Connect with us

Arkitekturë

Arkitektura “anime” që inspirohet nga filmat

Published

on

Ky mjedis është një qytet japonez i errët modern në vitin 2029. Ndërtesat fluturuese dhe të mërzitshme krijojnë një sfond të zymtë, por befasues. Filmi është “Fantazma në lëvozhgë” i vitit 1995 dhe ilustrimet e tij i japin filmit një pamje të hershme ikonike. Tani, një ekspozitë e re po vë në fokus arkitekturën vizuale imagjinare të gjetur në animacion.

I quajtur “Arkitektura anime: sfondet e Japonisë”, ekspozita, e cila është shfaqur në Shtëpinë e Ilustrimeve në Londër deri më 10 shtator, përfshin më shumë se 100 vizatime dhe piktura të përdorura në prodhimin e disa filmave të animuar klasik dystopian.

“Artistët u ngarkuan me krijimin e një universi për drejtorin,” shkruan Shtëpia e Ilustrimeve në një deklaratë për shtyp. “Botët e tyre imagjinare reflektuan shqetësimet e jetës reale rreth zhvillimit të pamëshirshëm urban dhe erozionit të identitetit, duke pasqyruar tregimet e filmave dhe duke i dhënë sfondeve një rol vendimtar për të luajtur”.

Liang Khong për Financial Times raporton se krijuesit e “Fantazmës në lëvozhgë”, për shembull, nxorrën frymëzim nga Kowloon Walled City, Hong Kong, një masë e rrokaqiejve të lartë prej betoni që dikur kishin më shumë se 33,000 njerëz në vetëm 6,5 hektarë të tokës para se të shkatërroheshin në vitin 1993.

Filmat e tjerë të mbuluar në këtë ekspozitë përshkruajnë hapësira të ngjashme, siç janë tunelet e lashta nën Tokio, që frymëzuan vendosjen e filmit Patlabor ose ndërtesave të vrazhda të banimit të shtrirjes së Tokios, të përdorura për qëllimin për animacionin Akira të vitit 1988, raporton Khong.

“Për të bërë një histori bindëse, arkitektura e tërhequr dhe e pikturuar duhet të mbështesë botën në film,” thotë Stefan Riekeles për Dezeen.

Secila prej cilësimeve në shfaqje në ekspozitë kap atë premtim të së ardhmes të ekuilibruar me brishtësinë e realitetit. Cilësimet gjithashtu festojnë një anime të zhdukur me dorë. Industria e animacionit gjatë rezistoi ndryshimin në artin e gjeneruar nga kompjuteri që u mbajt në Perëndim duke filluar nga vitet 1990, por meqë teknologjia ka avancuar, artistët po e bëjnë artin në shfaqje veçanërisht të habitshëm. 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Arkitekturë

Arkitektura duhet të braktisë menaxhimin piramidal për të përmirësuar kushtet e punës!

Published

on

“Firmat e arkitekturës duhet të adoptojnë më shumë stile të udhëheqjes bashkëpunuese për të adresuar ankesat e punës në industrinë e ndërtimit”, thotë Andy Cohen, drejtues i një nga studios më të madhe të arkitekturës në botë.

“Unë mendoj se profesioni ynë do të fitonte shumë energji nëse nuk do të ishte kaq i fokusuar nga lart-poshtë dhe piramidat,”, tha Cohen.

Në vend të kësaj, firmat duhet të adoptojnë një “stil lidershipi më të sheshtë, më bashkëpunues si ai që jemi përpjekur të bëjmë”, tha bashkë-CEO i firmës gjigante për Dezeen.

Komentet vijnë mes kritikave të vazhdueshme për kushtet e punës në firmat e arkitekturës në mbarë botën, duke përfshirë paga të ulëta dhe orët e gjata.

Ai është i bindur se ndjenja e parimit dhe qëllimit është çelësi që studiot e arkitekturës të tërheqin dhe mbajnë talentin përballë konkurrencës së ashpër për talentin krijues nga industria e pasur e teknologjisë.

“Nëse nuk jeni të drejtuar nga qëllimi, nëse njerëzit nuk ndihen sikur kanë atë platformë të shkëlqyer për të lulëzuar, ata do t’i bashkohen organizatave të tjera, do t’i bashkohen Googles dhe Metas, dhe unë mendoj se profesioni ynë si një e gjithë duhet të krijojë atë ndjenjë qëllimi,”, tha ai.

“Dhe çfarë kohe më të mirë se tani, duke dalë nga Covid – çfarë kohe më të mirë kur ndodhin të gjitha këto ndryshime masive, që me të vërtetë firmat tona, profesioni ynë, të bëjnë një ndryshim pozitiv në botë.”/Media Ndërtimi.

Continue Reading

Arkitekturë

Arkitektura e hapësirës dhe eksplorimi i habitateve njerëzore

Published

on

Përderisa përparimet në teknologji përshpejtohen, ëndrra e fëmijërisë së secilit për eksplorimin e hapësirës do të kthehet në një realitet të arritshëm.

“Hapësira: kufiri i fundit” siç tregohet nga William Shatner në rolin e kapitenit James T. Kirk në serinë Star Trek, është oqeani i ri dhe i pakufizuar i njohurive dhe zbulimeve për qytetërimin tonë. Ëndrra për të arritur planetë të tjerë, sistemet fillestare dhe botët do të bëhet e vërtetë një ditë.

Kjo është arsyeja që njerëzimi duhet të kujdeset për format e tij të banimit dhe llojin e arkitekturës që do të ndërtojë në të ardhmen.

Në ditët e sotme, arkitektura hapësinore dhe vendbanimet njerëzore në orbitë dhe në planetë të tjerë, po bëhen temat më në zhvillim mes arkitektëve, projektuesve dhe inxhinierëve./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Arkitekturë

Inteligjenca Artificiale si një bashkëpunëtor i dizajnit kreativ për arkitektët

Published

on

Gjersa përparimet teknologjike në të gjitha industritë i shtyjnë kufijtë përpara, arkitektët gjithashtu po ndjekin trendin dhe kurrë nuk duan të mbeten prapa.

Shfaqja e Inteligjencës Artificiale (AI), robotikës, printimit 3D, algoritmeve dhe mjeteve llogaritëse ndihmojnë për të lehtësuar shumë detyra në jetën tonë të përditshme që do t’i duheshin orë, ditë dhe madje edhe javë që një njeri t’i bëjë ato.

Si një shembull i thjeshtë, algoritmet në sistemet e navigimit mund t’ju tregojnë rrugën më të shpejtë për në destinacionin tuaj, e cila është një mënyrë shumë e përshtatshme për udhëtimet tuaja të përditshme.

Nëse nuk mendojmë për qëllimet për të manipuluar procesin tonë të vendimmarrjes, algoritmet vërtet ndihmojnë.

Ndërsa kompani të tilla si Google, Open AI (DALL·E 2), Facebook dhe Tesla po dyfishojnë studimin e niveleve të larta të inteligjencës artificiale, mësimin e makinerive dhe mësimin e thellë në kërkimin e tyre, ato ndonjëherë bëjnë njoftime që i trembin të gjithë.

“DeepMind i Google thotë se është në prag të arritjes së inteligjencës artificiale të nivelit njerëzor”, raportuar nga Independent. Inteligjenca artificiale e nivelit njerëzor është afër arritjes më në fund, sipas një studiuesi kryesor në divizionin e AI të Google DeepMind.

E njëjta gjë vlen edhe për profesionin e arkitekturës. Arkitektët po përdorin algoritme shumë komplekse në një mjedis kompjuterik për të gjeneruar hapësira dhe gjeometri të paimagjinueshme. Këto gjeometri mund të krijohen në softuer të shumtë kompjuterik si Rhinoceros 3D, Grasshopper3D, Autodesk Maya, Houdini, Autodesk Revit, Dynamo, Cinema 4D, etj.

Duke përsëritur një parametër, këto algoritme mund të gjenerojnë qindra modele me të njëjtat parime siç janë përcaktuar në Kodi.

Por ishte kryesisht brenda kufijve të rregullave të paracaktuara. Nuk mund të shkonte përtej dhënies së një ideje të re dhe të menduarit në vend të stilistit.

Deri kohët e fundit, mësimi i makinës u shfaq dhe luante rolin e një engjëlli shpëtimtar për të gjithë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending