Ja ku mbështetet e gjithë pesha e ndërtesave

0

Nëse ndonjëherë keni ngritur ndonjë tullë ose një pjesë të gurit, ju e dini se është mjaft e rëndë. Tani imagjinoni sa shumë peshojnë të gjitha tulla ose blloqet e guri në një rrokaqiell. Shtoni në atë edhe peshën e dyshemeve dhe tavaneve si dhe pastaj në krye të kësaj, peshën e të gjitha pajisjeve të zyrës, mobilieve dhe njerëzve në ndërtesë.

Ajo që ju keni është një grumbull gjigand i peshës që shtyjnë poshtë … Ju do të pyesni menjëherë dy pyetje.

Së pari, pse e tërë ndërtesa nuk zhytet drejt në tokë?

Natyrisht, nëse ndërtoni rrokaqiellin tuaj në rërë apo në mes të një moçali, mund të ndodh pikërisht kështu! Por, shumica e njerëzve ndërtojnë në tokë të arsyeshme të fortë (tokë) ose shkëmb. Do të ketë një sasi të caktuar të ngjeshjes mbi tokë por sapo toka të jetë plotësisht e ngjeshur, do të jetë pothuajse aq e fortë sa shkëmbi dhe ulja e mëtejshëm nuk duhet të jetë një çështje. Është e mundur, megjithatë, nëse përmbytjet ose thatësirat bëjnë tokën shumë të lagur ose të thatë, që toka nën ndërtesën mund të zhvendoset ose të zhytet. Ky problem quhet rrëshqitje dhe duhet të trajtohet duke pompuar tonelata betoni nën një ndërtesë për ta mbuluar atë.

Pyetja tjetër është pse ndërtesat nuk vijnë në vetvete?

Ju ndoshta mund të shihni se pjesa e fundit e një ndërtese do të jetë nën presion shumë më të madh (forca që vepron për njësi të zonës) sesa pjesa lartë duhet të mbështesin më shumë peshë. Kështu pra nëse ju ndërtoni pjesën e ulët të një ndërtese nga kartoni ndërsa pjesën e sipërme nga tulla ju shpejt do të keni probleme.

Por ju mund të ndërtoni pjesën e poshtme nga tullat dhe të sipërmen nga kartoni duke shtuar materiale shtesë të tilla si shtylla çeliku për të ndihmuar në mbështetjen e peshës së tullave në pjesën e mësipërme.

REKLAMA

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here