Connect with us

Infrastrukturë

A mundet robotika në arkitekturë të përmirësojë dizajnin dhe ndërtimin e objekteve?

Published

on

Me teknologjitë më të fundit që shfaqen në arkitekturë, zhvillimi i dizajnit po evoluon me shpejtësi. Arkitektët dhe dizajnerët po i kthejnë idetë e tyre konceptuale në dizajne më të artikuluara me ndihmën e këtyre teknologjive në ndryshim. Virtualizimi, simulimi në kohë reale, AR dhe VR janë ndihmë e madhe në përshpejtimin e rrjedhës së punës të procesit të projektimit. Firmat arkitekturore po adoptojnë me shpejtësi trendin e “Robotikës” për të arritur projekte dhe ndërtime më shpejt se kurrë më parë. Megjithatë, është paksa e vështirë të shpjegohet se çfarë do të thotë në të vërtetë “robot” për sa i përket arkitekturës.

Robotët janë makineri të programueshme, mekanike dhe të automatizuara që ndihmojnë në procesin e fabrikimit dixhital. Ndërsa bota e arkitekturës po kalon një transformim të rëndësishëm me evolucionin e teknologjisë, robotika është një ndihmë e madhe. Nga BIM-i i mirënjohur deri te përdorimi i printerëve 3D në ndërtim, përparimet janë duke thjeshtuar proceset, duke rritur zhvillimin e dizajnit dhe duke hapur rrugën për të ardhmen. Robotika shquhet si një teknikë premtuese ndërtimi që synon të revolucionarizojë mënyrën se si ne projektojmë dhe ndërtojmë botën tonë.

Robotika në arkitekturë mbulon një spektër të gjerë aplikimesh, nga trajtimi i materialeve deri te printimi 3D dhe madje edhe montimi i një ndërtese. Ky integrim riorganizon procesin e ndërtimit, duke rritur produktivitetin dhe efikasitetin e rrjedhës së punës. Ai hap mundësi për shtigje të reja të eksplorimit të dizajnit. Makineritë e përdorura janë shumë të pajisura dhe kanë sensorë të avancuar të integruar në to për ta bërë të gjithë procesin të automatizuar dhe të saktë.

Robotika luan një rol kyç në arkitekturën e ndihmës ndaj fatkeqësive duke ndihmuar në misionet e kërkimit dhe shpëtimit, heqjen e mbeturinave dhe shumë më tepër. Dronët dhe robotët ndihmojnë në navigimin e zonave të rrezikshme, mbledhin të dhëna dhe statistika për ngjarjen dhe marrin vendime për përgjigje efektive. Kjo teknologji rrit sigurinë e ekipeve të reagimit ndaj fatkeqësive duke reduktuar rrezikun për njerëzit. Këto teknologji ndihmojnë në hartimin e katastrofave, i njohur gjithashtu si harta e krizës. Ato ndihmojnë në regjistrimin, vlerësimin dhe komunikimin e të dhënave rreth ngjarjes dhe ndikimit të saj.

Studiuesit dhe planifikuesit urban përdorin algoritme të tilla për të analizuar dëmet në situata të tilla. Plani i ndihmës nga fatkeqësitë synon t’u sigurojë viktimave gjërat e nevojshme në një mjedis më të sigurt. Sipas UNHCR (Komisioneri i Lartë i Kombeve të Bashkuara për Refugjatët), 108.4 milionë njerëz u zhvendosën me forcë deri në fund të vitit 2022. Numri ka qenë vazhdimisht në rritje për shkak të çështjeve klimatike dhe dendësisë së popullsisë. Këtu futet teknologjia e robotikës, duke ndihmuar në rindërtimin e qyteteve dhe komuniteteve të prekura nga fatkeqësia./Media Ndërtimi

Infrastrukturë

Prokuroria Themelore në Gjakovë në aksion kundër shkatërruesve të mjedisit

Published

on

Një kamion transportues dhe një ekskavator janë sekuestruar për shkak të aktivitetit ilegal të nxjerrjes së zhavorrit përgjatë shtratit të lumit Drini i Bardhë.

Lajmin e ka bërë të ditur Prokuroria Themelore në Gjakovë, përmes një njoftimi për media, teksa ka bërë të ditur se në disa fshatra të Komunës së Rahovecit, është duke u degraduar ambienti për shkak të aktivitetit të tillë ilegal.

“Prokurori koordinator për hetimin e krimeve kundër mjedisit, Kastriot Memaj, ka urdhëruar inicimin e rastit për veprën penale ‘Ndotja, degradimi ose shkatërrimi i mjedisit’ nga neni 338 i KPRK-së. Njëkohësisht, në koordinim me policinë, janë duke u ndërmarrë veprime aktive në drejtim të kapjes së kryesve të kësaj vepre penale”, thuhet në njoftim.

Tutje, thuhet se prokuroria mbetet e përkushtuar maksimalisht në luftimin e dukurive të tilla të kundërligjshme që degradojnë ambientin dhe u bëhet thirrje qytetarëve për bashkëpunim në luftimin e këtyre dukurive./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Ura e Kukësit pritet të hapet më 1 qershor

Published

on

Segmenti tre kilometra i aksit Kukës-Morinë, pjesë e Rrugës së Kombit nga mbikalimi i Gostilit deri te ura e Kukësit tashmë është hapur për qarkullimin e mjeteve.

Plot tri javë iu deshën kompanisë koncensionare për vendosjen e shtresave të stabilizantit dhe asfaltimin e njërit segment rrugor që lidh dy anët e Urës së Re me Rrugën e Kombit, ndërsa po punohet për përgatitjen për asfaltimin e segmentit tjetër rrugor në hyrje të Urës së Re.

Konstrukti metalik i urës së re mbi Drin, tashmë është pozicionuar në bazamentin përfundimtar të saj ndërsa po punohet për montimin e pjesëve dhe vendosjen e shtresave të nevojshme drejt përmbylljes së projektit dhe vënien në funksion të plotë brenda muajit qershor, e gatshme për sezonin e verës.

I gjithë trafiku i mjeteve nga Shqipëria drejt Kosovës dhe anasjelltas, përgjatë tri javëve u devijua në qytetin e Kukësit përmes tri hyrjeve dhe një dalje.

Gjatë gjithë kësaj periudhe, nuk u shënuan incidente që kishin të bënin me pengesa në qarkullim për shkak të fluksit, ndërsa u arrit të mirëmenaxhohej siç duhet e me një orar të paracaktuar për mjetet e vogla dhe ato të transportit të mallrave.

Ura e Madhe lidh Rrugën e Kombit dhe dy brigjet e liqenit të Fierzës dhe konsiderohet si një nga urat me hapësirën më të madhe në Ballkan në tipologjinë e saj./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Inspektorati aksion për lirimin e hapësirave publike në Prishtinë

Published

on

Kryetari i Komunës së Prishtinës, Përparim Rama, ka njoftuar se Inspektorati i Kryeqytetit po vazhdon me lirimin e hapësirave publike.

Rama përmes një postimi në ‘Facebook’, ka bërë me dije se po lirohen hapësirat që janë zënë me terrasat e lokaleve, në qendër në afërsi të “Pallatit të Rinisë”.

“Nuk lejohet uzurpimi i pronës publike! Inspektorati i Kryeqytetit po vazhdon me lirimin e hapësirave publike të cilat ishin nxënë dhe po shfrytëzoheshin si pjesë (terrasa) të lokaleve. Këto ditë një e tillë është duke u larguar në zonën qendër në afërsi të “Pallatit të Rinisë””, ka shkruar Rama./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending