Connect with us

Ndërtim

Kërkohen vullnetarë për ndërtimin tradicional të Gardhit natyror

Published

on

Kërkohen 10 të rinj e të reja nga komunitete të ndryshme, të cilët/at janë të interesuar në ndërtimin tradicional, eko-ndërtim, trashëgimi kulturore; persona të cilët dëshirojnë të provojnë diçka të re, të takojnë njerëz të rinj dhe të e ndajnë me ta një hapësirë, e kështu të përjetojnë një mënyrë të qëndrueshme të jetesës.

Tema e punëtorisë do të jetë gardhi natyror, dhe do të mbahet në Bozhef, nga 8 deri me 10 prill. Bozhefci është një fshat i vogël afër Kamenicës, i cili ndodhet në kodrat e komunës së Ranillukut. Që nga viti 2017, GAIA është prezente në këtë fshat ku edhe e udhëheq një program të permakulturës, dhe ku çdo vit organizohen aktivitete edukative dhe vullnetare.

Gjatë punëtorisë, pjesëmarrësit do të njihen me teknikën e ndërtimit të gardhit natyror. Këto gardhe quhen natyrore sepse përbëhen nga materiale natyrore, zakonisht prej drurit. Ka lloje të ndryshme të gardheve natyrore, dhe në këtë punëtori do të thurim gardh natyror me degë të lakueshme të drunjve.

Do të kemi sesione teorike dhe praktike mbi punimin e gardhit natyror, do të shikojmë filma të shkurtër, do të ndezim zjarr kampi, dhe do të përjetojmë mënyrën e qëndrueshme të jetesës. Gjuha e punëtorisë do të përshtatet, do të jetë në shqip, serbisht dhe anglisht.

Nëse do të dëshironit të merrni pjesë në punëtorinë e fundjavës mbi gardhi natyror, atëherë plotësojeni aplikacionin deri me 1 prill. Do të ju njoftojmë mbi përzgjedhjen e pjesëmarrësve/eve dhe do të ju dërgojmë detajet tjera deri me 3 prill.

– Pjesëmarrësit/et pritet që të mbërrijnë mbasdite me 8 prill dhe të shkojnë mbasdite me 10 prill.

– Nëse përzgjedheni, ju lutem merreni seriozisht dhe mos e anuloni pjesëmarrjen. Kjo është një mundësi për të përjetuar diçka më ndryshe dhe do të ishte mirë që ta kemi numrin e plotë të pjesëmarrësve/eve.

– Vetëm pjesëmarrësit të cilët/at e kanë ndjekur tëre trajnimin do të pajisen me një çertifikatë të pjesëmarrjes nga GAIA në fund të punëtorisë.

Shpenzimet e udhëtimit, të fjetjes dhe të ushqimit për punëtorinë, mbulohen nga projekti. Fjetja do të organizohet në dhomë fjetjeje të përbashkët, ushqimi do të jetë miqësor për mjedisin dhe vegjetarian/vegan, ndërsa hapësira ndenjës dhe e punës do të jetë e përbashkët. Në hapësirën ku do të qëndroni ka edhe shumë kafshë – qen, mace, pula, pata, bletë – kështu që duhet ta pranoni prezencën e tyre.

Punëtoria e tjetër e rradhës do të mbahet nga 15 deri me 17 prill, dhe detajet rreth aktiviteteve të tjera do të publikohen së shpejti! Nëse do të dëshironit të jeni pjesë e aktiviteteve të tjera të këtij projekti, na kontaktoni!

Ky aktivitet është pjesë e projektit “Njohuri tradicionale për të ardhmen e qëndrueshme – Ruajtja e njohurive tradicionale të ndërtimit për qëndrueshmërinë dhe brezat e ardhshëm”, i cili synon të i përafroj të rinjtë e të rejat nga e gjithë Kosova për të zbuluar trashëgimin kulturore dhe aftësi të ndërimit tradicional. Do të jetë një mundësi për të përjetuar diçka të re dhe ndryshe, për të takuar persona me interesa të ngjashme dhe për të krijuar diçka së bashku./Media Ndërtimi.

Projekti i GAIA Njohuri tradicionale për të ardhmen e qëndrueshme – Ruajtja e njohurive tradicionale të ndërtimit për qëndrueshmërinë dhe brezat e ardhshëm është pjesë e grantit të financiar nga projekti “Trashëgimia Kulturore si nxitëse e dialogut ndërmjet komuniteteve dhe kohezioni social” i zbatuar nga UNDP në Kosovë dhe implementuar nga Instrumenti i Bashkimit Evropian që kontribuon për Paqe dhe Stabilitet (IcSP).

 

Ndërtim

Ndërtimi i objektit kërkimor nënujor, akomodon 20 banorë

Published

on

Proteus Ocean Group, një sipërmarrje sociale e sektorit privat, ka zgjedhur firmën inxhinierike me bazë në Itali Drass Group si partnerin e saj në Ndërtimin e Prokurimit Inxhinierik (EPC) për ndërtimin e Proteus, një objekt kërkimi nënujor.

Drass Group është i specializuar në teknologjitë nënujore dhe hiperbarike dhe do të ndihmojë në konsultimin e Proteus Ocean Group për projektimin, ndërtimin dhe instalimin në vend të projektit.

Thuhet se objekti përmban laboratorë kërkimi për eksperimente në vend, një strukturë të prodhimit video në shkallë të plotë për media dhe programe edukative të transmetimit të vazhdueshëm të drejtpërdrejtë, dhe një pishinë hëne për t’u ofruar studiuesve qasje të pandërprerë në oqean.

Ai do të përfshijë gjithashtu serën e parë nënujore dhe zonat sociale, hapësirat e punës dhe dhomat e gjumit për deri në 20 banorë.

“Frymëzuar nga puna e eksploruesve dhe ndërtuesve para nesh, Proteus do të luajë një rol jetësor në ruajtjen dhe kuptimin e oqeaneve tona, duke çuar më tej shkencën e oqeanit, duke mundësuar eksplorimin dhe vendosjen e lidhjes njerëzore të oqeanit të nevojshëm për të frymëzuar brezat e ardhshëm për të mbrojtur burimin e njerëzimit. jeta,” tha Fabien Cousteau, themeluesi i Proteus Ocean Group.

E vendosur në brigjet e Curaçao, një ishull në veri të Venezuelës, objekti kërkimor synon t’u mundësojë studiuesve, akademikëve, qeverive dhe industrive private, mediave dhe aquanautëve privatë të kalojnë më shumë kohë në thellësi.

Instalimi i Proteus pritet të fillojë në vitin 2025./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Ndërtim

Bëhet një zgjidhje e qëndrueshme për ndërtimin detar

Published

on

Aty ku strukturat e betonit nënujorë shihen shpesh si pushtues që dëmtojnë biologjinë detare, krijuesit e ECOconcrete këmbëngulin se përzierja e tyre ka potencialin për të sjellë jetë të re në zonat përreth porteve, valëve të valëve dhe zhvillimeve ujore.

Në një pyetje dhe përgjigje me Construction Europe, Andrew Rella i kompanisë, PHD, përshkruan produktin dhe procesin.

Si e zvogëlon ECOconcrete sasinë e kërkuar të çimentos? Gjithashtu, si prodhohet pa pasur nevojë për kimikatet e pranishme në shumicën e betoneve të përdorura në porte?

Përgjigje: Përzierja jonë, e bërë nga mbi 50% materiale të ricikluara dhe nënprodukte, mund të përfshihet drejtpërdrejt në përzierjen e betonit në një sasi të barabartë me 10% të përmbajtjes së materialeve çimento. Në varësi të dizajnit të përzierjes, shtimi i përzierjes do të rrisë rezistencën në shtypje deri në 10%, gjë që në projekte të ndryshme ka rezultuar në një mundësi për të reduktuar përmbajtjen origjinale të materialeve çimento. Përzierja shtohet krahas përzierjeve të tjera të kërkuara (si superplastifikuesit, futësit e ajrit, ngadalësuesit, përshpejtuesit) për të neutralizuar një sërë faktorësh negativë të betonit standard dhe për ta bërë betonin më mikpritës për jetën detare.

Teknologjia ECOconcrete promovon rekrutimin e specieve kalcitike si barnacles, koralet, gocat e detit dhe algat korale që ngërthejnë betonin dhe krijojnë një shtresë mbrojtëse bio-mbrojtjeje. Bio-mbrojtja mund të zbut forcat hidrodinamike dhe kimike dhe të rrisë më tej jetëgjatësinë e betonit.

Krahasuar me betonin tradicional, teknologjia e ECOncrete ka treguar aftësinë për të dyfishuar biodiversitetin dhe bollëkun e specieve detare, për të siguruar një lavaman aktiv të karbonit gjatë jetëgjatësisë së strukturës dhe për të përmirësuar ndjeshëm cilësinë e ujit./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Ndërtim

Projektohet për t’u ndërtuar ura më e gjatë prej 2 km në Skandinavi

Published

on

Arup ka nënshkruar një kontratë me Administratën Norvegjeze të Rrugëve Publike (NPRA) për të projektuar kalimin 2 km të gjatë Julsundet në Norvegji.

Kur të përfundojë, Arup thotë se struktura do të jetë ura më e gjatë e varur në Skandinavi dhe një nga më të gjatat në botë.

Kompania do të punojë në partneritet me firmën norvegjeze inxhinierike Aas-Jakobsen në projektin për të ofruar dizajn të detajuar për urën, e cila pritet të ketë një hapësirë ​​kryesore prej 1,625 m.

Një ekip inxhinierësh të Arup pritet të udhëheqin dizajnin e kuvertës së çelikut ortotropik të urës dhe do të kryejnë një analizë të lodhjes, duke përdorur teknika modelimi dhe nxjerrjeje stresi për të provuar në të ardhmen strukturën.

Projekti i urës bie në kuadër të përmirësimit E39 Ålesund to Molde, i cili në fund synon të krijojë një autostradë bregdetare pa traget në vend.

Jesper Jensen, menaxher i zhvillimit të biznesit të Arup për Skandinavinë, tha: “Në bazë të marrëdhënieve tona të biznesit me Administratën Norvegjeze të Rrugëve Publike dhe Aas-Jakobsen, ky projekt është një hap drejt zhvillimit të projekteve të tjera të mëdha infrastrukturore në Skandinavi.

“Ne po angazhojmë ekspertët tanë globalë për të mbështetur shpërndarjen e suksesshme të këtij dizajni teknikisht sfidues dhe ambicioz, një nga urat më të gjata të varura në botë.”/Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending