Connect with us

Infrastrukturë

Si e përdor Amsterdami modelin për të krijuar një strategji të ekuilibruar si për njerëzit ashtu edhe për mjedisin

Published

on

Në vitin 2020, në mes të valës së parë të bllokimeve për shkak të pandemisë, bashkia e Amsterdamit shpalli strategjinë e saj për rikuperimin nga kjo krizë duke përqafuar konceptin e “Ekonomisë së Krofeve”. Modeli është zhvilluar nga ekonomistja britanike Kate Raworth dhe është popullarizuar përmes librit të saj, “Doughnut Economics: Seven Ways to Think Like a 21st Century Economist”, botuar në vitin 2017.

Këtu, ajo argumenton se qëllimi i vërtetë i ekonomisë nuk duhet të jetë i barabartë rritje. Në vend të kësaj, qëllimi është të gjejmë një pikë të ëmbël, një mënyrë për të balancuar nevojën për t’i siguruar të gjithëve atë që u nevojitet për të jetuar një jetë të mirë, një “bazë shoqërore” duke kufizuar ndikimin tonë në mjedis, “tavanin mjedisor”. Me ndihmën e Raworth, Amsterdami e ka ulur këtë qasje në madhësinë e një qyteti.

Modeli përdoret tani për të informuar strategjitë dhe zhvillimet në mbarë qytetin në mbështetje të kësaj ideje gjithëpërfshirëse: ofrimi i një cilësie të mirë jete për të gjithë pa ushtruar presion shtesë mbi planetin. Qytetet e tjera po ndjekin këtë shembull.

Cili është modeli ekonomik i donutit?

Raworth mbërriti në imazhin e “donutit” duke përshkruar dy rrathë, njëri brenda tjetrit. Rrethi i jashtëm është frymëzuar nga një diagram që ajo hasi ndërsa punonte për organizatën jofitimprurëse kundër varfërisë Oxfam. Atje, një grup shkencëtarësh të sistemit tokësor po shikonin kushtet mjedisore që e bëjnë të mundur jetën në Tokë. Ata identifikuan një sërë “kufijsh planetarë”, një sërë kufijsh që, nëse kapërcehen, do të dëmtonin përgjithmonë klimën, tokat, oqeanet, biodiversitetin dhe rrjedhimisht kushtet e jetës së njerëzimit. Kjo unazë e jashtme lidhet me çështje të tilla si ndryshimi i klimës, ndotja e ajrit, humbja e biodiversitetit, shterimi i shtresës së ozonit dhe acidifikimi i oqeanit.

Ndërsa Raworth e kuptoi rëndësinë e përpjekjes për të qëndruar nën këtë tavan ekologjik, ajo gjithashtu kuptoi se kjo është vetëm njëra anë e problemit. Nëse unaza e jashtme përshkruante një maksimum, ajo shpiku gjithashtu një unazë të brendshme për të përfaqësuar kushtet minimale që gjithkush ka nevojë për të bërë një jetë të mirë. Rrjedh nga qëllimet e zhvillimit të qëndrueshëm të OKB-së, unaza e brendshme trajton probleme urgjente si qasja në ushqim dhe ujë të pastër, strehim me cilësi të mirë, energji, kujdes shëndetësor, arsim, barazi sociale, të drejtën për një zë politik, drejtësi dhe mundësi për punë dhe të ardhura.

Si dhe pse e përdor Amsterdami?

Në prill 2020, Bashkia e Amsterdamit miratoi strategjinë e qarkores së Amsterdamit 2020-2025 me një plan veprimi fillestar praktik dyvjeçar. Strategjia është modeluar sipas një versioni të përshtatur të modelit të donutit të Kate Raworth, duke e bërë atë komunën e parë në botë që miraton zyrtarisht konceptin. I krijuar në bashkëpunim me Raworth, modeli me shkallë të ulët quhet Portreti i Qytetit, një fotografi gjithëpërfshirëse e qytetit që synon të shërbejë si pikënisje për të menduarit me fotografi të mëdha, risi bashkë-krijuese dhe transformim sistemik, sipas strategjisë së publikuar. . Ai synon gjithashtu të bëhet një stimul për bashkëpunimin ndër-departamental brenda qytetit, duke përfshirë një gamë të gjerë aktorësh në proceset vendimmarrëse që formësojnë mjedisin.

Në fund të vitit 2022, qyteti i vogël i Dunedin, Zelanda e Re, u bashkua, ashtu si edhe Nanaimo, në Kolumbinë Britanike. Në SHBA, Portland, Oregon dhe Austin, Teksas, po planifikojnë të iniciojnë versionet e tyre të konceptit. Ndërsa të gjitha këto strategji janë të frymëzuara nga modeli i donutit, ato e interpretojnë konceptin në mënyra të përshtatura me nevojat dhe mundësitë e tyre specifike.

Donut nuk është një model përshkrues. Nuk ofron një hartë rrugore. Në vend të kësaj, ai paraqet një rezultat përfundimtar optimist për t’u përpjekur drejt: sigurimit të një cilësie të mirë jete për të gjithë, pa mbitaksuar mjedisin.

Rruga për ta arritur këtë mund të duket e ndryshme për çdo rajon: qytetet ose vendet më të pasura mund të gjejnë se sfidat e tyre kryesore janë të lidhura me unazën e jashtme të kufomave, duke ulur gjurmën e tyre për t’u përshtatur brenda kufijve planetarë. Ndërkohë, rajonet me të ardhura të ulëta ose të mesme mund të luftojnë më shumë për të nxjerrë të gjithë nga qendra e donutit dhe në unazën e saj të brendshme, duke siguruar akses të barabartë në nevojat bazë si ushqimi, arsimi dhe mundësitë për t’u rritur./Media Ndërtimi

Infrastrukturë

Prokuroria Themelore në Gjakovë në aksion kundër shkatërruesve të mjedisit

Published

on

Një kamion transportues dhe një ekskavator janë sekuestruar për shkak të aktivitetit ilegal të nxjerrjes së zhavorrit përgjatë shtratit të lumit Drini i Bardhë.

Lajmin e ka bërë të ditur Prokuroria Themelore në Gjakovë, përmes një njoftimi për media, teksa ka bërë të ditur se në disa fshatra të Komunës së Rahovecit, është duke u degraduar ambienti për shkak të aktivitetit të tillë ilegal.

“Prokurori koordinator për hetimin e krimeve kundër mjedisit, Kastriot Memaj, ka urdhëruar inicimin e rastit për veprën penale ‘Ndotja, degradimi ose shkatërrimi i mjedisit’ nga neni 338 i KPRK-së. Njëkohësisht, në koordinim me policinë, janë duke u ndërmarrë veprime aktive në drejtim të kapjes së kryesve të kësaj vepre penale”, thuhet në njoftim.

Tutje, thuhet se prokuroria mbetet e përkushtuar maksimalisht në luftimin e dukurive të tilla të kundërligjshme që degradojnë ambientin dhe u bëhet thirrje qytetarëve për bashkëpunim në luftimin e këtyre dukurive./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Ura e Kukësit pritet të hapet më 1 qershor

Published

on

Segmenti tre kilometra i aksit Kukës-Morinë, pjesë e Rrugës së Kombit nga mbikalimi i Gostilit deri te ura e Kukësit tashmë është hapur për qarkullimin e mjeteve.

Plot tri javë iu deshën kompanisë koncensionare për vendosjen e shtresave të stabilizantit dhe asfaltimin e njërit segment rrugor që lidh dy anët e Urës së Re me Rrugën e Kombit, ndërsa po punohet për përgatitjen për asfaltimin e segmentit tjetër rrugor në hyrje të Urës së Re.

Konstrukti metalik i urës së re mbi Drin, tashmë është pozicionuar në bazamentin përfundimtar të saj ndërsa po punohet për montimin e pjesëve dhe vendosjen e shtresave të nevojshme drejt përmbylljes së projektit dhe vënien në funksion të plotë brenda muajit qershor, e gatshme për sezonin e verës.

I gjithë trafiku i mjeteve nga Shqipëria drejt Kosovës dhe anasjelltas, përgjatë tri javëve u devijua në qytetin e Kukësit përmes tri hyrjeve dhe një dalje.

Gjatë gjithë kësaj periudhe, nuk u shënuan incidente që kishin të bënin me pengesa në qarkullim për shkak të fluksit, ndërsa u arrit të mirëmenaxhohej siç duhet e me një orar të paracaktuar për mjetet e vogla dhe ato të transportit të mallrave.

Ura e Madhe lidh Rrugën e Kombit dhe dy brigjet e liqenit të Fierzës dhe konsiderohet si një nga urat me hapësirën më të madhe në Ballkan në tipologjinë e saj./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Inspektorati aksion për lirimin e hapësirave publike në Prishtinë

Published

on

Kryetari i Komunës së Prishtinës, Përparim Rama, ka njoftuar se Inspektorati i Kryeqytetit po vazhdon me lirimin e hapësirave publike.

Rama përmes një postimi në ‘Facebook’, ka bërë me dije se po lirohen hapësirat që janë zënë me terrasat e lokaleve, në qendër në afërsi të “Pallatit të Rinisë”.

“Nuk lejohet uzurpimi i pronës publike! Inspektorati i Kryeqytetit po vazhdon me lirimin e hapësirave publike të cilat ishin nxënë dhe po shfrytëzoheshin si pjesë (terrasa) të lokaleve. Këto ditë një e tillë është duke u larguar në zonën qendër në afërsi të “Pallatit të Rinisë””, ka shkruar Rama./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending