Ieoh Ming Pei-arkitekti që njihet si “zotrues” i përdorimit të xhamit

0

Ieoh Ming Pei është i njohur për përdorimin e formave të mëdha, abstrakte dhe dizajne të mprehta gjeometrike. Strukturat e tij të veshura me xham duket se dalin nga lëvizja moderniste e teknologjisë së lartë.

Pei është i njohur gjerësisht për dizajnimin e “Hall of Fame Rock and Roll” në Ohajo. Megjithatë, Pei është më shumë i shqetësuar me funksionimin se sa me teorinë pasi sipas tij gjërat në teori funksionojnë lehtësisht. Veprat e tij shpesh përfshijnë simbolet tradicionale kineze dhe traditat e  tyre të ndërtimit.

Rezulton se Pei është i lindur në Kinë dhe se nuk ishte vetëm një arkitekt që ka fituar çmimin nga Pritzker, por edhe një biznesmen i zgjuar. Është thënë se Piramida e diskutueshme e Pei në Luvër të Parisit, Francë ka evoluar shumë nga një dizajn i më hershëm për Bibliotekën Presidenciale John F. Kennedy.

Këto janë disa projektet më madhore që arkitekti Ieoh Ming Pei ka projektuar:

-Qendra Kombëtare për Hulumtime Atmosferike (Boulder, CO),

-Biblioteka Presidenciale e John F. Kennedy (Boston, MA) Arti,

-Ndërtesa Lindore (Washington, DC),

-Hotel Fragrant Hill (afër qytetit të ndaluar, Kinë), Louvre (Paris, Francë), dhe

– Muzeu Miho (Japoni).

Siç mund të vërehet lehtësisht të gjitha projketet e Ieoh Ming Pei kanë një formë arkitektonike të thepisur dhe pothuajse tek të gjitha ndërtesa materiali mbizotërues i cili është përdorur për dizajnimin e jashtëm të ndërtesa është xhami. Pra, përveç të tjerash Pei manovron jashtëzakonisht mirë me këtë lloj materiali. Gjë që i bënë ndërtesat e këtij arkitekti të jenë të unike.

/Ndertimi.info/

REKLAMA

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here