Connect with us

Gjykim

Si u blenë 36 hektarë tokë të Komunës së Prishtinës në Graçanicë dhe pse po dështojnë seancat për “krim të organizuar”?

Published

on

Për shkak se kryetarja e trupit gjykues, gjykatësja Shadije Gërguri gjendet në pushim mjekësor, ka dështuar të fillojë të mërkurën gjykimi në Departamentin Special të Gjykatës Themelore në Prishtinë, në rastin e njohur si “Toka 2”.

Kjo është konfirmuar nga zyra e gjykatëses Gërguri, raporton “Betimi për Drejtësi”.

Edhe seanca e caktuar më 20 maj 2022 kishte dështuar, për shkak se prokurorja Merita Bina-Rugova gjendej jashtë vendit.

Ndryshe, gjykimi  në këtë rast do të vazhdojë për të akuzuarit Nexharije Hoti, Mehmet Prishtina, Dukagjin Emërllahu dhe Avni Maxhuni, të cilët akuzohen për “Krim të organizuar”, “Nxjerrje të kundërligjshme të vendimeve gjyqësore”, “Keqpërdorim të pozitës apo autoritetit zyrtar”, “Falsifikim i dokumentit zyrtar”, “Shpëlarje e parasë” dhe vepra të tjera.

Kurse, ndaj të akuzuarve Reshat Fetahu dhe Gani Ademi ka arritur parashkrimi absolut ndaj tyre për keqpërdorim të pozitës zyrtare.

Ndryshe, deri tani nuk është mbajtur asnjëherë seanca e shqyrtimit  gjyqësor, pas vërtetimit të aktvendimit nga Gjykata e Apelit lidhur me kundërshtimin e provave dhe kërkesës për hudhjen e aktakuzës.

Ky rast fillimisht ishte gjykuar nga gjykatësi i krimeve të rënda, Beqir Kalludra, mirëpo me avancimin e tij në Gjykatën e Apelit, lënda nga 3 shkurti 2021 kishte kaluar tek gjykatësi Kushtrim Shyti, i cili nuk ka mbajtur asnjë seancë në këtë rast.

Kurse, më 11 tetor 2021, kjo lëndë ka kaluar në Departamentin Special  tek gjykatësja Shadije Gërguri, sipas vendimit të marrë nga kryetarja e Gjykatës Themelore në Prishtinë për ngarkimin e këtij departamenti edhe me lëndë të Krimeve të Rënda.

Mehmet Prishtina, Dukagjin Emerllahu, Nexharije Hoti e Avni Maxhuni, akuzohen për veprën penale “krim i organizuar”. Ata akuzohen se nga fillimi i vitit 2009 e deri në tetor të vitit 2014, në territorin e Kosovës, më qëllim të përfitimit të dobisë pasurore, kanë kryer krime të rënda si pjesë e një grupi kriminal të strukturuar.

Prokuroria pretendon se Mehmet Prishtina ka qenë organizator, mbikëqyrës dhe menaxher i aktiviteteve të grupit kriminal të organizuar të përbërë nga Prishtina, Nexharije Hoti dhe Avni Maxhuni. Hoti e Maxhuni, sipas prokurorisë, dyshohet se i kanë menaxhuar aktivitetet kriminale të këtij grupi duke u dhënë udhëzime pjesëtarëve tjerë të këtij grupi.

Ata akuzohen edhe për veprën penale “falsifikimi i dokumenteve zyrtare”, “shpëlarja e parave në vazhdimësi”, ndërsa bashkë me Emerllahun akuzohen edhe për veprat penale “ndihma në kryerjen e veprës penale të nxjerrjes së kundërligjshme të vendimeve gjyqësore të paligjshme”, “ndihma në kryerjen e veprës penale të keqpërdorimit të detyrës zyrtare”,  “grabitja” dhe “shpëlarja e parave në vazhdimësi”.

Hoti akuzohet për krim të organizuar të ndërlidhur me veprat penale të nxjerrjes së kundërligjshme të vendimeve gjyqësore dhe shpërdorimit të detyrës zyrtare në vazhdimësi.

Nexharije Hoti akuzohet se si gjyqtare e Gjykatës Komunale të Prishtinës, e caktuar në çështjen civile nr.724/2009, për të drejtat pronësore mbi ngastrat shoqërore, ka gjykuar lëndën në dobi të Dukagjin Emerllahut, i cili ka bashkëpunuar me Mehmet Prishtinën dhe me dashje që t’i shkaktojë dëm buxhetit të Republikës së Kosovës, ka nxjerrë vendim të paligjshëm me të cilin ka aprovuar padinë e Emërllahut për të drejtat pronësore të mbi 45 ngastrave me një sipërfaqe prej 36.45 hektarë, që kanë qenë në posedim te të paditurave KBI “Kosova Export”, dhe zyra rajonale e Asgjësisë Kosovare të Privatizimit.

Për veprën penale të shpërdorimit të detyrës zyrtare në vazhdimësi akuzoheshin edhe Reshat Fetahu, Gani Ademi, për veprën penale “shpëlarja e parave në vazhdimësi”, akuzoheshin Avni Maxhuni, Sh.M, Jeton Govori, Xhabir Kajtazi, Isak Ademi, Bislim Bajrami, Albion Mulaku, Gëzim Rama, Agim Jerlija.

Për “shpëlarje të parave”, akuzoheshin Basri Beka, Bajram Gashani, Arton Vila, Bejtullah Zhugolli, Dalip Brahimi, Dalip Brahimi, Lirim Zeka dhe Shaqip Krasniqi.

Ndryshe, lidhur me këtë rast në vitin 2016 është mbajtur mundësia hetuese e veçantë, ndaj gjithsej 51 të dyshuarve lidhur me këto dallavere, ndër ta edhe ndaj ish-deputetit të PDK-së, Azem Syla.

Pas këtij hetimi, prokurori i EULEX-it, kishte ngritur dy aktakuza, njëra e njohur tani si rasti “Toka”, në të cilën akuzohet Azem Syla dhe të tjerët, kurse në tjetrën akuzoheshin 24 persona, që njihej si rasti “Toka 2”./Media Ndërtimi.

Gjykim

Ish-kryeministri Haradinaj pritet të ftohet si dëshmitar në rastin e 53 milionëshit

Published

on

Pas vendimit të Këshillit Gjyqësorë të Kosovës që të reduktohet puna dhe të vazhdohet vetëm me shërbime esenciale gjatë së enjtes është anuluar seanca ndaj Pal Lekaj për rastin e 53 milionëve euro, ka konfirmuar për Ekonomia Online, avokati i tij Musa Damati, raporton Ekonomia Online.

Ai ka bërë të ditur se janë njoftuar nga gjykata për anulimin e seancës pas vendimit të Qeverisë për uljen e pagave të prokurorëve e gjyqtarëve.

“Seanca e sotme është shtyrë dhe kjo për shkak të vendimit të KGjK-së që t’i bojkotojë të gjitha të seancat gjyqësore si konsekuencë e vendimit të Qeverisë së Kosovës për ulje të pagave në sistemin e drejtësisë”.

Damati ka thënë se në kuadër të kësaj, është menduar të ftohet në cilësinë e dëshmitarit, ish-kryeministri i Kosovës, Ramush Haradinaj.

Avokati Damati konsideron se klienti i tij, ish-ministri Pal Lekaj, në asnjë rast nuk mund të jetë fajtor, pasi që vendimi është marrë në mbledhjen e Qeverisë.

“Klienti im, ish-ministri i Infrastrukturës, Pal Lekaj nuk ka pasur rol të vendimmarrjes në procesin e autorizimit të transaksionit prej 53 milionë euro lidhur me projektin e autostradës. Në këtë rol të vendimmarrjes e ka ushtruar Qeveria e Kosovës e cila në mbledhje të hapur me shumicë votash ka aprovuar autorizimin e transaksionit prej 53 milionë eurove, andaj nuk ekziston as edhe një lidhje kauzale ndërmjet veprimeve të klientit tim dhe shkaktimit të pasojës së veprës penale”.

“Duke u bazuar në të gjitha këto prova, mbrojtja synon që gjatë këtij procesi gjyqësor ta ftojë edhe ish-kryeministrin e Kosovës, Ramush Haradinaj në cilësi të dëshmitarit për të dëshmuar në këtë proces gjyqësor”, tha Damati./Media Ndërtimi.

Anulohet shqyrtimi gjyqësor në rastin e 53 milionëshit për autostradën  “Arbën Xhaferi”

Continue Reading

Gjykim

Anulohet shqyrtimi gjyqësor në rastin e 53 milionëshit për autostradën  “Arbën Xhaferi”

Published

on

Sot kur pritej të mbahej shqyrtimi gjyqësor në rastin e 53 milionëshit, gjykata njoftoi që gjykimi ndaj ish- ministrit Pal Lekaj dhe tre zyrtarëve të tjerë do të anulohet, për arsye të vendimit të Këshillit Gjyqësor të Kosovës.

Ish-ministri Lekaj dhe tre zyrtarët e tjerë Eset Berisha, Nebih Shatri dhe Besim Tahiri akuzohen se janë përfshirë në afera korruptive kur ishte vendosur për ndarjen e këtyre mjeteve në emër të vazhdimit të punimeve në Autostradën “Arbën Xhaferi” që lidh kryeqytetin me Hanin e Elezit, raporton Kallxo.com.

Me veprimet e tyre ata akuzohen se buxhetit të Kosovës i është shkaktuar dëm në vlerë prej 38.321.346.00 euro.

Sipas PSRK-së, ndonëse të pandehurit kanë qenë në njohuri që sipas aneks-kontratës kostoja shtesë në emër të shtyrjes së afatit të punimeve të jetë 14 milionë e 778 euro, me dashje kishin nënshkruar një marrëveshje të re pa kosto.

Aktakuza thotë se Lekaj kishte caktuar Eset Berishën që të marrë pjesë në negociata për arritjen e marrëveshjes me “Bechtel & Enka” ku ata pajtohen që në emër të zgjatjes së afatit të përfundimit të punimeve, Ministria e Infrastrukturës t’i paguajë koston shtesë në vlerë prej 53 milionë e 100 mijë euro.Sipas Prokurorisë, historia nis në vitin 2017 kur Ministria që drejtohej nga Pal Lekaj nënshkroi një marrëveshje me kompaninë “Bechtel-Enka” për shtyrjen e afatit të përfundimit të punimeve në autostradën Prishtinë-Hani i Elezit për 347 ditë të tjera duke mos përcaktuar koston financiare.

Kjo, sipas aktakuzës, i kishte hapur rrugë kompanisë që më datën 27 nëntor 2017 të paraqes një kërkesë në Ministrinë e Infrastrukturës për pagesë të shumës shtesë “Briefing Package” në vlerë prej 63 milionë euro në emër të “zgjatjes së afatit të përfundimit të punimeve”.

Kërkesa e njëjtë më pastaj ishte zbritur në 53 milionë e 100 mijë euro e cila edhe ishte ekzekutuar më 5 qershor të vitit 2018 nga Qeveria e Kosovës./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Gjykim

Gjykimi për pronën e “Infrakos”-it, i akuzuari thotë se e ka mbrojtur hekurudhën e uzurpuar në Prizren

Published

on

Agron Thaçi, ish-shef i ndërmarrjes publike “Infrakos”, ka dalë para Gjykatës së Prizrenit për t’u përgjigjur për akuzat e Prokurorisë.

Pos Thaçit, të akuzuar në këtë rast janë edhe Sadik Paçarizi, Nijazi Kryeziu, Visar Islamaj, Bujar Nerjovaj, Bashkim Krasniqi dhe Naim Avdyli, të cilët ngarkohen se me veprimet e tyre e kanë dëmtuar dhe degraduar pronën dhe infrastrukturën e hekurudhës në komunën e Prizrenit.

Të martën, Agron Thaçi, ka thënë se ka marrë të gjitha veprimet e nevojshme për të mbrojtur pronën nga dëmtimet.

Sipas Thaçit, hekurudha e ndërtuar në vitin 1963 në Prizren i ishte lënë harresës së kohës.

“Hekurudhat ishin në gjendje jo të mirë, një pjesë e tyre ishin lënë jashtë përdorimit sepse janë dëmtuar gjatë luftës e më pas janë lënë në harresë të kohës. Kurse, në kohën e UNMIK-ut, hekurudhat ishin pa mirëmbajtje meqenëse atëherë misioni i huaj nuk ka marrë masa për konservimin e linjës hekurudhore Xërxë-Prizren” – tha i akuzuari.

Ai shpjegoi se për dislokimin e hekurudhës ka marrë njohuri vetëm në vitin 2014.

Ndërkaq, për t’i ndaluar dëmtimet dhe veprimet në infrastrukturën hekurudhore, Thaçi tha se ka ushtruar kallëzime, padi dhe veprime të tjera juridike.

“Meqenëse linja hekurudhore në Prizren ka qenë totalisht e uzurpuar dhe e mbyllur, unë bashkë me bashkëpunëtorët e mi u jemi drejtuar organeve kompetente. Kam kontaktuar kryetarin e Komunës, drejtorët dhe i kemi ngritur shqetësimet tona, i jam drejtuar edhe me shkresa” – deklaroi Thaçi.

Agron Thaçi ka argumentuar se kur problemet 10-vjeçare të hekurudhës nuk gjetën zgjidhje, ai iu drejtua Policisë dhe Gjykatës për tri vite radhazi deri sa u ngrit kallëzimi penal kundër drejtorëve të akuzuar tashmë.

“Falë veprimeve ligjore dhe angazhimit tonë, kemi arritur ta mbrojmë pronën e hekurudhës së Prizrenit, pasi që më nuk ka ndodhur asnjë dëmtim nga palët e treta” – sqaroi i akuzuari, rapoton Kallxo.com.

Thaçi ka përmendur edhe vendimin e Gjykatës së Prishtinës, e cila ka vendosur masën e përkohshme për ndërprerjen e çdo aktiviteti ilegal.

Në vijim të gjykimit, ish-shefi i “Infrakos”-it ka konsideruar se ndërtimet në afërsi të hekurudhës nuk e kanë dëmtuar infrastrukturën.

“Në qoftë se i përmbahemi infrastrukturës ligjore, nëse kemi profil 2 metra nga aksi binar nga njëra anë, dhe në zonat urbane ka qenë 6 metra, nëse këto dyja përmbahen hekurudha është funksionale. Pra rezulton se nuk kemi probleme në zhvillimin e transportit hekurudhor” – tha ai.

I akuzuari ka mohuar se me veprimet e veta ka dëmtuar pronën e “Infrakos”-it, për të cilën edhe po akuzohet.

“Me këmbëngulësinë më të madhe e kam mbrojtur pronën, ku pas më shumë se 5 vitesh degradim dhe uzurpim hekurudhat kanë qenë për t’u dislokuar, por ne fituam rastin dhe arritëm marrëveshje dhe bëmë që hekurudha të mbetet aty ku ishte” – u shpreh Thaçi.

Sipas aktakuzës, tre nga shtatë të akuzuarit e lartcekur Sadik Paçarizi, Nijazi Kryeziu, Visar Islamaj, janë ish-drejtorë të Komunës së Prizrenit në kohën e qeverisjes së PDK-së.

Sipas Prokurorisë, Sadik Paçarizi, Nijazi Kryeziu, Visar Islamaj në cilësi të personave zyrtarë,  ngarkohen se kanë lëshuar leje për ndërtim në kundërshtim me Ligjin për Hekurudhat.

Të akuzuar tjerë nga Prokuroria janë edhe ish-drejtori për Inspeksion, Bujar Nerjovaj,  ish-inspektori komunal Bashkim Krasniqi, ish-kryeshefi i “Infrakos”-it Agron Thaçi dhe bashkëpunëtori profesional Naim Avdyli./Media Ndërtimi.

 

Continue Reading

Trending