Connect with us

Infrastrukturë

Porti i thatë i Prishtinës do të shërbej për shkarkimin e mallrave të regjionit   

Published

on

Ministri i Ministrisë së Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës, Liburn Aliu, ka thënë se Porti i Thatë i Prishtinës do të shërbejë për tregti regjionale nga ku mallrat përmes Prishtinës do të shkojnë edhe në vendet e Rajonit.

Sipas Aliut, rrjeti hekurudhor në Kosovë është i vjetërsuar dhe ka nevojë të modernizohet për t’i shërbyer Kosovës, raporton Kallxo.com

“Kosova nuk mund të ketë përfitime nëse nuk kyçet në korridore. Këto poste do të kenë mundësi të kapaciteteve të mëdha për transportin e mallrave në tërë rajonin përmes Prishtinës. Mallrat që vijnë nuk do të jenë vetëm për Kosovën, sikurse si janë deri më tash (rreth 30%).

Porti i thatë i Prishtinës do të shërbejë për të gjithë regjionin.

Hekurudha apo korridori i dhjetë për në Leshak do t’i shpie këto mallra drejt Serbisë e po ashtu edhe drejt Vjenës e më tej. Kurse përmes korridorit të tetë mallrat do të shkojnë në Maqedoni”, tha Aliu.

Kosova dhe Shqipëria kanë lidhur 19 marrëveshje, protokolle e memorandume bashkëpunimi në mbledhjen e tetë radhazi mes dy qeverive të mbajtur më 20 qershor 2022.

Një ndër marrëveshjet është edhe Marrëveshja e bashkëfinancimit ndërmjet Ministrisë Së Infrastrukturës dhe Energjisë së Republikës së Shqipërisë dhe Ministrisë Së Mjedisit, Planifikimit Hapësinor Dhe Infrastrukturës së Republikës së Kosovës për studimin e fizibilitetit dhe projekt – idesë për lidhjen hekurudhore Durrës-Prishtinë./Media Ndërtimi.

Infrastrukturë

Si duhet larguar uji në kantieret e ndërtimit?

Published

on

Uji mund të haset gjatë punës në themelet e vendit të punës, ose gjatë instalimit të infrastrukturës kur zhvillohen zona të reja banimi ose industriale.

Ka shumë mënyra për të vendosur pajisjet në një aplikacion pompe, të gjitha ato kanë dy elementë jetikë të përbashkët.

Koha e ndërprerjes së pompave të shkarkimit të ujit mund të shkaktojë probleme të rënda sigurie dhe të ndikojë në produktivitetin e të gjithë kontraktorëve.

Elementi i dytë vjen me një rritje të paparashikueshme të kostos. Më e rëndësishme se kurrë, prodhuesit e pompave me performancë të lartë po kërkojnë zgjidhje për të minimizuar kohën e ndërprerjes së pajisjeve dhe për të ofruar produktivitet më të lartë.

“Sa kohë mund të thahet pompa?” është një pyetje e bërë shpesh që duhet të zbërthehet në disa tema sqaruese përpara se të ketë një përgjigje të kualifikuar. Funksionimi i thatë përshkruan gjendjen e një pompe në funksionim pa lëng ose media që do të pompohet.

Në rastin e funksionimit të një pompe të thatë centrifugale me prurje të lartë me një motor nafte 74 kuajfuqi (hp) me 1600 rrotullime në minutë (rpm), motori konsumon mesatarisht 2,65 litra (0,7 gallon) naftë në orë. pa ngarkesë ose pa kushte pompimi.

Tani, 7,9 litra (2,1 gallon) naftë mund të kursehen çdo ditë, duke supozuar se pompës i kërkohet të funksionojë vetëm 9 nga 12 orë në ndërrim. Një reduktim prej tre orësh pune në ditë do të zgjasë gjithashtu shërbimin 500-orësh të motorit me tre javë.

Funksionimi i pompës vetëm kur kërkohet do të sjellë shumë përfitime si kursimet ditore të karburantit, zgjatja e intervalit të mirëmbajtjes me kursime direkte në shpenzimet e shërbimit dhe reduktimi i gjurmës së karbonit dhe zgjatja e jetëgjatësisë për komponentë të ndryshëm.

Zbuloni se si të maksimizoni kursimet e kostos në zgjidhjen e ardhshme të heqjes së ujit duke minimizuar kohën e ndërprerjes.

Shmangni kohën e ndërprerjes duke ditur kushtet optimale të funksionimit dhe duke përdorur leximet e presionit për të zgjidhur problemet e sistemit. Kur ka kohë joproduktive të makinës, rikthimi në punë kërkon përgjigje të shpejtë dhe, në mënyrë ideale, veçori të zgjuara të produktit për të zgjidhur situatën./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Infrastrukturë

Spitali i Prishtinës do të ndërtohet në hapësirë prej 3 hektarësh në Hajvali

Published

on

Në një hapësirë prej tre hektarësh, me 6 mijë pemë të mbjella në oborr do të ndërtohet spitali i kryeqytetit në Hajvali te Prishtina e Re, në fund të vitit 2023.

Sipas drejtorit të Shëndetësisë Izet Sadiku objekti do të jetë i lartë katër kate, me 3,600 metra katrorë me kapacitet 190 shtretër, njofton Klan Kosova.

Aktualisht projekti është vetëm në letër, ndërsa po planifikohet që ndërtesa e këtij spitali të ketë katër kate dhe 3600 mijë metra katrorë me 190 shtretër për akomodimin e pacientëve./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Infrastrukturë

Tondach- mbrojtja e çatisë që zgjatë me dekada

Published

on

Një çati e mirë nuk duhet të bëjë kompromis kur bëhet fjalë për cilësinë. Zgjedhja e saj kërkon po aq kohë dhe vëmendje sa edhe muret e objektit.

Me të gjitha sfidat klimatike dhe mjedisore me të cilat përballemi në shekullin e 21-të, ne kemi nevojë për një çati që plotëson këto kërkesa moderne dhe që në të njëjtën kohë është me cilësi të lartë, jetëgjatë dhe efikase në energji, shkruan Wienerberger.al.

Kur bëhet fjalë për zgjedhjen e çatisë, përveç materialit të tjegullave, janë edhe një sërë gjërash të tjera që duhet t’iu kushtojmë vëmendje. Këtu mund të flasim për formën dhe ngjyrën e tjegulles, si dhe formën e çatisë – domethënë shkallën e pjerrësisë në të cilën vendosen tjegullat.

Zgjidhjet e sistemit të çatisë Tondach

Membrana të çatisë

Një çati të mirë nuk e bën vetëm tjegulla cilësore, por edhe materialet tjera që përdoren për ta mbuluar, izoluar dhe mbrojtur çatinë. Një nga elementët më të rëndësishme të çatisë, që ndodhet aty për të siguruar termoizolim dhe hidroizolim të mirë, është membrana e çatisë.

Membrana e çatisë e përshkueshme nga avulli dhe e papërshkueshme nga uji Tondach Fol, e përbërë nga membrana me shumë shtresa që nga jashtë janë të papërshkueshme nga uji, ndërsa nga ana e poshtme janë të përshkueshme nga avulli. Në këtë mënyrë ato sigurojnë mbrojtje nga reshjet, dhe nga ana tjetër këto membrana çatie mundësojnë qarkullim optimal të ajrit dhe parandalojnë formimin e kondensimit.

Elementet e ajrimit

Gjithashtu, qarkullimi optimal i ajrit përveç membranes ndikohet edhe nga tjegulla ajruese. Ajo vendoset në zonën e kurores dhe kulmorëve. Me ajrim të mirë të çatisë, parandalohet lagështia dhe kalbja e nënstrukturës së çatisë. Shfaqja e lagështirës në trarët e çatisë mund të jetë jashtëzakonisht e rrezikshme, dhe elementët e mirë të ajrimit janë parakushti për një çati cilësore dhe të sigurt.

Borëmbajtëset dhe kapëse kundër motit të lig

Borëmbajtësit montohen në skajin e poshtëm të çatisë, pra në zonën e poshtme mbi strehë. Egzistojnë borëmbajtësit nga qeramika dhe nga metali. Borëmbajtësit ndihmojnë që bora të shkrihet më shpejt dhe në mënyrë më të barabartë. Pa një borëmbajtës bora mund të rrëshqasë papritur nga çatia dhe të shkaktojë dëmtime në ulluqet, si dhe në pjesët e poshtme të çatisë. Në vendet që kanë reshje të dendura bore gjatë periudhës së dimrit, vendosja e borëmbajtësve në çati duhet të jetë më e shpeshtë. Përveç borëmbjatësve, si parandalim dhe mbrojtje kundër motit të lig instalohen edhe kapëse të cilat gjithashtu sigurojnë që çdo tjegull të qëndroj në vend edhe gjatë erërave të forta.

Zgjidhje efikase, e qëndrueshme dhe ekologjike

Tjegulla nga argjila, Tondach, e projektuar në mënyrë unike nga kompania Wienerberger garanton cilësinë dhe qëndrueshmërinë e materialit. Për më shumë se 200 vjet, Wienerberger ka prodhuar elemente ndërtimi nga argjila e cilësisë së lartë. Tradita e tjegullave efikase dhe me jetëgjatësi ka vazhduar edhe në prodhimin e sotëm modern. Ju vetëm duhet të zgjidhni dizajnin dhe ngjyrën e tjegullave, ndërsa ne kujdesemi për cilësinë!/Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending