Connect with us

Infrastrukturë

Sipas OKB-së, rindërtimi i shtëpive të shkatërruara në Gaza do të zgjasë të paktën 16 vjet

Published

on

Kombet e Bashkuara kanë parashikuar se do të duhet “deri në vitin 2040 dhe ndoshta më shumë” për të rindërtuar shtëpitë në Gaza që janë shkatërruar në luftën Izrael-Hamas.

Duke përdorur të dhëna nga Byroja Qendrore Palestineze e Statistikave, raporti vlerësoi se do të duheshin 16 vjet për të rindërtuar shtëpitë e shkatërruara në Gaza ndërsa aksioni ushtarak i Izraelit në Palestinë vazhdon, pas sulmit të 7 tetorit 2023 ndaj Izraelit nga militantët e Hamasit.

“Edhe nën skenarë optimistë për ritmin e rindërtimit fizik, shkalla e shkatërrimit në Gaza ka qenë e tillë që, thjesht nga perspektiva e ngushtë e lëvizjes së materialeve të ndërtimit, do të duhej ende deri në vitin 2040 dhe ndoshta më shumë për të restauruar banesat e shkatërruara që nga ajo kohë. fillimi i luftës”, thanë studiuesit, raportoi Guardian.

Raporti u krijua nga Programi i Kombeve të Bashkuara për Zhvillim (UNDP) dhe Komisioni Ekonomik dhe Social i Kombeve të Bashkuara për Azinë Perëndimore (ESCWA) për të hetuar ndikimin e pritshëm socio-ekonomik të konfliktit në Gaza.

Raporti përcakton vitin 2040 si skenarin më optimist – duke u bazuar në datën nëse lufta do të përfundonte menjëherë, megjithatë, ky vlerësim llogarit vetëm shtëpitë e shkatërruara dhe nuk faktorizon riparimin e të gjitha ndërtesave të dëmtuara.

Ai bëri të qartë se rindërtimi dhe riparimi i dëmeve në infrastrukturën e Gazës, duke përfshirë shkollat dhe spitalet, do të zgjasë dekada.

Raporti parashikoi gjithashtu ndikimin në vlerësimet e Indeksit të Zhvillimit Njerëzor (HDI) për Palestinën nëse lufta vazhdon edhe për një, dy dhe tre muaj të tjerë.

Raporti i UNDP dhe ESCWA plotëson Vlerësimin e Përkohshëm të Dëmtimit të Rripit të Gazës të publikuar nga Kombet e Bashkuara (OKB) më 29 mars, i cili deklaroi se deri në fund të janarit 2024, dëmet në mjedisin e ndërtuar në Gaza arritën në rreth 18.5 miliardë dollarë. Dëmet në sektorin e banesave përbënin 72 për qind të kësaj kostoje.

Kjo përfshinte dëmtimin dhe shkatërrimin e 62 për qind të të gjitha shtëpive, të cilat barazoheshin me 290,820 njësi banimi në Gaza.

Në vlerësim thuhet gjithashtu se 84 për qind e objekteve shëndetësore janë shkatërruar ose dëmtuar, dhe gjithsej 56 objekte shkollore janë shkatërruar dhe 219 janë dëmtuar pjesërisht.

Ai gjithashtu njoftoi se armët e pashpërthyera dhe rreth 26 milionë tonë rrënoja do të duhej të pastroheshin nga Gaza për të filluar rindërtimin. Që atëherë, raportohet se kjo është rritur në rreth 37 milion ton, të cilat vetëm mund të duhen deri në 14 vjet për t’u hequr./Media Ndërtimi

Infrastrukturë

Qeveria miraton tre vendime rreth shpronësimeve për interes publik

Published

on

Qeveria e Republikës së Kosovës ka zhvilluar mbledhjen e rregullt në të cilën ka:

Miratuar vendimin preliminar për shpronësim për interes publik të pronës së paluajtshme ish shoqërore PSH “Progres” e cila preket nga realizimi i Projektit: “Ndërtimi i Qendrës së Paraburgimit dhe Institucionit Korrektues në Prizren”, për nevoja të Shërbimit Korrektues të Kosovës/Ministria e Drejtësisë, ZK Dushanovë, Komuna Prizren.

–          Miratuar vendimin për shqyrtimin e mëtejmë të kërkesës për shpronësim për interes publik të pronave të paluajtshme të pronarëve dhe zotëruesve të interesit të cilat preken nga realizimi i Projektit: Ndërtimi i Rrugës Rajonale R221 Cerkolez-Rakosh, Zonat Kadastrale: Cerkolez, Rakosh, Suhogërllë dhe Uçë, Komuna Istog.

–          Miratuar vendimin për shqyrtimin e mëtejmë të kërkesës për shpronësim për interes publik të pronave të paluajtshme të cilat preken nga realizimi i Projektit: Konservimi, Restaurimi dhe Ndërtimi i Kompleksit Memorial “Masakra e Reçakut:, ZK Reçak, Komuna e Shtimes.

Po ashtu, në këtë mbledhje qeveria ka Ndarë 200,000.00 € për Ministrinë e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës për realizimin e projektit përmes marrëveshjeve me trupat e Organizatës së Kombeve të Bashkuara./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

BKT po financon me kredi ndërtimin e Aeroportit të Vlorës

Published

on

Aeroporti Ndërkombëtar i Vlorës është projekti i radhës i partneritetit publik-privat që po mbështet me financim nga sektori bankar vendas.

Banka Kombëtare Tregtare (BKT) po financon me një kredi prej 56 milionë eurosh shoqërinë Vlora International Airport, me qëllim investimin për ngritjen e atij që pritet të jetë aeroporti i dytë funksional në vend.

Kontratat e partneritetit publik privat mes qeverisë shqiptare dhe konsorciumit fitues për ndërtimin e Aeroportit të Vlorës u lidh në prill të vitit 2021 dhe vlera e investimit e parashikuar në kontratë është rreth 103 milionë euro (pa TVSH).

Por, kontrata parashikon garanci financiare në favor të investitorit nga qeveria shqiptare. Në rast se të ardhurat minimale të parashikuara në planin e biznesit të operimit të aeroportit nuk realizohen, kompania koncesionare do të përfitojë një shumë që mund të arrijë deri në 138 milionë euro përgjatë 10 viteve pas fillimit të operimit të aeroportit.

Koncesioni u fitua nga një konsorcium i përbërë nga kompania Mabco Constructions SA, YDA Insaat Sanayi ve Ticaret dhe 2A Group. Por, në dhjetor 2022, Mabco Constructions SA bleu edhe 40% të aksioneve nga ortaku turk YDA Insaat Sanayi ve Ticaret.

Pas blerjes së aksioneve që mbaheshin nga kompania turke, Mabco Constructions zotëron 98% të aksioneve në shoqëri.

Mabco Constructions është një shoqëri e regjistruar në Zvicër, në pronësi të biznesmenit Kosovar Behgjet Pacolli, ndërsa pjesa e mbetur prej 2% të aksioneve mbahet nga 2A Group, kompani ndërtimi nga Kosova, në pronësi të biznesmenit Valon Ademi.

Kontrata parashikon që aeroporti të përfundojë këtë vit dhe të nisë operimin vitin e ardhshëm. Aeroporti i Vlorës pritet të jetë më i madhi në Ballkan dhe pista e tij do të mundësojë operimin e avionëve të mëdhenj për fluturime ndërkontinentale./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Sheshe, hapësira për këmbësorë dhe trafik i organizuar – disa nga efektet e ndërtimit të nënkalimit

Published

on

Agjenci këshillimore ‘Shërbimi i Arkitektit të Kryeqytetit’ (SHAK) ka treguar disa nga efektet e ndërtimit të nënkalimit në rrugën “Agim Ramadani” të Prishtinës.

Mbi 100 mijë makina hyjnë pothuaj çdo ditë në Prishtinë. Rreth 80 mijë të tjera janë makina të vetë prishtinasve. Rrjedhimisht, në një ditë të zakonshme, pothuaj 200 mijë makina ndodhen brenda kryeqendrës. Për pasojë, në kohë të pikut dhe në disa fyte të ngushta, trafiku rëndohet shumë.

Vetëm në nyjën e rrugëve “Agim Ramadani”, “Haxhi Zeka” dhe “Ibrahim Lutifu”, përskaj Xhamisë së Çarshisë, në një ditë të zakonshme kalojnë rreth 30 mijë makina. Në kohët e pikut, nëpër këtë nyjë kalojnë mbi 12 mijë makina. Pra, 40 për qind e trafikut ditor.

Këto shifra janë të mjaftueshme për të vënë në pah rëndësinë e zgjidhjes së problematikës së trafikut në këtë zonë. Sipas Planit të Mobilitetit të Qëndrueshëm Urban (PMQU), zhvillimi i një sistemi të integruar të transportit publik, që synon përmirësimin e qasjes në të gjithë qytetin dhe përmirësimin e lidhjes ndërmjet vendbanimeve të tjera urbane në partneritet me ofruesit e transportit publik, është zgjidhja e këtij problemi.

Projekti parasheh ndërtimin e nënkalimit ku do të bëhet zgjerimi i sheshit deri te Sahat Kulla, si dhe do të bëhet lidhja me sheshin ekzistues të njohur si Trekëndëshi. Ndërsa, automjetet do të qarkullojnë nën të.

Edhe sipas Planit Rregullues “Qendra 1” dhe , parashihet ndërtimi i një tuneli në këtë zonë, me qëllim të zgjerimit të shesheve qendrore të qytetit dhe lidhjes së tyre me zonën e vjetër historike.

Tuneli shtrihet në rrugën “Agim Ramadani”, kurse në drejtimin kah Gërmia, nuk do të jetë i mundur ndërtimi, për shkak të zonave të mbrojtura te Xhamia e Madhe dhe Akademia e Arteve. Për ta rregulluar qasjen në atë rrugë do të ofrohen alternativa që shkarkojnë ngarkesat e trafikut të cilat rëndoheshin në kryqëzimin me rrugën “Agim Ramadani”.

Tuneli parshihet të ketë tre shirita qarkullues, prej të cilëve njëri do të jetë vetëm për autobusë dhe dy të tjerët për automjete. Ai do të fillojë nga ndërtesa e Komunës së Prishtinës dhe deri tek ndërtesa e Teatrit Kombëtar, me gjatësi prej 240 metrash./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending