Connect with us

Aktuale

Rëndësia e vizualizimit të projekteve në botën e Arkitekturës

Published

on

Me paraqitjet gjithnjë e më të mira të bëra kudo, studentët dhe arkitektët ndiejnë presionin e zotërimit të një grupi shtesë aftësish për të përcjellë idetë e tyre.

Deri në çfarë mase rendimentet e bëjnë ose prishin një portofol ose një projekt? Sa të rëndësishme janë ato në procesin e projektimit dhe a tregojnë informacionet për një grup të veçantë aftësish përveç atyre softuerike?

Ky artikull eksploron këndvështrime të ndryshme mbi rolin e paraqitjeve brenda profesionit.

Shfaqjet tërheqëse të vëmendjes duket se janë kudo, nga mediat arkitektonike e deri te tabelat, duke i lënë arkitektët me një nxitje të fortë që të përpiqen të imitojnë këtë lloj vizualizimi brenda punës së tyre.

Sidoqoftë, interpretimi është një mjet që mund të shërbejë për qëllime të shumëfishta, nga tregimi në një komunikim strategjik të aftësive dhe synimeve deri në eksplorimin e përditshëm të opsioneve të projektimit.

Ndërsa mjetet dixhitale po evoluojnë vazhdimisht, arkitektura duhet të eksperimentojë me teknikat në një gamë të gjerë të proceseve të projektimit, në mënyrë që të zbulojë se ku janë mundësitë më të rëndësishme krijuese.

Siç thotë themeluesi i Luxigon, Eric de Broche des Combes, “si vizatimi me dorë, procesi i bërjes së një imazhi është intelektual, jo teknik”.

Ashtu si çdo formë tjetër e përfaqësimit arkitektonik, paraqitjet janë një mjet për të përcjellë ide dhe koncepte.

Tradita e shkollave të Arteve të Bukura ushqeu cilësinë artistike të vizatimit arkitektonik, ndërsa universitetet e sotme organizojnë ligjërata dhe punëtori të tëra duke i mësuar studentët se si të krijojnë imazhe që shpjegojnë më mirë projektet e tyre.

Brenda ekonomisë së vëmendjes, projektet përfundimisht konkurrojnë me njëri -tjetrin përmes imazheve. Sa më i mirë të jetë vizualizimi, aq më të mëdha janë shanset që dizajni të vihet re dhe të fitojë tërheqje.

Kjo është e vërtetë si për akademinë ashtu edhe për praktikën, pasi është më e vështirë të mbash një sy kritik përballë atmosferave bindëse, realiste.

Sipas fjalëve të des Combes, “besimi në atë që shihni çon në një formë pranimi që heq një pjesë të madhe të të menduarit kritik.”

Në këtë kuptim, paraqitjet mund të ndryshojnë perceptimin në lidhje me një projekt në mënyrë të pavarur nga cilësitë e tij të projektimit, dhe arkitektët duhet të bëhen më të vetëdijshëm për këtë paragjykim të pavetëdijshëm.

Çuditërisht, në shumicën e rasteve, kritika nuk përqendrohet në aspektet teknike të paraqitjeve, por në cilësitë që janë të brendshme për çdo teknikë vizualizimi.

Përbërja, ngjyra, rrethimi i balancuar janë universale, dhe kështu është edhe tregimi i historisë. Arkitektët duhet të jenë strategjikë se si paraqitjet shprehin procesin e përgjithshëm të projektimit, duke shmangur imazhet e parëndësishme.

Më e rëndësishmja, paraqitjet tregojnë pa dashje një shikues me përvojë për aftësinë e arkitektit për të kuruar informacionin dhe distiluar thelbin e një koncepti.

Për më tepër, ato ofrojnë të dhëna në lidhje me njohuritë në lidhje me përbërjen dhe teorinë e ngjyrave.

Nga studimet e sakta të hijes në përsëritjet e shumta të detajeve arkitekturore, paraqitjet mund të shërbejnë më shumë sesa për qëllime marketingu, duke informuar ekipin e projektimit për aspektet e ndryshme të objektit arkitektonik.

Prandaj, paraqitjet mund të përdoren jo vetëm si një mjet për të komunikuar me palët e interesuara, por si një mjet për vlerësimin e opsioneve të projektimit.

Ashtu si vizatimet në punë, ky lloj imazhi ndihmon në përshpejtimin e procesit të vendimmarrjes falë aftësisë për të simuluar materialitetin dhe dritën aktuale. Testimi se si një detaj i fasadës do të shihej nga kënde të ndryshme, zbulimi i skemave të ngjyrave dhe modeleve në shkallë të ndryshme të projektit i ndihmon projektuesit të marrin vendime më të informuara dhe të lehtësojnë komunikimin me klientin.

Për më tepër, me paraqitjen në kohë reale duke u bërë më e zakonshme, arkitektët do të kenë në dispozicion një përshkrim gjithnjë e më besnik të modelit të tyre. /Media Ndërtimi/

Aktuale

Energjia Elektrike pritet të shtrenjtohet sërish

Published

on

Mosekzekutimi i subvencionit prej 100 milionë eurove nga Qeveria e Kosovës para pak muajve tash mund t’i kushtojë Kosovës deri në 5 milionë euro në ditë import, ose mund të sjellë shtrenjtim të energjisë.

Kosovarët prej ditësh po përballen me reduktime të energjisë elektrike. E që të kjo të parandalohej, Zyra e Rregullatorit kishte propozuar një subvencionim prej 100 milion eurosh nga shteti i Kosovës.

Këto mjete qeveria i ndau që të blihet energji më e lirë, por që nuk u ekzekutuan asnjëherë.

Nga KEDS thonë se edhe në rast se kjo ndodhë, tash është vonë.

Viktor Buzhala, zëdhënës në këtë kompani, paralajmëron se Kosova mund të paguajë shifra marramendëse për import të rrymës muajve të dimrit.

Nga Shoqëria Civile thonë se mos ndarja e mjeteve për energjinë nga Qeveria, do të mund t’iu kushtojë kosovarëve me rritje enorme të tarifave të rrymës.

Në këto ditë  vendi ka prodhuar afër 120 mega vat në orë më pak sesa nga kërkesa e konsumatorëve.

Continue Reading

Aktuale

AKP shpalli shitjen e re të aseteve përmes likuidimit nr. 58 

Published

on

Agjencia Kosovare e Privatizimit (AKP) zyrtarisht ka shpallur shitjen e aseteve përmes likuidimit nr.58. Lista e tenderëve për privatizim me këtë valë të shitjeve përmban 40 asete/njësi atraktive të ndërmarrjeve shoqërore në Republikën e Kosovës, të cilat paraqesin një mundësi të shkëlqyer për zgjerim të biznesit apo iniciativa të reja biznesore në vendin tonë.

Kjo valë e shitjeve me të gjitha asetet e tenderuara është aprovuar në Bordin e Drejtorëve, kurse AKP i ka njoftuar paraprakisht të gjitha Komunat përkatëse se këto asete të ndërmarrjeve shoqërore do të privatizohen dhe ka shpallur njoftimin për tender në faqen e saj të internetit www.pak-ks.org dhe në mediat e shkruara dhe ato elektronike.

Ofertat e mbyllura për njësitë/asetet që janë në shitje përmes shitjes së aseteve me likuidim nr.58 duhet të dorëzohen në “Sallën e konferencave – Hoteli Grand”, në Prishtinë me datën 7 shtator 2022, nga ora 10:00 deri në orën 12:00, të shoqëruara edhe nga depozita e ofertës dhe tarifa për paraqitjen e ofertës, ashtu siç është parashikuar për secilin artikull.

Kurse hapja e ofertave do të bëhet po të njëjtën ditë, duke filluar nga ora 12:30.

Bashkëlidhur (si më poshtë) gjeni shtegun me  listën e aseteve të tenderuara në këtë valë të shitjeve./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

Reagon “Prishtina Parking” për kontratën prej 750 mijë euro

Published

on

Ndërmarrja Publike Lokale “Prishtina Parking” SH.A. sqaron opinionin publik rreth disa shkrimeve dhe reagimeve të aktivistëve politikë lidhur me vazhdimin e kontratës “Shërbime për Menaxhimin e Parkingjeve”, ku vlera indikative për 36 muajt e ardhshëm është 750,000.00€ (shtatëqind e pesëdhjetë mijë euro).

Ndërmarrja sqaron se kjo nuk është shuma që do t’i paguhet Operatorit Ekonomik, por në bazë të kontratës së nënshkruar, Ndërmarrja do t’i paguajë kompanisë 15 % të të hyrave për çdo shërbim që kryen kompania e kontraktuar nga Ndërmarrja.

Ta zëmë, nëse Operatori Ekonomik kryen shërbime nga të cilat Ndërmarrja Publike Lokale “Prishtina Parking” inkason 100€ (njëqind euro), nga kjo shumë 15 % e të hyrave (15€) do t’i marrë kompania e kontraktuar për të kryer shërbimet.

Gjithashtu në bazë të kontratës së nënshkruar, Operatori Ekonomik ka për obligim të furnizojë stafin me pajisje elektronike si telefona dhe printer digjital, ndërtimin e një server room, vijëzimin e të gjitha parkingjeve në të gjitha lagjet e Prishtinës, vendosjen e tabelave vertikale, mirëmbajtjen e sistemit, si dhe trajnimin e stafit për përdorimin e sistemit.

Është me rëndësi të theksohet se kompania e kontraktuar ka krijuar softuerin dhe tre aplikacione: aplikacioni ku palët paguajnë me sms, aplikacioni për banorët rezident si dhe aplikacioni për smart phone, ku për to është investuar një shumë e konsiderueshme e mjeteve nga kompania e kontraktuar.

Prishtina Parking me punën dhe angazhimin e treguar është shndërruar në një Ndërmarrje model në vend, andaj çdo tentim për të prishur imazhin nga informata të pasakta të sponzorizuara që kanë dështuar të implementojnë sisteme të tilla, është i papranueshëm për ne.

Ndërmarrja Publike Lokale “Prishtina Parking” SH.A. fton mediat dhe qytetarët që për çdo informatë të drejtohen pranë zyreve të Ndërmarrjes dhe të mos publikojnë njëanshëm qëndrime nga individë politik.

Continue Reading

Trending