Connect with us

Aktuale

Shoqëria civile përgëzon Kaçanikun për krijimin e hapësirave rekreative në qendrën e qytetit

Published

on

Duke marrë shkas publikimin e dizajnit të hapësirës te Çerdhja e Vjetër e Qytetit, Organizata Gjethi përgëzon Komunën e Kaçanikut për vendimin që këtë hapësirë ka vendosur ta rregullojë për shfrytëzim publik të qytetarëve me hapësira interaktive, të gjelbra, etj.; dhe në të njëjtën kohë duke përfunduar diskutimet për zhvillimet tjera në atë zonë.

Në anën tjetër, duke mos dashur të hyjmë në debatet nëse dizajni i propozuar është adekuat/ i mirë/ i përshtatshëm apo jo, Gjethi i kërkon Komunës së Kaçanikut që para se të fillojë zbatimin e projektit, dizajni të kalojë nëpër një proces gjithpërfshirës, pjesëmarrës e transparent. Vet fjala hapësirë publike tegon që ajo i takon publikut. Dhe kjo vlen që nga përzgjedhja e projektit, duke vazhduar me dizajnin e deri tek realizimi dhe mirëmbajtja e tij.

Duke e ditur se Qyteti ka shumë pak hapësira publike të rregulluara dhe njëherit kapacitetet e kufizuara të komunës në kontekst të dizajnimit të projekteve kapitale posaqërisht të natyrës së hapësirave publike (më herët gjatë takimeve të përbashkëta përfaqësuesit komunal shumë herë e kanë potencuar këtë), Gjethi kërkon që:

-Procesi të hapet për publikun. Kemi përfaqësues të komunitetit të bizneseve të zonës, përfaqësues të publikut, përfaqësues të OJQ-ve, profesionistë të fushës, diasporën tonë, përfaqësues të fshatrave, etj., që mundë të kontribuojnlë shumë në këtë mes. Tek e fundit qyteti është i të gjithëve. Në zhargonin e projekteve kapitale thuhet se asnjëherë nuk dihet se nga vie ideja. Kontributi i secilit është i vlefshëm duke mos harruar diasporën tonë që shohin çdo ditë raste që mundë të kontekstualizoheshin te ne shumë mirë dhe lehtë.

-Kjo mundë të arrihet përmes takimeve publike fizike dhe takimeve/ pyetësorëve online për ata që nuk mundin të jenë fizikisht.

-Me atë rast të interesuarave do tu tregohej konteksti i gjerë dhe i ngushtë i lokacionit, fryma dhe logjika e marrë parasysh për gjatë propozim-dizajnit, lidhjet fizike/ sociale/ virtuale me zonën në fjalë, si realizohet interaktiviteti, raporti mes sipërfaqes së gjelbër dhe jo të gjelbër, mobileria urbane unike e shumë gjëra tjera të nevojshme për zonën. Thjeshtë pse gjërat e propozuara duhet të jenë aty dhe çfarë rezultate/ ndikimi dëshirojmë të arrijmë me këtë projekt.

Besojmë së kjo është mënyra e vetme për të arritur një konsensus publik ku secila palë dhe secili përfitues do të kishte pronësi mbi projektin sepse ishte aty gjatë procesit, duke rezultuar në lehtësi të zbatimit dhe mirëmbajtjes së projektit në vazhdimësi. Tek e fundit, hapësirat dhe financat publike janë të publikut, ndërsa administrata publike e ka mandatin e menaxhimit të këtij procesi deri sa investimi ta arrijë qëllimin e paraparë.

Edhe një herë lusim Komunën e Kaçanikut që të bashkë-realizojë me të gjitha palët këtë projekt shumë të rëndësishëm. Rasti do të përbënte një shembull shumë pozitiv për shumë të tjerë që do të vijnë pastaj. Me këtë rast Gjethi ofron mbështetje si për fazën e dizanit ashtu edhe për të përgatitur aplikacione për të financuar realizimin e tij.

Aktuale

Shtatorja e Adem Jasharit vitin e ardhshëm vendoset në Prishtinë

Published

on

Nënkryetarja e Komunës së Prishtinës, Donjeta Sahatçiu, ka bërë të ditur sot se shtatorja e Adem Jasharit do të vendoset në kryeqytet në vitin 2023.

Sahatçiu ka bërë të ditur se vitin tjetër, komuna e Prishtinës ka futur në buxhetim edhe shtatoren për Adem Jasharin.

“Edhe në Prishtinë, tash, në buxhetin 2023, e kemi edhe shtatoren e Adem Jasharit. Një memorie kolektive edhe në Kryeqytet, përveç komunave të tjera”, ka thënë Sahatçiu.

Kjo do të jetë hera e parë, në 23 vite pas luftës, që shtatorja e Komandantit Adem Jashari do të vijë në Prishtinë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

9 persona humbën jetën në vendin e punës, kërkohet angazhimi i 100 inspektorëve të punës

Published

on

Siguria në punë vazhdon të jetë problem për punëtorët kosovarë. Si rezultat i saj, gjatë vitit të kaluar nëntë persona kanë humbur jetën në vendin e punës e 188 kanë pësuar aksidente, thotë kryeinspektori i punës, Hekuran Nikçi.

Në rastet e aksidenteve në vendpune, kur inspektorët kanë konstatuar se është shkelur ligji nga ana e punëdhënësve, ndaj tyre janë shqiptuar masa ndëshkimore.

Në një intervistë për Ekonomia Online, kryeinspektori i punës, thotë se inspektimet po bëhen në bashkëpunim me Policinë e Kosovës.

“Gjatë vitit 2021, Inspektorati i Punës ka evidentuar 188 aksidente në vendin e punës, nga të cilat 139 kanë rezultuar me lëndime të lehta, 40 prej tyre me lëndime më të rënda dhe nëntë prej tyre kanë rezultuar me fatalitet në vendin e punës. Në fakt kur e kam marrë këtë pozitë institucioni tjetër që kemi pasur bashkëpunim ka qenë vetëm Policia e Kosovës, kështu që me Policinë kam trashëguar një bashkëpunim ku Inspektorati i Punës ka ndërmarrë aksione në biznese të ndryshme, si në gastronomi, ndërtimtari dhe këtu operacione kanë rezultuar shpesh të suksesshme”, thotë Nikçi.

Përkundër paralajmërimeve për rritjen e numrit të tyre, numri i inspektorëve të punës në nivel vendi vazhdon të jetë i njëjtë. Nikçi, tregon numrin e inspektorëve që janë aktualisht dhe që planifikohet të shtohen.

“Sfidat që i kam gjetur dhe i kam konstatuar me marrjen e mandatit janë të shumta, fillimisht duke u nisur me numrin e vogël i inspektorëve të punës. Me 1 qershor të këtij viti, Inspektoratin e Punës e kam gjetur me 31 inspektorë, duke u përballur nga ky realitet, unë kam vërejtur se mbikëqyrja e zbatimit të ligjeve, është tejet i mangët me këtë numër të inspektorëve, dhe si rezultat unë kam shpallur një konkurs të brendshëm në shërbimin civil për 27 pozita për inspektorë dhe nga ky konkurs kemi arritur t’i rekrutojmë vetëm katër inspektorë, dy në regjionin e Prishtinës dhe dy në regjionin e Gjakovës. Sido që të jetë me 35 inspektorë prapë numri është i vogël për mbikëqyrjen e zbatimit të ligjeve. Për vitin 2023 kemi planifikuar dhe buxhetuar edhe për 100 inspektorë të ri të punës, të cilët përgjatë vitit 2023 në faza të ndryshme do të shpallim konkursin dhe me angazhimin e këtyre 100 inspektorëve të ri, mbikëqyrja e ligjit do të jetë në një nivel më të mirë sesa që është tani. Në fakt Inspektorati i Punës ka nevojë edhe për më shumë se aq, por për vitin e ardhshëm i kemi të buxhetuar edhe 100 inspektorë të ri”, u shpreh ai./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Çmimi i naftës në nivelin më të ulët që nga fillimi i këtij viti

Published

on

Çmimet e naftës kanë rënë për rreth 5%, në nivelin më të ulët për tetë muajt e fundit, përderisa dollari ka arritur fuqinë më të madhe në dy dekadat e fundit.

Çmimet po bien mes frikës së inflacioni në rritje do t’i shtyjë ekonomitë e mëdha drejt një recesioni, kështu duke e shkaktuar uljen e kërkesës për naftë.

Sipas Reuters çmimet e naftës së papërpunuar në Teksasin Perëndimor kanë rënë në 78.4 dollarë, rreth 7% më pak se në fillimjavë.

Rënia e naftës është shënuar për katër javët e fundit radhazi, hera e parë që ndodh nga shtatori./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending