Connect with us

Infrastrukturë

Mbi 74 milionë euro do të investohen në Kramovik për Parkun Solar

Published

on

Mbi 74 milionë euro do të investohen në mbi 100 hektarë tokë në Kramovik-Guri i Kuq të Rahovecit për ndërtimin e Parkut Solar, ku do të vendosen mijëra panele diellore për prodhimin e energjisë së ripërtërishme.

Këtë projekt do ta realizojë konsorciumi kosovaro-zviceran dhe do ta kthejë Rahovecin në një ndër qendrat e prodhimit të rrymës elektrike në mënyrë ekologjike.

Mbi 100 hektarë tokë bujqësore dhe malore në mes të fshatit Kramovik dhe Guri i Kuq në Rahovec, i është dhënë në shfrytëzim Ministrisë së e Ekonomisë për ndërtimin e Parkut Solar. Ky projekt pritet të fillojë së shpejti të zbatohet nga operatori ekonomik një konsorciumi kosovaro-zviceran. Banorët e Kramovikut e mirëpresin këtë investim dhe presin që sa më parë të fillojë.

“Ky projekt është i mirëseardhur, këto toka djerrina më shkurt do të jenë në interes nacional të vendit, por edhe në interes të fshatit dhe banorëve të Kramovikut. Besoj se do të shfaqet edhe ndonjë punësim për ata që kanë interes dhe ka për të qenë projekt madhor dhe i mirë”, theksoi Binak Berisha, përfaqësues i fshatit Kramovik.

Edhe në fshatin Guri i Kuq shpresat për punësim janë shtuar. “Parku do të shtrihet në 117 hektarë, do të përfshijë shtatë parcela të fshatit Guri i Kuq, ndërsa pjesa tjetër i takon fshatit Kramovik. Në jemi të kënaqur që këtë projekt e ka fituar një operator që vjen nga komuna jonë. Jemi të kënaqur që është shqiptare dhe ka arritur që të investojë kaq shumë e ta bëjë këtë ‘Park solar’, ndërsa do të kemi përfitime më shumë sesa të jetë kompani e huaj”, theksoi Drilon Mustafa banor i fshatit Guri i Kuq.

Kryetari i Komunës së Rahovecit, Smajl Latifi, thotë se toka është pronë komunale, institucionet janë të lira për shfrytëzimin e saj pasi nuk do të këtë probleme me shpronësimin, ndërsa operatori është nga kjo komunë.

“Vlera e investimit që parashihet të ndodhë në ato parcela, në atë sipërfaqe është diku mbi 74 milionë euro, sigurisht që do të angazhohen kompanitë vendore, ato kompani vendore kanë punëtorë që do të marrin rroga, pra do të hapet një vend i madh i punës”, tha Latifi.

Studimin e fizibilitetit për këtëprojekt madhor e ka bërë USAID-i, ku ka rezultuar se kjo pjesë e komunës së Rahovecit ka pothuajse 265 ditë në vit ndriçim të mjaftueshëm diellor për prodhimin e energjisë së ripërtërishme në rrugë ekologjike, pa e dëmtuar natyrën dhe pa e ndotur ambientin.

Sipas parashikimit, në këtë fshat do të ndërtohen mbi 258 mijë panele diellore dhe puna do të nisë pas përfundimit të afatit ligjor të fituesit të tenderit./Media Ndërtimi

Infrastrukturë

Prokuroria Themelore në Gjakovë në aksion kundër shkatërruesve të mjedisit

Published

on

Një kamion transportues dhe një ekskavator janë sekuestruar për shkak të aktivitetit ilegal të nxjerrjes së zhavorrit përgjatë shtratit të lumit Drini i Bardhë.

Lajmin e ka bërë të ditur Prokuroria Themelore në Gjakovë, përmes një njoftimi për media, teksa ka bërë të ditur se në disa fshatra të Komunës së Rahovecit, është duke u degraduar ambienti për shkak të aktivitetit të tillë ilegal.

“Prokurori koordinator për hetimin e krimeve kundër mjedisit, Kastriot Memaj, ka urdhëruar inicimin e rastit për veprën penale ‘Ndotja, degradimi ose shkatërrimi i mjedisit’ nga neni 338 i KPRK-së. Njëkohësisht, në koordinim me policinë, janë duke u ndërmarrë veprime aktive në drejtim të kapjes së kryesve të kësaj vepre penale”, thuhet në njoftim.

Tutje, thuhet se prokuroria mbetet e përkushtuar maksimalisht në luftimin e dukurive të tilla të kundërligjshme që degradojnë ambientin dhe u bëhet thirrje qytetarëve për bashkëpunim në luftimin e këtyre dukurive./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Ura e Kukësit pritet të hapet më 1 qershor

Published

on

Segmenti tre kilometra i aksit Kukës-Morinë, pjesë e Rrugës së Kombit nga mbikalimi i Gostilit deri te ura e Kukësit tashmë është hapur për qarkullimin e mjeteve.

Plot tri javë iu deshën kompanisë koncensionare për vendosjen e shtresave të stabilizantit dhe asfaltimin e njërit segment rrugor që lidh dy anët e Urës së Re me Rrugën e Kombit, ndërsa po punohet për përgatitjen për asfaltimin e segmentit tjetër rrugor në hyrje të Urës së Re.

Konstrukti metalik i urës së re mbi Drin, tashmë është pozicionuar në bazamentin përfundimtar të saj ndërsa po punohet për montimin e pjesëve dhe vendosjen e shtresave të nevojshme drejt përmbylljes së projektit dhe vënien në funksion të plotë brenda muajit qershor, e gatshme për sezonin e verës.

I gjithë trafiku i mjeteve nga Shqipëria drejt Kosovës dhe anasjelltas, përgjatë tri javëve u devijua në qytetin e Kukësit përmes tri hyrjeve dhe një dalje.

Gjatë gjithë kësaj periudhe, nuk u shënuan incidente që kishin të bënin me pengesa në qarkullim për shkak të fluksit, ndërsa u arrit të mirëmenaxhohej siç duhet e me një orar të paracaktuar për mjetet e vogla dhe ato të transportit të mallrave.

Ura e Madhe lidh Rrugën e Kombit dhe dy brigjet e liqenit të Fierzës dhe konsiderohet si një nga urat me hapësirën më të madhe në Ballkan në tipologjinë e saj./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Inspektorati aksion për lirimin e hapësirave publike në Prishtinë

Published

on

Kryetari i Komunës së Prishtinës, Përparim Rama, ka njoftuar se Inspektorati i Kryeqytetit po vazhdon me lirimin e hapësirave publike.

Rama përmes një postimi në ‘Facebook’, ka bërë me dije se po lirohen hapësirat që janë zënë me terrasat e lokaleve, në qendër në afërsi të “Pallatit të Rinisë”.

“Nuk lejohet uzurpimi i pronës publike! Inspektorati i Kryeqytetit po vazhdon me lirimin e hapësirave publike të cilat ishin nxënë dhe po shfrytëzoheshin si pjesë (terrasa) të lokaleve. Këto ditë një e tillë është duke u larguar në zonën qendër në afërsi të “Pallatit të Rinisë””, ka shkruar Rama./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending