Connect with us

Urbanizëm

Publikohet libri “Prishtina në 53 ndërtesa”, përmban dhjetëra ese nga perspektiva profesionale dhe gjeografike

Published

on

Libri i sapopublikuar “Prishtina në 53 ndërtesa” përvijon një portret të shumështresuar të kryeqytetit të Kosovës duke përdorur arkitekturën si një prizëm për të kuptuar proceset politike, kulturore dhe ekonomike.

Libri përmban ese mbi pesëdhjetë e tre ndërtesa të shkruara nga autorë me formime dhe perspektiva profesionale dhe gjeografike të ndryshme dhe të bashkëshoqëruara me fotografi nga fotografi italian Filippo Romano.

Së bashku, ata ofrojnë larmshmëri dhe ritregime në zëra të shumtë rreth historisë së Prishtinës dhe të tashmes së saj. Në këtë libër gjeni dhe një kontribut nga Carlo Ratti, një prej ndërmjetësuesve kreativë të Manifesta 14 Prishtina e gjithashtu prej Daniele Belleri-t.

Donika Luzhnica dhe Jonas König, redaktorët e këtij botimi prezantojnë qasjen dhe diskutojnë mbi se si emocionet dhe marrëdhëniet me këto ndërtime formojnë perceptimin për qytetet.

Të shtunën, në Qendrën për Praktikë Rrëfyese do të na bashkohen redaktorët e “Prishtina në 53 ndërtesa” Donika Luzhnica dhe Jonas König në ora 15.00 për një bisedë rreth këtij publikimi./Media Ndërtimi.

Urbanizëm

Pse konfiskimi i objekteve banesore pa leje nuk i shërben strehimit social?

Published

on

Sipas arkitektit Arnel Cela, një godinë e kësaj madhësie kërkon mesatarisht 2 deri në 3 vite të ndërtohet, kohë në të cilën me sa duket inspektorët nuk kanë vërejtur asgjë.

Po aq i dukshëm është dhe procesi i ndërtimit, ku qindra betoniere dhe kamionë me hekur e tulla duhet të kalojnë në mënyrë “të mistershme”.

Një ndërtesë 7- 9 kate është mesatarisht 8.000-10.000 m2. Në një sipërfaqe të tillë ndërtimi kemi afërsisht sasi materiale të tilla si :500-ton Hekur (ose 50 kamionë me nga 10 ton); 4500 m3 beton (ose 375 autobetoniere dhe 30- 40 procese betonimi ku përfshihet dhe autopompa e betonit); 800-1000 m3 mure tulle (ose 55 kamionë)”,- analizon Çela

Arkitekti Çela shpjegon se procedurat për marrjen e një leje ndërtimi kalon në një sërë institucionesh që janë njëkohësisht përgjegjëse për mbarëvajtjen.

“I gjithë dokumentacioni i ngarkuar pranë autoritetit përgjegjës qoftë bashkia apo KKT-ja, shkojnë për mendim tek të gjitha institucionet që preken, siç është Agjencia e Kadastrës, Agjencia e Mjedisit, OSHEE, UKT, Zjarrfikësja. Në rastin që dokumentacioni është i plotë dhe merret miratimi i gjithë institucioneve, gjenerohet leja e ndërtimit”.

Përpara marrjes së lejes ndërtuesit janë të detyruar të paguajnë një sërë taksash, nga të cilat ky pallat 9-katësh duket se është përjashtuar.

“Taksa e ndikimit në infrastrukturë që është sa 1% i vlerës preventive, plus edhe taksa 8% mbi çmimin e shitjes, të cilat janë pagesa që kryhen në mënyrë që të miratohet leja e ndërtimit”, përfundon Çela.

Gjatë periudhës 2020-2021 në Tiranë u shtuan rreth 3.7 milion m2 ndërtime të reja. Megjithatë Bashkia e Tiranës ka marrë në dorëzim vetëm dy apartamente në rrugën e Kavajës, me një hapësirë përkatësisht 160 m2 dhe 67.38 m2, të cilat janë ende në proces ndërtimi.

Pavarësisht kundërshtimit nga Ministria e Financave, Bashkia e Tiranës vendosi ta modifikojë mënyrën e vjeljes së sipërfaqes me anë të një  Vendimi të Këshillit Bashkiak, që i jep të drejtë ndërtuesve ta konvertojnë sipërfaqen e ndërtimit në vlerë monetare.

Duket se as ky ndryshim nuk ka rezultuar efektiv, pasi në një përgjigje ndaj kërkesës për informacion të Citizens Channel në maj 2022, Bashkia e Tiranës u shpreh se përfitimi i vlerës monetare sipas përcaktimit prej 3% të ligjit të strehimit nuk ka ende realizim.

Ndërtimi pa leje, sipas Kodit Penal në Shqipëri konsiderohet krim, dhe në rastet kur është kryer për qëllime fitimi dënohet me burg nga tre deri në tetë vjet.

Meksi shpehet se për ligjshmërinë e VKM-së duhet të vendosë gjykata, mirëpo nga ana tjetër prokuroria duhet të kishte marrë masa ndaj shkelësve të ligjit.

“VKM-ja merret me ndërtimin, jo me individin. Individi ka përgjegjësi penale dhe në çdo rast këta duhet të ishin arrestuar në flagrancë që është 8 vjet masa më e lartë. Sipas kodit të procedurës këtyre duhet t’u bëhej arrestimi në flagrancë pastaj vendos gjykata për masën e sigurisë”.

Urbanisti Artan Kaçani thekson se nuk mund të ndodhë konfiskimi i ndërtimeve pa leje pa u kryer fillimisht shpronësimi./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Urbanizëm

Industria e Ndërtimit ka përgjegjësi në krizën klimatike!

Published

on

Ndryshimet klimatike po bëhen çdo ditë e më reale: në të gjithë botën, ne jemi dëshmitarë të një rritje të qartë të fatkeqësive klimatike.

Gjatë dekadës së fundit, përparimi i bërë për të mbajtur ngrohjen globale nën objektivin 1.5°C të Marrëveshjes së Parisit ka qenë i dobët.

Shkencëtarët kryesorë të klimës tani e kanë të qartë: vitet 2020 do të jenë një dekadë e re për mbijetesën e mjedisit tonë.

Emetimet globale duhet të arrijnë kulmin para vitit 2025 dhe të reduktohen me 43% deri në vitin 2030.

Prandaj është një prioritet absolut që të veprohet dhe të shkurtohen emetimet nga sektorët më përgjegjës për krizën klimatike.

Industria e mjedisit të ndërtuar ka veçanërisht një përgjegjësi të madhe: ndërtesat përbëjnë gati 50% të emetimeve vjetore globale të CO2 dhe sipërfaqja globale e dyshemesë së ndërtesave pritet të dyfishohet deri në vitin 2060, gjë që përfaqëson ekuivalentin e shtimit të një qyteti të tërë të Nju Jorkut në botë. çdo muaj, për 40 vjet.

Është urgjente dekarbonizimi i ndërtesave

Vepriet për dekarbonizimin e ndërtesave të reja dhe ekzistuese – duke i bërë ato më efikase në mënyrë që të përdorin më pak energji dhe duke pastruar energjinë që përdorin – janë jetike. Operacionet e ndërtimit janë me të vërtetë përgjegjës për gati 30% të emetimeve vjetore globale të CO2.

Është gjithashtu thelbësore për të minimizuar karbonin e mishëruar nga ndërtimi. Karboni i mishëruar është nënvlerësuar në të kaluarën. Ato janë përgjegjëse për rreth 20% shtesë të emetimeve totale dhe përfaqësojnë një mjet të rëndësishëm për të reduktuar me shpejtësi emetimet globale të GHG. Në të vërtetë, ndryshe nga emetimet operacionale që shpërndahen gjatë jetëgjatësisë së një ndërtese dhe mund të reduktohen me kalimin e kohës me përmirësimet e ndërtesave dhe të sistemit energjetik, karboni i mishëruar gjeneron një kulm të pakthyeshëm të emetimeve që në fillim të një projekti.

Për të reduktuar emetimet e trupëzuara, është thelbësore të ngadalësohet ndërtimi aty ku është e mundur duke optimizuar përdorimin e ndërtesave ekzistuese – Për shembull, një studim i fundit ka treguar se në Francë, përqindja e banesave të lira rritet në 8.3% në vitin 2021. Kjo përfaqëson pothuajse 3 milionë njësi banimi, krahasuar me 1.85 milionë në 1982.

Është gjithashtu thelbësore të promovohen projektet e ripërdorimit përshtatës dhe t’i jepet prioritet rindërtimit të ndërtesave për të kufizuar ciklin vicioz të “rrënimit/rindërtimit”. Në këtë kuptim, kur nevojiten ndërtime të reja, është thelbësore të ndërtohet për një afat të gjatë – Në fakt, shumë ndërtesa që prishen nuk kanë probleme strukturore. Në shumicën e rasteve, prishja e tyre është për shkak të dizajnit dhe shtrirjes së tyre që nuk përshtaten më me nevojat dhe kërkesat. Prandaj, përdorimi i modularitetit/dizajnit fleksibël për të mundësuar përshtatjen e ardhshme të ndërtesës dhe për të zgjeruar jetëgjatësinë e saj, është me rëndësi të madhe.

Së fundi, është thelbësore të përdoren materialet në mënyrë efikase dhe të merren parasysh materialet e ndërtimit me emetime më të ulëta, si druri dhe materiale të tjera me bazë biologjike. Në të gjithë botën, janë duke u zbatuar disa projekte pioniere që trajtojnë emetimet e mishëruara të karbonit. Projekti Porte Montreuil, fitues i konkursit C40 Reinventing Cities në Paris, është një shembull i shkëlqyer. Ky vend strategjik, i shtrirë mbi 35 ha, do të jetë lagja e parë neto zero e qytetit. Ndërtimet do të bëhen me materiale lokale, me burim biologjik, dhe 100% e ndërtesave do të jenë të kthyeshme duke lejuar që përdorimet të ndryshojnë dhe hapësirat të transformohen me kalimin e kohës, duke minimizuar kështu nevojën e prishjes në të ardhmen.

Gjersa urbanizimi po rritet, qytetet janë shansi ynë më i mirë për të luftuar ndryshimet klimatike.

Mënyra e jetesës urbane është me të vërtetë më e qëndrueshme sepse banorët urbanë kanë shtëpi më të vogla – që do të thotë më pak emetim të ndërtesave dhe ata mund të kenë më shumë akses në infrastrukturat, shërbimet dhe objektet që bëjnë të mundur një mënyrë jetese të qëndrueshme./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Urbanizëm

Hapësirat e gjelbra strategjike: Si të përfitoni sa më shumë nga efektet e tyre ftohëse

Published

on

Hapësirat e gjelbra urbane konsiderohen si një nga mënyrat më të përshtatshme dhe më të qasshme për të zbutur efektet e rritjes së temperaturave në mjediset urbane.

Ndërsa klima globale ngrohet, qytetet në mbarë botën përballen me valë të nxehta më të shpeshta dhe ekstreme, duke vënë në rrezik qytetarët e tyre.

Shumë qytete po përdorin strategji për reduktimin e ndikimit të ishujve të nxehtësisë urbane, të cilat krijohen kur mbulesa natyrore e tokës zëvendësohet me sipërfaqe që thithin dhe ruajnë nxehtësinë, siç janë trotuaret dhe ndërtesat.

Kjo e rrit temperaturën me disa gradë në krahasim me mjedisin.

Qytetet kanë mikroklimën e tyre, të ndikuar nga ky fenomen i kombinuar me një sërë faktorësh shpesh të anashkaluar.

Që një strategji klimatike të jetë efikase, duhet të merren parasysh të gjithë faktorët.

Nivelet e rrezikut të nxehtësisë janë gjithashtu të lidhura fort me strukturën sociale të qytetit. Lagjet me sektorë më pak të pasur dhe historikisht të margjinalizuar kanë më pak akses në hapësirat e gjelbra, duke i vënë ato në rrezik më të madh.

Nëpërmjet rregulloreve të planifikimit dhe zonimit të tokës, ndikimi mbi qytetarët e pafavorizuar mund të pakësohet, duke përmirësuar shëndetin, mirëqenien dhe standardet e tyre të jetesës.

Shkencëtarët si Winifred Curran dhe Trina Hamilton po theksojnë se përmirësimi i vegjetacionit mund të çojë në rritjen e vlerës së pronës dhe mund të çojë në zhvendosjen e banorëve afatgjatë.

Ata sugjerojnë një strategji të quajtur “vetëm mjaft e gjelbër”, duke krijuar ndërhyrje strategjike për të mbështetur komunitetet lokale.

Hapësirat e gjelbra në qytete mund të përmbushin një mori rolesh: ato mund të bëhen hapësira për ndërveprim shoqëror, rekreacion dhe lojë; ato mund të ofrojnë habitat për jetën e egër dhe të rrisin biodiversitetin e qyteteve; bimësia mund të ndihmojë në reduktimin e zhurmës dhe të veprojë si një filtër ndotjeje, përveçse ndihmon në menaxhimin e ujit të shiut dhe rregullimin e temperaturës.

Profesori i asociuar Wan-Yu Shih nga Departamenti i Planifikimit Urban dhe Menaxhimit të Fatkeqësive në Universitetin Ming-Chuan, Tajvan, paralajmëron, megjithatë, se të gjitha këto role mund të mos jenë në gjendje të bashkëekzistojnë.

Planifikimi strategjik është i nevojshëm për të përcaktuar funksionet më me ndikim që hapësirat e gjelbra mund të luajnë në përpjekjet për të përshtatur mjedisin urban me sfidat sociale dhe mjedisore me të cilat përballen./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending