Connect with us

Aktuale

Prishtina e gjelbër, e pastër dhe digjitale me Uran Ismailin

Published

on

Kandidati për Kryetar të Prishtinës nga Partia Demokratike e Kosovës, Uran Ismaili, ka shpalosur planin e tij për një Prishtinë të gjelbër, digjitale dhe destinacion për të gjithë.

Gjatë fushatës së tij, Ismaili ka bërë aktivitete të ndryshme dhe gjithashtu edhe disa riparime në shumë pjesë të kryeqytetit të Kosovës, probleme të cilat ai i ka konsideruar të rëndësishme për banorët e Prishtinës.

Në planin e tij qeverisës për të ardhmen e Prishtinës, ai e ka filluar nga trafiku që gjithnjë është shumë i dendur. Uran Ismaili ka menduar që për zgjidhjen e këtij problemi për veturat e tepërta, do i ndërtoj të paktën 5 parkingje në hyrje të Prishtinës, duke e kombinuar me sistemin “Parko e hajde n’qendër” me anë të autobusëve urban dhe komod, si dhe me pagesën e parkingut në hyrje të Prishtinës të jetë falas bileta e autobusit urban. Uran Ismaili tha që kjo zgjidhje bëhet e mundshme deri me 1 janar të viti 2023.

Kur ky projekt të realizohet, atëherë do i ridizajnojnë rrugët për këmbësor e biçiklist, për ti bërë më të sigurta për lëvizje. Këto shtigje mendohet që do përfundojnë deri në dhjetor të vitit 2024.

Për ta bërë një Prishtinë të pastër, Ismaili do të vendosë shporta për mbeturina në çdo rrugë të lagjeve të kryeqytetit. Për ta bërë më të thjeshtë, do lansohet një aplikacion digjital “Sjell”, gjithashtu mbeturinat e bareve dhe restauraneve do grumbullohen në orare të veçanta pa i ngarku lagjet. E ky projekt do të përfundoj në fund të vitit 2023.

Mungesa e parqeve do të zvogëlohen me anë të ndërtimeve ë tyre në disa pjesë të lagjeve të Prishtinës, por që do menagjohen edhe më mirë parqet ekzistuese. Parqet e reja do ndërtohen te: Bunari i Hajratit, Fakullteti Teknik dhe Parku i Kalabrisë. Ky projekt do përfundohet në mars të viti 2024.

Parku Qëndror i Prishtinës do të jetë rreth 8 hektar dhe do ndërtohet rreth stadiumit Fadil Vokrri dhe Pallatit të Rinisë, duke e zhvendosur administratën dhe duke i larguar ndërtesat për tia lëshuar vendin parkut më të madh të qytetit. Në këtë pjesë do të ruhet vetëm një ndërtesë, ish ndërtesa e Burgut duke e kthyer atë në një muze për një periudhë të dhimbshme e heroike të qytetit të Prishtinës. Ky projekt do të përfundojë deri në tetor të viti 2024.

Digjitalizimi i Prishtinës do të jetë në shërbimet publike, duke e krijuar edhe Kartelen e Qytetarit, duke mundësuar kështu që qytetarët e Prishtnës të kenë qasje në transport publik, në biblioteka e shumë shërbime të tjera. Digjitalizimi përfshinë edhe arsimin dhe ekonominë, duke e lidhur kështu çdo shkollë të Prishtnës me internet të shpejtë dh edo i pajisin shkollat me kompjuter dhe tabela digjitale. Ky degjitalizim finalizohet në korrik të vitit 2023.

Për ta bërë Prishtinën një epiqendër kulturor, Uran Ismaili do e ndërtoj Sallën Koncertale, Teatrin, Galerinë dhe Muzeun e Qytetit. Duke e promovuar Sunny Hill dhe Festivalin e Gastronomisë do të jenë shumë të rëndësishme për destinacion. Realizimi i këtyre do përfundoj që në mandatin e parë. /Media Ndërtimi/

Aktuale

Arkitektët mblidhen në Kopenhagë për Kongresin Botëror

Published

on

Kongresi Botëror i Arkitektëve UIA 2023 është një ftesë për arkitektët nga e gjithë bota që të takohen në Kopenhagë nga 2 deri në 6 korrik për të eksploruar dhe komunikuar se si arkitektura ndikon në të 17 Objektivat e Zhvillimit të Qëndrueshëm të OKB-së (SDG).

Për më shumë se dy vjet, Science Track dhe Komiteti i tij Shkencor ndërkombëtar kanë analizuar mënyrat e ndryshme në të cilat arkitektura i përgjigjet SDG-ve.

Puna ka rezultuar në formulimin e gjashtë paneleve shkencore: dizajni për përshtatjen klimatike, dizajni për burimet e rimenduara, dizajni për komunitetet elastike, dizajni për shëndetin, dizajni për përfshirjen dhe dizajni për partneritetet për ndryshim.

Një thirrje ndërkombëtare për dokumente u dërgua në vitin 2022 dhe 296 nga më shumë se 750 aplikime nga 77 vende janë ftuar për të paraqitur në Kongresin Botëror të Arkitektëve të UIA 2023 në Kopenhagë./Media Ndërtimi

 

Continue Reading

Aktuale

Komuna e Gjilanit dha mbi 80 mijë euro për orendi në QKMF, tash s’dihet ku kanë mbetur

Published

on

Komuna e Gjilanit raportohet se ka paguar rreth 80 mijë euro për inventor, tavolina pune dhe ormanë të cilat nuk dihet se ku gjenden tani.

“Insajderi” raporton se gjatë vitit 2022, Komuna e Gjilanit, më konkretisht QKMF-ja atje, ishte furnizuar me inventar dhe se faturat ishin nënshkruar nga tre zyrtarë të emëruar si komision.

“Faturat ishin nënshkruar nga tre zyrtaret qe ishin emëruar si komision për pranimin e inventarit. Komisioni i pranimit te inventarit deklarohet se me kërkese të menaxhmentit janë nënshkruar në faturë vetëm për tu ekzekutuar pagesa dhe se nuk kanë njohuri në lidhje me inventarin.” – thuhet në raport.

ZKA-ja ka rënditur edhe 12 artikujt që nuk gjenden në QKMF.

Në fund, vlera totale siç shihet edhe në raport, del të jetë mbi 80 mijë euro.

“Pagesat e bëra për inventarin zyrtarë i cili nuk gjendet në komunë, ndikon në dëmtimin e buxhetit komal.” – ka bërë të ditur ZKA-ja.

Në fund ndërkaq, është rekomanduar që kryetari Alban Hyseni të kërkojë llogaridhënie nga zyrtarët dhe të marrë masa menjëherë që inventari i paguar të dërgohet në QKMF./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Era Thaqi do ta përfaqësojë Kosovën në Olimpiadën Ndërkombëtare të Fizikës

Published

on

Era Thaqi ka vizituar NASA-n në vitin 2022, ndërsa këtë vit është pranuar në dy universitete amerikane. Së shpejti ajo do ta përfaqësojë Kosovën edhe në Olimpiadën Ndërkombëtare të Fizikës, në Japoni.

Në fund të klasës së nëntë, Era kishte filluar të interesohej për kodimin dhe mbajtjen e kurseve të ndryshme.  Me këtë rast i janë ofruar disa mundësi.

Prej këtyre mundësive ajo ka veçuar vizitën në Amerikë, në Virginia Tech University dhe në Agjencinë amerikane të hapësirës – NASA.

Mirëpo, ky nuk është suksesi i vetëm i saj, pasi ajo është pranuar në dy universitete amerikane, me bursë të plotë.Studimi në Amerikë është një realizim ëndrre për të, pasi ajo që e vogël e kishte menduar që të studionte atje.Aplikimi në universitetet amerikane ka filluar që prej gushtit të vitit 2022, ku ajo ka treguar procedurat nëpër të cilat ka kaluar, duke u testuar në ese, dhe teste të standardizume.

18-vjeçarja ka aplikuar në 7 universitete amerikane (4 prej tyre bëjnë pjesë në grupin ‘Ivy League Universities’) dhe është pranuar në dy prej tyre, në Universitetin e Princeton dhe Brown. Si rezultat, ajo ka treguar se cila është fusha që ka zgjedhur ta studiojë në Princeton.

“Studioj në fushën e Inxhinierisë Elektrike dhe Kompjuterike, edhe kam vendos me bë një kombinim me neruo-shkencën, për shkak se po du me gjet lidhjen ndërmjet këtyre dy fushave që mundet me pas efekt në zgjidhjen e problemeve” – ka thënë Thaqi për Kallxo.com.

Lajmin se është pranuar në këto univeristete e kishte marrë më 30 prill, dhe kjo e ka emocionar atë, duke u ndjerë jashtëzakonisht e lumtur pasi që ia ka arritur qëllimit dhe i është shpërblyer puna që ka bërë për një kohë të gjatë.Se a mendon që do t’i ndihmojnë mësimet e deritanishme nga shkollimi në Kosovë, Era ka thënë se për nga pjesa teorike mendon që do t’i ndihmojnë, mirëpo në pjesën praktike ajo është dashur vet të interesohet./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending