Connect with us

Aktuale

Stilet e ndryshme të paraqitjeve vizuele të projekteve

Published

on

Shfaqjet janë paraqitje që mund të përcjellin aspektin tre-dimensional të një dizajni përmes mediave dy-dimensionale, domethënë, një imazhi, duke siguruar një vrojtim se si do të duket projekti në të ardhmen. Sidoqoftë, ndryshe nga ajo që njerëzit shpesh imagjinojnë, interpretimi nuk është gjithmonë një vizualizim realist i arkitekturës.

Meqenëse është një mjet për komunikimin vizual, paraqitjet mund të kenë stile të ndryshme në varësi jo vetëm nga vetë projekti, por edhe nga auditori specifik i synuar dhe, mbi të gjitha, nga identiteti i arkitektit ose firmës arkitekturore përgjegjëse për projektimin.

Duke pasur parasysh larminë e madhe të përfaqësimit vizual që paraqitjet arkitektonike mund të ofrojnë, ne kemi renditur disa shembuj të stileve të ndryshme dhe softuerit të përdorur për krijimin e tyre.

Kolazhi është një metodë e përfaqësimit që është përdorur në arkitekturë për ca kohë. Kjo është fillimisht një teknikë analoge, por kohët e fundit është përshtatur me softuerin dixhital.

Teksturat, objektet dhe figurat njerëzore shtohen përmes programeve të redaktimit të imazhit, siç është Photoshop, duke manipuluar skenat e marra nga programet e modelimit 3D.

Përbërja përfundimtare zakonisht përmban tekstura por jo hije ose reflektime dhe perspektivë realiste, ashtu si një kolazh analog. Këto përfaqësime “jo aq reale” lejojnë tregime më të ndryshme për shikuesit.

Skicat, të bëra me dorë ose dixhitale, janë një formë e drejtpërdrejtë komunikimi e përbërë nga vizatime të përafërta për të shprehur një ide shumë shkurt. Për këtë arsye, përdoret jo vetëm para ekzekutimit të projektit, por edhe gjatë ndërtimit për të sqaruar çdo pyetje eventuale në vend.

Përveç letrës, lapsit dhe stilolapsit të besueshëm të përdorur në vizatimet e dorës së lirë, softueri dhe aplikacionet për celular dhe tableta janë bërë të njohura vitet e fundit. Disa shembuj janë Morpholio Trace, Autodesk Sketchbook dhe Paper.

Përmirësimet e vazhdueshme në paraqitjen e softuerit kanë bërë të mundur krijimin e imazheve që janë gjithnjë e më të ngjashme me fotografitë e mjedisit aktual të ndërtuar pas përfundimit të projektit. Ky hiper-realizëm, i cili zakonisht tërheq si klientët ashtu edhe arkitektët, arrihet duke vendosur një sërë parametrash, të tillë si ndriçimi, struktura, errësira dhe reflektimi i objekteve.

Sot, ka shumë programe që synojnë paraqitje hiper-realiste, të tilla si V-Ray, Lumion, Corona, Enscape, Twinmotion, 3ds MAX dhe Cinema 4D.

Përveç skemave dhe diagrameve arkitekturore, ilustrimi mund të aplikohet edhe në paraqitjen e mjediseve. Me asnjë qëllim për të arritur një përshtypje realiste, këto paraqitje zakonisht dallohen pikërisht për shkak të cilësisë së tyre imagjinative, duke sugjeruar alternativa jo të dukshme për mjedisin e ndërtuar.

Ilustrimi vektorial shpesh prodhohet duke përdorur softuer të tillë si Illustrator, apo edhe aplikacione celulare si Illustrator Draw, për Android dhe iOS.

Në modelimin 3D, materialet janë ngritur që të përputhen me materialet e përdorura në modelet fizike, siç janë llojet e ndryshme të letrës dhe drurit. Për të arritur këtë rezultat, mund të përdorni të njëjtin softuer që përdoret për paraqitje më realiste, por duke aplikuar cilësime të ndryshme për teksturat.

Duke kombinuar dy ose më shumë stile interpretimi, mund të arrini shumë rezultate të ndryshme në imazhin tuaj përfundimtar. Ka disa mënyra për të përzier stilet e interpretimit, për shembull, për të krijuar një dallim midis arkitekturës dhe elementëve të jashtëm si terreni dhe vegjetacioni, duke përzier teknika të ndryshme duke përdorur mbivendosje dhe transparencë.

Përveç softuerit specifik për prodhimin e secilës prej imazheve të dhëna, kjo kërkon përdorimin e një programi të manipulimit të imazhit, siç është Photoshop./Media Ndërtimi/

Aktuale

Ekspertët e AKK-së diskutojnë për zhvillimin e sistemeve kadastrale

Published

on

Menaxhmenti i Agjencisë Kadastrale të Kosovës ka ftuar në një takim gjithëpërfshirës të gjithë ekspertët e institucionit, për të diskutuar në lidhje me projektet e planifikuara për avancim dhe zhvillim gjatë këtij viti dhe vitit të ardhshëm, të sistemeve kadastrale dhe sistemeve tjera me të cilat menaxhon AKK.

Në këtë takim, përveç prezantimit të punës së deritanishme të grupit punues për këtë çështje, u kërkua nga secili që të paraqesë idetë dhe kërkesat për ndryshime në secilin sistem të cilët janë planifikuar të zhvillohen.

Gjatë ditëve në vijim, Agjencia Kadastrale e Kosovës do të mbajë takim edhe me palë tjera të interesit me qëllim të informimit mbi punën, projektet dhe aktivitetet e AKK-së./Media Ndërimi

Continue Reading

Aktuale

Ministria e Financave rekruton staf për mbledhje të tatimit në pronë

Published

on

Me qëllim të grumbullimit të mjeteve në tatimin në pronë, ministria e Financave dhe Transfereve ka shpall tender për gjetjen e një “profesionisti” i cili ka traget mbledhjen e detyrueshme të tatimit në pronë.

Sipas vendimit të bërë publik në Komisionin Rregullativ të Prokurimit Publik (KRPP) nga tre aplikonte, Ramiz Ramadani është vlerësuar me pikë maksimale dhe e ka fituar punën.

Ai për 12 muaj për mbledhje të tatimit do të paguhet 9 mijë e 840 euro, raporton IndeksOnline.

Ministria e Financave, Punës dhe Transfereve udhëhiqet nga ministri Hekuran Murati, nga e cila IndeksOnline nuk ka marrë përgjigje si zakonisht për pyetjet e dërguara.

Po ashtu nuk dihet nëse ministria që drejton Murati e ka shuar departamentin e tatimit të pronës, ku në të kaluarën ka pasur të punësuar./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Mungesa e inventarit në vlerë të 80 mijë eurove për QKMF-në Gjilan, të dhënat dërgohen në hetuesi

Published

on

Kryetari i Gjilanit, Alban Hyseni, ka thënë se të gjitha të dhënat që janë raportuar për inventarin në vlerë të 80 mijë eurove për në QKMF-në në Gjilan, i ka dërguar në hetuesi.

Hyseni, fillimisht tha se në momentin kur është bërë auditimi në QKMF është konstatuar që ka mungesë të inventarit në raport me blerjet që janë bërë.

“Tash së fundmi kam parë disa lajme nëpër portale me fotografinë time dhe me zhdukjen e këtyre 80-mijë eurove. Unë kam deklaruar publikisht, të gjitha të dhënat sa i përket këtij rasti do t’i dërgoj në hetuesi, dhe këtë e kam bërë. Është një polic i krimeve ekonomike ose i hetuesisë së krimeve ekonomike që ka ardhë në zyre te unë dhe i ka marrë këto materiale, edhe të printuara si raport, por edhe si USB, pra material elektronik. Në raportin e auditorit të brendshëm të Komunës së Gjilanit, kur është bërë auditimi i Qendrës Kryesore të Mjekësisë Familjare është konstatuar që ka mungesë të inventarit në raport me blerjet që janë bërë. Pra gjendje faktike me gjendjen që ka qenë e deklaruar përmes faturave”, tha ai në emisionin “Këndi i Debatit” në Tëvë1.

Ai tha se si parti kanë mbërri në momentin kur është bërë vetëm kalimi i stafit nga objekti i vjetër në atë të riun.

“Kur kemi qenë në qeverisje QKMF ka qenë në objektin e vjetër, ndërkohë tranzicioni është bërë në qershor të vitit të kaluar dhe kemi dalë nga objekti i vjetër në objektin e ri. Të gjitha porositë për inventarizim të objektit të ri kanë qenë tashmë të bëra, pra kanë qenë porosi të mëhershme. Ka komision për inventarizim, ka zyrtarë për pranim. Ne e kemi mbërri vetëm kalimin e stafit nga objekti i vjetër në të riun. Pjesa e porosive për këto materiale inventarizimi është kryer më herët, nga një komision paraprak. Ndërkohë, ajo çfarë ka ndodhur në vitin 2021 dhe 2022 është vetëm pranimi i mallit. Menaxhmenti ka qenë i njëjtë qysh ka qenë më herët, pa asnjë ndryshim të vetëm. Vetëm kryeinfermierja është me ushtrues detyre tani, sepse ajo që ka qenë më herë ka dalë në pension, dhe nuk është hapur ende konkursi”, tha i pari i Gjilanit.

Hyseni, tha se tashmë janë porositur mbi 500 tavolina, por që mungojnë më shumë se gjysma e tyre.

“Ajo çfarë ka ndodhur tash është se kemi mbi 500 tavolina që i kanë porositur dhe mungojnë më shumë se gjysma e tyre. Pse? Këtë duhet ta thotë hetuesia. Në raportin e auditorit të brendshëm thuhet se janë porositur kaq tavolina, kaq dollape e kështu me radhë, dhe janë evidentuar në vendin e ngjarjes kjo, kjo, kjo. Kjo temë është politizuar shumë shpejtë. Unë kam kërkuar nga drejtoresha e Shëndetësisë, që këtë rast të ia lëmë në dorë hetuesisë dhe të mos merremi fare me këtë punë”, tha kryetari nga radhët e Lëvizjes Vetëvendosje.

Kryetari i Gjilanit tha se vlera e inventarit arrin afro 100 mijë euro, jo vetëm 80 mijë.

“Ka vlerë, nuk është vetëm 80 mijë, ka më shumë. Sepse, raporti i auditorit të jashtëm që ka nxjerrë këtë informacion është për vitin 2022, por këtu ka porosi edhe për vitin 2021, ka edhe për 2020. Shuma është afërsish 100 mijë eurove. Mandej, çfarë ka ndodhur? Janë porositur disa materiale për korridore dhe është thënë se këto janë kompensuar me ato, vlera është e njëjtë, e kështu me radhë”, shtoi ai./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending