Ky është treni i parë që përdor energjinë diellore

0

India është vendi i tretë më rrjetën më të madh hekurudhor në botë. Në përpjekje për ta krijuar dhe përdorur energjinë alternative kemi edhe trenin e parë që funksionon në bazë të energjisë diellore.

Ky tren do të mundësojë kursimin e rreth 21,000 litrave naftë në vit ku si qëllimi kryesor i qeverisë është të krijojë sa më shumë hekurudha më miqësore ndaj mjedisit.

Trenat e rinj kanë kapacitetin e 1.600 kuajve për fuqi dhe janë të pajisur me 16 panele diellore në secilën karrocë, si dhe rezerva të baterive, transmeton UNTV News and Rescue.

Panelet diellore që gjenerojnë 300 vat ofrojnë një kapacitet prej 4.5 kilovat për secilin vagon. Sistemi mund të krijojë rreth 20 kilovat për orë energji të pastër në ditë. Një sistem baterie 120 amper për orë do të mundësoj akumulimin e energjisë së tepërt të prodhuara gjatë orës së pikut.

Panelet diellore janë të vendosura në çatinë e vagonëve, dhe energjinë që ato e akumulojnë do të jetë e mjaftueshme për të plotësuar të gjitha nevojat elektrike të vagonëve përfshirë dritat dhe sistemin e shfaqjes së informacionit.

Treni do të udhëtojë nga Delhi në shtetin Haryana të Indisë. Qeveria ka në plan që edhe njëzet e katër vagonë të tjerë të pajisen më këtë sistem dhe kjo do të ndodhë brenda gjashtë muajve. 

 

 

 

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here