Historia e ndërtesës më të vogël në botë që u nis të bëhej shumë e madhe

0

Sipas Emporis, një kompani e të dhënave të pasurive të patundshme, një rrokaqiell është një “ndërtesë shumëkatëshe, lartësia arkitektonike e së cilës është të paktën 100 metra”. Me atë masë, ndërtesa Newby-McMahon në Wichita Falls, Teksas, e cila njihet gjerësisht si “rrokaqielli më i vogël në botë”, nuk është fare një rrokaqiell.

Në fakt, nuk është as afër – ndërtesa është katër kate dhe 12 metra e gjatë, e cila në shumicën e mendjeve të njerëzve e bën atë pak më shumë se një shtëpi me ide mbi stacionin e saj. Kur ajo u ndërtua në vitin 1919, rrokaqiejt nuk arritën në lartësitë që janë sot – por madje edhe atëherë, Newby-McMahon nuk do të kishte prerë një figurë mbresëlënëse pranë ndërtesës 246 metra Woolworth në Nju Jork, ndërtesa më e lartë në botë e kohës, shkruan CityMetric.com, përcjellë Ndertimi.info.

Fatkeqësisht për investitorët e saj, lartësia e kufizuar i ndërtesës erdhi si goditje për shumë të gjithë – veçmas atij që e ndërtoi.

J. D. McMahon ishte pronar i kompanisë së naftës Wichita Falls, zyrat e të cilave zinin një ndërtesë me tulla të njëkohëshme në cep të Shtatë dhe La Salle. Dera tjetër ishte një vend vakant dhe gjatë bumit lokal të shkaktuar nga zbulimi i naftës në vitin 1912, ai vendosi të përmbushë kërkesën në rritje të qytetit për hapësirë ​​për zyre duke e kthyer atë në një rrokaqiell të ri. Ndërtesa, sipas planeve, duhej të ishte 146 metra e gjatë (480 feet) – jo e keqe për një qytet të vogël që mezi kalon 40 vjetorin e lindjes.

McMahon ka hartuar projekte dhe ka në plan të tregojë investitorët, të cilët menjëherë i dhanë atij një total prej $ 200,000 (rreth $ 2.7 milion me çmimet e sotme) për të shkuar në ndërtim. Duke preferuar të mbante gjërat në shtëpi, ai vendosi të përdorte kompaninë e tij të ndërtimit për të ndërtuar strukturën.

Pak vonë, u bë e qartë se McMahon nuk ishte në fakt duke ndërtuar një kullë prej 146 metrash (480 feet) por prej 12.2 metrash (480 inçë). Investitorët u përpoqën të ngrinin një padi kundër tij, por gjyqi gjeti se ata nuk kishin një rast: ata kishin nënshkruar në dokumentet origjinale. Sigurisht, këto premtuan se ndërtesa do të ishte 480 feet (146 metra) e gjatë dhe jo 480 inçë (12.2 metra).

Ndërtimi ishte përfunduar, në qoftë se ju mund ta quani atë, në vitin 1919. Ndërtesa ishte 3.65 metra e gjatë, 2.7 metra e gjerë dhe 12.2 metra e lartë. Kompania e ashensorit ishte tërhequr, kështu që nuk kishte as një mënyrë për të marrë nga një kat në tjetrin. Dhe McMahon nuk kishte kërkuar as leje për të ndërtuar në tokë. Asnjë nga këto nuk e shqetësonte atë – ai u zhduk nga qyteti dhe ndoshta nga shteti, menjëherë pas, me sa duket me një copë të mirë të investitorëve prej $ 200,000 në xhepin e tij të pasmë.

ë mungesë të tij, ndërtesa u bë problemi i qytetit. Gjatë bumit të naftës, kishte qenë një siklet; Gjatë depresionit që pasoi, ishte një detyrim. Për një kohë, ndërtesa ishte e zënë nga dy firma (shkallët e ekstra të ngushta që u shtuan më vonë morën rreth një të katërtën e hapësirës në dysheme); Më vonë u hipën lart.

Për pjesën tjetër të shekullit të 20-të, blloku u pushtua nga një varg dyqanesh barberesh dhe kafesh, dhe në shumë raste ishte planifikuar për rrënim, por në një farë mënyre mbijetoi që të dilte në një shoqëri të trashëgimisë lokale. Megjithatë, ndërtesa mbeti e diskutueshme. Në 1996, Ralph Harvey, i Komisionit Historik të Qarkut të Wichita i tha një gazetari nga Texnews, “Nuk e kam kuptuar kurrë pse disa njerëz bëjnë një punë kaq të madhe për këtë. Por rreth gjysma e njerëzve këtu duan ta shpëtojnë. Gjysma tjetër do të preferonte që vetëm të tërhiqej. ”

Në fund, gjysma e parë pati sukses dhe ndërtesa u rikthye në lavdinë e saj të mëparshme. Sot është një atraksion turistik vendas, me një përkujdesje antike në katin përdhesë dhe një studio artistësh lart.

Newby-McMahon është përdorur shpesh si një simbol i mashtrimit të epokës së bumit: për realizimin përfundimtar se jo, perandori nuk është i veshur me rroba, bumi i naftës nuk do të zgjasë dhe kjo ndërtesë nuk është, nga çdo përkufizim, një rrokaqiell. Megjithatë, udhërrëfyesi i Fodor në Teksas, i cili krenohet me theksimin e “gjërave më të mira që ky shtet i madh dhe i bukur ka për të ofruar”, emëron ndërtesën Newby-McMahon si një atraksion i domosdoshëm./Ndertimi.info/

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here