Connect with us

Aktuale

Shpronësimi i pronave, pengesë për ndërtimin e impiantit të trajtimit të ujërave të ndotura në Prizren

Published

on

Qëllimi i ndërtimit të impiantit të Trajtimit të ujërave të ndotura në Prizren ka qenë që të gjitha ujërat e ndotura para se të

derdhen si “effluent” në vende të caktuara apo lumenj, të trajtohen dhe në fund të shkarkohen të trajtuara.

Në këtë mënyrë përmes trajtimit të ujërave të ndotura, ujërat shtetërore dhe ato ndërkombëtare (për shkak te lidhshmërisë përmes

lumenjve) do të ishin më të pastra dhe në këtë mënyrë do të ruhej edhe diversiteti ujor dhe ambienti. Ky është edhe njëri nga

kriteret e Bashkimit Evropian për të hyrë në BE

FAZA E TENDERIMIT Faza e tenderimit është ndarë në dy pjesë: Faza para kualifikuese, ku kompanitë janë ftuar të prezantojnë ofertat e tyre teknike, procedurale dhe financiare me propozimet për metodat dhe materialet që do ti përdorin për projektimin dhe ndërtimin e ITUZ.

Nga vlerësimi i pjesës procedurale të ofertave, në listën e ngushtë janë përzgjedhur tri kompani që janë konsideruar se i kanë dhënë propozimet më të mira teknike në bazë të Kërkesave të Punëdhënësit.

Faza kualifikuese, ku nga tri kompanitë e përzgjedhura në listën e shkurtër, është bërë vlerësimi i detajuar i propozimeve të tyre teknike nëse ato i janë përmbajtur Kërkesave të Punëdhënësit, dhe pas vlerësimit të pjesës teknike të detajuar dhe asaj financiare të tenderit, kompania fituese për projektimin dhe ndërtimin e ITUZ është përzgjedhur konzorciumi Aqualia-Spanjë dhe Hidroterm-Kosovë.

Me pas, me kompaninë e përzgjedhur si Kontraktues janë zhvilluar negociatat e kontratës nga ku janë aranzhuar kushtet tjera, qartësimet në draft kontratë, afatet kohore, kushtet e pagesave, etj, dhe duke i inkorporuar këto aranzhime në draftin e kontratës, kontrata është bërë finale dhe është nënshkruar nga Palët.

Vlera kontratës: 10,354,000.00 € Viti i nënshkrimit të kontratës: 2015 Afati e paraparë për kompletim: 24 muaj pas nënshkrimit të kontratës dhe përcaktimit të datës së fillimit (dhjetori i vitit 2017) Data e fillimit të punëve në kantier: Korrik 2017 Data reale e përfundimit të punëve: Tetor 2021 Lloji i  kontratës: Sipas standardeve FIDIC, libri i verdhë (Condition of Contract for Plant and Design-Built)

Pas nënshkrimit të kontratës dhe përcaktimit të datës së fillimit të aktiviteteve të Kontraktuesit, Kontraktuesi menjëherë ka filluar me punimin e projektit ideor dhe atij kryesor.

Pas çdo faze të punimit të projektit, secila fazë e projektit është dërguar të konsulenti për rishikimin e tij. Konsulenti pastaj ka bërë rishikimin e dokumentit të dorëzuar nga Kontraktuesi brenda një afati kohor të përcaktuar në FIDIC, dhe i ka kthyer përgjigjen Kontraktuesit me komente ose pa komente duke dhënë miratimin ose refuzimin e tij.

Në rastin e refuzimit, konsulenti ka paraqitur arsyet e tij pse dhe në cilën masë dokumenti i Kontraktuesit nuk i ka plotësuar kushtet sipas detyrës projektuese, dhe pas kësaj Kontraktuesi ka përmirësuar dizajnin dhe e ka ri-dërguar te konsulenti për rishikim.

Pasi dizajni/pajisja/materiali është miratuar nga konsulenti, Kontraktuesi ka filluar procedurat e furnizimit të tij, dhe pasi materiali është dorëzuar në Kantier, konsulenca edhe një herë ka bërë verifikimin nëse pajisja ose materiali i furnizuar është po ai i cili ishte aprovuar. Kjo procedurë standarde është përdorur në përgjithësi gjatë propozimeve për dizjanim dhe furnizim.

Problemet me shpronësimin e tokave në lokacionin e ndërtimit dhe leja ndërtimore, Problemet arkeologjike, Problemet me vonesat e shkaktuara nga Kontraktuesi  Pandemia, Problemet me furnizim të qëndrueshëm me energji elektrike nga KEDS gjatë fazës së Testeve në Kompletim si dhe Problemet me pretendimet e Kontraktuesit për kualitetin e ujit në hyrje të impiantit, ishin disa nga sfidat e ndërtimit të këtij impiantit.

Për menaxhimin e kohës së ndërtimit të impiantit, pas nënshkrimit të kontratës, Kontraktuesit i është kërkuar të prezantojë planin dinamik real të ekzekutimit të punëve deri në datën e kompletimit të tyre. Më pas ky plan është rishikuar nga konsulenti dhe i është dërguar njoftimi Kontraktuesit nëse plani dinamik i përmban te gjitha shënimet e nevojshme deri në kompletim. Gjatë ekzekutimit të punëve dhe gjatë Takimeve të Progresit është shikuar nëse Kontraktuesi po vazhdonte ti kryej punët sipas planit dinamik të prezantuar. Nëse ai ishte prapa planit, atij i është kërkuar që të dorëzoj planin e azhurnuar dinamik, duke i kërkuar të përshkruante edhe masat që do të merreshin për kompensimin e kohës së humbur për shkak të vonesave të Kontraktuesit./Media Ndërtimi.

Aktuale

Kompanitë do t’i drejtohen Gjykatës Komerciale në vend të Organit Shqyrtues të Prokurimit

Published

on

Rreth 800 është numri i lëndëve të cilat Bordi i Organit Shqyrtues të Prokurimit nuk do t’i trajtojë.

Kimete Gashi, anëtare e bordit të ri, ka thënë për emisionin e ekonomisë, Portofol në Klan Kosova FM, se ankesat që janë dorëzuar për mbi një vjet, sa OShP s’kishte bord, janë vlerësuar si të papërshtatshme.

“Bordi ka vendosur që nuk ka pas kompetencë që t’i trajtojë ato. Secilin operator e kemi njoftuar dhe ata tash mund t’i drejtohem Gjykatës Komerciale”, është shprehur Gashi.

“Afërsisht kanë qenë 800 lëndë që i kemi gjetur që kanë qenë të parashtruara si ankesa”.

Gashi ka theksuar se synimi si bord i ri është që të punojnë në formën më të drejtë.

“Misioni i bordit është që dera e OShP-së të jetë dera më e besueshme e çdo operatori ekonomik dhe çdo personi fizik ose subjekt ekonomik që mendon se i është shkelur një e drejtë”.

Continue Reading

Aktuale

Si e ndryshuan Gratë Arkitekturën në Amerikë?  

Published

on

Në kohën e këtij shkrimi, e ardhmja për gratë në Shtetet e Bashkuara duket e zymtë. Përmbysja e Roe kundër Wade nga Gjykata e Lartë e SHBA nuk do të thotë vetëm se gratë në të paktën 20 dhe deri në 30 shtete nuk do të jenë në gjendje të zgjedhin kur dhe nëse do të durojnë shtatzëninë dhe lindjen e fëmijëve.

Do të thotë gjithashtu se disa prej tyre nuk do të jenë në gjendje, për shembull, të lënë një punë të keqe, sepse u duhen para për të rritur fëmijën që nuk donin të kishin. Do të thotë se ata nuk do të jenë në gjendje të largohen nga një marrëdhënie në të cilën nuk duan të jenë më, sepse duhet të ndajnë detyrat e kujdesit për fëmijët. Kjo do të thotë se ata mund të vdesin nëse shtatzënia e tyre përfundon me një abort, trajtimi për të cilin është zgjerimi dhe kuretazhi, njësoj si një abort i vonshëm. Kjo do të thotë se, afërsisht në gjysmën e këtij vendi, gratë nuk kanë kontroll të plotë mbi fatet e tyre.

Politika bashkëkohore është një kornizë thellësisht e padrejtë përmes së cilës mund të rishikohen dy libra të botuar së fundmi për gratë në arkitekturë – Gratë që ndryshuan arkitekturën dhe zgjerimin e fushës së arkitekturës – por duke e bërë këtë ofron një mundësi për të vërejtur se si të kuptojmë dhe mbështesim më së miri betejat e grave sot.

Vëllimi i parë (The Women) është një koleksion i profileve të shkurtra të më shumë se 144 arkitektëve që janë gra. Ajo merr një qëndrim të ndërgjegjshëm revizionist; redaktori Jan Cigliano Hartman pretendon në parathënien e saj se “do të ndryshojë historinë e arkitekturës, duke sjellë arkitektet femra në narrativën qendrore”.

E dyta (Fusha e Zgjeruar) nuk është një koleksion njerëzish por projektesh; redaktorët deklarojnë paraprakisht se ata “parashikuan që ky libër do të ishte një koleksion prej 40 projektesh që ndodhin të hartohen nga gratë”.

Dëshira që ky tipar i përbashkët të shfaqet si një rastësi kur në fakt ishte një zgjedhje e qëllimshme pasqyron një shqetësim me kategorinë e “gruas arkitekte”, një e dhënë se ka diçka që nuk është plotësisht e drejtë me vendosjen e kësaj kategorie dhe mbajtjen e saj si të rëndësishme. . Ky shqetësim është i pranishëm në të dy vëllimet; në The Women, shfaqet si një sugjerim i përsëritur i deklaratës së Dorte Mandrup se ajo nuk është “një arkitekte femër”, por thjesht, “një arkitekte”. Në vend që të hetojnë këtë shqetësim, të dy vëllimet kalojnë drejt e në të.

Sigurisht, nuk po them që njerëzit e paraqitur në këto vëllime nuk duhet të festohen si individë. Shumë prej tyre kapërcyen vështirësitë personale dhe seksizmin shoqëror për të arritur sukses profesional. Kjo është e lavdërueshme.

Por ne nuk duhet të biem në grackën e të besuarit se gratë individuale që fitojnë pushtetin nën një sistem thellësisht të padrejtë është mirë për të gjitha gratë. Të ngatërrosh arritjet personale me përparimin kolektiv është naive në rastin më të mirë, cinike në rastin më të keq dhe e dëmshme në të gjitha rastet.

Pas leximit të të dy librave, zbuloj në secilin një shpresë se gratë do ta shohin veten të përfaqësuar dhe do ta dinë se është e mundur që ato të arrijnë atë që kanë bërë gratë në faqet e tyre. E kam të vështirë të imagjinoj një grua të tillë. Gratë nuk kanë nevojë për libra për gra arkitekte për të kuptuar se ato mund të jenë gjithçka që duan, se mund të bëjnë gjithçka që duan.

Në atë fushë loje, feminizmi tashmë ka pasur sukses. Gratë e dinë se janë të afta. Ne kemi nevojë vetëm për të drejtat themelore të njeriut.

Marianela D’Aprile është një shkrimtare në Brooklyn./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

“I dyshimtë dhe favorizues”, tenderi për “Arkitektin e kryeqytetit”

Published

on

Tenderi në vlerë prej 12 milionë euro për “Konsulencë për themelimin e Shërbimit të Arkitektit të Kryeqytetit për nevojat e Komunës së Prishtinës”, po i duket i “dyshimtë dhe “favorizues” Lëvizjes Vetëvendosje.

Shefi grupit të asamblistëve të LVV-së në Komunën e Prishtinës, Gëzim Sveçla në konferencën për media, tha se kjo kontratë është e dyshimtë, pasi ka kosto tejet të lartë dhe është favorizuese pasi është fushë e njëjtë profesionale me atë të kryetarit të komunës, Përparim Rama, raporton Shqip.com.

Ai tha se komuna ka shumë probleme të tjera të cilat janë më emergjente.

“Veprime abuzive siç është rasti me tenderin për konsulencë, nuk është që s’e kemi pritur, por jo kaq shpejt. Pra, ka keqmenaxhim dhe rezultate zero nga kryetari Rama. Janë bërë tetë muaj, për këtë periudhë dhe lajmi më i mirë është se kryetari Rama ka mbaruar mandatin 20 për qind. Kryetari Rama nuk ka as vizion dhe vullnet për t’i zgjidhur problemet e shumta të qytetarëve të Prishtinës, pra asgjë nga premtimet e dhëna nuk kanë nis të zbatohen”, tha ai.

Tenderi është shpallur përmes procedurës së kufizuar. Ndërsa kohëzgjatja e kontratës do të jetë 36 muaj.

Afati i fundit për dorëzimin e ofertave është 31 gushti. Sipas njoftimit, në bazë të aplikacioneve të pranuara, më së shumti 6 kandidatë do të ftohen për të dorëzuar tenderët e detajuar të kësaj kontrate.

Në dosjen e tenderit thuhet se qëllimi i këtij projekti është krijimi i hartës unike të planifikimit të kryeqytetit, krijimi i bazave te shënimeve, krijimi i bazës së sistemit gjeografik të informacionit, krijimi i rregulloreve dhe manualeve të nevojshme për funksionimin e pakove programore për përcjelljen e lejeve, ndërtimeve, mirëmbajtjeve, tatimit dhe shërbimeve komunale dhe krijimi i sistemit interaktiv online të komunikimit me qytetarët./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending