Kur arkitektura mundohet ta shpëtojë imazhin e keq politik

0

E diplomuara e Shkollës së Arkitekturës ‘Bartlett’, Freja Bao ka hartuar një masterplan për një kryeqytet të ri kulturor kinez që mund të ndihmojë në ndryshimin e imazhit politik të vendit.

I quajtur Splendor, qyteti imagjinar është një destinacion turistik i vendosur në territoret e kontestuara në Detin e Kinës Jugore. Bao e imagjinon atë si një destinacion të hapur pelegrinazhi për të gjithë qytetarët globalë që flasin kinezisht.

“Kina është përshkruar si një ngacmuese ultra-politike midis fqinjëve të saj në Azinë Juglindore nga mediat perëndimore”, thotë Bao. “Ky projekt përdor premisën për ta riemëruar imazhin politik të Kinës. Kryeqyteti kulturor i ri i Rajonit të Madh të Kinës, huazoi konceptin e Komunitetit Ekonomik Evropian, ish-BE-ja, e cila u krijua pas luftës së dytë botërore”.

“Hapat e parë të Komunitetit ishin të nxisnin bashkëpunimin ekonomik: ideja ishte që vendet që tregtinë me një tjetër bëhen ekonomikisht të ndërvarura dhe kështu ka më shumë gjasa të shmangin konfliktin politik”.

Bao e zhvilloi projektin si pjesë të Njësisë 10 të Bartlettit, nën tutorinë e Simon Dickens dhe CJ Lim. Këtë vit, njësia e projektimit hulumtoi idenë e zhvendosjes së njerëzve, zhvendosjen e qyteteve dhe krijimin e utopive.

Në vend të politikës globale, Bao thotë se natyra e ‘qeverisë Splendorin’ gjatë katër stinëve dhe festvalet e tyre përkatëse sezonale.

Gjatë çdo sezoni do të aktivizohen pjesë të ndryshme të qytetit. Në pranverë, orkidetë lulëzojnë së bashku përgjatë njësive të hotelit, ndërsa në verë, një kolonadë bambu do t’i vijëzojë linjat hyrëse, fermat e algave dhe fermat e peshkut do të sillen në jetë ndërsa bambutë dhe gjethet do të mblidhen dhe transportohen në restorante.

Në vjeshtë, terracat e krizantemës (lloj lule) së ishullit vijnë në lulëzim duke transformuar planin kreshent të kryeqytetit në një formë të plotë të hënës. Shfaqja i referohet komploteve të krizantemës së madhe nga filmi kinez ‘Mallkimi i luleve të arta’ – në kulturën kineze, krizantemi i artë mbart kuptimin e bashkimit familjar dhe adhurimin e hënës.

Në dimër, lulet e kumbullës që rriten në mënyrë vertikale në zonat e restoranteve krijojnë një perde përgjatë zonave të shërbimit, duke i mbrojtur ato nga pikëpamja e klientëve dhe duke siguruar gjithashtu mbrojtje nga era.

Ky projekt u shfaq gjatë një shkolle arkitekture të mbajtur në fundin e muajit të kaluar dhe fillimin e këtij muaji. 

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here