Connect with us

Aktuale

Tekniku me shkollim të mesëm i kontraktuar nga NPB-ja kreu kundërligjshëm punën e gjeodetit për projektin në Lakrishtë

Published

on

Ndërmarrja Publike Banesore SH.A. Prishtinë  (NPB) e drejtuar nga Hajdar Hoxha, kishte kontraktuar një person jokompetent, i cili  kundërligjshëm ka bërë përcaktimin e kufirit ndërmjet dy parcelave në Lakrishtë në kuadër të përgatitjes së dokumentacionit për të ndërtuar projektin e dyshimtë milionësh afaristo-banesor të NPB-së.

Personi i angazhuar nga NPB-ja është Haki Selmani me kualifikim “TEKNIK GJEODET I LICENSUAR” që ligjërisht përkufizohet si person fizik me shkollim të mesëm.

Sipas Udhëzimit Administrativ Nr.13/2019 për Licencimin e Kompanive Gjeodete dhe Gjeodetëve, neni 5, TEKNIKU GJEODET I LICENSUAR, në këtë rast, Haki Selmani nuk ka të drejtë të bëjë PËRCAKTIM TË KUFIJVE TË PARCELAVE, si ka vepruar, por vetëm ndarje të pacelave, bashkim të pacelave dhe piketim të parcelave, siç thuhet qartë edhe në licencën e tij. (Shih dokumentin më poshtë).

Sipas Nenit 4, paragrafit 1, nëparagrafi 1.2 të këtij akti nënligjor, përcaktimi i kufijve të parcelave është kompetencë ekskluzive e personave të kualifikuar si GJEODET I LICENCUAR  ose KOMPANI GJEODETE TË LICENCUARA.

I pyetur përmes telefonit pse ka vepruar kundër ligjit dhe licensës së punës, Selmani thekson se “ka menduar që ka të drejtë”. Në bisedë e sipër ai zbulon edhe një informacion tjetër, që nëse vërtetohet, përveç në këtë rast, implikon në shkelje të vazhdueshme ligjore drejtorinë e Kadastrit të Komunës së Prishtinës që aktualisht udhëhiqet nga Valbona Osmani Mehmetaj. Selmani bën të ditur se lëndë të karakterit të njëjtë ka kryer qe një dekadë dhe askush nuk i ka dhënë vërejtje.

“Unë qe 10 vjet kam kryer landë të tilla me karakter të njëjtë dhe e kam të shkruar aty piketim i parcelave dhe unë e kam nënkuptu që kam të drejtë….Unë e kam kuptu që kam të drejtë se landë të tilla kam kryer dhe kam dorëzu në kadastër dhe i kam kryer pa vërejtje. Kurrkush kurrë nuk më ka dhënë vërejtje për atë punë”, theksoi përmes telefonit tekniku gjeodet i licencuar, Haki Selmani, i cili siç shihet në dokumentet më poshtë i është referuar vetës edhe si gjeodet i licensuar ndonëse në vulë i shkruan qartë se është teknik.

Nga burimet brenda Komuna e Prishtinës merret vesh se Agjencia Kadastrale e Kosovës ka kërkuar nga Kadastri i Komunës që ta rishqyrtoj lëndën dhe të evitoj shkeljet ndërsa nga Komisioni për Licencim që të ndërmerr masat e nevojshme ndaj Teknikut Gjeodet, Haki Selmani.

Komuna e Prishtinës e drejtuar nga Shpend A. Ahmeti ende nuk është deklaruar për këtë çështje.

Kujtojmë se lënda me këto shkelje dhe pa pëlqimin e AKP-së është miratuar nga Drejtoria e Kadastrit e Komunës së Prishtinës, e cila i ka hapur rrugë lëshimit të lejes së ndërtimit për realizimin e projektit milionësh afaristo-banesor të NPB-së, për të cilin janë shfaqur publikisht fakte, dëshmi, akuza e pretendime të bazuara për shkelje ligjore dhe procedurale që nga faza tenderuese e deri te dhënia e lejeve nga Komuna e Prishtinës që kulmuan me skandalin mjedisor të shkatërrimit të azbestit pa kontroll duke rrezikuar shëndetin e banorëve.

Prokuroria ende nuk ka kthyer përgjigje nëse i ka nisur hetimet. (Artikulli është shkruar nga gazetari i televizionit publik të Kosovës: Arsim Halili)./Media Ndërtimi.

Aktuale

Energjia Elektrike pritet të shtrenjtohet sërish

Published

on

Mosekzekutimi i subvencionit prej 100 milionë eurove nga Qeveria e Kosovës para pak muajve tash mund t’i kushtojë Kosovës deri në 5 milionë euro në ditë import, ose mund të sjellë shtrenjtim të energjisë.

Kosovarët prej ditësh po përballen me reduktime të energjisë elektrike. E që të kjo të parandalohej, Zyra e Rregullatorit kishte propozuar një subvencionim prej 100 milion eurosh nga shteti i Kosovës.

Këto mjete qeveria i ndau që të blihet energji më e lirë, por që nuk u ekzekutuan asnjëherë.

Nga KEDS thonë se edhe në rast se kjo ndodhë, tash është vonë.

Viktor Buzhala, zëdhënës në këtë kompani, paralajmëron se Kosova mund të paguajë shifra marramendëse për import të rrymës muajve të dimrit.

Nga Shoqëria Civile thonë se mos ndarja e mjeteve për energjinë nga Qeveria, do të mund t’iu kushtojë kosovarëve me rritje enorme të tarifave të rrymës.

Në këto ditë  vendi ka prodhuar afër 120 mega vat në orë më pak sesa nga kërkesa e konsumatorëve.

Continue Reading

Aktuale

AKP shpalli shitjen e re të aseteve përmes likuidimit nr. 58 

Published

on

Agjencia Kosovare e Privatizimit (AKP) zyrtarisht ka shpallur shitjen e aseteve përmes likuidimit nr.58. Lista e tenderëve për privatizim me këtë valë të shitjeve përmban 40 asete/njësi atraktive të ndërmarrjeve shoqërore në Republikën e Kosovës, të cilat paraqesin një mundësi të shkëlqyer për zgjerim të biznesit apo iniciativa të reja biznesore në vendin tonë.

Kjo valë e shitjeve me të gjitha asetet e tenderuara është aprovuar në Bordin e Drejtorëve, kurse AKP i ka njoftuar paraprakisht të gjitha Komunat përkatëse se këto asete të ndërmarrjeve shoqërore do të privatizohen dhe ka shpallur njoftimin për tender në faqen e saj të internetit www.pak-ks.org dhe në mediat e shkruara dhe ato elektronike.

Ofertat e mbyllura për njësitë/asetet që janë në shitje përmes shitjes së aseteve me likuidim nr.58 duhet të dorëzohen në “Sallën e konferencave – Hoteli Grand”, në Prishtinë me datën 7 shtator 2022, nga ora 10:00 deri në orën 12:00, të shoqëruara edhe nga depozita e ofertës dhe tarifa për paraqitjen e ofertës, ashtu siç është parashikuar për secilin artikull.

Kurse hapja e ofertave do të bëhet po të njëjtën ditë, duke filluar nga ora 12:30.

Bashkëlidhur (si më poshtë) gjeni shtegun me  listën e aseteve të tenderuara në këtë valë të shitjeve./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

Reagon “Prishtina Parking” për kontratën prej 750 mijë euro

Published

on

Ndërmarrja Publike Lokale “Prishtina Parking” SH.A. sqaron opinionin publik rreth disa shkrimeve dhe reagimeve të aktivistëve politikë lidhur me vazhdimin e kontratës “Shërbime për Menaxhimin e Parkingjeve”, ku vlera indikative për 36 muajt e ardhshëm është 750,000.00€ (shtatëqind e pesëdhjetë mijë euro).

Ndërmarrja sqaron se kjo nuk është shuma që do t’i paguhet Operatorit Ekonomik, por në bazë të kontratës së nënshkruar, Ndërmarrja do t’i paguajë kompanisë 15 % të të hyrave për çdo shërbim që kryen kompania e kontraktuar nga Ndërmarrja.

Ta zëmë, nëse Operatori Ekonomik kryen shërbime nga të cilat Ndërmarrja Publike Lokale “Prishtina Parking” inkason 100€ (njëqind euro), nga kjo shumë 15 % e të hyrave (15€) do t’i marrë kompania e kontraktuar për të kryer shërbimet.

Gjithashtu në bazë të kontratës së nënshkruar, Operatori Ekonomik ka për obligim të furnizojë stafin me pajisje elektronike si telefona dhe printer digjital, ndërtimin e një server room, vijëzimin e të gjitha parkingjeve në të gjitha lagjet e Prishtinës, vendosjen e tabelave vertikale, mirëmbajtjen e sistemit, si dhe trajnimin e stafit për përdorimin e sistemit.

Është me rëndësi të theksohet se kompania e kontraktuar ka krijuar softuerin dhe tre aplikacione: aplikacioni ku palët paguajnë me sms, aplikacioni për banorët rezident si dhe aplikacioni për smart phone, ku për to është investuar një shumë e konsiderueshme e mjeteve nga kompania e kontraktuar.

Prishtina Parking me punën dhe angazhimin e treguar është shndërruar në një Ndërmarrje model në vend, andaj çdo tentim për të prishur imazhin nga informata të pasakta të sponzorizuara që kanë dështuar të implementojnë sisteme të tilla, është i papranueshëm për ne.

Ndërmarrja Publike Lokale “Prishtina Parking” SH.A. fton mediat dhe qytetarët që për çdo informatë të drejtohen pranë zyreve të Ndërmarrjes dhe të mos publikojnë njëanshëm qëndrime nga individë politik.

Continue Reading

Trending