Piramida që  kujton “namin” e Enver Hoxhës (foto)

0

Nga viti 1944 deri më 1992, Shqipëria ishte nën kthetrat e një ideje të ashpër komuniste, që u modelua sipas stalinizmit. Pikat e tilla si piramida e Tiranës, mbeten si monumente që ende kujtojnë ditë të errëta të asaj kohe.

Piramida u ndërtua si një muze në nder të Enver Hoxhës, ish-diktatorit shqiptar i cili i shtoi idealet e stalinizmit për dekada pas vdekjes së diktatorit rus, Stalinit.

Për më shumë ai kishte mbetur gjatë një periudhe jo të shkurtë, i vetmi që po mbante gjallë frymën e Josip Stalinit. Madje ai e mbante atë frymë më fortë sesa pasardhësi i vet Stalinit, Nikita Hrushov.

Piramida ishte projektuar nga vajza, dhe dhëndri i Hoxhës për të mbajtur gjallë jetën e trashëgimtarit dhe udhëheqësit, duke fituar emrin e tij joformal, “Mausoleumi Enver Hoxha”.

Muzeu e mbajti qëllimin e tij fillestar deri në vitin 1991 dhe kur qëndrimet kombëtare filluan të ndryshonin, konvertuar në një qendër në ndryshim të parë që përfundimisht do të çojë në rënien e saj.

Qëllimi qendror i strukturës së mermerit të mbuluar me pllaka u zhvendos nga muzeu në qendrën e kongresit deri në zonën ushtarake të stacioneve televizive, pronësia rrotulluese çoi në neglizhim masiv.

I kombinuar me trashëgiminë jopopullore komuniste që ndërlidhet me ndërtimin e saj, ndërtesa filloi të plaçkitet për materiale dhe të mbulohet me mbishkrime, duke çuar  në gjendjen aktuale të shkatërrimit.

Piramida e Tiranës nuk është plotësisht e shfrytëzuar (ende ekziston një kompani e pavarur shqiptare e transmetimit), qeveria po përpiqet të votojë vendimin për prishje. Megjithatë, votimi po kontestohet nga vendasit të cilët dëshirojnë të shohin pjesën e trashëgimisë së tyre (megjithatë të errët) të ruajtur.

REKLAMA

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here