Connect with us

Infrastrukturë

Një rolete e projektuar mirë përmirëson efikasitetin energjetik të një ndërtese

Published

on

Për të reduktuar emetimet e CO₂ në arkitekturë, është thelbësore të zbatohen strategji efektive që trajtojnë si prodhimin e materialeve ashtu edhe ciklin jetësor të ndërtesave, si dhe konsumin e energjisë gjatë përdorimit.

Në vende si SHBA, afërsisht 45% e konsumit të energjisë në sektorin e banimit ndahet për hapësirat e ngrohjes dhe ftohjes, duke e bërë të domosdoshme adresimin e projektimit efikas të ndërtesave, veçanërisht në fasadë.

Për të arritur këtë objektiv, po zbatohen politika që nxisin një konvertim drejt një modeli më të qëndrueshëm. Në këtë model të ri, certifikatat e qëndrueshmërisë për ndërtesat ofrojnë një kornizë për matjen dhe vlerësimin e konsumit të burimeve.

Në fushën e qëndrueshmërisë në ndërtesa dhe certifikimet e tyre, një raport i paraqitur nga Bandalux – një specialist në projektimin dhe prodhimin e perdeve dhe sistemeve të mbrojtjes diellore – thekson rëndësinë e përdorimit të roleteve. Ky dokument thekson rolin themelor që këta elementë luajnë në ndërtimin dhe projektimin e qëndrueshëm, duke pasur parasysh se ato mund të ndikojnë pozitivisht në aspekte të ndryshme të vlerësuara nga sistemet e certifikimit si LEED, BREEAM dhe të tjera.

Një rolete e projektuar mirë jo vetëm që përmirëson efikasitetin energjetik të një ndërtese duke siguruar izolim, por gjithashtu ndikon në komoditetin termik dhe ndriçues të hapësirave të brendshme duke rregulluar temperaturën dhe incidencën e dritës natyrore.

Kjo plotëson disa kritere për certifikatat që lidhen me mirëqenien e banorëve, të tilla si WELL dhe HQE. Për më tepër, në varësi të materialeve të përdorura për prodhimin e tyre, perdet mund të kontribuojnë në qëndrueshmëri duke përdorur materiale ekologjike (duke kredituar origjinën e tyre), gjë që ndikon në vlerësimin e aspekteve të tilla si gjurmët e karbonit dhe ndikimin mjedisor të prodhimit të tyre.

Duke lëvizur përtej aspekteve të prodhimit, përfshirja e veçorive novatore të perdes të integruara në dizajne – të tilla si sisteme të automatizuara që u përgjigjen kushteve mjedisore – shton vlerën dhe nxjerr në pah inovacionin rreth dizajnit të qëndrueshëm. Këto karakteristika i bëjnë perdet elemente thelbësore për të parandaluar mbinxehjen në ambientet e brendshme dhe për të reduktuar shkëlqimin, duke rezultuar në një ulje të konsumit të energjisë që kërkohet për ftohje. Me sisteme me rul dhe me palosje, perdet janë një zgjidhje me shumë nivele që ndikojnë pozitivisht në ndërtesa.

Bandalux ka zhvilluar një gamë të gjerë produktesh që ofrojnë zgjidhje specifike në fushën e arkitekturës, të fokusuara në marrjen e certifikatave përkatëse (LEED, BREEAM, WELL, HQE, etj.) dhe përmirësimin e efiçencës së energjisë në ndërtesa.

Në këtë kuptim, një rolete Bandalux e instaluar jashtë me pëlhurë Polyscreen® 351 në një ngjyrë të errët si “Ebony” siguron kursime energjie deri në 76%.

Nga pikëpamja arkitekturore, rrezatimi diellor si burim drite dhe nxehtësie është një fenomen fizik aq i fuqishëm dhe në të njëjtën kohë aq fisnik sa duhet të trajtohet vazhdimisht përmes këndvështrimeve të shumta. Siç thekson Alberto Campo Baeza: “Drita nuk është diçka e paqartë dhe e përhapur që mund të merret si e mirëqenë”.

Prandaj, është e rëndësishme të vihet në dyshim vazhdimisht se si të maksimizohen përfitimet e incidencës diellore dhe të zbuten efektet e dëmshme të saj. Një përgjigje ndaj kësaj është përdorimi i sistemeve të perdeve që funksionojnë jo vetëm si elementë mbrojtës, por edhe si pjesë projektimi për ndërtesa të qëndrueshme./Media Ndërtimi

Infrastrukturë

Pse markat e makinave luksoze po ndërtojnë rrokaqiej?

Published

on

Në 18 muajt e fundit kemi parë një mori rrokaqiejsh të prezantuar nga prodhuesit e makinave luksoze duke përfshirë Bentley, Mercedes-Benz dhe Aston Martin.

“Tifozët e markës nuk duhet të jenë vetëm në gjendje të ngasin një Porsche, ata duhet të jenë në gjendje të jetojnë në një të tillë”, tha CEO i Porsche Lifestyle Group Stefan Buescher për vendimin e markës për të lëvizur në pasuri të paluajtshme.

Përderisa pronat e paluajtshme janë qartësisht fitimprurëse, kompanitë e makinave kanë motive të tjera për ndërtimin e rezidencave, të cilat janë qartësisht të markës.

Aston Martin Residences – një rrokaqiell 66-katësh në Miami, ka përfunduar së ndërtuari këtë muaj.

Markat luksoze të automobilave nuk e fshehin faktin se gjithnjë e më shumë duan të jenë shumë më tepër për klientët e tyre sesa thjesht prodhues të automjeteve.

Porsche mund të bëjë një pretendim të fortë se ka filluar trendin, duke zbuluar planet për Kullën e Dizajnit Porsche 198 metra të gjatë – e kompletuar me ashensorë makinash – në 2013 dhe duke përfunduar projektin e Miami në 2017. Një projekt i dytë sapo ka përfunduar në Shtutgart.

Markat luksoze të të gjitha llojeve po diversifikohen, por kjo ide për të qenë aspekti përcaktues i jetës së konsumatorit ka peshë të veçantë midis prodhuesve të makinave, sipas ekspertit të industrisë Andrew Graves.

Pavarësisht ngjashmërive të dukshme, ata që qëndrojnë pas rezidencave të markës së makinave janë të prirur të theksojnë veçantinë e projektit të tyre.

Secili është përpjekur të përshkruajë se si arkitektura pasqyron etikën e projektimit të makinave përkatëse, duke përdorur shpesh terma të paqartë si “performancë”, “mjeshtëri” dhe “ADN”./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Icon është afër përfundimit të ndërtimit të lagjes më të madhe në Amerikë me beton 3D  

Published

on

Kompania me bazë në SHBA për printimin e betonit 3D, Icon, njoftoi se është afër përfundimit 100% të nënndarjes së saj Wolf Ranch, e cila përfshin 100 shtëpi të printuara me beton pranë Austin, Teksas, SHBA.

Duke përdorur robotin e tyre të printimit Vulcan 3D të stilit të portave, ICON thotë se ka pastruar shenjën e 90 njësive në Georgetown, Teksas, në mes të një bashkëpunimi me ndërtuesin amerikan të shtëpive Lennar. Shtëpitë u koduan nga Icon dhe Bjarke Ingels Group, një firmë shumëkombëshe projektimi.

Padgett tha se qëllimi i shtëpive të printuara me beton të Icon është të ofrojnë çmime konkurruese për shtëpitë e një familjeje; Kursimet në kohë dhe materiale nga procesi i mbajnë çmimet e shtëpive në ose nën mesataren rajonale.

Shtëpitë në Wolf Ranch, të cilat variojnë në madhësi nga rreth 1,850 metra katrorë (172 m2), fillojnë nga rreth 430,000 dollarë amerikanë. Vulcan mund të printojë struktura deri në 3000 sq ft (279m2) brenda kornizës së tij gati 16-ft (4,9m) nga 47-ft (14m).

Duke supozuar se kostot mund të qëndrojnë atje, duhet të jetë një treg produktiv në Teksas – veçanërisht Georgetown jashtë Austin – i cili është një nga rajonet me rritje më të shpejtë në vend./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Me tenderë njëburimorë, këta pronarë do t’i gëzojnë së shpejti shtëpitë e reja në veri

Published

on

Ministria e udhëhequr nga ministri Liburn Aliut, Ministria e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës, vazhdon të japë tenderë njëburimorë.

Për ndërtimin dhe renovimin e shtëpive në veri në të dy tenderët ka vazhduar me procedurë të negociuar, shkruan Indeksonline.

Me procedurë të negociuar pa publikim të kontratës për ndërtimin dhe renovimin e shtëpive në pjesën veriore të Mitrovicës ka shpërblyer dy kompani.

Sipas dosjes së tenderit të publikuar në platformën E-prokurimi për ndërtim të 11 shtëpive e ka shpërblyer me kontratë kompaninë “Limitproject Sh.P.K” me vlerë të kontratës mbi 63 mijë euro.

Lista e pronarëve të cilëve do të iu ndërtohet shtëpia.

Po ashtu edhe për renovimin e 4 shtëpive në veri të vendit me procedurë të negociuar pa publikim të kontratës kjo ministri e ka shpallur fituese kompaninë “Able Group Sh.P.K nga Prishtina me vlerë të kontratës 18 mijë e 255 euro.

Continue Reading

Trending