Connect with us

Dizajn

Moda e ngadaltë – Pse të jetojmë në kodra të mbeturinave?

Published

on

Për të folur për modën e ngadaltë, biseduam me Nisa Zurnaxhiun, e cila filloi një iniciativë me konceptin e modës së ngadaltë në Prizren. Nisa është e diplomuar në psikologji dhe ka interesim për mbrojtjen e mjedisit dhe dizajnin.

Zurnaxhiu tha: “Unë e kam krijuar gjithmonë punën time duke u kujdesur që të mos e dëmtoj natyrën” dhe po ashtu u shpreh se dizajnin e ka filluar si hobi që në vitet e para të universitetit. “Kur mësova se sa dëm i ka shkaktuar natyrës industria ku unë punoj, doja të isha një zë sipas mundësive të mia për këtë cikël të dëmshëm. Konceptin e modës së ngadaltë e kam nisur për shkak se qysh nga fëmijëria jam rritur në prani të natyrës si dhe nga ndikimi i familjes të cilët më kanë mësuar se shpërdorimi është mëkat.”

Për ta imagjinuar modën e ngadaltë duhet t’i hedhim së pari një sy reklamave, lajmeve në revista, postimeve të influencerëve si dhe ne duhet t’i hedhim një vështrim industrisë së modës dhe tekstilit, ndaj të cilës jemi të ekspozuar me furinë e konsumit.

Shprehja e modës së shpejtë u përcaktua për herë të parë në vitin 1988 në një intervistë me një markë të famshme në gazetën New York Times (NYT). Gjatë intervistës, pasi mësuan se kanë kaluar vetëm 15 ditë midis prodhimit të një ideje dizajni dhe prezantimit të saj tek konsumatori, NYT e përkufizoi atë si modë të shpejtë.

***

11 për qind e pesticideve në botë përdoren në prodhimin e pambukut. Moda e ngadaltë dhe e qëndrueshme, në njëfarë kuptimi, do të thotë të punosh drejt parandalimit të shkatërrimit të mjedisit. Nxitur nga kërkesa në rritje e konsumatorëve për modë të lirë dhe të disponueshme, industria e modës ka pësuar një revolucion në aspektin e shitjes me pakicë. Do të vij sërish me të njëjtin emër. Fletcher shprehet se prodhimi i bërë me filozofinë e modës së ngadaltë është pak më i shtrenjtë se normalja, por konsumatori është fitimprurës sepse përdoret për një kohë të gjatë. Prandaj, a mund të themi se këtu i bie të ketë punë edhe konsumatori?

Pa pyetur pse është e lirë, ne blejmë më shumë se sa që kemi nevojë. Moda e shpejtë është tërësisht e fokusuar në kapital.

Nuk është qëllimi im të etiketoj, por kompanitë e mëdha rrëmbejnë shumë dizajne nga diku dhe mund të përballojnë të paguajnë gjobën financiare për to – “nëse e paguajnë”.

Ka faqe interneti që unë ndjek, ku dizajnerët ndajnë produktet e tyre, të cilat janë prodhuar nga ta në mënyrë origjinale. Ndonjëherë mendoj se industria fillon t’i ndjekë këta njerëz dhe të vjedhë modelet e tyre dhe t’i prodhojë ato masivisht.

Këtu është puna e një stilisti, është koha e shpenzuar për të krijuar frymën e një dizajni, por kjo punë vidhet duke përfunduar në prodhim të shpejtë e me materiale jocilësore, dhe shkon në prodhim masiv me punonjës që ju bëhet padrejtësi, shitet për para të lira dhe përfundimisht bëhet mbetje.

Të gjithë blejnë në kompaninë X.

Edhe unë do ta bleja. Por kjo është ta zgjedhësh të lehtën. Kur blejmë diçka, mendoj se duhet t’i drejtohemi vetes dhe të pyesim nëse kemi vërtet nevojë për të. Në Turqi ka një reklamë të mirë nga Darüşafaka.

“Edhe nëse nuk e ke, bën”, thuhet në reklamë. Unë mendoj se njerëzit duhet të rishqyrtojnë të mos blejnë rroba nëse nuk i duhen. Por është e vështirë ta shpjegosh këtë, sepse të gjithë janë të fiksuar pas paraqitjes së jashtme. Është sikur asgjë tjetër nuk ka rëndësi dhe të gjithë jetojnë për të. Ndoshta po përpiqemi të konsumojmë thjesht duke u veshur apo duke imituar dikë. Unë mendoj se rrobat duhet të ndahen me njëri-tjetrin, siç ishin dikur.

Nëse shohim diçka tek dikush dhe na pëlqen, ndoshta mund ta ndajë atë… Nuk ka shumë kompani që prodhojnë produkte që ne mund t’i përdorim për një kohë të gjatë. Unë jam në gjendje të vesh një veshje për 10 vjet. Nuk është nevoja ta blej lirë dhe ta vesh për 2 javë dhe më pas ta blej një të re. Kompanitë gjigante morën gjithçka. Gjithçka që nga reklamat deri tek veshja. Për të reklamuar më lirë gjen punëtorë që punojnë më lirë, për ta shitur më lirë merr produkte që nuk dihet se ku prodhohen me materiale tepër të lira. Askush nuk bën zë për këtë sepse gjithçka është shumë e lehtë.

Ndoshta në të ardhmen mund të jap një mesazh më të fortë për veshjet që mund të përdoren për një kohë të gjatë. Por e di që pa filluar të punojnë për këtë çështje dhe të bëjnë zhurmë emrat e shumtë, nuk mund të ndryshojmë asgjë me përpjekjet e mia. Përpjekja ime për modë të ngadaltë mund të konsiderohet po ashtu një hap i vogël në këtë transformim.

Prodhuesi i rrobave që veshim ne dhe i kemi në trup, nuk ka as ujë për të pirë.

Duke u shprehur se edhe në rajonin tonë ka mbeturina, Nisa tha: “Pashë sa copa tekstili mund të na mbesin në duar në këto pak vite që jam pjesë e kësaj pune. “Unë as nuk mund ta imagjinoj se sa mbeturina mund t’i mbesin markave shumë më të mëdha.” Zurnaxhiu tha se përpunimi i pjesëve të mbetura të pëlhurës kërkon shumë përpjekje dhe mund, “Duhet shumë kohë për t’u përpunuar, tekstilet e mbetura kërkojnë shumë përpjekje, dhe në fund, askush nuk dëshiron të humbasë kohë për këto sepse fitimi nuk është shumë i kënaqshëm,” thotë ajo.

Ekziston një thënie që ne nuk e huazojmë këtë botë nga paraardhësit tanë, por nga fëmijët tanë. Po ne e huazojmë botën nga brezat e ardhshëm sepse do t’ua lëmë atyre. Kam lexuar një lajm herën e fundit se ka kodra me mbeturina tekstili dhe produktesh në shkretëtirën Atacama në Kili. Mund ta paramendosh, po formohen male. Nga ana tjetër, të gjithë e kthejnë kokën nga kjo sikur është një gjë shumë e vështirë të mos përdorësh tube dhe qese plastike. Gjërat si mbajtja e një çantë me vete janë veprime të thjeshta, por tjetra është shumë më e lehtë…

Filloi një lëvizje në Instagram, kjo lëvizje, e cila nisi me hashtagun #whomademyclothes, u bënte thirrje kompanive të mëdha dhe pyeste se kush prodhonte atë që ne e veshim. Kjo u pasua nga përgjigjet me foto të punëtorëve nga vendet e botës së tretë me hashtag #imadeyourclothes.

Ishte një fushatë shumë e suksesshme ku mund të shihnim se nga vinin produktet në treg. Nga erdhën rrobat, janë në trupin tim tani, por prodhuesi nuk ka as ujë!. Intervistë: Suer Celina nga Prizma Medium./Media Ndërtimi.

Dizajn

Metaverse në praktikë: Si të ndërtoni në hapësirën dixhitale

Published

on

“Të gjitha hapësirat fizike që arkitektët projektojnë – ndërtesat, ambientet e brendshme dhe qytetet lindin si metahapësira dhe ne i quajmë modele 3D”. Me këtë deklaratë Brian Jencek, drejtor i planifikimit në firmën e arkitekturës HOK me qendër në San Francisko, ngushton kufijtë midis mënyrës aktuale të projektimit dhe të ardhmes së arkitekturës në metaverse.

Sipas tij, arkitektët nuk janë aq larg kësaj teknologjie, pasi tashmë përdorim të njëjtat mjete që përdorin dizajnerët vizualë për të krijuar mjedise realiste, si Unity, Twin motion dhe Blender.

Megjithatë, pavarësisht nga këto të përbashkëta, ndërtimi në metavers do të kërkojë aftësi të reja dhe, më e rëndësishmja, një ndryshim në perspektivë.

Përveç modelimit 3D, do të jetë e nevojshme të përfshihen funksione të tjera si përmbajtja, karakteri dhe dizajni i lojës. Me këtë, bota e arkitekturës do të hapet për profesionistë të ndryshëm, duke rezultuar në një ekip edhe më multidisiplinar, të fokusuar në procesin e projektimit të epokës së re.

Kapërcimi i kufijve të të ashtuquajturës arkitekturë tradicionale, dizajnimi në metaverse nënkupton, pra, eksplorimin e një fushe ende të panjohur që varion nga dialogu me disiplina të tjera deri te zotërimi i softuerit të ri. Me këtë në mendje, ky artikull kërkon të paraqesë disa konsiderata të rëndësishme për arkitektët që synojnë të hyjnë në botën e metaverses.

Brenda metaverses ekzistojnë dy degë produktesh që duhen krijuar: pajisjet e veshura dhe skenat. E para, siç nënkupton edhe emri i saj, pajisjet e veshjes lidhen me mallra të dixhitalizuara si veshje, objekte dizajni dhe produkte të tjera që nuk hyjnë në fushën arkitekturore.

Në rastin e arkitekturës, krijimi në metaverse lidhet me skenat, të konsideruara struktura arkitekturore apo peizazhe.

Për të ndërtuar një skenë ju duhet së pari akses në një platformë metaverse. Në ditët e sotme më të njohurat janë Sandbox, Cryptovoxels dhe Decentraland. E para është një platformë lojërash më miqësore dhe intuitive, e cila i lejon përdoruesit të krijojnë, përdorin dhe shesin veprat e tyre duke përdorur tregun e vetë platformës.

Për krijimin në Sandbox, përdoret një redaktues i thjeshtë i quajtur VoxEdit. Cryptovoxels, nga ana tjetër, është një botë virtuale e frymëzuar nga loja e famshme Minecraft, ku mund të blini tokë virtuale, të ndërtoni dyqane në atë tokë, të krijoni avatarë dhe të mbushni galeritë tuaja të artit me NFT.

Ndërsa opsioni më i mirë për të ndërtuar brenda kësaj platforme është të zotëroni tokën tuaj, Cryptovoxels ofron gjithashtu opsionin e Hapësirës së Lirë për ata që nuk zotërojnë tokë, por duan të testojnë aftësitë e tyre. Në këtë rast, arkitektura nuk është ndërtuar pikërisht në metaversin Cryptovoxels, por në një lloj kopjeje të kufizuar të tij.

Këto deklarata nxjerrin në pah rëndësinë e arkitektëve në krijimin e kësaj epoke të re teknologjike, sepse, si në jetën reale, nuk mjafton të projektohen struktura estetikisht të këndshme, është e nevojshme të jemi të vetëdijshëm për subjektivitetet që i përbëjnë ato, qoftë në botën fizike apo dixhitale.

Për ta bërë këtë, ne duhet të përgatitemi dhe të përshtatemi me softuerët dhe teknologjitë e reja në mënyrë që profesioni ynë të rishpiket, por pa humbur thelbin e tij “njerëzor”./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Dizajn

Dizajni i urës për këmbësorë dhe çiklizëm në Sydney, i frymëzuar nga kafshët e detit

Published

on

Dizajni i një ure të re për këmbësorë dhe çiklizëm në Sydney, Australi, u frymëzua nga forma e ngjalave baracuda dhe migrimi i tyre në Oqeanin Paqësor nga pellgu që përshkon.

Forma e lakuar e përdredhur e urës 40 metra kujton lëvizjen e ngjalave të cilat notojnë ngadalë me anë të lëvizjeve anësore të trupit, sipas Sam Crawford Architects, kompania që e projektoi atë.

Porta e re e aksesueshme zëvendëson një urë këmbësore të kalbur dhe të paarritshme. Ai lidh parkun me një stacion të ri hekurudhor të lehtë, rrjete më të gjera për këmbësorët/ciklistët dhe periferitë përreth.

Sam Crawford, tha: “Forma, lëvizja dhe ngjyra e ngjalave me pendë të gjata reflektohet në formën dhe materialitetin e dizajnit të urës. Ura feston kulturën e lashtë indigjene dhe është një shtesë e ndjeshme ndaj mjedisit në parqet e mëdha Centennial, duke i lidhur ato me zonat përreth në brendësi të Sidneit.

Ura zgjerohet në qendër për të formuar një platformë shikimi. Materialet u zgjodhën me kujdes për mirëmbajtjen e ulët, qëndrueshmërinë dhe riciklimin 100%.

Çamçakëzi me njolla lokale përdoret për parmakë dhe bordurë, gur ranor për shtrimin dhe blloqet mbajtëse. Për kuvertën e urës u zgjodh rrjetë plastike e përforcuar me tekstil me fije qelqi të lehtë dhe jo rrëshqitëse (FRP).

Për të minimizuar shqetësimet në ekosistemin e pellgut, vetëm tre grumbuj u futën në shtratin e pellgut. Një strukturë prej çeliku kryq me katër këmbë nga çdo grumbull mbështet urën dhe siguron stabilitet si anësor ashtu edhe gjatësor.

Për të siguruar saktësinë dhe për të minimizuar mbetjet, e gjithë struktura dhe balustrada u montuan jashtë vendit dhe u rimontuan në vend. Vizatimet e dyqaneve 3D siguruan saktësinë e çdo lidhjeje dhe komponenti përpara fabrikimit.

Continue Reading

Dizajn

Një divan mund të kufizojë lëvizjen dhe ngurtësoj hapësirën e një dhome  

Published

on

Pranë një muri ose në cep të një dhome, shumica e divaneve duket se janë të mbështetur në murin e vetëm të disponueshëm në një hapësirë, mundësisht me një televizor përpara.

Duke qenë se zakonisht janë pjesë shumë të mëdha mobiljesh, ato mund të jenë pjesë të ndërlikuara për t’u integruar në një dhomë.

Si pasojë, një divan mund të përfundojë duke “ngurtësuar” një hapësirë, duke kufizuar lëvizjen dhe duke kompromentuar fleksibilitetin – një aspekt gjithnjë e më i rëndësishëm për ambientet e brendshme – në një dhomë.

Kjo është arsyeja pse divani mund të konsiderohet një pjesë e ankorimit në dizajnin e brendshëm; një element, vendosja e të cilit ndoshta nuk do të ndryshojë me kalimin e kohës, dhe që sigurisht do të ketë ndikim në elementët e tjerë brenda një hapësire.

Sidoqoftë, divanet modulare i japin fleksibilitet dhe shkathtësi një pjese të ngurtë. Të krijuara nga pjesë të veçanta, ato mund të adoptojnë disa forma dhe madhësi, duke krijuar ambiente të ndryshme dhe duke ndryshuar tërësisht paraqitjen dhe shpërndarjen e një mjedisi.

Këndet 90 gradë janë më të zakonshmet në arkitekturë për shkak të racionalitetit dhe lehtësisë së ndërtimit.

Natyrisht, divanët modularë që kombinojnë kënde të drejta janë gjithashtu më tradicionalët, që përshtaten lehtësisht në shumicën e hapësirave të brendshme.

Modulet mund të grupohen ose ndahen; me seksione me ose pa mbështetje të shpinës; drejtkëndëshe ose katrore. Rregullimi i tyre në një rrjet të thjeshtë mund të lejojë paraqitje praktikisht të pafundme, duke u dhënë njerëzve lirinë për t’u bërë krijues.

Vëllimet amorfe nuk janë saktësisht gjeometrike, por mund të shtojnë një ndjenjë të çuditshme dhe të pazakontë në një dhomë.

Në të njëjtën kohë, ata mund të organizojnë pa probleme dhe organikisht rrjedhën e njerëzve.

Përveç formave që gjenden në një plan dy-dimensionale, mund të luani edhe me dimensione të tjera, si lartësi të ndryshme, konkavitete dhe konveksitete, si dhe shkallët dhe valët – të gjitha këto ofrojnë lëvizje në një hapësirë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending