e tij është vlerësuar për ndjeshmëri ndaj kontekstit, ndërsa ende bën ekspozita të vetat.

I lindur në një familje të pasur dhe diplomuar nga Universiteti i Tokios në vitin 1954, Isozaki filloi karrierën e tij nën ndikimin modernist japonez Kenzo Tange. Isozaki u bë favoriti i tij dhe madje edhe pas largimit të firmës Tange në vitin 1963, vazhdoi të punonte me mentorin e tij të vjetër gjatë viteve 1970.

Isozaki, megjithatë, e bëri me shpejtësi emrin e tij në arkitekturë, duke tërhequr vëmendjen për Bibliotekën Prefektore të Ōita, 1966, një ndërtim betoni që ndan tipare me brutalizmin dhe metabolizmin (lëvizje arkitekturore japoneze) dhe një dizajn që solli mjaft respekt për atë që ai ishte ftuar të ishte arkitekti kryesor i Osakas 1970 Expo së bashku me Tange.

Ashtu si Isozaki po e bënte emrin e tij, ai ishte po aq i shpejtë saqë sfidonte kategorizimin. Eksplorimet e tij të para, më tradicionalisht moderniste, ranë shpejt në favor të risive të tij personale, duke përfshirë idetë post-moderne dhe arkitekturën kontekstuale. Ndjenja e tij e humorit ndihmoi; Fujimi Country Club (1973) në qytetin e Oita merr formën e një pikëpyetje-gjoja një shenjë e Isozaki duke u habitur nga obsesioni i vendit të tij me sportin e golfit.

Sido që të jetë, stili i tij idiosinkratik kapi humorin; në vitet 1980, ai punonte në Muzeun e Artit Bashkëkohor në Los Anxhelos për lavdërim publik dhe kritik dhe figura e tij u rrit edhe më tej me komisionet e tij olimpike në Lojrat e viteve 1992 dhe 2006 të cilat të dyja u pranuan mirë për vëmendjen e tyre në vendet ku u ndërtuan.

Sipas faqes së tij të internetit, “Isozaki ka krijuar një arkitekturë aq personale në idetë dhe hapësirat e saj se ai sfidon karakterizimin në çdo shkollë të vetme të mendimit. Në të njëjtën kohë, ai i reziston tundimit për të aplikuar një stil nënshkrimi në punët e tij, të krijojë zgjidhje arkitekturore specifike për kontekstin politik social dhe kulturor të klientit dhe vendit në fjalë “. Ende duke punuar për të sfiduar etiketat, projektet e tij sot vazhdojnë të kalojnë në mes të pastër dhe komplekse. 

REKLAMA

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here