Connect with us

Infrastrukturë

500 ditë, Komunës së Suharekës i janë nevojitur për të nënshkruar një kontratë për blerjen e mobiljeve për shkolla

Published

on

Komunës së Suharekës i janë dashur 500 ditë për të nënshkruar një kontratë për blerjen e mobiljeve për shkolla përmes tenderit.Tenderi me titull “Blerja e mobiljeve dhe pajisjeve për shkolla dhe çerdhe – për vitin 2021-2022” ishte shpallur më 19 tetor 2021. Por, ka kaluar viti 2021 dhe 2022, dhe kjo komunë nuk ka arritur të nënshkruajë kontratën.Është dashur të pritet fundi i vitit mësimor 2022/2023 për të nënshkruar kontratën për furnizim me mobilje dhe pajisje për shkolla e çerdhe.

Pas tre shqyrtimeve të këtij tenderi në OSHP, Komuna e Suharekës më 1 mars 2023, ka arritur të nënshkruajë kontratën me kompaninë “Wood Corporation”  në vlerën prej 62 mijë e 65 eurove.E njëjta kompani ishte rekomanduar për kontratë më 5 nëntor 2021, por kundër atij vendimi kompania “Graniti” ishte ankuar tek Autoriteti Kontraktues duke dorëzuar një kërkesë për rishqyrtim bazuar në nenin 108/A. Pas refuzimit të ankesës nga Komuna, kompania ishte ankuar në Organin Shqyrtues të Prokurimit (OSHP), apo e njohur si Gjykata e Tenderëve, shkruan në Kallxo.com

Kompania “Graniti” pretendonte se kompania e rekomanduar për kontratë në listën e stafit kishte persona që nuk kishin kontrata të rregullta. Pretendimi tjetër ishte se si dëshmi për projektet e përfunduara, janë dorëzuar disa transaksione që nuk vërtetojnë nëse janë përfunduar me sukses projektet.Pretendimi i radhës i “Graniti” po ashtu ishte se “Wood Corporation” ka ofertuar me çmime që në gjuhën e prokurimit njihen si ‘çmime jonormalisht të ulëta’.Kompania “Graniti” pretendonte se “Wood Corporation” kishte ofertuar për banka për nxënës standard me çmim prej 22 euro për copë. Sipas pretendimit, ky çmim nuk përkon fare me çmimin e tregut, pasi thoshte se dihet se hekuri është rritur tejmase.Tutje, pretendonte se për “karrige për nxënës standardi i njëjtë ka ofertuar me çmim prej 10 euro”, që sipas tyre është çmim jonormalisht i ulët dhe në kundërshtim me çmimet e tregut.

Pas zvarritjeve të tenderit në OSHP, Komuna e Suharekës, më 11 gusht 2022, kishte marrë vendim që të anulonte në tërësi tenderi.Në arsyetim, Komuna kishte thënë se ka kaluar një kohë relativisht e gjatë që nga koha e inicimit të tenderit, si dhe kishte thënë se autoriteti kontraktues këtë aktivitet të prokurimit nuk e ka më në planin buxhetor, siç e ka pasur në fillim kur është iniciuar.

“Është e pamundur të bëhet edhe zotimi i mjeteve që është kusht për nënshkrim të kontratave publike. Po ashtu, duke marrë parasysh edhe ngritjen e konsiderueshme të çmimeve, fakt ky që është i njohur botërisht, andaj konsiderojmë se mund të mos ketë interesim nga operatorët ekonomik që të nënshkruhen kontratat” – thuhet në vendimin e Komunës së Suharekës.

Ndaj këtij vendimi kishte reaguar kompania “Wood Corporation” që ishte rekomanduar për kontratë, duke bërë ankesë tek Komuna. Këta të fundit ia kishin refuzuar ankesën.Më pas kompania i ishte drejtuar OSHP-së.Në ankesë, “Wood Corporation” pretendonte se mungesa e planifikimit buxhetor nuk është arsye për anulimin e tenderit.

Në lidhje me këto pretendime, BIRN ka provuar të marrë përgjigje nga Komuna e Suharekës, por as pas gati 2 muaj pritjeje, zyrtarët komunal nuk janë përgjigjur.Në E-Prokurim, kjo kontratë figuron që është në realizim. Data e fillimit të realizimit të kontratës është 25 prill 2023, ndërsa në kontratë thuhet se e njëjta do të përfundojë më 29 shkurt 2024./Media Ndërtimi

Infrastrukturë

Arkitekti Shigeru Ban ‘zbarkon’ prototipin e shtëpive të përkohshme nw Marok pas tërmetit shkatërrues

Published

on

Arkitekti fitues i çmimit Pritzker Architecture Shigeru Ban ka krijuar një prototip për një shtëpi të përkohshme që ai planifikon të hapë në Marok pas tërmetit shkatërrues të këtij muaji.

Struktura është përsëritja më e fundit e modelit të Shtëpisë së Dretë të Banit, të cilin ai e zhvilloi si një strehë e shpejtë dhe e përballueshme për viktimat e fatkeqësive natyrore.

Paper Log House u krijua nga Shigeru Ban Architects with Voluntary Architects’ Network, organizata joqeveritare (OJQ) që ai themeloi në 1995.

Ai do të hapet në Marok pas tërmetit me magnitudë 6.8 më 8 shtator, i cili mori mbi 3,000 jetë dhe shkaktoi dëme të konsiderueshme në ndërtesa, duke përfshirë shkollat ​​dhe monumentet e trashëgimisë.

Ban e prezantoi projektin dje në Shkollën Kombëtare të Arkitekturës në Marrakech, ku dha gjithashtu një leksion për të ndarë ekspertizën e tij në ofrimin e ndihmës në fatkeqësi.

Ai qëndron sot në Marrakech me synimin për të vizituar dhe vlerësuar zonat e prekura nga fatkeqësia dhe për të identifikuar vendet e mundshme për instalimin e strukturave.

Ban ka punuar në vendet e fatkeqësive natyrore për më shumë se 30 vjet dhe ai themeloi VAN në 1995 për të mbështetur projektet e tij të ndihmës ndaj fatkeqësive.

Modeli Paper Log House u krijua fillimisht në vazhdën e tërmetit të madh Hanshin në 1995 në Kobe, Japoni dhe së fundmi është instaluar gjithashtu në Antakya për t’u përdorur si një ndërtesë shkolle pas tërmetit Turqi-Siri të vitit 2023.

VAN është gjithashtu i njohur për sistemin e tij të ndarjes së letrës që ofron privatësi për njerëzit që jetojnë në strehimore të përkohshme. Ngjashëm me Paper Log House, ai përdor tuba kartoni dhe është projektuar të jetë i shpejtë dhe i lirë për t’u ndërtuar.

Ajo u instalua kohët e fundit nëpër strehimore të përkohshme në Evropë ku strehohen ukrainasit që ikin nga pushtimi rus, si dhe në strehimin për viktimat e tërmetit Turqi-Siri.

Pas tërmetit në Marok në fillim të këtij muaji, UNESCO tha se po mbështet autoritetet lokale në përpjekjet e saj për të rindërtuar shkollat ​​dhe monumentet e trashëgimisë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Nënshkruhet marrëveshja për ndërtimin e Rrugëve të Fshatrave ndërkufitarë mes Kosovës dhe Shqipërisë

Published

on

Është nënshkruar protokolli për zbatimin e marrëveshjes për ndërtimin e Rrugëve të Fshatrave ndërkufitarë që ndërlidhin fshatrat ndërmjet Kosovës dhe Shqipërisë, nga zëvendësministri i MMPHI-së,  Hysen Durmishi, dhe Drejtori i Fondit Shqiptar të Zhvillimit,  Dritan Agolli.

“Nëpërmjet kësaj marrëveshje përveç se do të ndërlidhemi më afër me njëri tjetrin ekonomikisht, bashkarisht do të kontribuojmë në vlerësimin e gjendjes dhe përmirësimin e rrugëve të fshatrave ndërkufitare që lidhin zonat kufitare Shqipëri-Kosovë.”, deklaroi zv.ministri i Infrastrukturës, Hysen Durmishi.

Zona e përbashkët në mes të Republikës së Shqipërisë dhe Republikës së Kosovës, e cila do të mbulohet me këtë program zhvillimi, është e përbërë nga Bashkia e Hasit dhe Kukësit në Republikën e Shqipërisë, si dhe Komunat e Prizrenit dhe Dragashit në Republikën e Kosovës.

Zonat e bashkëpunimit, siç përcaktohen në raportin mbi shqyrtimin dhe vlerësimin e gjendjes së rrugëve të fshatrave ndërkufitarë që lidhin zonat kufitare Kosovë – Shqipëri, janë fshatrat si më poshtë:

Zapod (🇦🇱) – Kërstec (🇽🇰 )

Pogaj (🇦🇱) – Gorozhup (🇽🇰) dhe

Dobrunë (🇦🇱) – Blinishtë (🇽🇰).

Continue Reading

Infrastrukturë

Prezantohet një alternativë ekologjike ndaj betonit tradicional në Bienalen e Arkitekturës së Çikagos

Published

on

Për hapjen e edicionit të 5-të Bienales së Arkitekturës së Çikagos, Skidmore, Owings & Merrill (SOM) prezantoi një alternativë ekologjike ndaj betonit tradicional. I quajtur “Bio-Block Spiral”, instalimi është në The Mews në Fulton Market në Çikago. Krijimi u zhvillua me Prometheus Material, një kompani materialesh që ofron materiale ndërtimi të qëndrueshme për një të ardhme me karbon negativ.

Alternativa inovative u krijua duke përdorur mikroalga natyrale që thithin karbonin, të cilat i nënshtrohen një procesi bioçimentimi fotosintetik. Bio Block u krijua si një alternativë ndaj betonit dhe potencialisht mund të zvogëlojë emetimet globale të CO2 deri në 8%. Materiali aktualisht po i nënshtrohet testimit të performancës dhe është i disponueshëm për projekte të ndryshme për të zëvendësuar Njësitë e Masonerisë së Betonit me intensitet karboni (CMU) që përdoren zakonisht në ndërtimet moderne sot.

“The Spiral” ul emetimet e karbonit me një ton metrikë vetëm duke përdorur Bio-Blocks në vend të blloqeve konvencionale të betonit. Në fakt, ajo u ndërtua duke përdorur metodat tradicionale të muraturës nga punëtorë të aftë të sindikatave. Instalimi i lejon pjesëmarrësit e Bienales të vëzhgojnë dhe prekin Bio-Blloqet, por gjithashtu inkurajon vizitorët të dëshmojnë se si materiali reagon ndaj ndryshimeve në erë, lagështi dhe temperaturë gjatë muajve të vjeshtës në Çikago. I krijuar posaçërisht për temën e Bienales të këtij viti: “Kjo është një provë”, ekrani shënon një pikë kthese në udhëtimin drejt një industrie ndërtimi neutrale ndaj karbonit.

Instalimi fillimisht u frymëzua nga përbërja e ngjashme me guaskën e bio-çimentos. I ndodhur në zemër të Tregut Fulton, ai inkurajon vizitorët të largohen nga rrugët e ngarkuara dhe të eksplorojnë prezantimin. Hapësira qendrore e The Spiral ofron pamje të rrugës Halsted, me blloqe të rrotulluara në intervale të rregullta duke krijuar hapje, duke theksuar thjeshtësinë e ndërtimit të bllokut dhe llaçit. Fundet e palosur nxjerrin në pah përshtatshmërinë e formës së bllokut dhe forcojnë integritetin strukturor të instalimit, duke e lejuar atë të qëndrojë më vete. Për më tepër, metodat e patentuara të prodhimit të The Bio-Block Spiral tregohen dhe shpjegohen në një film të montuar në mur që projektohet pas instalimit./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending