Connect with us

Aktuale

Zgjedhet juria që do të jap çmimin “Aga Khan” për Arkitekturë në vitin 2022

Published

on

Çmimi “Aga Khan” për Arkitekturë, shpalli Jurinë Master që do të përzgjedhë fituesit e ciklit 2020-2022.

Juria, mes të cilave janë Anne Lacaton, Francis Kéré, Nader Tehrani ose Amale Andraos, do të shikojnë për projekte që i përgjigjen aspiratave kulturore të kontekstit të tyre shoqëror dhe tregojnë përdorim novator të burimeve lokale dhe teknologjive të ndërtimit.

I themeluar në vitin 1988 nga “Aga Khan IV”, çmimi që mbulon ciklet trevjeçare synon të nxjerrë në pah projektet e rëndësisë dhe ndikimit pozitiv për bashkësitë islame.

Një nga veçoritë e çmimit qëndron në fokusimin e tij në nderimin e projektit të ndërtuar, sesa në praktikën e projektimit, duke pranuar kështu kontributin e të gjitha palëve të përfshira në realizimin e një objekti arkitektonik, nga klienti tek inxhinierët, planifikuesit, kontraktorët dhe zejtarë.

Sipas fjalëve të Farrokh Derakhshani, Drejtor i AKAA, “Arritjet e asnjë projekti nuk janë rezultat i punës në një arkitekt ose firmë arkitekturore. Arkitektura nuk është një vepër arti që ka një artist që “krijon” një kryevepër ”

Nëntë anëtarët e jurisë që do të zgjedhin përfituesit e ciklit të pesëmbëdhjetë të Çmimit Aga Khan janë:

Nada Al Hassan, arkitekt konservimi, e specializuar në politikat ndërkombëtare të zhvillimit kulturor dhe të qëndrueshëm.

Amale Andraos, Dekane e Columbia GSAPP dhe drejtore e WORKac.

Kazi Khaleed Ashraf, profesor dhe drejtor i përgjithshëm i Institutit të Bengalit për Arkitekturë, Peizazhe dhe Vendbanime.

Kader Attia, artist.

Sibel Bozdogan, profesoreshë v e arkitekturës moderne dhe urbanizmit në Universitetin e Bostonit.

Lina Ghotmeh, themeluese dhe drejtuese e Lina Ghotmeh – Arkitektura në Paris

Francis Kéré, profesor i Dizajnit dhe Pjesëmarrjes Arkitektonik në Universitetin Teknik të Mynihut

Anne Lacaton, Themeluese dhe Drejtore e Arkitektëve Lacaton & Vassal

Nader Tehrani, Dekan i Shkollës së Arkitekturës Irwin S. Chanin të The Cooper Union, Nju Jork dhe Drejtor Themelues i NADAAA. /Media Ndërtimi/

Aktuale

Arkitektët mblidhen në Kopenhagë për Kongresin Botëror

Published

on

Kongresi Botëror i Arkitektëve UIA 2023 është një ftesë për arkitektët nga e gjithë bota që të takohen në Kopenhagë nga 2 deri në 6 korrik për të eksploruar dhe komunikuar se si arkitektura ndikon në të 17 Objektivat e Zhvillimit të Qëndrueshëm të OKB-së (SDG).

Për më shumë se dy vjet, Science Track dhe Komiteti i tij Shkencor ndërkombëtar kanë analizuar mënyrat e ndryshme në të cilat arkitektura i përgjigjet SDG-ve.

Puna ka rezultuar në formulimin e gjashtë paneleve shkencore: dizajni për përshtatjen klimatike, dizajni për burimet e rimenduara, dizajni për komunitetet elastike, dizajni për shëndetin, dizajni për përfshirjen dhe dizajni për partneritetet për ndryshim.

Një thirrje ndërkombëtare për dokumente u dërgua në vitin 2022 dhe 296 nga më shumë se 750 aplikime nga 77 vende janë ftuar për të paraqitur në Kongresin Botëror të Arkitektëve të UIA 2023 në Kopenhagë./Media Ndërtimi

 

Continue Reading

Aktuale

Komuna e Gjilanit dha mbi 80 mijë euro për orendi në QKMF, tash s’dihet ku kanë mbetur

Published

on

Komuna e Gjilanit raportohet se ka paguar rreth 80 mijë euro për inventor, tavolina pune dhe ormanë të cilat nuk dihet se ku gjenden tani.

“Insajderi” raporton se gjatë vitit 2022, Komuna e Gjilanit, më konkretisht QKMF-ja atje, ishte furnizuar me inventar dhe se faturat ishin nënshkruar nga tre zyrtarë të emëruar si komision.

“Faturat ishin nënshkruar nga tre zyrtaret qe ishin emëruar si komision për pranimin e inventarit. Komisioni i pranimit te inventarit deklarohet se me kërkese të menaxhmentit janë nënshkruar në faturë vetëm për tu ekzekutuar pagesa dhe se nuk kanë njohuri në lidhje me inventarin.” – thuhet në raport.

ZKA-ja ka rënditur edhe 12 artikujt që nuk gjenden në QKMF.

Në fund, vlera totale siç shihet edhe në raport, del të jetë mbi 80 mijë euro.

“Pagesat e bëra për inventarin zyrtarë i cili nuk gjendet në komunë, ndikon në dëmtimin e buxhetit komal.” – ka bërë të ditur ZKA-ja.

Në fund ndërkaq, është rekomanduar që kryetari Alban Hyseni të kërkojë llogaridhënie nga zyrtarët dhe të marrë masa menjëherë që inventari i paguar të dërgohet në QKMF./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Era Thaqi do ta përfaqësojë Kosovën në Olimpiadën Ndërkombëtare të Fizikës

Published

on

Era Thaqi ka vizituar NASA-n në vitin 2022, ndërsa këtë vit është pranuar në dy universitete amerikane. Së shpejti ajo do ta përfaqësojë Kosovën edhe në Olimpiadën Ndërkombëtare të Fizikës, në Japoni.

Në fund të klasës së nëntë, Era kishte filluar të interesohej për kodimin dhe mbajtjen e kurseve të ndryshme.  Me këtë rast i janë ofruar disa mundësi.

Prej këtyre mundësive ajo ka veçuar vizitën në Amerikë, në Virginia Tech University dhe në Agjencinë amerikane të hapësirës – NASA.

Mirëpo, ky nuk është suksesi i vetëm i saj, pasi ajo është pranuar në dy universitete amerikane, me bursë të plotë.Studimi në Amerikë është një realizim ëndrre për të, pasi ajo që e vogël e kishte menduar që të studionte atje.Aplikimi në universitetet amerikane ka filluar që prej gushtit të vitit 2022, ku ajo ka treguar procedurat nëpër të cilat ka kaluar, duke u testuar në ese, dhe teste të standardizume.

18-vjeçarja ka aplikuar në 7 universitete amerikane (4 prej tyre bëjnë pjesë në grupin ‘Ivy League Universities’) dhe është pranuar në dy prej tyre, në Universitetin e Princeton dhe Brown. Si rezultat, ajo ka treguar se cila është fusha që ka zgjedhur ta studiojë në Princeton.

“Studioj në fushën e Inxhinierisë Elektrike dhe Kompjuterike, edhe kam vendos me bë një kombinim me neruo-shkencën, për shkak se po du me gjet lidhjen ndërmjet këtyre dy fushave që mundet me pas efekt në zgjidhjen e problemeve” – ka thënë Thaqi për Kallxo.com.

Lajmin se është pranuar në këto univeristete e kishte marrë më 30 prill, dhe kjo e ka emocionar atë, duke u ndjerë jashtëzakonisht e lumtur pasi që ia ka arritur qëllimit dhe i është shpërblyer puna që ka bërë për një kohë të gjatë.Se a mendon që do t’i ndihmojnë mësimet e deritanishme nga shkollimi në Kosovë, Era ka thënë se për nga pjesa teorike mendon që do t’i ndihmojnë, mirëpo në pjesën praktike ajo është dashur vet të interesohet./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending