Connect with us

Infrastrukturë

Reagon Fakulteti i Inxhinierisë ndaj deklaratave të ekspertit të komunikacionit Nol Dedaj për aksidentet në Kosovë

Published

on

Fakulteti i Inxhinierisë Mekanike i Universitetit të Prishtinën ka reaguar ndaj deklaratave të ekspertit të komunikacionit, Nol Dedaj gjatë intervistës në emisionin e Ora Shtatë në Klan Kosova, duke i cilësuar në deklarimet e tij se “përbuzës dhe fyes ndaj personelit akademik të Fakultetit të Inxhinierisë Mekanike sa i përket ekspertëve dhe superekspertizave që i realizojnë, dhe licencimit të tyre nga Këshilli Gjyqësor i Kosovës, si dhe me kritika ndaj Këshillit Gjyqësor të Kosovës për këtë çështje”.

Ky është një reagim i FIM për këtë deklaratat e ekspertit të komunikacionit Nol Dedaj.

FIM realizon superekspertiza të lëmive të ndryshme, përfshirë edhe ato të aksidenteve të trafikut. Superekspertizat e aksidenteve të trafikut nga FIM nuk realizohen nga një ekspert por grup i ekspertëve prej së paku 3 (tre) apo më shumë anëtarë.

Duhet të sqarojmë se superkespertizat e aksidenteve të trafikut janë komplekse dhe u përkasin disa fushave të ekspertizës ku kërkohen ekspertë të komunikacionit, automjeteve (inxhinierisë mekanike), etj. dhe ku kemi analizë nga: kinematika e lëvizjes së automjeteve, dinamika e goditjes së automjeteve, dinamika e procesit të frenimit të automjetit, deformime të materialeve – të automjeteve dhe objekteve tjera, dinamika e goditjes automjet-këmbësor, por edhe problemet e infrastrukturës rrugore, problemet e sinjalistikës rrugore dhe hekurudhore, qarkullimit të automjeteve në trafik, etj.

Për këtë arsye, Komisioni i ekspertëve që formohet i merr parasysh gjithë këta faktorë dhe caktohen ekspertët nga këto fusha. Gjithashtu, ndodh që të emërohet edhe ekspert shtesë për simulim me softuer dhe 3D modelim për analizë të aksidenteve.

Kjo ka bërë që të realizojmë superekspertiza të mirëfillta dhe kemi fituar besimin e qytetarëve, gjykatave, prokurorive, policisë, ministrive, institucioneve tjera publike, kompanive të sigurimit të automjeteve, etj. Si rrjedhim, kemi fituar edhe besimin e Këshillit Gjyqësor të Kosovës, të cilët kanë licencuar ekspertët tanë.

Duhet theksuar që FIM nuk realizon ekspertiza për palët e involvuara në aksident por vetëm bazuar në urdhëresa të gjykatave dhe prokurorive të Kosovës.

Në kuadër të FIM ekziston edhe Programi Dizajn Inxhinierik dhe Automjete që merret me automjetet motorike, e kjo bie në kundërshtim me “motoristikën” e deklarimit të Nol Dedaj në këtë emision. Duhet të theksojmë edhe një herë se Nol Dedaj një pjesë të shkollimit, konkretisht Magjistraturën, e ka kryer pikërisht në FIM, dhe është gabim të baltos institucionin ku ka marrë shkollimin apo profesorët që e kanë vlerësuar dhe ngritur atë, e të cilat sipas tij nuk qenkan kompetentë për analizë të aksidenteve në trafik.

Zakonisht nga ana e gjykatave urdhëresat për realizim  të superekspertizave të aksidenteve të trafikut vijnë pasi që në dosje përmbajnë edhe së paku dy ekspertiza që në konkluzione janë në kundërshtim me njëra tjetrën.

Ndodh që ndonjëra të jetë e “ekspertit” Nol Dedaj e cila është kontestuar nga Gjykata dhe palët ndërgjyqësore. Për më tepër kërkojnë të bëjmë edhe vlerësimin e ekspertizave individuale të ekspertëve. Ne, për hir të korrektësisë nuk jemi marrë me ekspertizat e tij, por në shumë prej tyre kemi vërejtje dhe lënë shumë për të dëshiruar.

Në disa raste ekspertët e FIM në seancat gjyqësore kanë kërkuar që të merren masa ndaj ekspertëve të ndryshëm që përpilojnë ekspertiza, të cilët pa marrë parasysh analizën profesionale “palën që i angazhon gjithmonë e nxjerrin të pafajshme”.

Falënderojmë Këshillin Gjyqësor të Kosovës (KGJK) për besueshmërinë dhe licencimin e ekspertëve tanë,  dhe Institucionet tjera – prokuroritë, gjykatat, policinë, ministritë e Qeverisë së Republikës së Kosovës për besueshmërinë e vazhdueshme në FIM, shkruan në reagimin e Fakultetit të Inxhinierisë Mekanike të Universitetit të Prishtinës./Media Ndërtimi.

 

Infrastrukturë

Nënshkruhet memorandumi për ndërtimin e disa rrugëve në Gjakovë

Published

on

Kryetari i Komunës së Gjakovës, Ardian Gjini, bashkë me zëvendësministrin e Infrastrukturës, Hysen Durmishi kanë nënshkruar memorandumin për vazhdimin e disa kontratave ekzistuese.

“Ndërtimin e Qarkores së qytetit LOT II dhe LOT III, asfaltimi i rrugëve Shqiponjë-Krelan, Lipovec-Goden, Dol-Lipobec, rruga e Radoniqit si dhe ndërtimi i disa rrugëve të lagjes së komuniteteve.

Poashtu, zv. ministri Durmishi më informoi se është duke vazhduar projektimi për urën në fshatin Rogovë.”, deklaroi kryetari Gjini./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Ndërtimi i hekurudhës Tiranë-Durrës-Rinas ende larg realizimit

Published

on

Pas dekadave degradimit dhe lënie në harresë, ka nisur puna në terren për rehabilitimin e hekurudhës Tiranë-Durrës. Edhe pse afati për përfundimin e projektit ishte shtatori 2023, në terren janë kryer vetëm 45% e totalit të punimeve.

Hekurudha Shqiptare në një përgjigje për Citizens Channel tha se afati për përfundimin e punimeve është shtyrë në mars 2024, pra me 8 muaj nga afati i përcaktuar në kontratë.

Ndërtimi i stacionit të trenit në Tiranë është pjesë e projektit të rehabilitimit të hekurudhës ekzistuese Tiranë–Durrës, dhe ndërtimit të një degëzimi të ri drejt Rinasit.

Tirana është kryeqyteti i vetëm në Europë pa tren. Ish-stacioni fundor i linjë Tiranë-Durrës, i cili ndodhej në qendër të kryeqytetit u hoq në vitin 2013, duke e zhvendosur atë në Kashar. Kështu hekurudha u largua nga banorët e Tiranës të cilët më herët e përdornin trenin si mjet transporti më të lirë.

Ky projekt ka nisur të diskutohet vite përpara, por në 2016 Ministria e Mjedisit lëshoi Deklaratën Mjedisore. Por që prej lëshimit të deklaratës, zbatimi i projektit ka ecur me hapa të ngadaltë duke shkelur afatet.

Eksperti i transporteve Sadedin Çeliku, shprehet se vonesa lidhet me lëvrimin e fondeve. Ai shprehet se hekurudha është lënë në degradim dhe nuk ka qenë në vëmendje të qeverive për të investuar.

“S’ka pasur interes asnjë qeveri, shkaqet janë të shumta por dhe korrupsioni është një nga arsyet. Sot rrjeti hekurudhor (450 km) është tërësisht i amortizuar kështu ka amortizim ,shinat, traversat, mjetet lëvizëse (lokomotivat, vagona mallrash e pasagjerësh) si dhe i gjithë pajisjet sinjalizuese”, tha për Citizens Channel Çeliku.

Linja e rehabilituar Tiranë-Durrës parashikohet të lejojë një shpejtësi treni të paktën 100 km/h, dhe ndonëse nuk është përcaktuar ende vlerësohet se çmimi i biletës do të jetë midis 1–1.2 euro.

Projekti parashikon rehabilitimin e 34.7 km linjë ekzistuese hekurudhore ndërmjet Tiranës dhe Durrësit, si dhe do ndërtohet rreth 5 km linjë e re nga Tirana drejt Rinasit.

Kostot e projektit janë ndarë midis një granti nga Bashkimi Evropian dhe një kredie të dhënë nga Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim. Qeveria mbulon vetëm kosoton e TVSH-së në këtë projekt.

Në 19 tetor 2020, Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim shpalli fituese kompaninë italiane INC S.P.A me një ofertë prej 69.69 mln euro. BERZH njoftoi se kohëzgjatja e kontratës do të ishte 30 muaj, pra punimet do të zgjasnin 2 vite e gjysmë. Edhe ministrja e  Infrastrukturës dhe Energjisë, Belinda Balluku, në ceremoninë e zhvilluar në datën 3 shkurt 2021, ku u nënshkrua zyrtarisht dhe kontrata mes palëve bëri të njejtën deklaratë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Synohet të ndërtohet një shkëmb artificial 200 kilometra katrorë në detin e Dubait

Published

on

Instituti detar ka zbuluar ‘Dubai Reefs’, një laborator i gjallë lundrues i krijuar për të rivendosur ekosistemet detare dhe për të promovuar ekoturizmin. Objektivi kryesor i projektit është të gjenerojë mbi 30,000 mundësi punësimi brenda një ekonomie të gjelbër në qytet.

Dubai Reefs përfshin një komunitet të qëndrueshëm lundrues dedikuar kërkimit detar, rigjenerimit dhe ekoturizmit, që përfshin objekte rezidenciale, mikpritëse, shitje me pakicë, arsimore dhe kërkimore.

Në thelb të projektit qëndron instituti detar, i fokusuar në mbrojtjen e mjedisit detar dhe bregdetar të Dubait.

Ai synon të përmirësojë aftësitë e shkencës detare dhe të ruajtjes së Dubait duke krijuar një shkëmb artificial të larmishëm që përfshin 200 kilometra katrorë. Projekti synon gjithashtu të sigurojë një habitat për mbi 1 miliard korale dhe 100 milionë pemë mangrove.

Dubai Reefs kërkon të krijojë përvoja të ekoturizmit detar, duke shfaqur eko-lozha të ndryshme lundruese të fuqizuara tërësisht nga burime të rinovueshme të energjisë si energjia diellore dhe hidrocentrale. Fermat me valë do të gjenerojnë energji të pastër për të përmbushur kërkesat në rritje për energji të popullsisë së Dubait.

Për më tepër, projekti do të inkorporojë “Bujqësia e Oqeanit Rigjenerues”, një metodë miqësore me klimën e prodhimit të ushqimit.

Dubai Reefs promovon përfitime sociale, mjedisore dhe ekonomike. Ajo aspiron të transformojë Dubain në një eko-destinacion ku oqeani dhe qyteti mund të lulëzojnë në mënyrë harmonike. URB është një lider global në arkitekturën e qëndrueshme që promovon ekonomi më të gjelbra, me projekte të ndryshme të bazuara në Dubai.

Në vitin 2022, arkitektët zbuluan distriktin e tyre të ri të teknologjisë urbane të planifikuar për zonën Creekside të Dubait të Al Jaddaf.

Zhvillimi është planifikuar të bëhet një zonë neto me zero karbon. Për më tepër, URB ka njoftuar planet e saj për të zhvilluar destinacionin më të madh të agroturizmit në botë në Dubai, i cili ofron siguri ushqimore dhe nxit qëndrueshmërinë e komuniteteve lokale, trashëgimisë dhe peizazheve kulturore.

Continue Reading

Trending