Connect with us

Infrastrukturë

Fabrika e blloqeve po u shkakton dëme banorëve të Skenderajt

Published

on

Rrobat me ngjyrë të bardhë të varura për tharje në ballkonet e shtëpive me fasadë po ashtu të bardhë po marrin ngjyrë në të hirtë për shkak të tymit të zi që del nga oxhaku i fabrikës së prodhimit të blloqeve.

Kështu po pretendojnë banorët e një lagjeje të Skenderajt.

Ata po ankohen edhe se po e kanë problem të hapin edhe dritaret për ajrosje për shkak të erës që i vjen tymit, e cila po u shkakton probleme edhe në frymëmarrje.

“Ndotja nuk është vërejte kurrë si tash. Po të jetë dritarja hapur, tymi hynë brenda, shifet, nuk guxojmë m’i lanë hapun. Varet prej erërave prej cilës anë fryjnë edhe e bartin. Nuk është gjithnjë njësoj. Natën shifet edhe ma shumë. Tarracën çdo ditë duhet me e fshi sepse mbushet, dallohet që është lëndë djegëse, por na nuk jemi ekspert se çfarë është. Kërkojmë që të na zgjidhin shumë shpejtë, që mos me na ra edhe neve me dal në rrugë me shpreh këtë shqetësim”, thotë për Kallxo.com Fejzullah Smajli.

“Nuk është problem që nuk zgjidhet, mjafton me u interesu organet kompetente, sepse ne nuk kemi diçka kundër kompanisë, por më e rëndësishme është shendeti ynë”, rrëfen ai.

“Kjo shtëpia e komshiut këtu, nuk ka as një vit që e ka ngjyros jashtë, tash veç e bardhë nuk është”, drejton gishtin Smajli në drejtim të një shtëpie e cila ndodhet në rrugën “Fazli Grajqevci”.

Banori tjetër, Rexhep Uka, i bën thirrje edhe kompanisë që të vijë të bindet vetë për situatën të cilën ata e quajnë shqetësuese.

Në anën tjetër, qeverisja aktuale në Skenderaj thotë se është “e interesuar” që t’ju gjejë zgjidhje banorëve brenda kompetencave si Komunë.Siç thonë ata, kjo çështje duhet adresuar në Ministrinë e Ambientit.

“Është kompetencë e Inspektorëve të mjedisit të cilët janë në kuadër të Ministrisë së Ambientit. Ata nëpërmjet aparaturave përkatëse e masin nivelin e ndotjes ose edhe mund ta konstatojnë që tymtarët e këtij prodhuesi janë të pajisur me filtera përkatës.”, thuhet në përgjigjen e zyrës për media të Komunës së Skenderajt.

Ndërkaq, Ministria e Ambientit në një përgjigje për Kallxo.com thotë se për këtë vit ka në plan të punës inspektimin e industrisë në fjalë.

“Inspektorati I MMPHI-së, për ketë vit ka në plan të punës inspektimin e Industrisë ne fjalë dhe gjatë inspektimit do te ndërmerren të gjitha masat ligjore në fuqi”, thuhet në përgjigjën e tyre./Media Ndërtimi.

Infrastrukturë

Pompa e derivateve në Mramor përbënë rrezikshmëri të lartë për ambientin!

Published

on

Drejtoria e Inspekcionit – Komuna e Prishtinës, Florian Dushi bashkë me përfaqësues të Kompania Rajonale e Ujësjellësit “Prishtina” sh.a. vizituan objektin – pompën jofunksionale të derivateve në fshatin Mramor e cila përbënë rrezikshmëri të lartë për ambientin.

Përveç tjerash, në objektin në fjalë inspektorët e Komunës së Prishtinës kanë hasur edhe në rezervuarë për të cilët dyshohej se ka akoma mbetjet ë derivateve.

Pas inspektimit të drejtpërdrejtë të këtij lokacioni dhe të objektit, Drejtoria e Inspekcionit ka marrë masa mbrojtëse duke e ndaluar hyrjen e personave të paautorizuar në atë lokacion që përbënë rrezik të lartë deri në një vendim tjetër të organeve kompetente komunale./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Infrastrukturë

Aprovohet programi me vlerë prej 236.7 milionë dollarësh për sektorin e energjisë të Kosovës

Published

on

Bordi i drejtorëve të Korporatës së Sfidës së Mijëvjeçarit (MCC) kanë aprovuar Programin Kompakt të Kosovës me vlerë prej 236.7 milionë dollarësh – investimi më i madh në sektorin e energjisë të Kosovës, si dhe një gur themel që mundëson tranzicionin energjetik të Kosovës.

“Lajm i mrekullueshëm nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës! Jam falënderuese ndaj ekipeve të Shteteve të Bashkuara të Amerikës dhe të Kosovës, krenare me ekipin e Kosovës, si dhe e nderuar që kam udhëhequr këto negociata!”, deklaroi ministrja e Ekonomisë Artane Rizvanolli./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Infrastrukturë

KRU Prishtina “dallavere” me pagesat e pranuara nga konsumatorët

Published

on

Paraqitja e pasqyrave financiare, pasqyra e pozicionit financiar duhet të prezantoj pozicionin financiar në datën e raportimit, duke prezantuar gjendjen e aktiveve, detyrimit si dhe kapitalin neto, mbi bazën e të dhënave kontabël në po të njëjtën datë.

Kompania në regjistrat kontabël ka të regjistruar një shumë financiare prej 712,872€ e cila ishte krijuar si rezultat i pagesave të konsumatorëve të ndryshëm ndër vite.

Ne kemi vërejtur se kompania nuk ka dhëna të sakta lidhur me klientët/konsumatorët e tillë dhe si rrjedhojë kjo vlerë ishte regjistruar në zërin kontabël me përshkrimin “Pagesat e pa identifikuara dhe të jashtëzakonshme”.

Sipas zyrtarëve të kompanisë, kjo kishte ndodhur si pasojë e vështirësive në identifikimin e konsumatorëve me rastin e shkarkimit të pagesave nga llogaria bankare.

Sipas zyrtarëve përgjegjës, ky është një problem i bartur që nga fillimi i vitit 2003, kur ka filluar të mbahet në analitikë gjendja e konsumatorëve.

Mos identifikimi i klientëve të cilët kanë paguar në llogari të kompanisë, rritë rrezikun që obligimet e konsumatorëve ndaj kompanisë të mos jenë të sakta, dhe klientët të paguajnë më shumë apo më pak sesa është borxhi faktik.

Rekomandimi i Zyrës së Auditorit është që Bordi i Drejtorëve duhet të sigurojë, që janë marrë veprimet e duhura për të identifikuar konsumatorët, paratë e të cilëve janë grumbulluar në llogarinë “Pagesat e pa identifikuara dhe të jashtëzakonshme” dhe zbritjet e llogarive të arkëtueshme t’i alokohen secilit klientë/konsumatorë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending