Connect with us

Infrastrukturë

Shtetet europiane që ‘kanë mbyllur një sy’ dhe po blejnë ende gaz rus ‘nën zë‘

Published

on

Duket se disa shtetet europiane po e ‘mbyllin një sy’ ndaj luftës në Ukrainë, duke vazhduar blerjet e tyre të gazit rus – pavarësisht sanksioneve.

Sanksionet kanë qenë një formë kundërpërgjigjeje e Perëndimit ndaj agresionit rus në Ukrainë, por ato nuk duket se po aplikohen për të gjithë njësoj.

Evropa mund të jetë më afër se kurrë për të thyer varësinë e saj energjetike nga Moska, por ajo ende nuk mund të jetojë pa një lloj të caktuar gazi natyror rus.

Ndërsa eksportet ruse të qymyrit, naftës dhe gazit natyror të transportuar përmes tubacioneve të Evropës kanë rënë ndjeshëm duke u eliminuar tërësisht në disa vende, importet e LNG-së ruse – një formë e ftohtë dhe e lëngshme e gazit që mund të transportohet përmes cisternave detare – vetëm sa janë rritur.

Importet e gazit natyror të lëngshëm rus (LNG) në Evropë dhe në Mbretërinë e Bashkuar u rritën me gati 20% midis marsit dhe tetorit të këtij viti krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit 2021, sipas konsulencës Rystad Energy.

Importet evropiane të LNG-së ruse filluan të përshpejtohen vjeshtën e kaluar pasi vendet u përballën me mungesë gazi.

Sipas ekspertëve, këto dërgesa mund të vlerësohen nga $1 miliardë deri në 2 miliardë dollarë.

Shumica e importeve ruse të LNG-së vijnë nga Novatek në pronësi private, prodhuesi i dytë më i madh i gazit natyror në vend pas Gazprom. Novatek operon projektin Yamal LNG në Arktikun veriperëndimor.

Rusia, prodhuesi i katërt më i madh në botë i LNG-së, aktualisht përbën rreth 15% të furnizimit total të LNG-së në Evropë.

Por, si me gazin e tubacionit të Rusisë, oreksi i Evropës për LNG-në e saj mund ta lërë atë të prekshme ndaj shkurtimeve të papritura të furnizimit nga Moska. Rritja e importeve bie ndesh gjithashtu me ambicien përfundimtare të bllokut për të shkëputur tërësisht lidhjet me energjinë ruse dhe për të eliminuar fondet për përpjekjet luftarake të Kremlinit.

Sanksionet evropiane nuk kanë synuar ende asnjërën nga format e gazit natyror për shkak të rëndësisë së tij për sigurinë energjetike të disa vendeve.

“BE-ja ka nevojë për LNG”, tha Anne-Sophie Corbeau, studiuese kërkimore globale në Qendrën për Politikat Globale të Energjisë (CGEP), për CNN Business./Media Ndërtimi.

Infrastrukturë

Turbulenca të vazhdueshme në tregun e shitjes së pajisjeve të ndërtimit

Published

on

Duke përjashtuar Kinën, shitjet e pajisjeve do të kenë një ulje të butë dhe do të bien vetëm 5% këtë vit, dhe ky parashikim mbetet i pandryshuar nga fillimi i vitit.

Pas dy vitesh shitjesh anormalisht të larta në 2020 dhe 2021 falë shpenzimeve stimuluese, tregu kinez ra në vitin 2022 me një rënie prej 39%. Kjo nuk ishte vetëm për shkak të mbarimit të parave të stimulit, por ndikimi u ndërlikua nga turbulencat në sektorin kinez të pasurive të paluajtshme së bashku me vështirësitë e vendit për t’u përballur me COVID.

E vetmja pikë e ndritshme në Kinë gjatë një ose dy viteve të fundit ka qenë miniera, e cila ka investuar në kamionë hale dhe ekskavatorë të mëdhenj për të përfituar nga çmimet e larta globale të mallrave.

Përtej Kinës

Diku tjetër në botë, industria e pajisjeve të ndërtimit duket mjaft mirë këtë vit. Shumica e tregjeve po qetësohen nga nivelet më të larta të vitit të kaluar, por rëniet duken të vogla dhe vëllimet janë ende shumë të mira në terma historikë.

Ka gjithashtu një pjesë të vogël të tregjeve që pritet të rriten këtë vit, më i rëndësishmi në terma vëllimi është India.

Duke parë pak më tej, ka më shumë pasiguri rreth perspektivave për vitin 2024. OEM-të raportojnë se marrja e porosive të tyre po bie dhe kjo mund të nënkuptojë një rënie të mëtejshme më të keqe se sa pritej në shitjet globale vitin e ardhshëm.

Parashikimi aktual i kërkimit jashtë autostradës është për një rënie prej 7% në përgjithësi në 2024. Nëse ka ndonjë rishikim për këtë, ato ka të ngjarë të jenë në rënie, jo lart./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Kjo shtëpi është 4 vjet më e vjetër se sa vetë Zvicra si shtet

Published

on

Kjo shtëpi është 4 vjet më e vjetër se sa vetë Zvicra, e cila është themeluar në vitin 1291

Shtëpia e Betlehemit në Schwyz është ndërtuar në vitin 1287, e cila jo vetëm që e bën një ndër shtëpitë më të vjetra të banimit në Evropë, por edhe 4 vjet më të vjetër se vetë Zvicra, e cila është themeluar në vitin 1291, përcjell albinfo.ch.

Pjesa e jashtme përfshin panele prej druri të errët, me çati të pjerrëta. Shtëpia ka një sërë hyrjesh. Ambientet e brendshme janë një pamje e vërtetë e mrekullueshme që mund të shihet pasi tavani është i gdhendur nga druri si dhe ka disa relikte prej druri./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Përfundon me sukses matja e rrugëve të reja në teren, Sistemi i Adresave në Kosovë drejt kompletimit

Published

on

Në kuadër të projektit REGIP të Bankës Botërore, Agjencia Kadastrale e Kosovës ka paraparë edhe komponentin për kompletimin e Sistemit të Adresave në Republikën e Kosovës.

Në kuadër të këtij komponenti janë paraparë disa aktivitetet si: Matja e rrugëve të reja në teren, mbledhja dhe përditësimi i të dhënave të adresave, prodhimi dhe instalimi i tabelave të emrave të rrugëve dhe numrave të adresave për komunat e ku mungojnë, ndërlidhja e qytetarëve me Adresa zyrtare dhe zhvillimi i aplikacionit ARIS mobile.

Aktiviteti për matjen e rrugëve të reja në teren ka përfunduar me sukses.

Ky aktivitet ka filluar në maj dhe ka përfunduar në gusht të vitit 2023.

Ky aktivitet ka pasur për qëllim matjen e rrugëve të reja të cilat kanë qenë të skicuara paraprakisht nga ana e komunave dhe më pastaj përmes GPS është bërë matja e rrugëve.

Gjatësia e rrugëve të skicuara nga komunat ka qenë rreth 635.628 metra, kurse rrugë të matura në fund të projektit ishin rreth 7.977.165 metra.

Ky aktivitet ka qenë shumë i rëndësishëm për faktin që komunave iu është dhënë mundësia që të dhënat e adresave të jenë sa më të përditësuara.

Përditësimi i të dhënave të adresave është shumë i rëndësishëm për faktin që Sistemi paraqet një gjendje më reale për numrin e tabelave të emrave të rrugëve dhe numrave të adresave që kanë nevojë për prodhim dhe instalim, e më pastaj është i rëndësishëm edhe për pajisjen e qytetarëve me adresë zyrtare./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending