Connect with us

Dizajn

Si t’i ruajmë hapësirat publike?

Published

on

Në kuadër të Bienales Manifesta dhe me mbështetjen financiare të Ambasadës së Suedisë në Prishtinë, UN-Habitat Kosova priti sot panelin e dytë me temë “Dizajni i madh i hapësirës publike – Sfida të mëdha për mirëmbajtje”, i dyti në serinë e paneleve. diskutimet që do të organizohen gjatë 100 ditëve të Bienales.

Me pjesëmarrjen e qytetarëve, institucioneve vendore dhe qendrore, komunitetit ndërkombëtar, ndërmarrjeve publike vendore dhe OJQ-ve, ky event prezantoi dhe diskutoi strategjitë lokale të hapësirës publike, zhvillimin e gjelbër të Prishtinës eko-miqësore dhe të ecshme, si dhe sfidat për hapësirën publike. mirëmbajtjen.

Diskutimi përfshinte sfida lidhur me rolin e qytetarëve në mirëmbajtjen e hapësirave publike, si dhe praktikat e mira të zhvilluara në Kosovë dhe vende të tjera./Media Ndërtimi.

 

 

Dizajn

Festivali i Dizajnit në Londër 2022: Duke reflektuar mbi historinë krijuese të qytetit

Published

on

Me tema të gjata si qëndrueshmëria, materialet, krizat ekonomike dhe e ardhmja dixhitale kurrë më e lartë në ndërgjegjen e publikut, LDF ’22 nuk ishte thjesht një takim dhe përshëndetje profesionale, por një shans për të ndarë një pozitivitet shumë të nevojshëm me entuziastët e dizajnit. si dhe vendasit, vetëm duke kaluar.

Këtu janë instalimet dhe bisedat më interesante dhe më të përfolura nga nëntë ditë reflektimi mbi të kaluarën dhe shpresën për të ardhmen.

Shpesh të keqkuptuara, instalimet e artit mund të ngatërrojnë vizitorët që luftojnë për të lidhur konceptet e çuditshme dhe të mrekullueshme me jetën e përditshme. Por si fuqia ashtu edhe qëllimi pas instalimit INTO SIGHT të Sony Design janë të qarta, nëse janë pak të gjalla.

Një ekran LED me kristal 220 inç ndodhet në fund të një korridori reflektues, duke krijuar një paraqitje fizike gjithëpërfshirëse të një bote dixhitale të thellë, milje të gjerë dhe të gjatë sa yjet. Kamerat ndijore pran-infra të kuqe zbulojnë lëvizjet e pasagjerëve, të cilat nga ana tjetër ndryshojnë ngjyrat dhe modelet e krijuara nga AI në ekran në kohë reale, të reflektuara vazhdimisht në muret e xhamit rrethues të ngulitur me filmin shumëngjyrësh dykroik të 3M.

Brenda INTO SIGHT, përvoja është e ngjashme me kohën e kaluar në një banjë ditore metaversale, me një kolonë zanore kalimtare dhe pamje vizuale që sjellin qetësinë, pa kufje. Përveç vëmendjes reflektuese, për ata që përpiqen të kuptojnë dhe të lidhen me metaversin, çfarë është dhe deri ku mund të arrijnë aplikimet e tij, INTO SIGHT hap derën trans-dimensionale midis botëve, duke e bërë fizikun dixhital, edhe një herë.

Perëndimi i qytetit mund të jetë shtëpia e lagjeve të dizajnit dhe modës së lartë të Londrës ku shpenzohen paratë, por drejtohuni në lindje në Canary Wharf dhe do të gjeni se ku bëhen paratë. E mbushur me bankierë të veshur elegant, që nxitojnë një ditë jave, zona bëhet një qytet fantazmë në fundjavë, pa ngjyra dhe kulturë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Dizajn

Përtej Estetikës: Teknologjitë Funksionale të Ngjyrave për Fasadat dhe Çatitë

Published

on

Misteri i ngjyrës na intrigon që në moshë të re. Përzierja e bojërave për të bërë nuanca të reja ose shikimi i rrezeve të diellit dhe kristaleve duke krijuar ylber bëhet një pjesë magjepsëse e fëmijërisë sonë shumë përpara se të dëgjojmë për kiminë dhe optikën.

Ndërsa rritemi, ngjyra vazhdon të luajë një rol të madh në mënyrën se si e përjetojmë botën, duke ndikuar në disponimin, emocionet, produktivitetin dhe sjelljen.

Kjo shpjegon pse njerëzit natyrshëm tërhiqen nga disa nuanca; ajo është e lidhur fort në trurin e tyre.

Ekziston një perceptim i zakonshëm, për shembull, se paletat e kuqe, portokalli dhe të verdhë krijojnë një ndjenjë ngrohtësie dhe gëzimi, ndërsa ngjyrat kafe, gri dhe të zeza ngjallin trishtim dhe melankoli.

Natyrisht, e njëjta gjë vlen edhe për dizajnin dhe mjedisin e ndërtuar, pasi së bashku me teksturën, dritën dhe hijen, hapësirat rreth nesh përcaktohen nga tonet dhe nuancat që formojnë atë që shohim dhe ndjehemi.

Prandaj, ngjyra përfundimisht transformon mënyrën se si ne e perceptojmë, ndjejmë dhe jetojmë arkitekturën.

Por për habinë e shumë njerëzve, efektet e ngjyrës nuk janë vetëm estetike, psikologjike dhe emocionale.

Ngjyra të ndryshme shoqërohen gjithashtu me funksione të ndryshme, që do të thotë se mund të ketë një arsye praktike për të zgjedhur njërën mbi tjetrën. Kur përdoren në ndërtim, disa janë fjalë për fjalë më të ngrohta ose më të ftohta se të tjerat, disa më të përshtatshme për kushtet e veçanta të motit dhe disa më rezistente ndaj konsumit.

Si rezultat, shumica e rajoneve gjeografike kanë zhvilluar skema unike, të dallueshme të ngjyrave që tani janë pjesë e identitetit të tyre.

Ndërsa muret e bardha të shtëpive prej guri që gjenden në Mesdheun me diell pasqyrojnë nxehtësinë në vend që ta thithin atë, boja tradicionale e kuqe e thellë në ndërtesat prej druri në Skandinavinë me dëborë krijon një pamje brohoritëse edhe në dimër, kur ditët janë mjaft të shkurtra.

Tani më shumë se kurrë, ndërsa temperaturat vazhdojnë të rriten me ritme të paprecedentë, është thelbësore për arkitektët që të gjejnë materiale të afta të reflektojnë ose thithin dritën UV, t’i rezistojnë shirave dhe erërave të forta dhe të izolojnë pjesën e jashtme për të ruajtur kushte të mira energjetike brenda.

Është gjithashtu e rëndësishme, megjithatë, të mos anashkalohet estetika në proces, pasi ajo gjithashtu kontribuon në hapësira më të lumtura, më tërheqëse që nxisin mirëqenien, produktivitetin dhe rehatinë.

Në këtë kuptim, teknologjitë e ngjyrave për fasadat dhe çatitë që kombinojnë një pamje tërheqëse me performancë të lartë bëhen një alternativë novatore dhe premtuese./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Dizajn

Metaverse në praktikë: Si të ndërtoni në hapësirën dixhitale

Published

on

“Të gjitha hapësirat fizike që arkitektët projektojnë – ndërtesat, ambientet e brendshme dhe qytetet lindin si metahapësira dhe ne i quajmë modele 3D”. Me këtë deklaratë Brian Jencek, drejtor i planifikimit në firmën e arkitekturës HOK me qendër në San Francisko, ngushton kufijtë midis mënyrës aktuale të projektimit dhe të ardhmes së arkitekturës në metaverse.

Sipas tij, arkitektët nuk janë aq larg kësaj teknologjie, pasi tashmë përdorim të njëjtat mjete që përdorin dizajnerët vizualë për të krijuar mjedise realiste, si Unity, Twin motion dhe Blender.

Megjithatë, pavarësisht nga këto të përbashkëta, ndërtimi në metavers do të kërkojë aftësi të reja dhe, më e rëndësishmja, një ndryshim në perspektivë.

Përveç modelimit 3D, do të jetë e nevojshme të përfshihen funksione të tjera si përmbajtja, karakteri dhe dizajni i lojës. Me këtë, bota e arkitekturës do të hapet për profesionistë të ndryshëm, duke rezultuar në një ekip edhe më multidisiplinar, të fokusuar në procesin e projektimit të epokës së re.

Kapërcimi i kufijve të të ashtuquajturës arkitekturë tradicionale, dizajnimi në metaverse nënkupton, pra, eksplorimin e një fushe ende të panjohur që varion nga dialogu me disiplina të tjera deri te zotërimi i softuerit të ri. Me këtë në mendje, ky artikull kërkon të paraqesë disa konsiderata të rëndësishme për arkitektët që synojnë të hyjnë në botën e metaverses.

Brenda metaverses ekzistojnë dy degë produktesh që duhen krijuar: pajisjet e veshura dhe skenat. E para, siç nënkupton edhe emri i saj, pajisjet e veshjes lidhen me mallra të dixhitalizuara si veshje, objekte dizajni dhe produkte të tjera që nuk hyjnë në fushën arkitekturore.

Në rastin e arkitekturës, krijimi në metaverse lidhet me skenat, të konsideruara struktura arkitekturore apo peizazhe.

Për të ndërtuar një skenë ju duhet së pari akses në një platformë metaverse. Në ditët e sotme më të njohurat janë Sandbox, Cryptovoxels dhe Decentraland. E para është një platformë lojërash më miqësore dhe intuitive, e cila i lejon përdoruesit të krijojnë, përdorin dhe shesin veprat e tyre duke përdorur tregun e vetë platformës.

Për krijimin në Sandbox, përdoret një redaktues i thjeshtë i quajtur VoxEdit. Cryptovoxels, nga ana tjetër, është një botë virtuale e frymëzuar nga loja e famshme Minecraft, ku mund të blini tokë virtuale, të ndërtoni dyqane në atë tokë, të krijoni avatarë dhe të mbushni galeritë tuaja të artit me NFT.

Ndërsa opsioni më i mirë për të ndërtuar brenda kësaj platforme është të zotëroni tokën tuaj, Cryptovoxels ofron gjithashtu opsionin e Hapësirës së Lirë për ata që nuk zotërojnë tokë, por duan të testojnë aftësitë e tyre. Në këtë rast, arkitektura nuk është ndërtuar pikërisht në metaversin Cryptovoxels, por në një lloj kopjeje të kufizuar të tij.

Këto deklarata nxjerrin në pah rëndësinë e arkitektëve në krijimin e kësaj epoke të re teknologjike, sepse, si në jetën reale, nuk mjafton të projektohen struktura estetikisht të këndshme, është e nevojshme të jemi të vetëdijshëm për subjektivitetet që i përbëjnë ato, qoftë në botën fizike apo dixhitale.

Për ta bërë këtë, ne duhet të përgatitemi dhe të përshtatemi me softuerët dhe teknologjitë e reja në mënyrë që profesioni ynë të rishpiket, por pa humbur thelbin e tij “njerëzor”./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending