Connect with us

Infrastrukturë

Preferohen pronat në periferi të qyteteve

Published

on

Shitjet e pronave pësuan një rritje të lehtë gjatë vitit të shkuar, megjithëse numri i subjekteve që kanë kryer shitje ishte më i ulët krahasuar me vitin paraardhës. Sipas të dhënave nga vrojtimi i Bankës së Shqipërisë mbi tregun e pasurive të paluajtshme, numri i përgjithshëm i pronave të shitura ishte 1150 në gjysmën e parë të vitit 2023 nga 933 të periudhës paraardhëse, ndërsa vetëm 79 subjekte kishin kryer shitje nga 90 që kanë qenë gjithsej.

Për rrjedhojë, numri mesatar i pronave të shitura nga çdo agjenci imobiliare gjatë gjashtëmujorit të parë të vitit 2023 rezultoi në rreth 6.7, duke u rritur nga mesatarja prej 5 e raportuar gjatë gjysmës së dytë të vitit 2022.

Sipas Bankës Qendrore, si rezultat i çmimeve më të ulëta, shtetasit kanë blerë më tepër prona në periferi të qyteteve. Konkretisht, rreth 32% e shitjeve të realizuara gjatë gjysmës së parë të vitit të shkuar në të gjithë territorin përfaqësohen nga prona të vendosura në zonat më të preferuara brenda qytetit, nga 45% gjatë periudhës paraardhëse. Rreth 52% e pronave të shitura kanë qenë të ndërtuara në periferi të qyteteve, nga 45% në periudhën e kaluar dhe 16% e pronave kanë qenë prona të ndërtuara jashtë qytetit, nga 10% të gjashtëmujorit të mëparshëm.

Në pjesën më të madhe të rasteve, çmimi i blerjes së pronës për shitjet e kryera ka qenë i njëjtë me çmimin e kërkuar nga shitësi. Koha mesatare e shitjes së banesave në rang vendi për gjysmën e parë të vitit të shkuar raportohet të jetë mesatarisht 10.6 muaj. Në rastin e Tiranës nuk shfaqen ndryshime të mëdha, ndërsa qytetet bregdetare si Durrësi, Vlora, Saranda dhe të tjerat kanë raportuar kohëzgjatje më të lartë shitjeje se periudhën e kaluar. Në gjashtëmujorin e dytë të 2023-it, koha e shitjes për zonën e Tiranës është shkurtuar me 2 muaj, ndërsa ajo për zonat bregdetare dhe për zonat e tjera paraqitet e lartë.

Oferta për prona të paluajtshme ka ecur paralelisht me numrin e lejeve të ndërtimit. Duke marrë në konsideratë ritmin e shpejtë të ndërtimeve të reja vitet e fundit, oferta për prona të paluajtshme ka vijuar të rritet ngjashëm me atë të periudhave të kaluara. Në këto dy vite, pritet që tregu i pasurive të paluajtshme të ketë një ecuri pozitive, si për sa i takon çmimeve ashtu dhe për numrin e pronave të shitura.

Infrastrukturë

Me tenderë njëburimorë, këta pronarë do t’i gëzojnë së shpejti shtëpitë e reja në veri

Published

on

Ministria e udhëhequr nga ministri Liburn Aliut, Ministria e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës, vazhdon të japë tenderë njëburimorë.

Për ndërtimin dhe renovimin e shtëpive në veri në të dy tenderët ka vazhduar me procedurë të negociuar, shkruan Indeksonline.

Me procedurë të negociuar pa publikim të kontratës për ndërtimin dhe renovimin e shtëpive në pjesën veriore të Mitrovicës ka shpërblyer dy kompani.

Sipas dosjes së tenderit të publikuar në platformën E-prokurimi për ndërtim të 11 shtëpive e ka shpërblyer me kontratë kompaninë “Limitproject Sh.P.K” me vlerë të kontratës mbi 63 mijë euro.

Lista e pronarëve të cilëve do të iu ndërtohet shtëpia.

Po ashtu edhe për renovimin e 4 shtëpive në veri të vendit me procedurë të negociuar pa publikim të kontratës kjo ministri e ka shpallur fituese kompaninë “Able Group Sh.P.K nga Prishtina me vlerë të kontratës 18 mijë e 255 euro.

Continue Reading

Infrastrukturë

Volvo prezanton një linjë të re të makinerive me naftë dhe elektrike

Published

on

Volvo CE ka prezantuar linjen e re të makinerive të prodhuara, duke shfaqur makineri me naftë dhe elektrike në selinë e saj në Eskilstuna, Suedi.

Kompania prezantoi një linjë të re ekskavatorësh me zvarritës që përfshinte Volvo EC500, EC400 dhe EC230, të cilët kanë peshë maksimale funksionimi përkatësisht 52, 41 dhe 25 ton.

Gama përmban gjithashtu EC210 dhe ECR145, të cilat të gjitha janë përmirësuar me teknologji inteligjente në një sistem të ri elektro-hidraulik. Ndërfaqja e përmirësuar njeri-makinë (HMI) është projektuar për të rritur efikasitetin e karburantit, produktivitetin, sigurinë dhe efektivitetin e përgjithshëm të kostos.

“Ne kemi qenë gjithmonë krenarë që udhëheqim tregun me linjën tonë inovative të ekskavatorëve, dhe tani me këtë gamë të re ne po ndihmojmë klientët tanë të përfitojnë edhe më shumë nga makinat e tyre.”, deklaroi Kurt Deleu, shefi i Ekskavatorëve të Menaxhimit të Produkteve të Volvo CE.

Sipas prodhuesit, makinat e reja “janë një zgjedhje më e pastër dhe më e zgjuar për klientët që kërkojnë të dekarbonizojnë operacionet e tyre”.

Ngarkuesit me rrota dhe ekskavatori me rrota mbështeten nga gamën më të gjerë të zgjidhjeve të karikimit të kompanisë deri më sot, të cilat përfshijnë njësinë e re të lëvizshme të energjisë PU40, për pajisje kompakte./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Firmat franceze dhe daneze do të ndërtojnë “tunelin e shpërthimit të reve”

Published

on

Dy kontraktorë që punojnë në sipërmarrje të përbashkët janë përzgjedhur për të ndërtuar tunelin e shpërthimit të reve në Valby sipas një kontrate me vlerë 490 DKK (71.3 milionë dollarë amerikanë).

Tuneli është projektuar për të mbrojtur pjesën perëndimore të Frederiksberg, pranë Kopenhagës, nga përmbytjet gjatë shpërthimeve të reve dhe reshjeve të mëdha.

Kontraktori danez MT Højgaard Danmark dhe kompania franceze Eiffage do të ndërtojnë projektin për kompaninë e shërbimeve më të mëdha të Kopenhagës HOFOR dhe firmën lokale të shërbimeve Frederiksberg Forsyning.

Tuneli nëntokësor do të jetë 2380 m i gjatë dhe do të ndërtohet si tunel i shpuar me diametër të brendshëm 3.4 m. Tuneli do të ketë kapacitetin për të trajtuar të ashtuquajturat ngjarje 100-vjeçare të shiut dhe do të mbështesë rrjetin e ujërave të zeza duke mbledhur ujërat e tejmbushur nga sistemi i kanalizimit derisa uji të mund të pompohet në impiantin e trajtimit të ujërave të zeza.

Në rastet e shiut ekstrem, uji gjithashtu mund të përcillet drejtpërdrejt në Kalveboderne, një trup ujor në jug të Kopenhagës.

Ndërtimi do të fillojë në vitin 2024 me ngritjen e katër kantiereve dhe boshteve të ndërtimit dhe projekti është planifikuar të dorëzohet në vitin 2028./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending