Connect with us

Gjykim

Akuzohet se nuk rrënoi mbindërtimet pa leje, kërkon negocim për pranimin e fajësisë!

Published

on

Ish-inspektori i ndërtimtarisë në Komunën e Prizrenit, Nexhmedin Musliu, pak para se të japë mbrojtjen e tij, ka kërkuar nga Prokuroria negocim për pranimin e marrëveshjes së fajësisë.

Musliu është duke u gjykuar se nuk e ka zbatuar masën e rrënimit të objektit edhe pse ka qenë i obliguar për një gjë të tillë.

Gjatë së mërkurës, Valbone Morina, mbrojtëse e të akuzuarit ka deklaruar se më 2 gusht 2022 ka parashtruar kërkesë.

Por, ky propozim nuk gjeti mbështetje te Prokuroria pasi tashmë procesi gjyqësor është në përfundim, raporton Kallxo.com.

“Pas bisedës me prokuroren e çështjes, Ervehe Gashi, e njëjta është deklaruar se në këtë fazë të procedurës negocimi i marrëveshjes mbi pranimin e fajësisë nuk është në interes të çështjes pasi jemi në fazën përfundimtare të procedurës”- tha prokurorja Ariana Shaikovca.

Lidhur me këtë refuzim avokatja Morina kërkoi që të marrë përgjigje në formë të shkruar.

Gjykimi tutja vazhdoi me dëgjimin e ekspertit të ndërtimtarisë, Liman Mustafa.

Mustafa para trupit gjykues sqaroi se pas shikimit të vendit ka ardhur në përfundim se mbindërtimi i këtij objekti ishte bërë në katin e katërt.

“Kam ardhur në përfundim se mbindërtimi i këtij objekti është kati-tipik i katërt në bruto sipërfaqe prej 158 m2 dhe nënkulmi në bruto sipërfaqe prej 116 m2 bruto dhe 387.7 m2 neto”- tha Liman Mustafa.

Eksperti tutje shtoi se shuma e dëmit total vetëm sa i përket tejkalimit të lejes urbanistike është 2 mijë e 481 euro.

I njëjti iu përgjigj pyetjeve të mbrojtjes duke argumentuar se si eksperti i hidro-ndërtimtarisë që ishte mund të kryente edhe ekspertiza për fushën e ndërtimtarisë.

Me këtë Nexhmedin Musliu akuzohet se ka kryer veprën penale – keqpërdorim i detyrës zyrtare.

Ndryshe, Musliu është i akuzuar edhe në disa raste të tjera, që ndërlidhen me veprën penale të keqpërdorimit të detyrës zyrtare./Media Ndërtimi.

Gjykim

Si i lejoi inspektori i ndërtimit Zenë Rushiti mbindërtimet në Skenderaj?

Published

on

Inspektori i ndërtimit në Komunën e Skenderajt, Zenë Rushiti, i akuzuar se lejoi mbindërtime pa leje në këtë komunë, deklaroi se ka vepruar sipas Ligjit mbi Ndërtimin dhe se nuk ka qenë i vetmi për të marrë vendime për rrënimin e ndërtimeve pa leje.

Ndërsa, prokurori Naim Beka, në fjalën e tij përfundimtare, në seancën e së mërkurës në Gjykatën Themelore në Mitrovicë, ka kërkuar që i akuzuari Rushiti të dënohet sipas ligjit, raporton “Betimi për Drejtësi”.

Fillimisht në fazën e administrimit të provave, palët pranuan që dy vendimet e legalizimeve të dorëzuara nga i akuzuari Rushiti, njëra për kompaninë “Rukolli”, ndërsa vendimi tjetër në emër të personit Muhamet Fejza, të lexohen si prova.

Tutje, në fjalën përfundimtare prokurori Beka deklaroi se nga administrimi i provave në këtë shqyrtim gjyqësor është provuar se i akuzuari ka kryer veprën përkatëse penale.

“Nuk është kontestuese se i njëjti nuk ka ndërmarrë veprime të nevojshme për të parandaluar mbindërtimet, nuk ka përcjellë në mënyrë adekuate mbindërtimet të përshkruara si në dispozitiv të aktakuzës, i njëjti nuk ka vendosur ndonjë shenjë zyrtare (shirit), për të konstatuar dhe paralajmëruar mosvazhdimin e punimeve si dhe nuk ka ndërmarrë veprime të tjera relevante konform ligjit të sipërcekur”, shtoi prokurori Beka.

Ndryshe, i akuzuari Zenë Rushiti në fjalën e tij përfundimtare deklaroi se ka vepruar sipas dispozitave të Ligjit për Ndërtimin, dhe se nuk ka qenë personi kompetent për të ndërmarrë vendime nëse një ndërtim pa leje duhet të rrënohet, pasi këto vendime i marrin organet më të larta të komunës.

Ai shtoi se ato veprime nuk ka qenë në kompetencën e tij, ndërsa tha se nuk ka asnjë lidhje me personat që kanë bërë ndërtimet pa leje, dhe se as nuk iu ka ndihmuar për një gjë të tillë.

“Unë si inspektor jam munduar me i ndërpre këto ndërtime, por unë i vetëm nuk kam mundur ta bëjë këtë”, deklaroi i akuzuari Rushiti.

Gjyqtari Radosllav Markoviq e shpalli të përfunduar këtë çështje penale, ndërsa aktgjykimi do të shpallet sot në orën 14:15.

Sipas aktakuzës, i pandehuri Zenë Rushiti, prej vitit 2013 e deri në muajin prill të vitit 2014, duke vepruar si person zyrtar në Komunën e Skenderajt dhe atë inspektor i ndërtimit, më qëllim që të krijojë dobi për të tjerët, kishte tejkaluar autorizimet e tij.

Gjithnjë sipas aktakuzës, Rushiti nuk kishte përmbushur detyrat e tij zyrtare dhe nuk kishte ndërmarrë masa për ndalimin e mbindërtimeve e objekteve sipas projektit më etazhitet B+P+6 në parcelën që gjendet vendin e quajtur “Fshat Pllac”, më pronar Rrustem Rukollin.

Siç thuhet në aktakuzë, nga kjo mënyrë e veprimit është mundësuar mbindërtimi në sipërfaqe prej 475.57 m2, objekti banues më leje ndërtimi sipas projektit më P+2E, në parcelën që gjendet në vendin e quajtur “aroqe”, më pronar Abaz Abazin.

Po ashtu, thuhet se ishte mundësuar mbindërtimi prej 97.35 m2, objekti banues më leje ndërtimi sipas projektit më P+1, në parcelën që gjendet në vendin e quajtur “Fshat”, në rrugën “Mbretëresha Teutë”, në Skenderaj më pronar Muhamet Fejzën si dhe ishte mundësuar mbindërtimi prej 175.50 m2, objekti banues më leje ndërtimi sipas projektit më B+P+1, në parcelën që gjendet në vendin e quajtur “Fshatë”, në rrugën “Xhon Buzuku”, më pronar Idriz Mecinaj ku ishte mundësuar mbindërtimi prej 90.75 m2.

Më këtë, Zenë Rushiti po akuzohet se ka kryer veprën penale “Keqpërdorimi i pozitës apo autoritetit zyrtar”, nga neni 422, paragrafi.1 të KPRK-së.

Continue Reading

Gjykim

Prokuroria kërkon 30 ditë paraburgim për Gani Berisha i akuzuar në rastin ‘Brezovica 6’

Published

on

Nga 30 ditë paraburgim ka kërkuar Prokuroria Themelore e Ferizajt për të arrestuarit e ditës së djeshme në rastin e njohur si ‘Brezovica’.

Të arrestuarit e fundit të rastit ‘Brezovica’ janë: Berat Lahu, Shukri Shabani, Gani Berisha, Sami Sinani, Labinot Vitia, Gëzim Sinani dhe Salih Sinani.

Në kopjen e kërkesës që e ka siguruar Kallxo.com përshkruhet veprimet e të pandehurve dhe dyshimet që rëndojnë mbi ta.

I dyshuari Gani Berisha, si person zyrtar dhe atë drejtor i departamentit të pellgjeve ujore në Ministrinë e Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor dyshohet për veprën penale në bashkëkryerje “Marrja e ryshfetit”.

“Ekziston dyshimi i bazuar se gjatë vitit 2019 në Prishtinë si persona zyrtarë dhe atë i pandehuri Gani Berisha  – drejtor i departamentit të pellgjeve ujore në Ministrinë e Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor, kurse i pandehuri Arben Çitaku – sekretar i përgjithshëm i kësaj ministre, në mënyre te drejtpërdrejtë kanë marrë para me qëllim që të veprojnë në kundërshtim me detyrat e tyre zyrtare,

në atë mënyrë që përmes një zyrtari të kësaj ministrie i pandehuri Gani ka marrë 10.000 (dhjetë mijë) euro, prej të cilave 7.000 (shtatë mijë) euro për të pandehurin Arben Çitaku, për të mundësuar marrjen e pëlqimit ujor për ndërtimin e një ure mbi lumin “Murzhica”, i cili do të shërbente për objektet e ndërmarrjes “Stella Consulting” dhe objektin hotelier “Rimida”,

e të cilin pëlqim e kishte përgatitur i pandehuri Gani Berisha dhe ia kishte dorëzuar për nënshkrim të pandehurit Arben Çitaku,  i cili pëlqim ishte lëshuar në kundërshtim me Ligjin për Ujërat e Kosovës” – thuhet në kërkesën e Prokurorisë.

Gjatë ditës së sotme gjykata e Ferizajt pritet të caktoi seancën për caktimin apo jo të kësaj mase që e ka kërkuar prokuroria e Ferizajt./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Gjykim

3 biznesmenë dyshohen se me dokumente fiktive fituan tender nga Komuna e Prizrenit në vlerë 1.3 milion euro

Published

on

Gent Pupa, Shahin Skeja dhe Bekim Syla janë ulur në bankën e të akuzuarve për t’u përballur me akuzat e Prokurorisë.

Ata po akuzohen se me dokumente të falsifikuara fituan kontratën nga Komuna e Prizrenit, e cila peshonte 1.3 milion euro.

Të akuzuarit e lartcekur si pronarë dhe përfaqësues të kompanisë private “NABS” Sh.P.K. dhe “Cons ENG”, dyshohen se fituan jashtëligjshëm kontratën për instalimin e ndriçimit publik dhe riparimin e ndriçimit publik ekzistues në Komunën e Prizrenit.

Gjatë seancës së sotme, mbrojtësit e të akuzuarve deklaruan se në Gjykatën e Prizrenit ditë më parë përmes postës kanë deponuar kërkesën për hedhje të aktakuzës dhe kundërshtim të provave por se kërkesa nuk kishte arritur në këtë Gjykatë, raporton Kallxo.com.

“Me datë 15-16 shtator, kam parashtruar kërkesë për hedhje të akuzës dhe kundërshtim të provave por që nuk e di përse ende nuk paska arritur në Gjykatë” – tha avokati Arianit Koci.

Edhe avokatët Naim Rudari dhe Arbër Guta deklaruan se kanë parashtruar kërkesë por që edhe pasi ishte vulosur dhe pranuar ajo nuk i ishte dorëzuar gjyqtarit.

Ndërkaq, prokurorja e çështjes, Merita Kurtishi-Gaga, deklaroi se as Prokuroria nuk posedonte të njëjtat shkresa.

Në këto rrethana, me pajtimin e palëve, seanca u ndërpre dhe ajo e radhës u caktua për më 28 shtator.

Sipas Prokurorisë, Gent Pupa, Shahin Skeja dhe Bekim Syla akuzohen për përfitimin e një kontrate publike nga Komuna e Prizrenit përmes falsifikimit të dokumenteve.Gent Pupa dhe Shahin Skeja, pronarë të kompanisë private “NABS” Sh.P.K., dhe Bekim Syla, pronar i kompanisë “Cons ENG”, dyshohet se përfituan jashtëligjshëm kontratën që peshonte 1.3 milion euro.Sipas Prokurorisë, më 26 qershor të vitit 2020, të pandehurit me qëllim të plotësimit të kushteve për pjesëmarrje në tender prezantojnë faturën fiktive të datës 1 maj 2020, kinse kanë në pronësi “Semaforë mobil për menaxhimin e trafikut në rrugë”.

Tutje dosja thotë se të akuzuarit po ashtu prezantojnë listën fiktive të punëtorëve kinse i kanë 10 punëtorë të punësuar, me të cilin veprim arrijnë të bindin autoritetin kontraktues dhe përfitojnë lidhjen e kontratës të datës 22 shkurt 2021, me ç’rast përfitojnë në vlerë të kontratës shumën prej 1,394,853 euro.

Sipas dispozitivit të dytë të aktakuzës, “NABS” SH.P.K. akuzohet se më 26 qershor të vitit 2020, përmes personave përgjegjës – pronarëve, Gent Pupa dhe Shahin Skeja, përdorën dokumentet e falsifikuara si origjinale.Ata thuhet se kanë lëshuar faturën me përmbajtje të rreme, me përshkrim: “1.shenja standarde të trafikut, 2. Karrocë sinjalizuese për devijim të qarkullimit, 3. semafor mobil për menagjimin e trafikut në rast të bllokimit të një shiriti qarkullues Ecoquartz” kinse ky subjekt ia ka shitur të pandehurit “NABS” Sh.P.K. këto pajisje”.

Me këto veprime të akuzuarit sipas Prokurorisë ngarkohen se kanë kryer veprën penale – keqpërdorim dhe mashtrim në prokurim publik, si dhe – falsifikim i dokumenteve./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending