Një shtëpi me plan të rrallë

0

Me disa ndryshime, ideja është që të ndryshojë mënyrën se si shtëpia është e banuar. Në katin përdhes, kuzhina është e vogël dhe ka pak lidhje me hapësira të tjera; Megjithëse projekti i ri i kuzhinës ruan vendndodhjen e tij aktuale për të përfituar nga sistemet hidraulike ekzistuese, tani hapet në dhomën e ndenjes përmes një hapjeje në mur që ndan këto dy hapësira, e cila është një mur që mbështet pjesën më të madhe të peshës dhe kështu kërkon përforcim.

Nën këtë përforcim, një ndarje e re e lakuar shtohet midis dhomës së ndenjes dhe kuzhinës, duke krijuar një zonë ngrënieje. Por kjo ndarje nuk arrin tavanin pasi që është vetëm 180 cm i gjatë dhe qëllimi i tij është të krijojë një zonë të dallueshme, por pa ndarjen e hapësirës, ​​duke shtuar kompleksitetin e qarkullimit të brendshëm dhe pasurinë hapësinore. Pjesa tjetër e ndërhyrjeve të brendshme në katin e parë janë të fokusuara në krijimin e një vazhdimësi të hapësirës pa ndarje fizike, por duke përdorur elemente specifike për të përcaktuar zonat e ndryshme në bazë të funksionit të tyre.

Në katin e parë, përsëri me qëllim të ruajtjes së elementeve dhe minimizimit të rrënimit, ruhet pamja me pesë dhoma gjumi, por tiparet e dhomës qendrore ndryshojnë krejtësisht: porta e errët e saj bëhet transparente, me mundësinë e hapjes së plotë të kësaj dhome në korridor përmes dy dyerve të mëdha rrëshqitëse.

Në këtë mënyrë, funksioni i kësaj dhome bëhet fleksibil, pasi mund të ndahet nga pjesa tjetër si një dhomë gjumi (me anë të një perde të errët), si dhomë lojw ose dhomë leximi, ose si zgjatje e korridorit në earracën e jashtme. Kabinete të integruara të fshehura fshehin shtretër të palosshëm dhe sipërfaqe magazinimi, duke mundësuar përdorime të ndryshme për këto dhoma. Zëvendësimi i dyshemeve, si dhe rreshtimi i ri i murit ndihmon përforcimin e kësaj strategjie të re. Për katin e parë, është zgjedhur një dysheme e re prej qeramike të zezë në një model kurrizor që unifikon të gjitha zonat dhe shihet përsëri në zonat e përbashkëta në katin e parë.

Ndërhyrja në katin përdhes (hapësirat e jetesës së ditës) dhe në katin e parë (zonat e jetës së natës) mund të lexohen si një lojë dialektike: në katin përdhes hapësira janë të lidhur fizikisht por të ndara vizualisht dhe funksionalisht, ndërsa në katin e parë, dhoma kryesore është e lidhur vizualisht por e ndarë fizikisht. Dërrasat e dushkut e rinovojnë këtë shfaqje, duke rreshtuar elementin ndarës në katin përdhes (ndarja e lakuar) dhe elementin unifikues në katin e parë (korridor dhe vijën qendrore të dhomës).

Një fazë e dytë e rinovimit në natyrë, duke përfshirë një pishinë të re, një pjergull, trotuar të ri dhe një dhomë gjumi shtesë, do të përfundojë projektin. 

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here