Vreshtat me vela metalike

0

Studio e Renzo Piano-së, Renzo Piano Workshop (RPBW), ka përfunduar një galeri të re të fotografisë dhe skulpturës në zemër të vreshtave të rajonit prestigjoz Château La Coste në Francë.

Galeria e re e artit është projektuar për të strehuar të dyja duke shfaqur artin dhe duke ruajtur verën brenda një strukture të zgjatur, pjesërisht të varrosur në një luginë të thellë 6 metra në tokë për të përfshirë plotësisht ndërtesën në vreshta.

I emëruar Château La Coste Art Gallery, pavioni 285 metra katrorë është i diferencuar me strukturën e saj të bardhë dhe të ndritshme të çatisë, të theksuar me pjesë të lidhura me vela – të bëra nga harqe metalike.

Kur shikoni nga lart, lehtë mund të perceptohet se kjo strukturë e kulmit imiton imazhin grafik të vreshtave, duke mundësuar integrimin e velën në vresht. Brenda këtyre vreshtave plotësisht të gjelbërta, struktura e çatisë vepron si një “element i ndritshëm i artit” me luginën e vogël të gjelbër të saj të parregullt, që ndodhet në oborrin e pavijonit.

“Si një qift, vela fluturon dhe ulet, duke theksuar të gjitha në të njëjtën kohë butësinë dhe horizontalitetin e ndërtesës,” tha RPBW.

Studio përdor vetëm një hapësirë ​​160 metra katrorë për galerinë e saj – për skulpturat dhe ekspozitat e fotografisë – për të përfituar nga drita natyrore. Zona e mbetur e pavionit është e dedikuar për ruajtjen e verës. Hapësira e ekspozitës është e rrethuar nga bodrumet e verës, shkalla e të cilës dëshmohet nga pjesët e hyrjes së galerisë.

Nga ndërtesa e pritjes, vizitorët ndjekin një rrugë për në pavionin e RPBW. Në fund të shtegut, një pjerrtësi e vogël i çon vizitorët në hyrjen e galerisë së ekspozitës. Në pjesën e pasme të ndërtesës, një hapësirë ​​e dedikuar për skulpturë shtrihet nga një pasqyrë uji që kryesisht pasqyron gjerësinë e plotë të pavionit.

Këndi i shtëpisë së galerisë së artit përmban një bazë betoni për të shfaqur shfaqje skulpturore, të cilat do të reflektohen në ujë dhe do të shtrihen përgjatë luginës së gjelbër të pjerrët. Kjo hapësirë e hapur është e rrethuar vetëm nga muret strukturore që parandalojnë ndërveprimin me mjedisin e saj. 

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here