Connect with us

Aktuale

6 projektet që dizajnin e tyre e bazuan në natyrë

Published

on

Ngjarjet ekstreme natyrore po bëhen gjithnjë e më të shpeshta në të gjithë botën. Studime të shumta tregojnë se përmbytjet, stuhitë dhe ngritja e nivelit të detit mund të prekin më shumë se 800 milionë njerëz në mbarë botën, duke i kushtuar përfundimisht qyteteve 1 trilion dollarë në vit deri në mesin e shekullit.

Kjo sugjeron që mbijetesa urbane varet nga trajtimi i cenueshmërisë urbane si një çështje urgjente për të mbrojtur qytetin dhe popullsinë.

Duke pasur parasysh fondin, shumë projekte të projektimit urban filluan të prezantojnë zgjidhje të bazuara në natyrë (NBS) për të siguruar menaxhim të qëndrueshëm të ekosistemeve për të trajtuar sfida të ndryshme mjedisore.

Për më tepër, NBS gjithashtu mund të kontribuojë drejt modeleve krijuese që mund të kushtojnë shumë më pak se zgjidhjet tradicionale. Zgjidhjet e bazuara në natyrë kërkojnë të dilni jashtë zonës së rehatisë, të provoni alternativa krijuese jo të dukshme dhe bashkëpunim të ngushtë midis shumë fronteve të ndryshme të punës.

Ky proces është sfidues, por jo i pamundur, siç mund ta shohim në Parkun Bishan-Ang Mo Kio në Singapor.

Disa dekada më parë, qyteti vendosi të kanalizojë lumin Kallang duke krijuar një kanal linear të rrethuar që ishte një vijë e qartë ndarëse midis parkut dhe komunitetit. Në nevojë urgjente për një azhurnim, kanali prej betoni mund të ridizajnohet, por agjencia kombëtare e ujit e Singaporit vendosi të natyralizojë lumin duke restauruar shtratin origjinal të lumit dhe zonën e përmbytjes.

Kanali i kullimit prej betoni të drejtë 2.7 km u shemb dhe u shndërrua në një lum natyror gjarpërues prej 3.2 km.

Kombinimi i materialeve natyrore, teknikave të inxhinierisë civile dhe bimëve që mund të filtrojnë dhe thithin ujin ishte thelbësore për të stabilizuar brigjet e lumenjve dhe për të parandaluar erozionin.

Gjatë viteve të fundit, autoritetet e qytetit të qytetit kolumbian Medellín kanë transformuar kufijtë e 18 rrugëve dhe 12 rrugëve ujore në një parajsë të gjelbër.

Projekti i Korridoreve të Gjelbra konsiston në mbjelljen e pemëve përgjatë rrugëve kryesore për të zbutur efektet e ishujve të nxehtësisë urbane të shkaktuara kryesisht nga përdorimi i tepërt i betonit dhe asfaltit.

Avenida Oriental, një nga rrugët më të ngarkuara në qytet, u rimodelua dhe kishte mbi 2 kilometra shtrim në ishullin për këmbësorë dhe trotuaret u zëvendësuan me kopshte. Më shumë se 600 pemë, palma dhe mijëra bimë më të vogla të specieve të përzgjedhura me kujdes janë mbjellë, duke lejuar që kafshët e egra vendase të kthehen në zonë.

Projekti i Korridorit të Gjelbër fitoi Çmimin Ashden 2019 për Ftohje nga Natyra, i mbështetur nga Programi i Efikasitetit të Ftohjes Kigali.

Ngjashëm me projektin e mëparshëm, ky gjithashtu trajton çështjen e papërshkueshmërisë së peizazhit urban. Kopshtet e shiut janë krijuar posaçërisht për të zvogëluar rrjedhën, sasinë totale dhe ngarkesën ndotëse të rrjedhjes së ujërave të stuhisë.

Kjo praktikë përdoret për të trajtuar balotazhin urban duke përdorur bimë, gurë dhe elementë të tjerë natyrorë ose të projektuar. Këto kopshte mund të ndërtohen pranë trotuareve, rrugëve, shtretërve të luleve, apo edhe brenda parcelave.

Ashtu si korridoret e gjelbra në Medellín, parku linear në Mexico City bazohet në rigjenerimin e mjedisit, përmes ripyllëzimit të strukturës urbane dhe restaurimit të përshkueshmërisë së tokës, gjë që ka rezultuar në një rritje prej 16% të lagështisë relative të ajrit dhe një reduktim deri në 5% në temperaturë, duke zbutur efektin e ishujve të nxehtësisë.

Parku ofron shumë përfitime mjedisore, por për më tepër, ai simbolizon rikthimin e një hapësire të lënë pas dore. Ajo u ndërtua mbi strukturën historike të Kanalit të Madh të kryeqytetit, duke integruar më shumë se 70,000 metra katrorë tokë që dikur ndahej nga kjo linjë e ashpër në strukturën urbane.

Parku i Ligatinave Stormwater në Kinë ndodhet mu në mes të qytetit, në një zonë që është e shënuar si një pjese rajonale e mbrojtur. Vendi është i rrethuar nga rrugë dhe zhvillim i dendur në të katër anët, kështu që burimet e ujit ishin duke u prerë dhe ligatina ishte nën kërcënim.

Strategjia e arkitektëve ishte të transformonte ligatinën që po vdiste në një “sfungjer të gjelbër”, një park urban i ujërave të stuhisë i cili jo vetëm shpëton ligatinën që po zhduket, por gjithashtu ofron shërbime të shumta për komunitetin e ri urban. Kjo zgjidhje e bazuar në natyrë e ka shndërruar ligatinën në një park shumë-funksional që mbledh, filtron, ruan ujin e shiut dhe infiltron ujëmbajtësin duke qenë produktiv dhe pro-jetës, duke siguruar përvoja të reja rekreative dhe estetike për qytetin.

Parku ka kontribuar shumë në mbijetesën e mjedisit natyror, duke vepruar gjithashtu si një infrastrukturë efektive e gjelbër kulluese për zonën, e cila u prek shpesh nga përmbytjet nga qershori deri në gusht.

Bujqësia urbane ka qenë një praktikë në rritje në shumë qytete të botës përmes iniciativave të pavarura ose qeveritare. Qyteti i San Franciskos, për shembull, po jep lehtësime tatimore për lejimin e bujqësisë urbane komunale në zona boshe.

Në Tokio, pesë kopshte perimesh të tavanit të vendosura në majë të stacioneve të trenit u përuruan në vitin 2014. Në Barcelonë, nismat e pavarura të drejtuara nga njerëzit në pension krijuan kopshte të mëdha perimesh në zonat periferike të braktisura.

Ndërkohë, nisma “Quintais Susentáveis” (oborre të qëndrueshme) në shtetin e Roraima, në Brazilin verior, bie në sy sepse kombinon prodhimin e qëndrueshëm të bazuar në agroekologji, siguri ushqimore dhe ushqyese me aktivitete që krijojnë të ardhura për njerëzit në nevojë, duke promovuar përfshirjen sociale dhe të punës.

Projekti gjithashtu mbështetet shumë në aktivitetet bashkëpunuese. /Media Ndërtimi/

Aktuale

Interesim i pakët i qytetarëve në raport me komunat e tyre

Published

on

Mosinformimi i mjaftueshëm, interesimi i pakët i qytetarëve në raport me komunën, nepotizmi dhe mundësitë jo të barabarta për gratë janë vetëm disa nga sfidat që hasin qytetarët të evidentuara nga të  gjeturat e “Anketës Mbi Kënaqshmërinë e Qytetarëve” të organizatës DEMOS që mbështet të gjitha komunat e Kosovës për të sjellë ndryshime sistematike që nxisin qeverisjen e mirë dhe ofrimin më të mirë të shërbimeve që ndikojnë pozitivisht në jetën e përditshme të qytetarëve.

Një sistem i qëndrueshëm i vetëqeverisjes lokale mbetet i qëndrueshëm atëherë kur mbahet nga disa shtylla bazë që në epiqendër kanë parimin e transparencës dhe pjesëmarrjes aktive të qytetarëve në procese vendimmarrëse qeverisëse.

Për të arritur deri tek qëndrimi dhe perceptimi i qytetarëve të Kosovës lidhur me qeverisjen e tyre lokale, projekti DEMOS hulumtoi një sërë fushash që kishin të bënin me qasjen në informacione, pjesëmarrjen e qytetarëve, rolin e Kuvendit të Komunës, menaxhimin komunal, ofrimin e shërbimeve dhe kënaqshmërinë e përgjithshme me komunat.

Qytetarët shpesh drejtojnë pyetje në drejtim të komunave të tyre, dhe ata kanë plotësisht të drejtë të kërkojnë përgjigje dhe të marrin informacion nga të zgjedhurit e tyre. Pyetjet e tyre kanë karakter të ndryshëm të llojit si: “Çfarë po planifikon komuna për lagjen time? Sa buxhet ka ndarë? A është hapur ndonjë konkurs pune? A mund të jem përfitues i ndonjë subvencioni?” etj.

Ani pse sipas një ankete bërë nga  Agjencia e Statistikave të Kosovës (ASK) del që 96.1% e familjeve në Kosovë kanë qasje në internet, sërish gjysma e të anketuarve pjesë e anketës së lartëpërmendur informohen për vendimet komunale me anë të komunikimit gojor.

Zhvillimi dinamik i teknologjisë ka krijuar nevojën që komunat t’i zëvendësojnë praktikat tradicionale me mjete më efektive si platformat e ndryshme të komunikimit masiv dhe rrjetet sociale. Por, pavarësisht kësaj mundësie, në përgjithësi, duket se qytetarët besojnë se për autoritetet komunale është më e favorshme që t’i mbajnë qytetarët në terr rreth vendimeve të tyre. Sipas pjesëmarrësve të fokus grupeve, kjo ndodh për shkak se i hap rrugë informalitetit, veçanërisht në proceset e rekrutimit. “Ndodh shpesh që vendimet komunale apo shpalljet për konkurse të mos publikohen në kohën e duhur dhe si rrjedhojë paraqitet nepotizmi dhe anshmëria.” – thotë një pjesëmarrës i fokus grupit. Kjo praktikë nuk u jep të gjithëve një qasje të barabartë në informacion, duke përjashtuar kështu mundësinë për t’u përgatitur për procesin e rekrutimit.

Gjithashtu, informaliteti në procesin e rekrutimit ka marrë forma të ndryshme.

Gjetja e një vendi pune në komunë shihet të jetë e lidhur ngushtë me përkatësinë politike.

Një pjesëmarrësi të diskutimeve në fokus grup, një vend pune në administratë tatimore iu kushtëzua me 5 mijë euro, kurse një tjetër u refuzua 7 herë edhe pse sipas tij ai ishte kanidadati më i përgatitur në fushën përkatëse që kishte aplikuar.

Qytetarët me një shumicë prej 64% besojnë se përkatësia politike është faktori më i rëndësishëm që merret parasysh gjatë rekrutimit të punëtorëve në komunë, e pasuar nga lidhjet familjare (54%).

Pjesëmarrësit e këtij studimi fajet nuk ia faturuan vetëm qeveritarëve por thanë se edhe qytetarët duhet të mbahen përgjegjës për përfshirjen e vazhdueshme të këtij fenomeni.

Shqetësuese del të jetë edhe mos stabilitieti i binomit komunë-qytetar, pasi 74% e të anketuarve nuk kanë pasur ndonjë ndërveprim me komunën e tyre gjatë 12 muajve të fundit dhe vetëm 16% e tyre deklarojnë se kanë marrë pjesë në takime publike.

Ndër projektet që qytetarët besojnë se komuna duhet të prioritizojnë mbeten gjërat bazike si uji i pijshëm, hapësirat e gjelbërta, infrastruktura, e planifikimi urban, ndonëse një shumicë prej 77% nuk ia kanë idenë se si ndahet buxheti i tyre komunal.

Sa i përket aspektit gjinor, stereotipet dhe paragjykimet mbi rolin e gruas duket se vazhdojnë të jenë të rrënjosura në shoqërinë kosovare.

Prania e grave në nivelet e larta të vendimmarrjes është një mjet që rrit cilësinë e kontributit të gjysmës së shoqërisë në hartimin e politikave të dobishme dhe gjithëpërfshirëse për komunitetin.

Por përkundër kësaj, në përgjithësi duket se gratë nuk shihen si kompetente për të kryer role udhëheqëse dhe vendimmarrëse, dhe edhe ato që tashmë janë në pozita udhëheqëse nuk marrin përsipër përgjegjësinë e plotë në marrjen e vendimeve të rëndësishme të pavarura nga ndikimi i burrave.

Detyrimi nga kuota për pjesëmarrësit duket të jetë arsyeja se pse komunat rekurtojnë gra më shumë, dhe jo ekspertiza e tyre. Të paktën kështu është thënë në një fokus grup të organizuar në shërbim të anketës. Një shumicë e thjeshtë prej 54% besojnë se komuna e tyre ofron deri diku mundësi të barabarta për pozita udhëheqëse për gratë ndërsa 24% e të anketuarve besojnë se grave u ofrohen shumë pak mundësi të barabarta.

Pavarësisht sfidave dhe problemeve të vazhdueshme që u theksuan, optimizmi tek qytetarët vazhdon të mbetet i lartë.

Rreth 73% e të anketuarëve u shprehën optimist se komuna e tyre është në rrugën e duhur për të qenë një vend më i mirë pas gjysmë dekade. Kurse 27% të qytetarëve u deklaruan si pesimist për drejtimin që ka marrë komuna e tyre. Pjesëmarrësit nga diskutimi i fokus grupeve serbe përkundrazi, besonin se situata vetëm do të përkeqësohej në të ardhmen.

Qytetarët e pakënaqur theksuan se me koordinimin dhe bashkëpunimin e duhur ndërmjet nivelit lokal dhe atij qendror të qeverisjes, udhëheqësve të tyre u jepet autoriteti për të krijuar mundësi punësimi, që sipas tyre është i vetmi hap për një mënyrë jetese dinjitoze.

“Anketa Mbi Kënaqshmërinë E Qytetarëve” është përgatitur nga UBO Consulting për projektin DEMOS i cili implementohet nga HELVETAS Swiss Intercooperation. Gjetjet dhe konkluzionet e shprehura në këtë raport nuk përfaqësojnë domosdoshmërisht qëndrimin e donatorëve të projektit: Zyrës së BE-së në Kosovë, ambasadave të Zvicrës, Suedisë dhe Norvegjisë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

Hapet aplikimi për 4 trajnerë në Qendrat e Aftësimit Profesional për Ndërtimtari dhe Parukeri

Published

on

Nëse keni minimum dy vite përvojë pune në parukeri  apo ndërtimtari, Ministria e Financave, Punës dhe Transfereve shpallë katër pozita të lira për trajnerë në Qendrat e Aftësimit Profesional në Prishtinë, Mitrovicë, Ferizaj dhe Pejë.

Mjafton që të keni diplomën e shkollës së mesme apo të universitetit dhe mund të aplikoni që të angazhoheni si trajner/e me kontratë të rregullt.

Aplikimi bëhet përmes platformës eprokurimi, në vegëzën në vijim: https://e-prokurimi.rks-gov.net/SPIN…/APPLICATION/IPN/Docu

mentManagement/DokumentPodaciFrm.aspx?id=2017319

Në vegëzën në vijim gjeni më shumë detaje se si bëhet aplikimi hap-pas-hapi https://youtu.be/065yLSWt_cQ.

Për ndihmë gjatë aplikimit mund të kontaktoni në: +383 038 200 82 000, +383 45 403 443 apo [email protected]

Continue Reading

Aktuale

Bashkohuni për të ilustruar artikujt në Wikipedia me foto cilësore

Published

on

Ju ndodh shpesh të shfletoni artikuj në Wikipedia pa ilustrime me imazhe?

Të shtunën, më 27 gusht, Grupi i Përdoruesve Wikimedian-ët e Gjuhës Shqipe organizon redaktimin e  “Wikipedia Pages Wanting Photos” online dhe offline, ku do të ilustrohen me foto artikuj të ndryshëm në Wikipedia.

Edhe pse ndër vite, kontribues e vullnetarë të Wikimedia-s kanë ngarkuar me mijëra imazhe në Wikimedia Commons përmes programeve e garave ndërkombëtare, si:

Wiki Loves Monuments, Wiki Loves Earth, etj., vetëm një pjesë e vogël janë përdorur për të ilustruar me imazhe artikujt në Wikipedia.

Takohemi të shtunën më 27 gusht, ora 10:00: Kosovë: Prishtina Hackerspace Shqipëri: Coolab./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending