Connect with us

Infrastrukturë

2022-2030, për tetë vite kosto e funksionimit për ujësjellës-kanalizim në Shqipëri pritet të jetë 1.2 miliardë euro

Published

on

Sektori i ujësjellës-kanalizimeve i cili është bërë shpesh pjesë e debatit për shkak të humbjeve që kanë shumica e shoqërive por edhe nevojës së madhe për investime.

Në harkun 2022-2030 parashikohet një kosto në vlerën 1.2 miliardë euro sipas Strategjisë Kombëtare të Ujësjellës Kanalizimeve.

Këto para do të jenë bashkëfinancim i buxhetit të shtetit dhe donatorëve si dhe nga tarifat e ujit, që strategjia parashikon që deri në vitin 2030 të rriten me 75%.

“Në Strategjinë Kombëtare të Sektorit Ujësjellës Kanalizime 2022-2030, kosto e përgjithshme arrin në rreth se 1,248,441,846 Euro, ku kostot kapitale zëne 92% të totali dhe kostot korrente 8%” thuhet në strategji.

Burimi i financimit të strategjisë do të jenë tre zëra. Së pari taksat kombëtare, rajonale dhe / ose lokale që përdoren për të financuar sektorin UK.

Së dyti tarifat e konsumatorit ose pagesat (shërbimi i furnizimit me ujë – tarifa për lidhje dhe shërbimin e ofruar – tarifa aforfe / volumetrike) që përdoren për të financuar sektorin UK.

“Ky është burimi më i qëndrueshëm i financimit të sektorit. Megjithatë, çështja e përballueshme risë dhe përqasja politike e tarifave duhe të merren parasysh” nënvizon strategjia.

Së treti transfertat “grandet nga burime të huaja, asistenca teknike për zhvillim mund të sigurojnë fonde për sektorin UK. Kryesisht këto transferta bëhen përmes programeve dypalëshe dhe përmes Instrumentit të Bashkimit Evropian për Programin e Para-aderimit II (IPA II)”

Dokumenti i qeverisë nënvizon se situata financiare në shumë shoqëri është e pakënaqshëm pasi të ardhurat e tyre nuk mbulojnë as shpenzimet direkte të operimit.

“Është e nevojshme që çdo shoqëri UK të mbulojë të paktën kostot direkte operative, por edhe amortizimin dhe pagesat e interesit në rastet kur ato mund të kenë përfituar grante dhe hua për investime” nënvizon dokumenti.

Në këto kushte parashtrohet rritja e tarifave e cila duhet të jetë e përballueshme për familjet duke u limituar në faktin që fatura e ujit të mos kalojë 5 për qind të të ardhurave.

“Strategjia Financiare parashikon një rritje prej 75% të tarifës së ujit nga viti 2020 deri në vitin 2030 me qëllim rritjen e qëndrueshmërisë financiare të shoqërive UK. Sidoqoftë, rritja mesatare e tarifave nuk e prek çështjen reale të përballueshmërisë pasi tarifa mbetet nën pragun e përballueshmërisë (vija e kuqe) gjatë gjithë periudhës, madje mbetet e tillë edhe për 10% e popullsisë me të ardhura më të ulëta (vija e zezë). Për më tepër, tarifa mesatare (vija blu) mbetet tre herë më e ulët se pragu i përballueshmërisë, duke theksuar se ka ende hapësirë për të rritur tarifat me qëllim përmirësimin e performancës financiare të shoqërive, pa shkaktuar probleme të përballueshmërisë. Kështu që, tarifat mund të bëhen një burim financimi i rëndësishëm për sektorin në të ardhmen dhe të mbështesin zbatimin e Strategjisë Kombëtare të Sektorit UK”, thuhet në dokument.Revista Monitor/Media Ndërtimi

Infrastrukturë

Kompania franceze merr shumicën e aksioneve të autostradës braziliane

Published

on

Vinci Highways, një filial i Vinci Concessions, ka njoftuar një marrëveshje për të blerë 55% të shumicës së aksioneve nga Fondi Patria në koncesionin e autostradës Entrevias në Brazil.

Koncesioni, i cili përshkon shtetin e São Paulo nga veriu në jug, përfshin dy seksione me një gjatësi totale prej 570 km. Koncesioni i autostradës thuhet se ka regjistruar rreth 30 milionë transaksione në vitin 2021.

Kontrata do të përfshijë funksionimin dhe mirëmbajtjen e një seksioni 299 km në veri të São Paulo dhe një seksion tjetër 271 km në jug për të zgjeruar seksionin nga korsitë 2×1 në 2×2 mbi 210 km. Punimet tashmë kanë nisur dhe janë planifikuar të përfundojnë në fund të vitit 2025.

Mbyllja financiare për të blerë aksionet pritet në vitin 2023 pas heqjes dorë nga kushtet precedent./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Infrastrukturë

Në Rakinicë të Skënderajt fillon projekti për asfaltimin e një prej rrugëve kryesore

Published

on

Në Rakinicë të Skënderajt kanë nisur punimet e realizimit të projektit të ri, për asfaltimin e njërës prej rrugëve kryesore të fshatit.

Gjatë fillimit të punimeve, prezent ishin Kryetari i Komunës së Skënderajt, Fadil Nura, së bashku me Drejtorin për Urbanizëm dhe Mbrojtje të Ambientit, Driton Mulaj.

Gjatë bashkëbisedimit me banorë, Nura u ka thënë se qeverisja e udhëhequr nga ai do të vazhdojë edhe me projekte tjera, duke e theksuar projekti për sistemin e kanalizimit, me të cilin kanë probleme disa lagje të këtij fshati./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Stats Group lidh kontratën e gazsjellësit me mega-diametër në Lindjen e Mesme

Published

on

Kompania Kombëtare e Ndërtimit të Naftës me bazë në Emiratet e Bashkuara Arabe (NPCC) ka emëruar specialistin e teknologjisë së tubacioneve Stats Group për të ofruar shërbime të izolimit të tubacioneve, hot-tapping dhe mbylljes për projektin e ndërhyrjes së tubacioneve nënujore me diametër më të madh në botë.

Fusha e punës do të përfshijë bllokimin e dyfishtë dhe izolimin e dyfishtë të tubacioneve me diametra që variojnë nga 42 inç (1,067 mm) deri në 56 inç (1,422 mm) në rajonin e Lindjes së Mesme, duke përdorur makineritë e përgjimit të nxehtë të Stats’s SureTap dhe teknologjinë e saj të patentuar BISEP.

Stats tha se kontrata është produkt i angazhimit të saj afatgjatë për të mbështetur lokalizimin në rajonin e Gjirit. Kompania punëson më shumë se 80 njerëz dhe ka objekte në Abu Dhabi, Oman dhe Katar.

Menaxheri i përgjithshëm i Stats Group në Lindjen e Mesme, Mark Gault, tha se besojnë se ky projekt është i pari në botë, transmeton Ndërtimi.info.

“Me sa jemi në dijeni, nuk ka pasur projekte të tjera ndërhyrjeje nënujore të këtij kompleksiteti apo përmasash që përfshijnë izolime nënujore në tubacione me diametër 56 inç.

Ne kemi bërë një investim të rëndësishëm për zhvillimin e produktit me tre makineri të reja me diametër të madh dhe mjetet izoluese të lidhura me to, të afta për të përballuar këtë fushë unike të punës. Në lidhje me këtë, ne jemi të kënaqur që kemi rritur statusin tonë të miratimit të tipit BISEP DNV deri në 56 inç.”, tha Gault.

Ai shtoi se ky është një projekt historik për Stats Group dhe përforcon kredencialet tona për ofrimin e zgjidhjeve inovative të përgjimit të nxehtë nënujor dhe izolimit me integritet të lartë, të cilat mund të adresojnë sfida të ndryshme dhe teknike.

“Strategjia jonë për të vendosur në oborre të vështira në drejtim të investimit në bazën tonë të aseteve në Lindjen e Mesme dhe në punësimin dhe trajnimin e stafit me bazë në vend na ka vënë në një pozicion të fortë për t’u zgjeruar më tej në rajon. Ne po vazhdojmë të rekrutojmë më shumë staf, jo vetëm për të mbështetur këtë projekt emocionues me NPCC, por edhe në përgjigje të një rritjeje më të gjerë të punës së projektit rajonal pas pasigurive të bllokimeve të lidhura me Covid-in.”./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending