Connect with us

Infrastrukturë

Megaqytetet e Kinës po fundosen

Published

on

Megaqytetet e Kinës po fundosen në mënyrë të konsiderueshme; gati gjysma e qyteteve kryesore të vendit, tregojnë shenja fundosjeje.

Një studim i fundit, i cili analizoi 82 qytetet më të mëdha të Kinës, raportoi se mbi 30% e qindra miliona njerëzve, që jetojnë në zonat urbane të Kinës, janë në rrezik për shkak të fundosjes së niveleve të tokës.

Ky trend, mund të ketë pasoja të rënda, veçanërisht pasi qytetet përballen me rritjen e nivelit të detit dhe kërcënimin e përmbytjeve, raporton Shqip.al

Pekini dhe Tianjin, në Kinën veriore, janë ndër qytetet që përjetojnë ritmet më të shpejta të fundosjes, me përqindjen më të madhe të njerëzve, që jetojnë në zona që fundosen me më shumë se 10 milimetra në vit.

Studimi paralajmëron, se nëse tendencat aktuale vazhdojnë, pjesë të mëdha të këtyre qyteteve, mund të jenë nën nivelin e detit brenda një shekulli, duke paraqitur rreziqe të konsiderueshme nga përmbytjet.

Konteksti global

Problemi i fundosjes së qyteteve, shtrihet përtej Kinës. Qytetet e mëdha në mbarë botën, veçanërisht ato pranë vijave bregdetare, po përjetojnë gjithashtu rrëshqitje të tokës.

Në Indonezi, qeveria po ndërton një kryeqytet të ri, sepse Xhakarta po fundoset me një shpejtësi alarmante, 20 centimetra në vit.

Vende të tjera, që përballen me probleme të ngjashme, përfshijnë Pakistanin dhe Bangladeshin, ku zonat urbane janë të ndjeshme ndaj rënies, për shkak të nxjerrjes së ujit dhe faktorëve të tjerë.

Gjeofizikani Manoochehr Shirzaei nga Virginia Tech, theksoi se nevojiten më shumë kërkime, për të kuptuar shkaqet dhe pasojat e fundosjes së qyteteve.

Ai vuri në dukje, se studimet mbi rrëshqitjen, shpesh janë lënë në hije nga ato për ngritjen e nivelit të detit, pavarësisht potencialit për pasoja të rënda./Media Ndërtimi

Infrastrukturë

Asfaltohet rruga Sllatinë e Epërme – Ramjan të Vistisë

Published

on

Në kuadër të projekteve infrastrukturore në Komunën e Vitisë, ka filluar sot edhe asfaltimi i rrugës Sllatinë e Epërme – Ramjan.

Me këtë rast, kryetari i komunës së Vitisë, Sokol Haliti, ka vizituar për së afërmi këtë rrugë dhe u prit nga shumë banorë të këtyre lokaliteteve.

Ata u shprehën të kënaqur dhe falënderues ndaj kryetarit Haliti për angazhimin të tij maksimal në teren dhe realizimin e shumë projekteve në dobi të qytetarëve jo vetëm në Sllatinë e Ramjan, po në çdo lokalitet.

Kjo rrugë përveç që lidhë dhe i ofron mes vete këto dy lokalitete, ua lehtëson edhe qarkullimin banorëve./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Webber fiton kontrata me vlerë 1.2 miliardë dollarë në Amerikën e Veriut

Published

on

Firma e ndërtimit Webber ka fituar 10 projekte të reja ndërtimi dhe mirëmbajtjeje në Amerikën e Veriut që arrijnë në 1.2 miliardë dollarë.

Webber me bazë në Hjuston është një degë e kompanisë evropiane të infrastrukturës Ferrovial dhe ka fituar një sërë projektesh në lidhje me përmirësimin e rrugëve, ndërtimin e urave dhe impiantet e trajtimit të ujit.

10 kontratat përfshijnë dy në Teksas për Departamentin e Transportit të Teksasit:

IH 27 në Randall County: 312.5 milion dollarë: Projekti për Departamentin e Transportit të Teksasit, shtrihet 6.9 milje, duke shtuar një korsi shtesë në IH 27 në Randall County. Pas përfundimit, ai do të ndihmojë në mbështetjen e rritjes së trafikut të mallrave në korridorin “Ports to Plains” midis Laredo, TX dhe Denver, CO.

Autostrada (SHBA) 60 Parmer County në Friona: 69.9 milionë dollarë: Projekti 5.3 milje i gjatë për Departamentin e Transportit të Teksasit përfshin ndërtimin e korsive të nxitimit dhe ngadalësimit, një kuvertë ure dhe mure dheu të stabilizuara mekanikisht (MSE). Ky projekt do të lejojë një hyrje më të sigurtë në US 60 për volumin e lartë të automjeteve industriale dhe të rënda që operojnë në zonë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Auditori: NPB-ja shkurtoi afatin për tenderin mbi 300 mijë euro për riparim të rrugëve pa arsyetim të qëndrueshëm

Published

on

Zyra Kombëtare e Auditimit (ZKA) ka gjetur se Ndërmarrja Publike Banesore (NPB) ka shkurtuar pa ndonjë arsyetim të qëndrueshëm afatin kohor për dorëzim të ofertave në tenderin mbi 300 mijë euro për riparim të rrugëve.

Sipas raportit të auditimit për vitin 2023 për NPB-në, kjo ndërmarrje publike lokale afatet kohore për tenderin “Riparimi i Rrugëve Urbane dhe Rurale” në vlerë 313 mijë euro, i ka shkurtuar për 7 ditë, nga 20 ditë sa duhet të jetë sipas ligjit, në 13 ditë.

“Afati kohor për dorëzimin e tenderëve/aplikacioneve është shkurtuar me arsyetimin se natyra e punëve ka të bëjë me intervenime urgjente” – thuhet në gjetjen e ZKA-së, shkruan Kallxo.com

Në lidhje me këtë, sipas ZKA-së, Departamenti i Monitorimit në Komisionin Rregullativ të Prokurimit Publik (KRPP), ka vlerësuar se nuk ka pasur ndonjë detyrim emergjent, duke marrë parasysh lëndën dhe natyrën e aktivitetit.

“..andaj ka rekomanduar NPB-në të veprojë sipas nenit 44 të LPP-së dhe këtë aktivitet të prokurimit ta realizojë me afate të rregullta, mirëpo ky rekomandim nuk ishte zbatuar nga ndërmarrja” – thuhet tutje në raport.

Në gjetjen e saj, Zyra Kombëtare e Auditimit ka thënë se shkurtimi i afateve pa arsyetime bindëse dhe të bazuara ligjore, mund të kufizojë konkurrencën dhe për rrjedhojë mosmarrjen e ofertave më të përshtatshme për kompaninë.

Me këtë gjetje të ZKA-së, Ndërmarrja Publike Banesore është pajtuar./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending