Ndërtim

Rosatom ‘tërhiqet’ nga projekti bërthamor hungarez

Published

on

Raportohet se Rosatom i ka thënë qeverisë ruse se ka në plan të tërhiqet nga projekti i zgjerimit bërthamor Paks në Hungari.

Kompania shtetërore ruse e energjisë bërthamore ka një kontratë 12.5 miliardë euro për të ofruar dy reaktorë të rinj në termocentral. Thuhet se ajo përmend forcën madhore si bazën e saj për t’u tërhequr nga projekti, për shkak të sanksioneve të vendosura ndaj Rusisë, pas pushtimit të vendit në Ukrainë.

Në vitin 2014, qeveria ruse ra dakord të jepte një hua prej 10 miliardë eurosh për të financuar 80% të kostove të projektit, nëpërmjet Vneshekonombank (VEB) në pronësi të shtetit. Në situatën aktuale, nuk do të ishte e mundur që kredia të paguhet drejtpërdrejt për financimin e projektit tashmë prej vitesh.

Sipas Newsbase Daily News, megjithatë, CEO hungarez i Rosatom Central Europe Zalan Bacs e ka mohuar raportin, duke këmbëngulur se zbatimi i projektit Paks do të vazhdojë sipas planit dhe Rosatom po përmbush detyrimet e saj kontraktuale sipas marrëveshjes ndërqeveritare ruso-hungareze të huasë, duke përfshirë sigurimin financimin e projektit.

Bacs tha se VEB do të transferojë kreditë përmes Rosatom në territorin rus, për të shmangur sanksionet.

Qeveria hungareze është e prirur të vazhdojë me planet e saj për të rritur furnizimin me energji bërthamore, por analistët thonë se kompanitë perëndimore ndoshta do të hezitonin të punonin me Rosatom për projektin, nëse do të vazhdonte me kompaninë ruse./Media Ndërtimi.

Trending

Exit mobile version