Connect with us

Aktuale

Kaq para mund të kurseni, nëse blini një shtëpi në Zvicër

Published

on

Për ata që mund ta përballojnë, blerja e një vendi për të jetuar në Zvicër është më e lirë sesa marrja me qira – veçanërisht për familjet. Ja sa do të kurseni nëse keni mundësi të blini.

Një raport i ri ka gjetur që blerja e një shtëpie në Zvicër do t’ju kursejë një shumë të konsiderueshme parash me kalimin e kohës – veçanërisht për familjet.Raporti, i përgatitur nga Raiffeisen Bank e Zvicrës, tregoi se pavarësisht rritjes së çmimeve të shtëpive – ato janë akoma më të lira të blihen nese për një kohë të gjatë kur jetonte në Zvicër.

Pagesat mesatare të qirave për një apartament 3 – 4,5 dhoma në Zvicër – kur krahasohen me kostot e ripagimit të hipotekës – janë 20 përqind më të larta se blerja e një shtëpie me të njëjtën madhësi mesatarisht, transmeton albinfo.ch.

Po ashtu, studimi gjithashtu merr parasysh kostot e mirëmbajtjes dhe pasojat e taksave.

Kërkesë e lartë për qira dhe kamata të ulëta

Studimi zbulon se një nga arsyet kryesore të mospërputhjes së kostos është një kërkesë më e lartë për pronat me qira sesa pasuritë e paluajtshme.

Një tjetër arsye kryesore që çmimet e pasurive të patundshme relativisht të ulëta në Zvicër është historia e gjatë e vendit për normat e ulëta të interesit, të cilat bëjnë hipotekat më të përballueshme.

Kërkesa e lartë që ekziston në tregun e qirave, e cila në Zvicër si shumica e botës ka tendencë të përbëhet nga njerëz të rinj dhe / ose njerëz me më pak kapital, ka çuar në një situatë ciklike ku tregu pronar-okupator në mënyrë efektive është “nënvlerësuar” , sipas studimit, shkruan Thelocal.

Njerëzit me të ardhura më të ulëta, të cilët kanë vështirësi relativisht të sigurojnë financimin për të blerë një shtëpi të re, përballen me pengesa shtesë në përfitimin financiar të pronarit që zë një shtëpi në Zvicër.

Ndërsa autorët komentuan “Blerja do të ishte akoma tërheqëse në krahasim me marrjen me qira pavarësisht çmimeve të larta (të blerjes së pronës). Ndryshimi nga një banesë me qira në një shtëpi të pushtuar nga pronari mund të ndihmojë familjet të zvogëlojnë kostot e tyre të strehimit.

“Sidoqoftë, për qiramarrësit financiarisht më pak të mirë, siç janë familjet e reja, është më e vështirë të realizojnë këtë potencial kursimi sepse nuk marrin financim”, thuhet në raport.

Po ashtu, studimi zbuloi se edhe pse blerja është më e lirë se marrja me qira – për ata që mund ta përballojnë atë – çmimet e shtëpive janë ende në rritje.

Rritja mesatare e shtëpive të vetme familjare ishte rreth katër përqind në vitin 2019, ndërsa godinat u rritën me rreth një përqind.

Aktuale

Ekspertët e AKK-së diskutojnë për zhvillimin e sistemeve kadastrale

Published

on

Menaxhmenti i Agjencisë Kadastrale të Kosovës ka ftuar në një takim gjithëpërfshirës të gjithë ekspertët e institucionit, për të diskutuar në lidhje me projektet e planifikuara për avancim dhe zhvillim gjatë këtij viti dhe vitit të ardhshëm, të sistemeve kadastrale dhe sistemeve tjera me të cilat menaxhon AKK.

Në këtë takim, përveç prezantimit të punës së deritanishme të grupit punues për këtë çështje, u kërkua nga secili që të paraqesë idetë dhe kërkesat për ndryshime në secilin sistem të cilët janë planifikuar të zhvillohen.

Gjatë ditëve në vijim, Agjencia Kadastrale e Kosovës do të mbajë takim edhe me palë tjera të interesit me qëllim të informimit mbi punën, projektet dhe aktivitetet e AKK-së./Media Ndërimi

Continue Reading

Aktuale

Ministria e Financave rekruton staf për mbledhje të tatimit në pronë

Published

on

Me qëllim të grumbullimit të mjeteve në tatimin në pronë, ministria e Financave dhe Transfereve ka shpall tender për gjetjen e një “profesionisti” i cili ka traget mbledhjen e detyrueshme të tatimit në pronë.

Sipas vendimit të bërë publik në Komisionin Rregullativ të Prokurimit Publik (KRPP) nga tre aplikonte, Ramiz Ramadani është vlerësuar me pikë maksimale dhe e ka fituar punën.

Ai për 12 muaj për mbledhje të tatimit do të paguhet 9 mijë e 840 euro, raporton IndeksOnline.

Ministria e Financave, Punës dhe Transfereve udhëhiqet nga ministri Hekuran Murati, nga e cila IndeksOnline nuk ka marrë përgjigje si zakonisht për pyetjet e dërguara.

Po ashtu nuk dihet nëse ministria që drejton Murati e ka shuar departamentin e tatimit të pronës, ku në të kaluarën ka pasur të punësuar./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Mungesa e inventarit në vlerë të 80 mijë eurove për QKMF-në Gjilan, të dhënat dërgohen në hetuesi

Published

on

Kryetari i Gjilanit, Alban Hyseni, ka thënë se të gjitha të dhënat që janë raportuar për inventarin në vlerë të 80 mijë eurove për në QKMF-në në Gjilan, i ka dërguar në hetuesi.

Hyseni, fillimisht tha se në momentin kur është bërë auditimi në QKMF është konstatuar që ka mungesë të inventarit në raport me blerjet që janë bërë.

“Tash së fundmi kam parë disa lajme nëpër portale me fotografinë time dhe me zhdukjen e këtyre 80-mijë eurove. Unë kam deklaruar publikisht, të gjitha të dhënat sa i përket këtij rasti do t’i dërgoj në hetuesi, dhe këtë e kam bërë. Është një polic i krimeve ekonomike ose i hetuesisë së krimeve ekonomike që ka ardhë në zyre te unë dhe i ka marrë këto materiale, edhe të printuara si raport, por edhe si USB, pra material elektronik. Në raportin e auditorit të brendshëm të Komunës së Gjilanit, kur është bërë auditimi i Qendrës Kryesore të Mjekësisë Familjare është konstatuar që ka mungesë të inventarit në raport me blerjet që janë bërë. Pra gjendje faktike me gjendjen që ka qenë e deklaruar përmes faturave”, tha ai në emisionin “Këndi i Debatit” në Tëvë1.

Ai tha se si parti kanë mbërri në momentin kur është bërë vetëm kalimi i stafit nga objekti i vjetër në atë të riun.

“Kur kemi qenë në qeverisje QKMF ka qenë në objektin e vjetër, ndërkohë tranzicioni është bërë në qershor të vitit të kaluar dhe kemi dalë nga objekti i vjetër në objektin e ri. Të gjitha porositë për inventarizim të objektit të ri kanë qenë tashmë të bëra, pra kanë qenë porosi të mëhershme. Ka komision për inventarizim, ka zyrtarë për pranim. Ne e kemi mbërri vetëm kalimin e stafit nga objekti i vjetër në të riun. Pjesa e porosive për këto materiale inventarizimi është kryer më herët, nga një komision paraprak. Ndërkohë, ajo çfarë ka ndodhur në vitin 2021 dhe 2022 është vetëm pranimi i mallit. Menaxhmenti ka qenë i njëjtë qysh ka qenë më herët, pa asnjë ndryshim të vetëm. Vetëm kryeinfermierja është me ushtrues detyre tani, sepse ajo që ka qenë më herë ka dalë në pension, dhe nuk është hapur ende konkursi”, tha i pari i Gjilanit.

Hyseni, tha se tashmë janë porositur mbi 500 tavolina, por që mungojnë më shumë se gjysma e tyre.

“Ajo çfarë ka ndodhur tash është se kemi mbi 500 tavolina që i kanë porositur dhe mungojnë më shumë se gjysma e tyre. Pse? Këtë duhet ta thotë hetuesia. Në raportin e auditorit të brendshëm thuhet se janë porositur kaq tavolina, kaq dollape e kështu me radhë, dhe janë evidentuar në vendin e ngjarjes kjo, kjo, kjo. Kjo temë është politizuar shumë shpejtë. Unë kam kërkuar nga drejtoresha e Shëndetësisë, që këtë rast të ia lëmë në dorë hetuesisë dhe të mos merremi fare me këtë punë”, tha kryetari nga radhët e Lëvizjes Vetëvendosje.

Kryetari i Gjilanit tha se vlera e inventarit arrin afro 100 mijë euro, jo vetëm 80 mijë.

“Ka vlerë, nuk është vetëm 80 mijë, ka më shumë. Sepse, raporti i auditorit të jashtëm që ka nxjerrë këtë informacion është për vitin 2022, por këtu ka porosi edhe për vitin 2021, ka edhe për 2020. Shuma është afërsish 100 mijë eurove. Mandej, çfarë ka ndodhur? Janë porositur disa materiale për korridore dhe është thënë se këto janë kompensuar me ato, vlera është e njëjtë, e kështu me radhë”, shtoi ai./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending