Connect with us

Ndërtim

Sektori i ndërtimit në Kinë si një treg ciklik, rritjeve të mëdha i kanë paraprirë uljet e thella

Published

on

Ndërtimi në Kinë ka ndjekur rrugën e ekonomisë më të gjerë – ngritje të jashtëzakonshme të ndjekura nga ulje të thella. Natyra ekstreme e industrisë mund të jetë një gjë e së kaluarës dhe tranzicioni drejt një ekonomie ndërtimi më të gjelbër janë duke u zhvilluar.

Përderisa ndërtimi është një treg ciklik dhe për këtë arsye sektorët e ndërtimit të të gjitha qarqeve përjetojnë ulje-ngritje, tregu kinez ka qenë në një ligë më vete. Rritjet fantastike shpesh i kanë paraprirë uljeve të thella.

Ndërsa shumica e pjesës tjetër të botës pa që ekonomitë e tyre më të gjera (përfshirë sektorët e tyre të ndërtimit) të vuanin në 2020 për shkak të ndikimit të pandemisë Covid-19, Kina pa shitje shumë të larta në 2020 dhe 2021 falë shpenzimeve stimuluese të qeverisë. Sidoqoftë, shitjet ranë ndjeshëm në 2022 për shkak të disponueshmërisë së më pak të këtyre financave, si dhe qasjes së qeverisë kineze me tolerancë zero ndaj Covid-19, e cila ndikoi rëndë bizneset.

Ekonomia kineze parashikohet të rritet me 5.4% në 2023, pas rritjes modeste prej 3% në 2022, sipas një raporti nga GlobalData pasi vendi përfiton ekonomikisht nga heqja e politikës së vendit për zero Covid, si dhe nga reformat institucionale.

Në gusht 2022, qeveria kineze njoftoi përafërsisht 1 trilion dollarë investime në megaprojekte infrastrukturore, duke ofruar një nxitje për ndërtimin dhe aktivitetet e lidhura me to. GlobalData projekton që aktivitetet e ndërtimit në Kinë do të rriten me një normë mesatare vjetore prej 9.3% gjatë 2023-2025.

Ekonomia e Kinës e filloi vitin 2023 me një nivel të fortë me një rritje prej 4.5% të Prodhimit të Brendshëm Bruto (PBB) në tremujorin e parë të 2023, në bazë vjetore, nga 2.9% në tremujorin e katërt 2022. Rimëkëmbja u nxit kryesisht nga konsumi, me shitjet me pakicë në rritje me 10.6% me bazë vjetore në mars 2023, niveli më i lartë që nga qershori 2021. Prodhimi industrial gjithashtu tregoi rritje të qëndrueshme, me 3.9% në mars 2023 krahasuar me 2.4% në janar dhe shkurt 2023 së bashku.

Ekspertët e industrisë Off-Highway Research presin që tregu i pajisjeve të ndërtimit të vazhdojë të bjerë në vitin 2023, por me një ritëm më të ngadaltë rënieje, të vendoset në pak nën 195,000 njësi./Media Ndërtimi

Ndërtim

Qeveria jep 6 milionë euro shtesë për punimet e rrugës Prishtinë-Podujevë

Published

on

‘Punët me intensitet të lartë’ në rrugën Prishtinë – Podujevë kanë bërë që Qeveria e Kosovës të ndajë edhe 6 milionë euro shtesë për këtë projekt infrastrukturor.

Më 3 korrik 2023, Ministria e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës, ka bërë të ditur inauguruar fillimi i punimeve në rrugën Prishtinë-Podujevë.

Kompanitë që kanë fituar kontrata nga Ministria e Infrastrukturës për të ndërtuar rrugën Prishtinë – Podujevë, rezultojnë se në të kaluarën kanë pasur gjoba të shqiptuara nga Komisioni i Pavarur për Miniera dhe Minerale (KPMM), për nxjerrje ilegale të mineraleve.

Të dhënat e siguruara nga KPMM tregojnë se kompanitë ndër vite janë gjobitur për nxjerrje ilegale të zhavorrit, gurit të fortë, rërës apo të reshpes.KPMM ka bërë të ditur për KALLXO.com se kompanitë e gjobitura e që janë duke punuar rrugën Prishtinë – Podujevë janë ‘Pro&Co Group’, ‘2A Group’, ‘Bageri-1’, ‘Bageri’, ‘Kosova Aslfalt’ dhe ‘Beni-com’.

Konsorciumi i organizatave të shoqërisë civile i përberë nga Group for Legal and Political Studies, Institute for Development Policy (INDEP) dhe Instituti GAP, në kuadër të projektit: “Mbështetje për Shoqërinë Civile për të Rritur Mbikëqyrjen Publike dhe Llogaridhënien e Institucioneve Publike të Kosovës”, shpreh shqetësimin e thellë për shkeljet e njëpasnjëshme ligjore në procesin e prokurimit “Zgjerimi i rrugës nacionale Prishtinë – Besi – Podujevë” nga Ministria e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës.

Edhe përkundër rekomandimeve të KRPP-së, si dhe shkeljeve të evidentuara, MMPHI ka vazhduar jashtëligjshëm me nënshkrim të kontratave dhe operatorët ekonomik kanë filluar punën. Ne kërkojmë që të rishqyrtohen dhe të anulohen vendimet e marra në mënyrë të jashtëligjshme, si dhe ju bëjmë thirrje organeve kompetente ta hetojnë këtë aktivitet të prokurimit./Media Ndërtimi

Continue Reading

Ndërtim

Vazhdon ndërtimi dhe renovimi i shtëpive të shqiptarëve në Veri të Kosovës

Published

on

Në Mbledhjen e 162-të të Qeverisë, miratuam vendimin për vazhdimin e mëtutjeshëm të Rindëritimit dhe Renovimit të Shtëpive individuale të familjeve, të cilëve u janë dëmtuar shtëpitë gjatë periudhës kohore 1998/1999.

Gjatë luftës së fundit, vendit tonë i janë shkaktuar dëme masive shkatërruese nga Serbia, që vazhdojmë t’i vuajmë ende edhe sot.

Bazuar në situatën e gjendjes faktike të familjeve në Veriun e Republikës se Kosovës, dhe sipas Raportit të Komisionit Vlerësues të Komunës së Mitrovicës mbi dëmet e shkaktuara të luftës gjatë viteve 1998/99, në kuadër të Ministrisë së Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës në bashkëpunim me organin kompetent komunal, është marrë vendimin për vazhdimin e projektit për rindërtimin dhe renovimin e shtëpive të dëmtuara gjatë asaj periudhe kohore./Media Ndërtimi

Continue Reading

Ndërtim

Pezullohet ndërtimi i linjës hekurudhore Budapest-Beograd

Published

on

Puna e ndërtimit në linjën hekurudhore Budapest-Beograd është pezulluar pasi konsorciumi kontraktor kinezo-hungarez përpiqet të përmbushë standardet e sigurisë të Bashkimit Evropian (BE).

Konsorciumi, i udhëhequr nga konstruktorët kinezë dhe homologët e tyre hungarezë, po përballet gjithashtu me tejkalime buxhetore, vonesa të projektit dhe negociata politike mbi projektin, i cili shihet si një komponent kryesor i Iniciativës së Rripit dhe Rrugës së Kinës.

Fillimisht i nisur me një buxhet prej 2.1 miliardë euro, projekti është goditur me një sërë pengesash, më e fundit prej të cilave është dështimi për të siguruar një sistem sigurie që përputhet me standardet e BE-së. Kjo ka ngecur aktivitetet e ndërtimit në linjën hekurudhore.

Një nga kërkesat kryesore për projektin është të mundësojë që trenat të udhëtojnë me shpejtësi deri në 160 km në orë. Për ta arritur këtë, linja hekurudhore duhet të jetë në përputhje me sistemin e sigurisë të standardizuar nga BE, i njohur si Sistemi Evropian i Kontrollit të Trenit (ETCS).

Përpjekjet e konsorciumit për të përmbushur këto kërkesa thuhet se kanë rezultuar të pasuksesshme deri në këtë pikë.

Sipas raporteve nga rrjeti lokal i gazetarëve Telex, projekti gjithashtu tani ka nevojë për fonde shtesë, kryesisht për shkak të rritjes së kostove të ndërtimit.

Kompania hungareze në konsorcium, RM International, ka tërhequr fuqinë punëtore dhe makineritë e saj nga kantieri.

Raportohet se ata janë ricaktuar për rinovimin e linjës kryesore hekurudhore të Hungarisë midis Budapestit, Gyor dhe Vjenës.

Përmirësimi i linjës hekurudhore Budapest-Beograd është një projekt hekurudhor me shpejtësi të lartë prej 350 km i financuar kryesisht nga Exim Bank e Kinës, e cila po kontribuon me 85% të investimit total të projektit.

Continue Reading

Trending