Connect with us

Aktuale

“Parko dhe Udhëto” me Përparim Ramën

Published

on

Kandidati për kryetar të Komunës së Prishtinës nga rradhët e LDK-së, Përparim Rama, në rrjetin social Facebook, ka treguar programin e tij qeverisës.

Përmes tij ai ka treguar se çfarë planesh ka për Prishtinën. Ai ka thënë se në qeverisjen e tij Prishtina do të jetë Praktike, e pastër dhe e përjetimeve.

Perparim Rama ka treguar në pika të hollësishme se çfarë përmbanë programi i tij qeverisës, duke treguar që Prishtinës i mungon Infrastuktura, parkingjet, mungesa e sigurisë si dhe mungesa e dixhitalizimit.

Një ndër projektet kryesore që ai ka është ridefinimi i qendrës së qytetit i cili është projekt 2 vjeçar. Ai k atreguar që ekipi i tij do e ndryshoj hijrarkinë duke e vënë këmbësorin të parin, transportin alternativ të dytin dhe veturat të tretin.

Ai ka shtuar se qendra e re do të jetë për të gjithë, duke iu mundësuar edhe lëvizje më të lehtë përsonave më nevoja të veçanta, këmbësorëve dhe transportit alternativ.

Në programin e tij, ai parasheh që në rrethin qendrorë 6 lokacione strategjike të cilat do ofrojnë parkingje publike nëntokësore distanca e të cilave nga qëndra e qytetit do të jetë 500metra ose 6-7 minuta ecje, ndërsa bileta e parkingut do shërbej edhe si biletë transporti publik ku mund të quhet si “Parko dhe Udhëto!”

Rrethi i brendshëm që definon qendrën e prishtinës do ndërlidhet me lagjet përreth si Arbëria, Kodra e Trimave, Prishtina e Vjetër, Kodra e Diellit, Lagjia e Spitalit, Kalabria, Emshiri dhe Stacioni i Autobusëve.

Shumë nga pikat ndërlidhëso do të shfrytëzohen për parkingje nëntokësore, ku njëkohësisht do të mundësojnë edhe zhvillimin e strukturave ë nevojshme si Salla Koncertale dhe Muzeu i Artit Modern.

Lagjia Arbëria nuk ka lidhje të drejtë për drejtë me qendrën e Prishitnës dhe për këtë problem do të krijohet platforma e gjelbër ndërlidhëse pej Pallatit të Rinisë deri tek Qarkorja e brendshme dhe kjo do të mundësoj lëvixjen e lehtë për këmbësorë, përsona me nevoja të veçanta etj.

Në këtë zonë Rama në planin e tij do të ndërtoj edhe Sallën koncertale që është shumë i domosdoshëm për komunitetin artistik si dhe për Prishtinën e Përjetimeve, ku gjithashtu do të ndërtohen edhe parkingje nëntokësore që do vihen në shërbim të Sallës, Stadionit dhe Pallatit të Rinisë, ku kostoja e këtij projekti do të jetë 35 milion euro ku 20 milion euro do të jenë fonde nga IPA dhe 15 milion të tjera nga bizneset publiko-private. Projekti planifikohet të përfundojë benda 3 viteve.

Porjekti i Muzeut të Artit modern dhe lidhjes së Kodres së Trimave. Projekti i planit urban për këtë projekt do të zgjatë 9 muaj dhe pas 1 viti do filloi implementimi i tij. Gjithashtu sipas tij do të zgjidhen edhe problemet me pronësi. Ky projekt do kushtoj rreth 25 milion euro, ku 15 milion do të jenë nga IPA dhe 5 milion të tjera do të jenë nga fondet publiko private.

Prishtina e vjetër do të ndërlidhet me Sheshin Nëna Terezë me ane të nënkalimeve të veturave prej rrethit të Komunës së vjetër e deri të lidhja me sheshin Nëna Terezë gjithashtu prej sheshit deri tek Sahat Kulla.

Për lagjen Ulpiana, programi i Përparim Ramës përfshijnë rigjenerimin e soliterave të ulpianës me një projekt publiko-privat, ku me pajtimin e banorëve mes soliterave do të shëndrrohen në zona komerciale që përfshijne zyre, dyqane, çerdhe gjithashtu edhe kopshte mbi kulm gjithashtu edhe hapësira gjysëm-publike për banorë.

 

Kostoja e zonave ndërlidhëse do të jetë rreth 7 milion euro, ku investimet do të jenë me kontrata të partnëritetit publiko-privat e prona është e Komunës së Prishtinës.

Dardania me Klabrinë nuk kanë lidhje të mirë mes tyre. Në planprogramin e Rames, ky problem do të zgjidhet më një nënkalim të veturave nga Veterniku deri tek stacioni i autobusëve. Me anë të këtij nënkalimi do të krijohet mundësia për një parking nëntokësor për Dardaninë, mbi të cilin planifikohet të jetë një Park Urban dhe kënd lojrash, shtigje për këmbësor dhe trafik artelnativ.

Projekti do të ketë kohëzgjatje prej 2 vjet më koston prej 15 milion euro. /Media Ndërtimi/

Aktuale

Kompanitë do t’i drejtohen Gjykatës Komerciale në vend të Organit Shqyrtues të Prokurimit

Published

on

Rreth 800 është numri i lëndëve të cilat Bordi i Organit Shqyrtues të Prokurimit nuk do t’i trajtojë.

Kimete Gashi, anëtare e bordit të ri, ka thënë për emisionin e ekonomisë, Portofol në Klan Kosova FM, se ankesat që janë dorëzuar për mbi një vjet, sa OShP s’kishte bord, janë vlerësuar si të papërshtatshme.

“Bordi ka vendosur që nuk ka pas kompetencë që t’i trajtojë ato. Secilin operator e kemi njoftuar dhe ata tash mund t’i drejtohem Gjykatës Komerciale”, është shprehur Gashi.

“Afërsisht kanë qenë 800 lëndë që i kemi gjetur që kanë qenë të parashtruara si ankesa”.

Gashi ka theksuar se synimi si bord i ri është që të punojnë në formën më të drejtë.

“Misioni i bordit është që dera e OShP-së të jetë dera më e besueshme e çdo operatori ekonomik dhe çdo personi fizik ose subjekt ekonomik që mendon se i është shkelur një e drejtë”.

Continue Reading

Aktuale

Si e ndryshuan Gratë Arkitekturën në Amerikë?  

Published

on

Në kohën e këtij shkrimi, e ardhmja për gratë në Shtetet e Bashkuara duket e zymtë. Përmbysja e Roe kundër Wade nga Gjykata e Lartë e SHBA nuk do të thotë vetëm se gratë në të paktën 20 dhe deri në 30 shtete nuk do të jenë në gjendje të zgjedhin kur dhe nëse do të durojnë shtatzëninë dhe lindjen e fëmijëve.

Do të thotë gjithashtu se disa prej tyre nuk do të jenë në gjendje, për shembull, të lënë një punë të keqe, sepse u duhen para për të rritur fëmijën që nuk donin të kishin. Do të thotë se ata nuk do të jenë në gjendje të largohen nga një marrëdhënie në të cilën nuk duan të jenë më, sepse duhet të ndajnë detyrat e kujdesit për fëmijët. Kjo do të thotë se ata mund të vdesin nëse shtatzënia e tyre përfundon me një abort, trajtimi për të cilin është zgjerimi dhe kuretazhi, njësoj si një abort i vonshëm. Kjo do të thotë se, afërsisht në gjysmën e këtij vendi, gratë nuk kanë kontroll të plotë mbi fatet e tyre.

Politika bashkëkohore është një kornizë thellësisht e padrejtë përmes së cilës mund të rishikohen dy libra të botuar së fundmi për gratë në arkitekturë – Gratë që ndryshuan arkitekturën dhe zgjerimin e fushës së arkitekturës – por duke e bërë këtë ofron një mundësi për të vërejtur se si të kuptojmë dhe mbështesim më së miri betejat e grave sot.

Vëllimi i parë (The Women) është një koleksion i profileve të shkurtra të më shumë se 144 arkitektëve që janë gra. Ajo merr një qëndrim të ndërgjegjshëm revizionist; redaktori Jan Cigliano Hartman pretendon në parathënien e saj se “do të ndryshojë historinë e arkitekturës, duke sjellë arkitektet femra në narrativën qendrore”.

E dyta (Fusha e Zgjeruar) nuk është një koleksion njerëzish por projektesh; redaktorët deklarojnë paraprakisht se ata “parashikuan që ky libër do të ishte një koleksion prej 40 projektesh që ndodhin të hartohen nga gratë”.

Dëshira që ky tipar i përbashkët të shfaqet si një rastësi kur në fakt ishte një zgjedhje e qëllimshme pasqyron një shqetësim me kategorinë e “gruas arkitekte”, një e dhënë se ka diçka që nuk është plotësisht e drejtë me vendosjen e kësaj kategorie dhe mbajtjen e saj si të rëndësishme. . Ky shqetësim është i pranishëm në të dy vëllimet; në The Women, shfaqet si një sugjerim i përsëritur i deklaratës së Dorte Mandrup se ajo nuk është “një arkitekte femër”, por thjesht, “një arkitekte”. Në vend që të hetojnë këtë shqetësim, të dy vëllimet kalojnë drejt e në të.

Sigurisht, nuk po them që njerëzit e paraqitur në këto vëllime nuk duhet të festohen si individë. Shumë prej tyre kapërcyen vështirësitë personale dhe seksizmin shoqëror për të arritur sukses profesional. Kjo është e lavdërueshme.

Por ne nuk duhet të biem në grackën e të besuarit se gratë individuale që fitojnë pushtetin nën një sistem thellësisht të padrejtë është mirë për të gjitha gratë. Të ngatërrosh arritjet personale me përparimin kolektiv është naive në rastin më të mirë, cinike në rastin më të keq dhe e dëmshme në të gjitha rastet.

Pas leximit të të dy librave, zbuloj në secilin një shpresë se gratë do ta shohin veten të përfaqësuar dhe do ta dinë se është e mundur që ato të arrijnë atë që kanë bërë gratë në faqet e tyre. E kam të vështirë të imagjinoj një grua të tillë. Gratë nuk kanë nevojë për libra për gra arkitekte për të kuptuar se ato mund të jenë gjithçka që duan, se mund të bëjnë gjithçka që duan.

Në atë fushë loje, feminizmi tashmë ka pasur sukses. Gratë e dinë se janë të afta. Ne kemi nevojë vetëm për të drejtat themelore të njeriut.

Marianela D’Aprile është një shkrimtare në Brooklyn./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

“I dyshimtë dhe favorizues”, tenderi për “Arkitektin e kryeqytetit”

Published

on

Tenderi në vlerë prej 12 milionë euro për “Konsulencë për themelimin e Shërbimit të Arkitektit të Kryeqytetit për nevojat e Komunës së Prishtinës”, po i duket i “dyshimtë dhe “favorizues” Lëvizjes Vetëvendosje.

Shefi grupit të asamblistëve të LVV-së në Komunën e Prishtinës, Gëzim Sveçla në konferencën për media, tha se kjo kontratë është e dyshimtë, pasi ka kosto tejet të lartë dhe është favorizuese pasi është fushë e njëjtë profesionale me atë të kryetarit të komunës, Përparim Rama, raporton Shqip.com.

Ai tha se komuna ka shumë probleme të tjera të cilat janë më emergjente.

“Veprime abuzive siç është rasti me tenderin për konsulencë, nuk është që s’e kemi pritur, por jo kaq shpejt. Pra, ka keqmenaxhim dhe rezultate zero nga kryetari Rama. Janë bërë tetë muaj, për këtë periudhë dhe lajmi më i mirë është se kryetari Rama ka mbaruar mandatin 20 për qind. Kryetari Rama nuk ka as vizion dhe vullnet për t’i zgjidhur problemet e shumta të qytetarëve të Prishtinës, pra asgjë nga premtimet e dhëna nuk kanë nis të zbatohen”, tha ai.

Tenderi është shpallur përmes procedurës së kufizuar. Ndërsa kohëzgjatja e kontratës do të jetë 36 muaj.

Afati i fundit për dorëzimin e ofertave është 31 gushti. Sipas njoftimit, në bazë të aplikacioneve të pranuara, më së shumti 6 kandidatë do të ftohen për të dorëzuar tenderët e detajuar të kësaj kontrate.

Në dosjen e tenderit thuhet se qëllimi i këtij projekti është krijimi i hartës unike të planifikimit të kryeqytetit, krijimi i bazave te shënimeve, krijimi i bazës së sistemit gjeografik të informacionit, krijimi i rregulloreve dhe manualeve të nevojshme për funksionimin e pakove programore për përcjelljen e lejeve, ndërtimeve, mirëmbajtjeve, tatimit dhe shërbimeve komunale dhe krijimi i sistemit interaktiv online të komunikimit me qytetarët./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending