Connect with us

Urbanizëm

Çfarë është Urbanizmi ndijor dhe si ndikon në karakterin e qytetit?

Published

on

Urbanizmi ndijor është një formë hetimi se si informacioni jo-vizual përcakton karakterin e një qyteti dhe ndikon në jetueshmërinë e tij. Duke përdorur metoda që variojnë nga gjurmët e zërit dhe hartat e nuhatjes, pajisjet e veshura dhe realiteti virtual, studiuesit në këtë zonë kanë futur shqisa të tjera në qendrat urbane.

Sipas David Howes, një studiues në Urbanizmin ndijor dhe autor i Manifestit të Studimeve Sensore, njerëzit janë mësuar të shikojnë qytetin dhe të harrojnë të nuhasin, dëgjojnë dhe prekin atë.

Howes po merr një qasje etnografike, duke përdorur vëzhgimin dhe intervistat për të zhvilluar një sërë praktikash më të mira për dizajn të mirë ndijor në hapësirat publike. Studiues të tjerë po përqafojnë teknologjinë e lartë, duke përdorur pajisje të veshshme për të gjurmuar të dhënat biometrike, të tilla si diapazoni i rrahjeve të zemrës, si një matës i përgjigjeve emocionale ndaj përvojave të ndryshme shqisore. Projekti GoGreenRoutes i financuar nga BE-ja ndjek këtë qasje pasi studion sesi natyra mund të integrohet në hapësirat urbane për të përmirësuar shëndetin e njeriut dhe mjedisit.

Oğuz Öner, një akademik dhe muzikant nga Turqia dhe gjithashtu një studiues i urbanizmit ndijor, ka kaluar vite duke organizuar shëtitje zanore në Stamboll, ku pjesëmarrësit me sy të lidhur përshkruajnë atë që dëgjojnë në pika të ndryshme. Hulumtimi i tij identifikoi vende ku bimësia mund të mbillej për të mbytur zhurmën e trafikut ose ku mund të ndërtohej një organ valësh për të përforcuar tingujt e butë të detit, diçka që ai u befasua kur kuptoi se njerëzit mezi mund ta dëgjonin, edhe pse ishin në breg të detit.

Ky lloj reagimi individual mbi mjedisin ndijor po përdoret tashmë edhe në Berlin, ku zonat e qeta të identifikuara nga qytetarët duke përdorur një aplikacion celular falas janë përfshirë në planin më të fundit të veprimit të zhurmës së qytetit. Sipas legjislacionit të BE-së, qytetit tani i kërkohet të mbrojë këto hapësira nga zhurma e shtuar.

Në Universitetin Deakin në Australi, profesori i arkitekturës Beau Beza kërkon zhytje totale në shqisat e qytetit. Ekipi i tij po shton tinguj – dhe, përfundimisht, erëra dhe tekstura – në mjediset e realitetit virtual që zyrtarët e qytetit mund t’i përdorin për të paraqitur projektet e planifikimit para palëve të interesuara. “Paraqitjet në letër të një peizazhi rruge, parku apo sheshi janë të vështira për t’u vizualizuar për shumë njerëz,” thotë Beza për MIT Technological Review. “Të jesh në gjendje të ‘ecësh’ dhe të dëgjosh se si tingëllon qyteti.

“Perceptimet shqisore nuk janë neutrale, apo thjesht biologjike; pavarësisht nëse ne gjejmë diçka të këndshme apo jo, ajo është e formuar kulturalisht dhe shoqërisht,” thotë Monica Montserrat Degen, sociologe kulturore urbane në Universitetin Brunel të Londrës. Planifikuesit qytetarë në Londër dhe Barcelonë po përdorin kërkimin e saj mbi perceptimet e hapësirës publike dhe se si “hierarkitë shqisore”, siç i referohet ajo, përfshijnë ose përjashtojnë grupe të ndryshme njerëzish./Media Ndërtimi.

Urbanizëm

Ne të gjithë mund të ndërmarrim veprime për të ndryshuar lagjet tona!

Published

on

Njerëzit duhet të kërkojnë më mirë se komunitetet e banesave “të mërzitshme dhe banale” që janë bërë normë, thotë Christian Pagh, drejtor dhe kryekurator i Trienales së tetë të Arkitekturës në Oslo.

“Njerëzit duan të kenë lagje të bukura,” tha Pagh, teksa prezantoi ekspozitën në kryeqytetin norvegjez javën e kaluar. “Nuk është shumë të kërkosh, të presësh apo të luftosh për të”.

Pagh zgjodhi Misionin Neighborhood si temën e trienales së këtij viti, me një vizion për të përmirësuar mënyrën se si shtëpitë, rrugët dhe sistemet e komunitetit janë projektuar dhe menaxhuar.

Në një intervistë me Dezeen, Pagh tha se ambicia e tij ishte të frymëzonte njerëzit – qofshin ata profesionistë të mjedisit të ndërtuar apo jo – për të nxitur reformën.

“Ajo që është interesante në lidhje me shkallën e lagjes është se është një shkallë që mund të ndikojë në të vërtetë,” tha ai.

“Ne të gjithë mund të ndërmarrim veprime për të ndryshuar lagjet tona. Mund të shkoni te një politikan. Mund të demonstroni.”

“Pse është baza kaq e ulët?”

Pagh beson se kombinimi i kapitalizmit global dhe industrializimit ka rezultuar në një prirje për lagjet që nuk mbështesin njerëzit që jetojnë në to dhe shkaktojnë probleme të tilla si izolimi social.

“Ka zhvillues atje me qëllime të mira, por shumë prej tyre thjesht duan të fitojnë para. Kështu që ne përfundojmë me qytete që janë krijuar për fitim,” tha ai.

Continue Reading

Urbanizëm

Lufta kundër shtrirjes urbane dhe parimet e urbanizmit të ri

Published

on

Mënyra se si ne i planifikojmë qytetet, periferitë dhe komunitetet tona rurale është një grup synimesh në zhvillim të vazhdueshëm thelbësor për krijimin e qyteteve të qëndrueshme. Jo vetëm që duhet të marrim parasysh se çfarë ndodhet brenda këtyre zonave, por gjithashtu duhet të hartojmë në mënyrë efektive kufijtë midis secilës, ku urbani takohet me periferinë dhe ku periferia takohet me qytetin e vogël.

Në vitet e fundit, urbanistët i kanë kushtuar vëmendje shtrirjes urbane, ose asaj që ndodh ndonjëherë kur qytetet rriten me shpejtësi nga qendrat e qytetit. Çfarë ndodh kur qytetet duket se “shpërndahen” jashtë kontrollit dhe a janë parimet e projektimit pas Urbanizmit të Ri në gjendje ta kthejnë shtrirjen urbane në komunitete të barabarta?

Urbanizmi i Ri është një qasje planifikimi që u shfaq si një alternativë ndaj modeleve të shtrirjes urbane që u bënë tipike për zhvillimin e pas Luftës së Dytë Botërore. Duke rifutur koncepte për të krijuar blloqe të lëvizshme, banesa me përmasa të mesme dhe pajisje të tilla si dyqane ushqimore, shkolla dhe restorante në afërsi, New Urbanism u jep hapësirave të shkallës njerëzore një vend përtej bërthamave urbane.

Këto zhvillime thuajse i ngjajnë mini-qyteteve, me politika rizonimi që krijojnë lagje të ndryshme me synimin për të qenë vetëm pesë minuta në këmbë nga qendra deri në skajin më të largët. Idealet e Urbanizmit të Ri janë kapur brenda një manifesti që parashtron parimet dhe synimet e tij për të ardhmen.

Nga ana tjetër, shtrirja urbane ka ndodhur kryesisht për shkak të rritjes së decentralizuar. Ndërsa nuk ka një përkufizim të vetëm, shumë njerëz e përshkruajnë atë ose estetikisht ose përmes modeleve të rrugëve dhe strehimit.

Përhapja është rezultat i shumë forcave socio-ekonomike dhe kulturore. Për shembull, gjatë dy viteve të fundit, ne kemi parë njerëz që largohen nga zonat urbane për t’i shpëtuar zonave shumë të dendura në favor të vendeve ku njerëzit mund të kenë më shumë hapësirë, vlerat e pronave janë më të ulëta dhe cilësia e udhëtimit priret të jetë më e mirë.

Urbanizmi i Ri dhe politikat e tjera të planifikimit urban synojnë të reduktojnë ndikimet negative të rritjes urbane të paqëndrueshme dhe arbitrare. Duke planifikuar për dizajne hapësinore dhe duke parashikuar rritjen e ardhshme të popullsisë, zhvillimi mund të bëhet më i menduar dhe përdorimi i tokës më i qëllimshëm.

Urbanizmi i Ri, me theksin e tij në parashikimet e zonave, kufijtë e rritjes, zhvillimet e banesave të mesme dhe lagjet e ecjes është një nga kornizat më të forta që kemi për ta bërë më të përmbajtur shtrirjen urbane.

Ky artikull është shkruar nga arkitektja amerikane Kaley Overstreet./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Urbanizëm

Çfarë është Gamifikimi Urban?

Published

on

Përvoja e secilit nga një qytet është unike. Nëse dikush është duke vizituar një vend për herë të parë ose ka jetuar atje gjatë gjithë jetës së tij, përvojat e tyre formohen nga ndërveprimet e tyre personale me mjedisin e ndërtuar.

Ndërtesat, peizazhet dhe rrugët bashkohen për të ofruar një mundësi për stimulim ndijor, megjithatë, shumica e tyre nuk janë në gjendje të ofrojnë frymëzim.

Ndërkohë që infrastruktura e një qyteti është përgjegjëse për jetueshmërinë, nuk i jepet rëndësi e njëjtë kënaqësisë. Loja dhe lojërat e ngulitura në strukturën e qytetit mund të ndihmojnë në përmirësimin e angazhimit të përdoruesit me hapësirat urbane.

Gamification përshkruan aplikimin e elementeve të lojës në fusha të tjera të aktivitetit. Kur aplikohet në kontekstin urban, ai paraqitet si nyje për ndërveprim lozonjare që krijojnë mënyra transformuese të përjetimit të qytetit.

Gamifikimi urban përdor atribute si pikëzimi, garat dhe rregullat e lojës në shumë fusha për të inkurajuar pjesëmarrjen midis njerëzve dhe mjedisit të ndërtuar. Lojërat ofrojnë një fushë loje të barabartë për anëtarët e komunitetit që të takohen dhe të ndërveprojnë, secili subjekt i kushteve të njëjta, pavarësisht nga prejardhja e tyre sociale.

Si veçoritë fizike si parqet dhe instalimet, ashtu edhe lojërat dixhitale mund të përmirësojnë mjedisin urban. Teknologjia jep një dorë në krijimin e ndërveprimeve tërheqëse dhe dinamike në qytet, të vendosura në hapësirën fizike. Pokémon GO, një shembull, e tronditi botën me veçoritë e tij interaktive të realitetit të shtuar dhe të gjurmimit të vendndodhjes.

Me një aplikacion smartphone, lojtarët do të kapnin dhe stërvitnin personazhet e Pokemonit në vende reale, ndërkohë që rizbulonin qytetet e tyre. Forma të ngjashme të krijimit të vendeve lozonjare shfaqin mundësi se si lojërat mund të rilidhin njerëzit me qytetet.

Gamifikimi dixhital i qytetit mund të ketë përfitime të shumëfishta për jetesën e qytetarëve dhe infrastrukturën. Video lojërat kanë qenë lubrifikantë të suksesshëm social në arenat online, dhe të njëjtat parime mund të huazohen nga mjediset urbane.

Lojërat dixhitale të bazuara në vendndodhje mund të krijojnë një ndjenjë të fortë të vendit në xhepat e qytetit, duke e përvetësuar atë në një shesh lojrash virtuale. Nxjerrja e më shumë njerëzve në rrugë i bën ata më të sigurt, më të gjallë dhe më të ngarkuar ekonomikisht.

Gamification urban sugjeron mundësitë për më shumë qytete pjesëmarrëse dhe lozonjare në të ardhmen. Potenciali i plotë i hapësirës së gamifikuar theksohet kur strategjitë fizike dhe dixhitale përdoren së bashku, duke krijuar shtresa të përvojës urbane.

Këto hapësira figjitale nga natyra do të ishin dinamike, duke ndryshuar perceptimet e hapësirës në varësi të asaj që është e ngarkuar në telefonin e dikujt. Lojërat në sferën publike mund t’i lejojnë qytetarët të ruajnë të kaluarën e qytetit, të formësojnë të ardhmen e tij dhe të përjetojnë praninë e tij./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending