Connect with us

Dizajn

Kur arkitektët projektojnë anije

Published

on

Anijet ofrojnë një ndjenjë të këndshme për një numër çuditërisht të madh arkitektësh. Aq shumë në fakt, sa duket se ka diçka në lidhje me anijet që apelon veçanërisht për ata të trajnuar në arkitekturë.

Ndoshta ka të bëjë me sfidën e kapërcimit të gjendjes statike të ndërtimit tokësor dhe gravitetit, ose nivelit të lartë të inxhinierisë precize dhe estetike dinamike të anijeve.

Sido që të jetë, joshja e deteve të hapura është e parezistueshme për persona si Le Corbusier, Aldo Rossi, Greg Lynn dhe të tjerë të panumërt, shkruan archite.design.

Ky edicion i Architecture with Stewart hedh një vështrim nga afër disa prej këtyre arkitektëve, punën e tyre të lidhur me varkat, dhe shikon disa arkitektë të tjerë që punojnë me dizajne ujore, duke përfshirë Kunle Adeyemi dhe +Pool.

Architecture with Stewart është një udhëtim në YouTube që eksploron historitë e thella dhe të qëndrueshme të arkitekturës me gjithë lavdinë e tyre të habitshme. Videot javore dhe ngjarjet e rastësishme të drejtpërdrejta zbërthejnë një gamë të gjerë temash që lidhen me mjedisin e ndërtuar, në mënyrë që të rrisin kuptimin e tyre të përgjithshëm dhe të mbrojnë rëndësinë e tyre në formësimin e botës ku banojmë./Media Ndërtimi.

Dizajn

Prodhimi arkitektonik përballet me paradigma estetike

Published

on

Në një skenar pasigurie të vazhdueshme, ndërtesat me projeksione, holograme apo krejtësisht automatike që fantashkencë ka treguar aq shumë, duken gjithnjë e më të largëta nga realiteti.

Në ditët e sotme, kërkimi për një identifikim më të madh me hapësirën e ndërtuar është përforcuar në vend që të idealizohet e reja për të renë.

Prandaj, vështrimi i së kaluarës ka paraqitur këndvështrime të ndryshme dhe pikërisht në këtë shtrirje ndoshta mund të imagjinojmë një estetikë të re futuriste.

Një përrallë e lashtë indiane rrëfen historinë e një gjysmëperëndi, Hiranyakashipu, të cilit iu dha një përfitim i pathyeshmërisë.

Ai dëshironte që vdekja e tij të mos ndodhte kurrë me asnjë armë, njeriu apo kafshë, as ditën apo natën, as brenda e as jashtë banesës së tij.

Për t’i dhënë fund rrugëve të tij të zemëruara, Zoti Vishnu mori formën e një gjysmë njeriu-gjysmë kafshe për të vrarë gjysmëperëndinë në muzg në pragun e shtëpisë së tij.

Hapësirat arkitekturore të pragut kanë pasur gjithmonë kuptim të thellë kulturor për njerëzit e Indisë. Hapësirat ndërmjet tyre gjenden në mes të aktiviteteve të përditshme si oborret, shkallët dhe verandat.

Hyrja në shtëpi është e nderuar nga indianët e të gjitha prejardhjeve shoqërore.

Në të gjithë peizazhin e larmishëm të vendit, hapësirat kalimtare të hyrjes rrethohen nga veranda të dallueshme përpara që bashkojnë rrugën me shtëpinë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Dizajn

Si të dekoroni muret e dhomës së ndenjes?

Published

on

Një mur bosh nuk është gjithmonë një frymë ajri, ndonjëherë mund të japë një ndjenjë të ftohtë të mungesës së diçkaje.

Dhe kjo është arsyeja pse ajo prezantohet si një hapësirë ​​për t’u zënë për të sjellë më shumë origjinalitet dhe karakter më të madh në hapësirën tuaj.

Pyetja është: si mund të ndërhyjmë në të? Më poshtë, ne kemi mbledhur disa ide nga projekte të ndryshme për t’ju frymëzuar.

Ideja për të menduar për raftet mund të duket e qartë, por mundësitë që ato ofrojnë nuk janë gjithmonë aq evidente.

Sot mund të gjeni në treg formatet dhe dizajnet më të ndryshme të rafteve, kamareve dhe rafteve që mund të zënë një hapësirë ​​boshe në murin e dhomës tuaj të ndenjes.

Mënyra e zënies së tyre mund të përkthejë karakterin e njerëzve që banojnë në rezidencë – duke sjellë libra, bimë, qirinj, aromatizues, piktura, figura aksioni dhe çdo objekt tjetër që përkthen atmosferën e dëshiruar në mjedis – apo edhe të lejojë një dizajn për kafshët shtëpiake.

Ne nuk kemi gjithmonë burime për të ndërhyrë drejtpërdrejt në muret e dhomës dhe mund të mendojmë se lënia e tyre bosh duket një opsion i çuditshëm, por në varësi të shkallës dhe proporcionit të mjedisit, kjo mund të jetë një zgjidhje e shkëlqyer, në fund të fundit, zënia e mureve në mënyrë të ekzagjeruar mund të gjenerojë ndotje vizuale dhe të shkaktojë njëfarë shqetësimi.

Në këtë rast, një opsion i mirë është përqendrimi i elementeve dekorative dhe teksturave të tjera në qendër të ambientit, qofshin të vendosura në dysheme apo të varura, si p.sh. një llambë me një dizajn që meriton të theksohet në hapësirë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Dizajn

Në Danimarkë hapet me tre pavijone ekspozita “Gratë në Arkitekturë”

Published

on

Studiot e arkitekturës Tatiana Bilbao Estudio, Helen & Hard dhe Ensamble Studio kanë projektuar tre pavijone për ekspozitën ‘Women in Architecture’ në Qendrën Daneze të Arkitekturës.

Ekspozita, e cila u kurua nga Sara Hatla Krogsgaard, synon të nxjerrë në pah punën që gratë arkitekte kanë krijuar në Danimarkë dhe të ekspozojë punën e arkitektëve historikë dhe bashkëkohorë.

Gratë në Arkitekturë gjithashtu shikojnë nga e ardhmja, duke eksploruar veprat e katër arkitektëve të rinj, puna e të cilëve synon të promovojë përfshirjen, diversitetin dhe sigurinë.

Për arkitektët që merrnin pjesë në ekspozitë, ajo ofroi një mundësi për të menduar për praktikat e tyre në një kontekst më të gjerë.

“Është gjithmonë e rëndësishme që të bëhet drejtësi për kontributet e bëra në kohët kur barazia gjinore nuk praktikohej,” tha Stangeland.

“Unë jam shumë i privilegjuar të punoj kryesisht në Norvegji, një vend ku barazia gjinore është evidente dhe praktikuar.”

“Nga kjo perspektivë – mendoj se është më interesante të eksplorojmë se si bëhemi një shoqëri gjithëpërfshirëse dhe lulëzuar për të gjithë njerëzit – dhe të gjitha gjinitë – dhe si mund të punojmë në fushën e arkitekturës pa kufij për veten tonë”, shtoi ajo./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending