Connect with us

Infrastrukturë

Si duhet larguar uji në kantieret e ndërtimit?

Published

on

Uji mund të haset gjatë punës në themelet e vendit të punës, ose gjatë instalimit të infrastrukturës kur zhvillohen zona të reja banimi ose industriale.

Ka shumë mënyra për të vendosur pajisjet në një aplikacion pompe, të gjitha ato kanë dy elementë jetikë të përbashkët.

Koha e ndërprerjes së pompave të shkarkimit të ujit mund të shkaktojë probleme të rënda sigurie dhe të ndikojë në produktivitetin e të gjithë kontraktorëve.

Elementi i dytë vjen me një rritje të paparashikueshme të kostos. Më e rëndësishme se kurrë, prodhuesit e pompave me performancë të lartë po kërkojnë zgjidhje për të minimizuar kohën e ndërprerjes së pajisjeve dhe për të ofruar produktivitet më të lartë.

“Sa kohë mund të thahet pompa?” është një pyetje e bërë shpesh që duhet të zbërthehet në disa tema sqaruese përpara se të ketë një përgjigje të kualifikuar. Funksionimi i thatë përshkruan gjendjen e një pompe në funksionim pa lëng ose media që do të pompohet.

Në rastin e funksionimit të një pompe të thatë centrifugale me prurje të lartë me një motor nafte 74 kuajfuqi (hp) me 1600 rrotullime në minutë (rpm), motori konsumon mesatarisht 2,65 litra (0,7 gallon) naftë në orë. pa ngarkesë ose pa kushte pompimi.

Tani, 7,9 litra (2,1 gallon) naftë mund të kursehen çdo ditë, duke supozuar se pompës i kërkohet të funksionojë vetëm 9 nga 12 orë në ndërrim. Një reduktim prej tre orësh pune në ditë do të zgjasë gjithashtu shërbimin 500-orësh të motorit me tre javë.

Funksionimi i pompës vetëm kur kërkohet do të sjellë shumë përfitime si kursimet ditore të karburantit, zgjatja e intervalit të mirëmbajtjes me kursime direkte në shpenzimet e shërbimit dhe reduktimi i gjurmës së karbonit dhe zgjatja e jetëgjatësisë për komponentë të ndryshëm.

Zbuloni se si të maksimizoni kursimet e kostos në zgjidhjen e ardhshme të heqjes së ujit duke minimizuar kohën e ndërprerjes.

Shmangni kohën e ndërprerjes duke ditur kushtet optimale të funksionimit dhe duke përdorur leximet e presionit për të zgjidhur problemet e sistemit. Kur ka kohë joproduktive të makinës, rikthimi në punë kërkon përgjigje të shpejtë dhe, në mënyrë ideale, veçori të zgjuara të produktit për të zgjidhur situatën./Media Ndërtimi.

Infrastrukturë

Një qytet mbi ujë mund të tingëllojë utopik, por qytetet lundruese nuk janë ide të reja!

Published

on

Kohët e fundit, konceptet e qytetit lundrues u bënë të njohura me krizën globale të klimës që çoi në rritjen e nivelit të detit. Një qytet mbi ujë mund të tingëllojë utopik, por qytetet lundruese nuk janë të reja.

Njerëzimi ka një histori të gjatë të komuniteteve që jetojnë në ujë. Komunitete me bazë uji ose qytete kanalesh si Amsterdami ose Venecia vijnë në mendje kur diskutojmë për qytetet lundruese. Por zhvillimet dhe kushtet e fundit të globit i shtynë njerëzit të mendojnë për komunitete më futuriste dhe të qëndrueshme të bazuara në oqean.

Qytetet komplekse të vetëqëndrueshme mbi ujë mund të duken si një zgjidhje për ngritjen e nivelit të detit dhe planifikimin kompakt të qytetit të shkaktuar nga rritja e shpejtë e popullsisë. Shumë projekte arkitekturore të menduara plotësisht janë prodhuar në këtë drejtim dhe në pritje të realizimit të tyre.

Waterstudio.NL është një firmë arkitekturore e specializuar në strukturat lundruese e themeluar nga arkitekti holandez Koen Olthuis. Projektet e Waterstudio.NL fokusohen në zgjidhjet inovative të zhvillimit urban në përgjigje të rritjes së nivelit të detit, menaxhimit të ujit dhe ndryshimeve klimatike.

Objektivi kryesor i projektit Maldive Floating City është të japë një zgjidhje për kërcënimin e afërt të rritjes së nivelit të detit, i cili paraqet një rrezik të konsiderueshëm për ekzistencën e vendit. Projekti synon të krijojë një mjedis urban elastik dhe të adaptueshëm që mund të ngrihet dhe të bjerë me ndryshimin e nivelit të detit, duke ndërtuar një qytet të tërë në platforma lundruese.

Dizajni i qytetit nxjerr në pah funksionalitetin dhe qëndrueshmërinë. Strukturat duhej të projektoheshin me forcë për dallgët dhe stuhitë e forta duke ngushëlluar hapësirat e banimit të banorëve. Si një propozim i shkallëzuar i qytetit, dizajni përfshin zona banimi, zona tregtare, objekte rekreative dhe infrastrukturë. Meqenëse i gjithë qyteti është lundrues, të gjitha lidhjet sigurohen nga vendkalime dhe rrugë lundruese.

Ndryshe nga shumë projekte të fazës konceptuale, projekti i qyteteve lundruese në Maldive është në ndërtim e sipër. Imazhet e shpërndara në shkurt të vitit 2023, që tregojnë vendosjen e ishullit të parë, kanë emocionuar ata që ndjekin me padurim realizimin e projektit.

Vitet e fundit, rritja e numrit të projektimeve të qyteteve lundruese është konsideruar si “zgjidhja” për shumë probleme. Këto ide po fitojnë vrull: një organizatë jofitimprurëse në Kaliforni propozoi plane për një qytet lundrues në brigjet e Polinezisë Franceze në 2017, Bjarke Ingels Group zbuloi Oceanix City në 2019, ka një komunitet lundrues në Maldive që tashmë po merr formë, po prodhohen bishtaja të lëvizshme lundruese. në Panama, dhe së shpejti mund të fillojë ndërtimi i një qyteti lundrues në Busan.

Shumica e këtyre qyteteve lundruese të fundit, të cilat portretizohen si “zgjidhja” kundër sfidave të tilla si rritja e nivelit të detit që shoqëron ndryshimet klimatike dhe rritja e shpejtë e popullsisë, janë zbatuar. Megjithëse këto qytete lundruese janë projektuar në detaje duke pasur parasysh shumë aspekte në lidhje me qëndrueshmërinë, efektet e tyre afatgjata në mjedis nuk dihen ende.

Fizibiliteti i të gjitha strategjive të planifikuara me supozimin e vetë-mjaftueshmërisë dhe se të jetuarit në ujë do të jetë zgjidhja më e mirë si për përdoruesit ashtu edhe për botën është gjithashtu e hapur për diskutim./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Duke shfrytëzuar teknologjinë diellore lundruese, ofrohet një rritje prej 40% në prodhimin e energjisë

Published

on

Vargu diellor lundrues Proteus, i vendosur pranë Roterdamit në Holandë, është një projekt novator që kombinon panelet fotovoltaike lundruese me teknologjinë e avancuar të gjurmimit të diellit.

Zhvilluar nga kompania portugeze SolarisFloat, Proteus ka aftësinë të rrotullohet nga lindja në perëndim gjatë gjithë ditës, duke maksimizuar ekspozimin e tij ndaj dritës së diellit. Ky koncept inovativ trajton sfidën e mungesës së tokës në vendet me burime të bollshme ujore.

Duke shfrytëzuar teknologjinë diellore lundruese, Proteus ofron një rritje prej 40% në prodhimin e energjisë në krahasim me panelet diellore tradicionale të palëvizshme.

SolarisFloat njohu rëndësinë e mbrojtjes së pronësisë së saj intelektuale dhe regjistroi pesë patenta për inovacionin e saj novator. Deri kohët e fundit, sigurimi i mbrojtjes së patentave në Europë ishte një proces kompleks, që përfshin aplikime të veçanta në vende individuale ose një patentë në mbarë Europën me tarifa të veçanta rinovimi. Megjithatë, zbatimi i Patentës Unitare në qershor 2023 sjell një ndryshim transformues në peizazhin e patentave.

Deri më tani, shpikësit duhej të vërtetonin patentat e tyre europiane në çdo vend individual. Megjithatë, për shkak të kostove të larta dhe procedurave komplekse, shumë prej tyre e patentuan shpikjen e tyre vetëm në një pjesë të vogël të vendeve. Patenta e re Unitare synon ta bëjë sistemin e patentimit më të thjeshtë dhe më pak të kushtueshëm në mënyrë që të nxisë kërkimin dhe inovacionin në BE.

E vlefshme në 17 vende- Shtetet e tjera anëtare do të mund të bashkohen në të ardhmen.

6 herë më lirë- Një patentë unitare për 10 vjet do të kushtojë më pak se 5000 euro.

Ulje tarifash 40% për SME-të- Kjo do të zbatohet për të gjitha tarifat zyrtare të Gjykatës së re të Unifikuar të Patentave, juridiksioni i ri i specializuar i patentave të Europës.

Rregulla të harmonizuara- Duke ‘defragmentuar’ sistemin e saj të patentave, BE-ja shpreson se do të nxisë rritjen dhe do të sigurojë që patentat e BE-së të jenë konkurruese në tregjet globale.

Që nga 1 qershori, sistemi i ri krijon një treg të vetëm për patentat, duke u siguruar shpikësve një sistem me kosto efektive dhe të unifikuar për mbrojtjen e patentave. Fillimisht e vlefshme në 17 vende, kjo kornizë e re e patentave redukton ndjeshëm barrën administrative dhe kompleksitetin ligjor.

António Duarte, Menaxher i Përgjithshëm i SolarisFloat, thekson përfitimet e Patentës Unitare, duke deklaruar se ajo do të rrisë efikasitetin logjistik dhe do të shërbejë si një katalizator për shpikësit europianë. Duke hequr barrierat dhe duke siguruar një sistem të harmonizuar të patentave, Patenta Unitare promovon një mjedis bashkëpunues për inovacion.

Angazhimi i Europës për të nxitur inovacionin është i dukshëm përmes projekteve të jashtëzakonshme si ferma diellore lundruese dhe robotët revolucionarë mjelës. Prezantimi i Patentës Unitare nënkupton një moment historik të rëndësishëm në harmonizimin e mbrojtjes së patentave në të gjithë Europën. Duke thjeshtuar procesin dhe duke reduktuar kostot, Patenta Unitare inkurajon shpikësit që të vazhdojnë të shtyjnë kufijtë dhe t’i transformojnë idetë e tyre në realitet./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Ukraina dhe Moldavia do të punojnë së bashku në projektin e rindërtimit hekurudhor

Published

on

Kompania hekurudhore e Ukrainës Ukrzaliznytsia ka nënshkruar një Memorandum Mirëkuptimi me Ndërmarrjen Shtetërore Hekurudhore të Moldavisë, duke përshkruar planet për rehabilitimin e 400 km linja hekurudhore.

BE mbështet planet për të përmirësuar 400 km të korridorit hekurudhor veri-jug të Moldavisë.

Puna e rindërtimit do të lehtësojë shpejtësi më të shpejta të trenave dhe rritje të kapacitetit në korridorin e rëndësishëm hekurudhor Veri-Jug të Republikës së Moldavisë.

Projekti do të synojë të forcojë lidhjet midis dy vendeve.

Objekti i projektit përfshin përmirësimin e pistës që kalon nëpër Valcineț, Ocnita, Balti, Ungheni, Calarasi dhe Calinari, me punë që do të përfundojë deri në fund të vitit 2024.

Nisma është quajtur Korsitë e Solidaritetit dhe po drejtohet nga autoritetet hekurudhore moldave dhe mbështetet nga Komisioni Evropian.

Rëndësia strategjike

Përtej përmirësimit të lidhjeve të transportit në Moldavi, qëllimi është zhvillimi i rrugëve alternative të logjistikës, promovimi i rritjes ekonomike në Moldavi dhe përmirësimi i transportit të mallrave nga Ukraina në Bashkimin Evropian.

Korridori hekurudhor do t’i ofrojë gjithashtu Ukrainës akses në porte të rëndësishme në Detin e Zi, për eksportin e mallrave.

Mbështetja financiare për projektin do të vijë nga partnerë të jashtëm në kufirin lindor të BE-së. Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZH) dhe Komisioni Evropian kanë miratuar tashmë një paketë financiare me vlerë gjithsej 71 milionë euro.

Kjo përfshin një grant investimi prej 20 milion € nga BE dhe 23 milion € të dhëna nga BERZH për qeverinë moldave. Raportohet se fonde shtesë prej rreth 28 milionë euro do të sigurohen nga kanale të tjera financimi./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending